Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Reprezentační vrchaře čeká o víkendu těžká trať a silní soupeři

Reprezentační vrchaře čeká o víkendu těžká trať a silní soupeři
foto: archív Roberta Krupičky

Ivo Domanský | 23.08.2012 | přečteno: 4651×

Po osmi letech bude znovu hostitelem nejlepších běžců do vrchu Itálie. Již 28. mistrovství světa se koná tuto neděli v horském středisku Ponte di Legno – Temu v provincii Brescia. Tato oblast je dobře známa především lyžařům, v oblasti jsou krásné sjezdovky, ovšem městečko a okolí nabízí také skvělé terény pro vysokohorskou turistiku, běh a cykloturistiku.

Na mistrovství se přihlásilo celkem 374 závodníků ve všech kategoriích, což je o polovinu víc, než jich startovalo loni v albánské Tiraně. Na startu budou zástupci všech kontinentů, počet přihlášených zemí se blíží čtyřicítce.

Česká výprava v plném počtu

Důkazem důvěry Českého atletického svazu v sílu českých běžců do vrchu je skutečnost, že v Itálii bude reprezentovat maximální možný počet závodníků – totiž 17 (šest mužů, po čtyřech ženách a juniorech, tři juniorky). Plný počet závodníků je zárukou, že v případě nenadálé události (zranění, indispozice) se nerozpadne celý tým.

Vydavatel odborného serveru www.berglaufpur.de, německý veterán Helmut Reitmeir, má sice kontroverzní názory na styl „nahoru – dolů“ (striktně jej odmítá), nelze mu však upřít znalost vrchařské problematiky. Nedávno na svých stránkách uveřejnil fotografie z trati letošního MS s komentářem, z něhož vyplývá, že částečně se sice poběží po místních asfaltových komunikacích, zbytek tras však zahrnuje řadu „brutálních“ krátkých i delších výběhů se stoupáním až do 30%. V takových terénech bývají ve výhodě běžci z alpských zemí, kteří často v podobných podmínkách trénují a závodí.

V závodě mužů s parametry 14 100 metrů/1 150 me­trů stoupání budou Českou republiku reprezentovat první čtyři závodníci z kvalifikace (Jiří Magál, Jan Havlíček, Martin Frei, Tomáš Blaha) doplnění o mistra republiky Jiřího Homoláče a Jiřího Vojáka, který do užšího výběru postoupil jako náhradník po nešťastném zranění Roberta Krupičky (zlomenina klíčku po srážce s turistou). S výjimkou Krupičky bychom dnes u nás sotva vybrali někoho lepšího. V očekávané konkurenci bude úspěchem jakékoliv umístění jednotlivců do 25. místa, zatímco v týmech bychom měli vylepšit nepříliš lichotivé umístění z posledních dvou mistrovstvích světa (2010 Kamnik, 2011 Tirana), kde naši muži shodně skončili na 12. místě.

Ženy budou muset v Ponte di Legno spoléhat na zkušenost a odolnost, jejich trať (stejně jako trať juniorů) měří 8 800 metrů a součet stoupání na ní je 760 metrů. V kvalifikaci nestartovala dlouholetá opora družstva Táňa Metelková, která změnila zaměstnání, důvěru dostaly olympionička Ivana Sekyrová a bronzová z letošního ME v Turecku Pavla Schorná Matyášová a rovněž Pavla Havlová, která se z kvalifikace musela omluvit z důvodu náhlého onemocnění. Na Šeráku se tak vlastně bojovalo pouze o jedno místo, které obsadila letošní maratonská mistryně republiky Petra Pastorová, zároveň mezi dospělými jediná, která nemá dosud z vrcholných vrchařských soutěží zkušenosti.

Před dvěma lety v Kamniku, kde se také běželo pouze nahoru, byla z Češek nejlepší třináctá Metelková, Schorná doběhla na 19. místě, loni v Tiraně se však Pavle dařilo podstatně lépe, když skončila čtvrtá a o sedm míst za ní finišovala Sekyrová. Po pátém místě družstva ve Slovinsku to byly právě ženy, které loni vydřely na problematické albánské trati nečekané stříbro a zahájily tak – doufejme – období dalších medailových úspěchů. Bylo by příjemné vidět alespoň jednu Češku opět v první desítce a družstvo hodně blízko stupňů vítězů, případně přímo na nich – nebude to ovšem vůbec snadné…

Proti předchozím dvěma letům došlo k úplné obměně kádru juniorů – někteří přešli do kategorie dospělých, jiným se nevyvedla kvalifikace. Oporami by měli být především rychlý a zkušený Jan Janů s mistrem republiky na 10 000 metrů Josefem Havlíčkem, doplnit by je měli nováčci Tomáš Lichý a Jan Čech. S juniorkou se letos loučí Janů a Čech, s oběma zbývajícími lze počítat i pro příští rok. Předloňské 12. místo družstva příliš nenadchlo, zatímco loni, kdy byli čeští mladíci na MS pátí (a z ME dokonce přivezli medaili), už byly důvody k mírnému optimismu.

Po několikaletém půstu obsazuje naše republika plným počtem tří závodnic také kategorii juniorek. Pikantní je, že kvalifikaci zcela ovládly představitelky jiné atletické disciplíny – sportovní chůze. Dvojčata Anežka a Eliška Drahotovy jsou podle vyjádření trenéra Ivo Pitáka běžecky připraveny tak, aby dokázaly čelit náporu velmi kvalitních vrchařek specialistek. Chodkyně původem z Rumburka, děvčata narozená v roce 1995, dosáhla už ve své hlavní disciplíně řady mezinárodních úspěchů. Na přání trenéra nakonec letí do Itálie i třetí z kvalifikace Olga Půčková. Trať juniorek měří 3 900 metrů a stoupání na ní je 310 metrů.

