Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ústecký půlmaraton: Kiplagat zopakoval triumf z Prahy, Homoláč v osobním rekordu

Ústecký půlmaraton: Kiplagat zopakoval triumf z Prahy, Homoláč v osobním rekordu
foto: Petr Kostovič

Petr Kostovič | 16.09.2012 | přečteno: 5321×

Devatenáctiletý keňský vytrvalec Henry Kiplagat prožívá povedené září. Minulou sobotu zvítězil na Mattoni GP v Praze, dnes triumfoval na Volkswagen Ústeckém 1/2Maratonu, finálovém závodu běžecké ligy RunCzech.com. Rekord závodu ovšem odolal, jeho čas 1:01:26 na změnu maxima nestačil. Z českých běžců se nejvíce dařilo Jiřímu Homoláčovi, který mohl být spokojen s osobním rekordem 1:07:12, mezi ženami potvrdila kvality olympionička Ivana Sekyrová (1:17:18). Padl účastnický rekord, soutěžních běhů se zúčastnilo na 1 900 vytrvalců.

Pořadatelé před startem doufali, že někdo z dvojice elitních keňských běžců John Kiprotich a Henry Kiplagat by mohl na ústecké trati pokořit hranici jedné hodiny, ale brzy bylo jasné, že se tak nestane. Ze čtveřice běžců, kteří po startu udávali tempo, odpadl jako první John Kiprotich, pak následovali další dva a od osmého kilometru už zůstal na čele jen Kiplagat. V sólozávodě se dostal „jen“ na čas 1:01:26. Před druhým Tekele Adungou z Etiopie měl náskok více než dvě minuty.

„Škoda, že jsem běžel většinu závodu sám. Věřím, že by jinak hodina padla. Ale v Ústí s horami v okolí města se mi líbilo. Navíc jsem tu dosáhl druhého vítězství ze šesti mých letošních startů v České republice,“ řekl Kiplagat v cíli.

Dvaadvacetiletý brněnský vytrvalec Jiří Homoláč (závodící za AK Kroměříž) potvrdil současnou formu a stejně jako na Mattoni GP před sebe nepustil žádného krajana. „Držel jsem se nějaký čas s Japoncem, ale pak na mě přišla krize. Možná se na mém dnešním výkonu podepsalo to, že jsem v týdnu zápolil se střevními potížemi. Ale z osobáku mám samozřejmě radost,“ přiznal celkově sedmý Homoláč.

Trochu zklamaný byl ze svého výkonu druhý český běžec v cíli, Vít Pavlišta ze Slovanu Liberec, který proběhl cílem v čase 1:08:41. Třetí Leoš Pelouch (SK Chotěboř – 1:11:52) ve finiši marně stíhal vítězku ženského závodu, Etiopanku Moges Betelhemovou (1:11:51).

Minulý víkend Petra Kamínková porazila na pětce Ivanu Sekyrovou, dnes si role vyměnily. „Chtěla jsem si vyzkoušet, co ve mně zůstalo z olympijského maratonu v Londýně, ale začátek jsem rozběhla zbytečně rychle,“ popisovala Sekyrová průběh závodu. „Nakonec jsem zaběhla tempo, které mám vyzkoušené z letošních maratonů v Rotterdamu a Londýně,“ okomentovala výkon 1:17:18.

Petra Kamínková si do osobních statistik připsala čas 1:21:17. „Na 1:21:00 jsem to rozběhla, na tento výkon při současné trénovanosti mám,“ hodnotila Kamínková své reálné možnosti s tím, že na pětce při Mattoni Grand Prix sice vítězství mezi českými ženami „urvala“, ale na půlmaraton jí chybí naběhané kilometry. Mezi obě velké rivalky se v Ústí ještě vklínila Eva Vail (rozená Tománková), která finišovala v čase 1:20:12.

Oproti loňsku změněná trasa vedla v obou okruzích půlmaratonu místní chemičkou, která k městu patří stejně jako hrad Střekov, kostel Nanebevzetí Panny Marie se šikmou věží či v centru posazená Mariánská skála. Někomu průběh továrnou voněl méně, jiný jej bral jako zajímavou raritu.

„Tempo elitních běžců je takové, že vlastně ani pořádně nevnímají, kudy běží,“ shrnula na tiskové konferenci dojmy afrických „rychlíků“ z této části trasy závodu Jana Moberly, manažerka elitních atletů z pořádající tempo team prague .

„Chemička? Při proběhnutí její branou jsem se bál, aby na mě nezavolal vrátný, že jsem si zapomněl píchnout,“ ohodnotil běžeckou prohlídku továrny svérázně jeden z půlmaratonců, Mirek Kratochvíl.

Vedle devatenácti stovek vytrvalců, kteří doběhli do cíle druhého ročníku Ústeckého půlmaratonu v soutěžních bězích, si další tisícovka vyzkoušela kratší trať Rodinného běhu na 3 km.

Na půlmaratonskou štreku se vydal i kandidát na prezidenta republiky Vladimír Dlouhý (2:15:59), kardiochirurg Jan Pirk (1:43:10), běžec s transplantovaným srdcem Aleš Tvrdý (2:14:11) či nevidomý vytrvalec a horolezec Jan Říha (1:41:11). Desítku si opět po roce střihnul profesionální mistr světa v boxu Lukáš Konečný. Osobní rekord si posunul o více než půlminutu na 39:18. Do cíle desítky dorazili i synové Carla Capalba, prezidenta organizačního výboru závodů RunCzech.com, oba svorně v čase 59:43.

Týden po závodní premiéře na Mattonce se do Ústí vydala i třiadvacetiletá hobby běžkyně Markéta Srbová, jejíž první běžecké krůčky jste mohli sledovat v seriálu na webu behej.com. „Prostě jsem chytila slinu,“ okomentovala svůj druhý start po týdnu. „A zlepšila si osobáček z Prahy o tři minuty,“ radovala se.

„Závod organizovaný se stejnou kvalitou jako ty pražské, okolo trati skvěle povzbuzující diváci. Nebylo jich tolik jako v Praze, ale celkově působila atmosféra hodně srdečně. V Praze se lidé po doběhu rozutečou, tady se posedí, diskutuje o závodě, hodnotí se vzájemné výzvy,“ porovnávali někteří běžci po závodě na Zlatopramen after party.

Atmosféru si pochvalovala i Sandy Sislowitz z organizačního výboru maratonu v New Yorku. Byla hostem závodu a v cíli vedle profíků neúnavně tleskala i výkonům kondičních běžců.

Malé nedostatky by se určitě našly. Na after party došel guláš a unavení běžci museli na přísun nové várky čekat dlouhé minuty ve frontě. Jenže loni v lijáku o něj zase zájem nebyl a nakonec se rozdával kolemjdoucím. Velká fronta se před závodem vytvořila v expu, z velké části však proto, že běžci nechali vyzvedávání startovních čísel na poslední chvíli.

Ústecký 1/2Maraton uzavřel letošní ročník běžecké ligy RunCzech.com, prvním závodem toho příštího bude 2. dubna Hervis 1/2Maraton Praha.


VÝSLEDKY ZÁVODU

WEB ZÁVODU

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

Anketa

Hodnoťte letošní ročník Ústeckého 1/2Maratonu známkami jako ve škole

1
 
148 hl.
2
 
19 hl.
3
 
5 hl.
4
 
0 hl.
5
 
4 hl.
Celkem hlasovalo 176 uživatelů.