Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

POHLED: Ženy a muži na trati. Společně, nebo zvlášť?

POHLED: Ženy a muži na trati. Společně, nebo zvlášť?
foto: fitcoach

Luboš Brabec | 07.10.2012 | přečteno: 10885×

Když přijde první sníh, je na silnicích kalamita. Když přijdou letní přívalové deště, vylévají se řeky ze břehů. A když nastane začátek října, rozhoří se vášnivá diskuse o registracích na Velkou kunratickou a běžkyních na Hrádku. Diskuse, které je podle mého názoru celkem zbytečná.

Stačí si srovnat základní fakta. Pořadatelé se v roce 2008 rozhodli zpřístupnit hlavní trasu závodu přes Hrádek i ženám, což je pochopitelně jejich právo. V posledních letech u nás enormně roste zájem o běh a na tříkilometrovou trať si troufne vlastně každý, proto je povolená kapacita Velké kunratické naplněna za několik málo dnů. Jiné už to nebude. A především: závod by byl rychle vyprodán a zůstaly by řady zklamaných, i kdyby Hrádek zůstal ženám zapovězený. Jen by k tomu došlo o pár desítek hodin později.

Nicméně bych měl pochopení i pro to, pokud by pořadatelé i nadále nechali hlavní závod s Hrádkem jen pro muže a ženy posílali pouze na kratší vzdálenost. Proč by jedna z několika set běžeckých akcí v Česku nemohla lpět na tradici, jež za rok dosáhne osmdesáti let? O diskriminaci žen by nemohlo být ani řeči. Mohou se účastnit svobodně všech závodů, které tato republika nabízí, od nejkratších až po ultramaratony na 48 hodin.

Ale nechme debaty o Velké kunratické jejich osudu. Zajímavější je pohled na to, jak genderově-běžeckou problematiku (fuj, to je hnusný termín) řeší v zahraničí. A myslím, že třeba takovým Američanům věru nemáme co závidět.

V USA podobné debaty ožívají stále častěji, byť v opačném gardu. Mají tam totiž asi 200 závodů, jež jsou určeny jen ženám. Patří taková segregace do dnešní doby? Není na ní něco nepřirozeného? I to se řeší v běžeckých diskusích.

Móda závodů „women only“

Některé akce s visačkou „women only“ mají dlouhou tradici a sahají až do dob, kdy běžkyně nebyly na závodech vítané, a tak si zřídily své vlastní. Patří sem třeba New York Mini 10K, který se koná od roku 1972 a je nejstarším čistě ženským závodem na světě. Ale třeba takový Disney’s Princess Half Marathon byl založen teprve před třemi roky.

Drtivá většina závodů „women only“ se koná v zámoří, ale třeba i Hans Christian Andersen Marathon v dánském Odense má vypsané následující kategorie: maraton (pro všechny), minimaraton (pro děti) a půlmaraton (jen pro ženy). Těžko říct, jestli je to naplnění snů Kathrine Switzerové, Grete Waitzové a dalších maratonských průkopnic.

A proč se vlastně závody jen pro ženy konají? Žijeme ve světě s více či méně fungující tržní ekonomikou, která se řídí zákonem nabídky a poptávky. A po ženských závodech je mezi běžkyněmi poptávka.

Potom zde také existuje velký vliv firem specializujících se na produkty a služby určené ženám. Společnosti vyrábějící dámskou kosmetiku a prádlo jen sotva budou chtít sponzorovat smíšené závody, na nichž ženy tvoří menšinu, ale o to větším lákadlem pro ně bude pořádání akcí, kde všechny účastnice jsou jejich potenciálními klientkami. I proto se v Americe běhá třeba Lady Speed Stick® Women's Half Marathon Series.

Vypískaní recesisté

Jak předloni upozornil list Wall Street Journal, dostávají v poslední době ženské závody v USA poměrně bizarní podobu. Stále častěji se jich totiž účastní muži. Že je to nesmysl? Není. Kvůli obavě z konfliktu se zákony a nařčení z diskriminace si pořadatelé nemohou dovolit muže odmítat. Nedivte se – v zemi, kde se lidé soudí o miliony dolarů kvůli tomu, že pojídáním karbanátků v housce a pitím sladké limonády přibrali na váze.

Někteří muži běhají ženské závody z recese a zdobí se parukami, jiní si chtějí zvýšit sebevědomí umístěním, jehož by na klasických závodech nikdy nedosáhli, a další věří, že obklopeni stovkami mladých žen se snadněji seznámí. A tak například předminulý ročník již zmíněného Disney’s Princess Half Marathonu vyhrál mladík jménem Jonathan Mederos. Na Nike Half Marathon zase triumfoval osmačtyřicetiletý Rick Cordes, jeden ze sedmi stovek mužů ve startovním poli čítajícím 12 700 účastníků a především účastnic.