Pár slov o soupeřích

Loňský mistr světa mužů Američan Max King stejně jako mistr a vicemistr 2010 (Samson Gashasghi a Teklay Weldemariam z Eritreje) letos v nominaci svých zemí chybějí, to však neznamená, že zejména Eritrejci budou o něco slabší. Ve východoafrických zemích je potenciálních talentů vždy požehnaně. Proto dost překvapuje, že ve startovní listině je pouze jeden Uganďan Phillip Kiplimo, zatímco tato východoafrická země v posledních letech stále více a více usilovala o místo na slunci (v týmech byli před dvěma lety Uganďané čtvrtí, loni šestí).

Velmi zajímavý bude souboj Eritrejců s Turky, ale také s Italy, kteří se v domácím prostředí určitě vypnou k maximu. Vždyť mimo jiné obhajují titul mistrů světa v družstvech, který si loni přivezli z Tirany, kde ovšem Eritrea chyběla. Znalcům problematiky určitě něco říkají jména Gabriele Abate, Marco De Gasperi, Bernard Dematteis či Alex Baldaccini – Italové patří i letos k nejvážnějším kandidátům na prvenství. Turci budou stavět na individuálním výkonu národního hrdiny Ahmeta Arslana, k evropské špičce patří minimálně dva další reprezentanti země půlměsíce Mehmet Akkoyun a Muzaffer Bayram. Reprezentanti Spojených států budou hodně silní i bez Kinga, nad průměr ční minimálně Eric Blake, Joseph Gray a Tommy Manning. Dále musíme počítat s týmy Velké Británie, Francie, snad i s Rusy, Slovinci a Portugalci.

Ženy v jámě lvové

V posledním desetiletí jsme si téměř zvykli, že české ženy patří v běhu do vrchu ke světové extratřídě. Zásluhu na tom měly výkony fenomenální vrchařky Anny Pichrtové, dvojnásobné mistryně Evropy a mistryně světa 2007, ale zároveň i týmová práce a výkonnost běžkyň jakými jsou Táňa Metelková, Iva Milesová, Ivana Sekyrová a Pavla Schorná Matyášová. Některé ze jmenovaných se pokusí navázat na tuto tradici v neděli v Itálii.

Startovní listina žen se tentokrát přímo hemží soupeřkami zvučných jmen. „Čistý“ běh do vrchu láká především běžkyně z alpských zemí, takže červeno – bílo – červenou zástavu Rakouska ponese velezkušená Andrea Mayrová, vlajku s helvetským křížem Martina Strahlová a o slávu italské trikolory bude pečovat celá „squadra“ v čele s hvězdami Valentinou Balottiovou a Antonellou Confortolovou. Mayrová, Belottiová a Strahlová také obsadily stupně vítězů v posledním MS „nahoru“.

Rusky budou spoléhat na úřadující vicemistryni světa z Tirany Jelenu Ruchljadovovou, oporami Britek jsou univerzální běžkyně Victoria Wilkinsonová a Emma Claytonová. Do pořadí na čele budou chtít promluvit také Američanky, přicházející s hodně omlazeným týmem, kde z loňské čtveřice zbyla pouze Brandy Erholtzová.

Juniorskou špici ovládali v minulosti téměř stoprocentně turečtí mladíci, letošním hitem může být jejich souboj s ugandskými juniory, kteří jsou na rozdíl od mužů přihlášeni v plné sestavě. Druhé místo za Turky patřilo loni poněkud překvapivě Polákům, jejichž opory Przedwojewski a Matuszczak budou opět na startu. Rozhodně bych nepodceňoval domácí Italy, u nichž by měli tvrdit muziku především loni pátý Cesare Maestri a třináctý Dylan Titon, ale ani Němce, kteří už léta dávají přednost startům mládeže před dospělými.

Tipovat pořadí u juniorek je velmi ošidné. V této kategorii totiž bodují pouze dvě dívky ze tří maximálně možných startujících. Převaha mladých Turkyň byla na posledních dvou mistrovstvích naprostá a rozhodně i tentokrát patří k největším favoritkám. Dívčí mládeži se hodně věnuje v poslední době také Rumunsko, kvalitní týmy vysílá Polsko, Velká Británie a není vyloučeno ani zámořské překvapení z USA nebo Austrálie. Někteří experti favorizují Němku Julii Lettlovou, která na sebe během letních měsíců několikrát upozornila skvělými výkony mezi ženami. Teprve 17letá závodnice je nesporně talentovaná a má obrovskou zásobu vytrvalosti, bude však zajímavé sledovat, jak si poradí s rychlými juniorkami z Turecka a dalších zemí.

Výprava českých běžců odlétá směr Miláno v pátek ve 13:50, z letiště budou výpravy odvezeny autobusy pořadatelů do místa konání mistrovství. To bude zahájeno v neděli již v 7:45 veřejným závodem a po něm se představí všechny čtyři mistrovské kategorie.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 29.08.2012 18:19:35

Po osmi letech bude znovu hostitelem nejlepších běžců do vrchu Itálie. Již 28. mistrovství světa stylem „nahoru“ se koná tuto neděli v horském středisku Ponte di Legno – Temu v provincii Brescia. Tato oblast je dobře známa především lyžařům, všude v okolí jsou krásné sjezdovky, ovšem městečko a okolí nabízí také skvělé terény pro vysokohorskou turistiku, běh a cykloturistiku.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.