Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Olomouc se těší na Kreisingerův předolympijský test i na rekordy

Olomouc se těší na Kreisingerův předolympijský test i na rekordy
foto: Zdenek Krchák

Tomáš Nohejl | 11.06.2012 | přečteno: 5484×

Teprve třetí ročník má před sebou Mattoni 1/2Maraton Olomouc a už se uchází o známku světové kvality mezinárodní atletické asociace IAAF. Běží celá země a vlna endorfinové euforie nejpřirozenějšího pohybu se teď žene na Hanou. Pořadatelé oproti loňsku upravili trasu závodu, aby byla rychlejší a bezpečnější, a na start se postaví i olympionik Jan Kreisinger. DOPLNĚNO O INFORMACE Z PÁTEČNÍ TISKOVÉ KONFERENCE.

Půlmaraton – jako nejmohutněji rostoucí disciplína sportovního světa – táhne i u nás. Proč? Uběhnout lehce přes 21 kilometrů už znamená úctyhodný výkon. Leč pořád dostupný téměř všem. Navíc tady ve strhující atmosféře sobotního předprázdninového večera.

I proto už v dubnu, 65 dní před startem, v Olomouci ohlásili první rekord – vyčerpanou kapacitu míst do soutěžních běhů. Nyní zbývají jen poslední čísla pro Rodinný běh. Znamená to, že v sobotu se ulicemi tohoto krásného města povalí v rámci seriálu RunCzech.com, za kterým stojí tým kolem Carla Cabalba, na 3 700 běžců ze 23 zemí.

Zase rychlejší trať

„Lehce jsme upravili trať, bude rychlejší a bezpečnější,“ říká Ondřej Brouček z pořadatelského týmu. Poté, co skončila loňská rekonstrukce na městském okruhu, trať povede znovu ulicí Štítného. Zmizí také seběh, otočka o 180 stupňů a nepříjemný přeběh po můstku mezi parky. Celou trasu si můžete prohlédnout na webu závodu.

Podle pravidel IAAF se teprve po třech letech existence smí závod ucházet o některé ocenění kvality. Olomoucký půlmaraton se tedy chce pokusit, jak je to nejdřív možné. „Máme velkou šanci. A pak už to bude jen krůček ještě do vyšší společnosti mezi nejprestižnější běhy na světě, Lisabon, Rotterdam a další,“ říká Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru.

Důležitou součástí žádosti o bronzovou známku IAAF, o níž se závod chystá usilovat, mohou být skvělé časy. Pokud by známku běh získal, stala by se stotisícová Olomouc nejmenším městem na světě, které se jí může pyšnit. Vedle kupříkladu maratonů v Naganu nebo Düsseldorfu, či 20 km v Paříži. Z běžeckého seriálu RunCzech.com má zlatou známku Hervis 1/2Maraton Praha a Volkswagen Maraton Praha, stříbrnou pak Metro běh na 10 km Praha.

Padnou tedy rekordy?

Olomoucký rekord má zásluhou Dawita Abdulahiho z Etiopie od loňska podobu 1:00:44. O jeho překonání se pokusí tentokrát tito borci: Daniel Chebii z Keni vyhrál premiéru Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice ve třetím nejlepším čase všech dob na českém území (59:49). „Jsem ve formě, teplo mi vyhovuje, zkusím běžet co nejlíp,“ těší se 27letý keňský běžec na sobotní večerní závod. Spolu s Kiplagatem nebo Tekelem, svými parťáky z manažerské skupiny Zane Bransona, zůstali v jeho domě v Praze na Ruzyni, kde se dva týdny připravují i na Olomouc. Běží se o 10 600 Euro a 20 000 Kč, dalších 12 500 Euro jsou připraveny za rekordní časy.

Pomoci Chebiimu může dalších sedm výborných běžců s osobními rekordy těsně okolo hodiny. Mezi ženami je favoritkou Tadelech Bekele z Etiopie, také mj. nedávná vítězka z Českých Budějovic.

Proběhněte se s elitními Afričany i Čechy

Porovnání zdejších tratí může ukázat i loňská vítězka v rekordním čase (1:10:40) Netsanet Achamová z Etiopie. Poběží snad ona nyní ještě rychleji? Pole ozdobí i Jan Kreisinger, nejlepší český běžec, který ponese po osmi letech českou vlaječku při olympijském maratonu. „Nevím, jak to půjde, cíle si nedávám. Jsem teď v mezidobí po několika závodech a před závěrečnou přípravou. Uvidíme,“ říká.