Odpovědí jim bývá pískot publika, když probíhají cílem, a ignorace ze strany pořadatelů. Ti se snaží muže odehnat ze závodů aspoň tím, že jako ceny pro vítěze dávají sady dámské kosmetiky, růžové boty nebo poukazy do salónů krásy. A účastnické medaile předávají urostlí hasiči vysvlečení do půl těla.

Závodů „men only“ ve světě příliš nenajdete. Především proto, že by v dnešní přehnaně korektní době taková akce vzbudila negativní publicitu a možná i protesty, po čemž sponzoři opravdu netouží. Pár jich zejména v USA a Velké Británii přesto existuje. Konají se buď na Den otců, nebo jsou to charitativní běhy, jejichž výtěžek jde například na výzkum rakoviny varlat a prostaty (jeden z nich se jmenuje One Ball Fun Run).

Je asi jen otázkou času, kdy i u nás vznikne velký městský závod určený pouze ženám. Snad to bude v době, kdy o tom, kdo startuje a jak vysoké jsou odměny pro nejlepší, budou stále rozhodovat jen organizátoři.

Anketa

Lákala by vás účast na závodech otevřených jen jednomu pohlaví?

Ano
 
18 hl.
Ne
 
213 hl.
Celkem hlasovalo 231 uživatelů.

Komentáře (Celkem 98)

Nalezené položky: 99 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

České Budějovice

Celkem 8588,53 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:25 (2015)
půlmaraton: 1:28:09 (2015)

Daňour muž 09.10.2012 21:39:26

Každý máme nějaké důvody, proč běháme, ale hlavní by snad mezi hobby běžci měl být dobrý pocit z pohybu, který nám jde o něco lépe než průměrné populaci. Už jsem se o kategoriích také zmiňoval a osobně jsou mi opravdu úplně ukradené. Když jsem se rozhodl přece jen začít ještě jednou trochu intenzívněji se běhu věnovat, stanovil jsem si postupné časové limity, které bych chtěl zase dokázat splnit. To se mi naopak může lépe podařit v závodu s dvacetiletými, kde se vyždímu, abych nebyl poslední úplně ostudně. Žádná medaile, žádná kategorie mi nenahradí pocit z nadprůměrného výkonu a tím samozřejmě i výsledku. A pokud pořadatel připraví takový závod, kde mám šanci si to splnit, je to pro mě od něj ten největší dárek.

avatar

Praha

Celkem 26318 km
Minulý měsíc 28 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 09.10.2012 22:09:35

0 tom, jaké je mít jen dvě kategorie se můžete přesvědčit na bězích po schodech v budovách. Tam je pouze do 40 a nad 40. Takže já byl asi 12. z dvaceti. A kamarádka, která běžela o minutu hůř (časy od 2–7 minut) byla druhá veteránka (ze čtyř).

A že chlapi tahaj dívky. Mě tahá zase jedna vrána a taky už někteří protestujou. :-)). Ale dneska tady leží po flámu (dnes je Sáry) a dokonce odmítá i krákat. :-)

avatar

Sloviensko

rudo muž 09.10.2012 22:29:06

opacny extrem v teme kategorie su oficialne veteranske majstraky, hoci z vysledkov mam pocit ze na SVK a snad i v CZE sa to robi inak. Nardne veteranske majstraky aj statne tu, su robene tak ze sice startuju vsetci spolu, na drahe napriklad v 2–3 skupoinach podla poctov ale vyhlasenie a medaile su zvlast v kazdej 5 rocnej vekovej kategorii. Lahko sa stne ze je len jeden v kategorii ale dostane medailu a titul majstra ved nemoze za to ze nik viac v tom veku nebeha nechodi neskace ci nehadze ci nevrha. a su tiez caste situacie ked vitaz – zlatu medailu dostne nikto za horsi vykon ako ma napriklad treti v kategorii o 5 ci 10 rokov starsej, je to z nahodneho rozdelenia jednotlivcov podla veku napriklad sme mali obdobie kde za chodzu v M50 a M50 sa davali medaile za ovela pomalsie casy ako mali v ketegoriach M60 a M65 a sem tak jedinci v M70.

Na SVK je tak malo aktivnych veteranov ze ked prebehnu majstraky kazdy si odzavodi tu svoju disciplinu a na zevr sa spocitaju body za vykon a vek podla bodovacich tabuliek a veteransky majster slovenska moze byt naprklad za vrch kladivom M35 druhy je za beh na 200m v M60 atd, proste velmi maly zaujem o zavodenie vedie az k takejto absurdnej situacii