Mnozí běžci přijedou do města Pendolinem Českých drah. Jen česká favoritka Petra Kamínková přijde na start nejspíš pěšky. V Olomouci přece žije, pracuje i trénuje. „Vždycky se moc těším. Každý se mě ptá, jak to poběží, lidi fandí, nesmím je zklamat,“ říká žena, která se stará o rodinnou restauraci na Svatém Kopečku. Jistě i tam se o běžeckém víkendu zvednou tržby.

Kromě řady špičkových běžců se na start čtvrtého závodu letošního běžeckého seriálu RunCzech.com chystá i několik známých jmen. Bývalý ministr dopravy Jaromír Schling, muž s transplantovaným srdcem Aleš Tvrdý, nebo 13násobný mistr republiky ve squashi Jan Koukal. Do štafety nastoupí kvarteto olomouckých ligových fotbalistů ve složení Tomáš Lovásik, Radim Kučera, Václav Vašíček a Pavel Dreksa.

„Naše město může sloužit jako laboratoř dalších důsledků takové masové sportovní akce. Potřebujeme, aby se svět dozvěděl, že už nejsme jen jedním z deseti skrytých klenotů Evropy, mezi něž nás zařadil prestižní průvodce Lonely Planet,“ potvrdil Martin Novotný, primátor města Olomouce a účastník Rodinného běhu na 3,5 kilometru.

K tomu slouží i doprovodné programy. Tradiční expo, neboli veletrh se přesouvá z prostorových důvodů na výstaviště Flora. K vidění tu bude vystavená i první trofej v historii, kterou letos získali zdejší fotbalisté – Pohár FAČR. Na Horním náměstí se objeví mistr světa ve footbagu Jan Weber, nebo jeden z nejlepších českých bikerů, olympionik a zdejší obyvatel Radim Kořínek, který se chystá proběhnout se s dětmi.

Poprvé se chystá unikátní proběhnutí s elitními atlety pro veřejnost. Den před startem v pátek v 17 hodin můžete od pavilonu E ve Smetanových sadech vyrazit společně s organizátory a místním Lucy týmem na lehký dvouapůlkilometrový výklus po boku afrických hvězd. Účast přislíbili Chebii, Kiplagat, Tekele, Bekeleová i Kamínková společně s afrikánským tlumočníkem. Ten běžcům cestou povypráví o městských pamětihodnostech.

Na podzim měla v Praze ohromný úspěch podobná akce s maratonským světovým rekordmanem Patrickem Makauem, který vedl běžecký trénink ve Stromovce.

Teď se tedy těší a rozběhne i celá Olomouc. I s vámi?


Mattoni 1/2Maraton Olomouc

termín: sobota 23. června

start: 17:00 rodinný běh 3,5 km, 19:00 půlmaraton a štafety (21,0975 km), 10 km

specialita: proběhnutí s elitními atlety pátek 17:00

startující: 3 700 lidí z 23 zemí

centrum závodu: Horní náměstí u orloje

expo, registrace: výstaviště Flora

hvězdy: Daniel Chebii (Keňa), Netsanet Achamová (Etiopie), Jan Kreisinger a Petra Kamínková (oba Česko)

zajímavé tváře na startu: Jaromír Schling – bývalý ministr dopravy, Tomasz Mendrek – účastník olympijského turnaje v badmintonu 1992, Aleš Tvrdý – 51letý muž s transplanto­vaným srdcem

Dopravních opatření v den závodu: http://www.olomouckypulmaraton.cz/…ni-informace

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 19.06.2012 09:30:11

Teprve třetí ročník má před sebou Mattoni 1/2Maraton Olomouc a už se uchází o známku světové kvality mezinárodní atletické asociace IAAF. Běží celá země a vlna endorfinové euforie nejpřirozenějšího pohybu se teď žene na Hanou. Pořadatelé oproti loňsku upravili trasu závodu, aby byla rychlejší a bezpečnější, a na start se postaví i olympionik Jan Kreisinger.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.