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 09.10.2012 23:04:37

>> rudo, 09. 10. 2012 22:29:06

Přesně tuhle situaci jsem chtěl zmínit. Na malých závodech (a asi nejen zde) se tohle stává. Vyhlašování vítězů pak může být dost zvláštní. Nedávno o tom ostatně psal Miloš Škorpil. Nám, co závodíme především kvůli závodu samotnému a soupeříme sami se sebou, případně s ostatními na trati bez ohledu na věk či pohlaví, to ale může být jedno.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Sloviensko

rudo muž 09.10.2012 23:40:10

>> marek27, 09. 10. 2012 23:04:37

prave preto je rozdiel medzi zavodmi podla atletickych pravidiel pod patronatom zvazu typicky narodne majstraky krajske majstraky atd

a rozdiel medzi putakmi alebo zavodmi ktore robia bezci pre bezcov idealne napriklad zavody typu – prekonaj sam seba,

napriklad mi mame na zaver chodeckej zimnej sezony klubovy zavod na najcastejsej vzdialenosti 10km a 5 km a vitaz je ten kto najviac zlepsi svoj sezonny osobak pripadne namenej za nim zaostane, samo ze su spekulanti ale ved ide len o srandu ( a flasu vina, pre deti cukriky)

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Broumov/Ústí n.L./Brno/Ostrava

Nora žena 10.10.2012 08:21:38

Tolik slov…pokusím se o stručnost: nemluvím o tom, zda kategorie na závodech ano – či ne. Mluvím o tom, že pokud jsou chlapské kategorie až nad 70 let a ženské končí u skupiny – 35 let a více – tak s tím nesouhlasím. z principu. Neférové nastavení.Ženské kateg. nad 40, 50..by měly být běžné- to přece není žádný věk. Nikdy jsem o tom dřív tak nepřemýšlela, tahle diskuze mě přinutila,ch jo8-) Uvědomila jsem si také, že na růz.závodech v kateg. muži nad 70 let(klobouk dolů) se jich též sešlo třeba v počtu –2,3,4…a nikdo se tomu nedivil. proč to má být v případě žen jinak? – jakože si tu budem povídat, že vlastně na těch závodech vůbec nezávodíme a jdem se jen proběhnout a pokecat?:-D upřímnost prosím.¨ A litovat chlapy, protože je je jich v nějaké kateg.hodně – tak to mě fakt nenapadlo – spíše obdiv k některým výkonům, to ano, pochybuju, že by v tomhle případě stáli o lítost. Tož synci a dcérky – na závodech jsem pro věk. kategorie, a doufám, že budu natolik rozumná, že budu běhat i po 70 – jako ti chlapi „nerozumní“;-) Vyrostla jsem mezi kluky, tak možná mám až moc chlapské uvažování a říkám věci na rovinu, takové ty omáčky kolem a snaha zavděčit se všem – to mě nebere. A stačí- nestrávím tu své nejlepší roky:-) pěkný běžecký podzim přeju všem, kteří běhají s radostí. Radomila:-)

Motto: běhámtedyjsem:-)běh je očistný.
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 10.10.2012 08:37:39

>> Nora, 10. 10. 2012 08:21:38

Nikdo tu nenapsal, že se na závod jde jen tak proběhnout. Jde o to, že cílem mnohých je zabehnout určitý čas či doběhnout do určitého místa bez ohledu na jakékoliv umělé dělení. Všichni nezávodíme kvůli vyhlašování vítězů.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Sloviensko

rudo muž 10.10.2012 09:07:18

>> Nora, 10. 10. 2012 08:21:38

riaditel zavodu je vacsinou chlap a tak hodi vsetky baby nad 35 do jedneho kosa… zeny by mozno pohli celou vecou keby sa chopili organizacie pretekov …

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 10.10.2012 13:55:08

Prošel jsem si příspěvky na toto téma a dovolte, abych také vyjádřil svůj názor na dva nečastěji diskutované.

1)0dměny. Rozšířím diskusi na rozdílné odměňování muži – ženy na další podle věkových kategorií. Mnohokrát se stává, že na závodě vyhraje veterán a stejně jako v případě žen dostane „méně“, než mladý muž, který skončil za ním. Párkrát jsem se to snažil řešit, ale kromě pár výjimek, kde operativně přesunuli odměny se nic nestalo a odpovědí pořadatelů bylo, že je to jejich věc, jak rozdělí odměny. Nezbývá než toto akceptovat. Jsem pro stejné podmínky v odměnách bez rozdílu věku a pohlaví, na „mém“ běhu Lesní běh Říčany jsou pro všechny vypsané kategorie odměny stejné, jen absolutní vítězové jsou malinko zvýhodněni.

  1. Obdobné je to také s vypisovanými kategoriemi na veřejných závodech. Každý, kdo se chce zúčastnit nějakého závodu svým přihlášením k závodu dává najevo, že souhlasí s vypsanými propozicemi se vším všudy. Nikdo nemůže nutit pořadatele, který většinou dobrovolně pořádá akci, aby měnil podmínky podle někoho jiného. Když se mi podmínky nelíbí, tak se prostě nezúčastním.

Také záleží na „rozumnosti“ pořadatelů a komunikaci mezi účastníky závodu a jimi. Poku vidím, že ženy mají zájem se zúčastňovat, a protože chci, aby příští rok přišly ve větším množství, vypíšu kategorii i pro starší (pokud na to mám). Přijďte v sobotu do Říčan a přesvědčíte se (www.ricany.cz/org/bezeckyklub). Miloš Smrčka

Nalezené položky: 99 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.