Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TRÉNINK S GARMINEM: Stronger body, stronger mind. Heslo se mi obrátilo

TRÉNINK S GARMINEM: Stronger body, stronger mind. Heslo se mi obrátilo
foto: archiv

Radek Narovec | 20.08.2024 | přečteno: 579×

Tělo si zvyká, nohy chytají lehkost a dynamiku, nálada se lepší. Přestože mám za srpen nakročeno k 200 km+, což je nejvíc za poslední dekádu, únava se postupně vytrácí, a mysl tak chytá druhý dech. Příprava na Birell GP pod 44 minut pod vedením AI kouče v Garminech pokračuje.

Je to zajímavé. Zatímco křivka VO2max pokračuje v sestupu a HRV opustila rekordní hodnoty, začínám se konečně cítit lépe. Predikce cílového času se dokonce zhoršily (aktuálně někde kolem 44:37), ale dnes (úterý) jsem konečně – aspoň první kilometry – dostal od nohou odezvu, kterou mám rád: jsme svěží a ready ke svižnějšímu kmitu. No sláva!!! Už to vypadalo, že zářijový závod pojedu na kolečkovém křesle, jak jsem byl utahanej.

Nechci to zakřiknout, ale tělo si i přes vedra a nyní horší spánek (úplněk je prevít!) konečně vzpomnělo, že umí i sílit. Už o víkendu při “longrunu” mi bylo fajn, ale to jsem svedl na to, že jsem chytil fajn běžeckého parťáka a prokecáním hodiny a půl běhu jsem zapomněl myslet na vše, co mne jinak trápí a jak jsem po týdnech záhulu unaven.

Ale ne! I úterní 7km běh předepsaným tempem kolem 5:45/km byl vcelku fajn. Sice jeden výživný kopeček indiánem, ale jinak svěží klus. Pravda, představa, že brousím 10 km tempem o poznání rychlejším, ještě nezapadala do fáze proveditelnosti. Ale znáte to, závod je závod, jsme tam vybuzenější a spíš je problém nesplašit se na startu. Navíc mám před sebou poslední týden tzv. Vrcholové fáze přípravy, pak má přijít fáze Zvolnění. Snad s ní přijde i dynamit do nohou a v Praze se za mnou bude kouřit!

Každopádně jak tělo začíná lépe snášet zátěž, i hlavu to běhání baví zase o level víc. Co víc si přát, že?

Zmínil jsem, že mi už dva týdny klesá hodnota VO2max. Já vím, já vím, skepse kolem této veličiny, navíc odhadované algoritmem, je víc než dost, možná byl předchozí rapidní růst spíš chimérou, můžou to nyní způsobovat jiné faktory, ale suma sumárum – moc to nechápu, smysl to nedává a zeptat se Garmina nejde. Rovněž graf rozložení typů tréninku (aerobní, vysoce aerobní a anaerobní) za poslední měsíc je podle mne vysloveně nepřesný. Těžké tréninky proložené pauzami a výklusem a rozklusem mi to hází zprůměrováno do aerobních, to bude asi fakt špatně. Studoval jsem to i na desktopové verzi Garmin Connect deníku a tam to naštěstí dané tréninky hodnotilo správně, takže chyba bude asi jen v tomto konkrétním ciferníku hodinek, na tréninková doporučení to snad vliv mít nebude. Ale chyba na kráse to je, to zase jo.

Ještě že mne chlácholí jiný ukazatel, který jsem dosud prakticky nesledoval – Míra/Skóre vytrvalosti. 6580 je rekordní úroveň od května, kdy jsem přešel ze starších Fenixů 6 na novější Forerunner 965. Předpokládám, že to je i nejvyšší hodnota od covidu, kdy jsem se vrátil k pravidelnému běhání s cílem.

Sice víc dám na vnitřní pocit při běhu i před a po něm, ale i tak mých 6580 je na 61% hodnoty, kterou nás zostudil Radek Brunner na Instagramu. Teoreticky bych tak uběhl v září i přes půlku Spartathlonu… (smích)

Sice ještě do závodu dva týdny chybí, ale už si hraju s nastavením Pace Pro. Obrazovky pro závod, která bude sledovat, zda při něm jdete podle plánu. Nejprve je třeba do hodinek naládovat trasu (včetně výškového profilu, pokud vás čeká členitější trasa a tempo při závodě nebude konstantní). Pak si nastavíte, zda chcete rozbíhat první půlku pomaleji a pak zrychlovat (negative split), nebo obráceně to napálíte a konec nějak dofuníte, nebo by měly kilometry cca odpovídat jeden druhému po celou dobu závodu.

Přiznám se, že s tímto mívám problém. Zhruba někde kolem 40% distance na mne padá deka, klesá mentální síla, protože se ozývá mé slabší já a hlava začne myslet na to, že toho do konce je ještě fakt hodně. Jakkoliv o této noční můře vím a snažím se předem proti ní něco vynalézt, stejně mně to někde kolem této distance chytne. Asi si nastavím pomalejší úvod. Naopak poslední stovky metrů mívám přímo raketové. Já se fakt přistihávám, že mne běžecké závody nebavěj a chci je mít co nejrychleji za sebou, proto pak ten úprk do cíle! Podezírám Keňany, že to budou mít podobně…

Pace Pro si rozhodně vyzkoušejte předem, jakkoliv se jedná o jednu obrazovku navíc, je fajn se ji naučit číst dopředu a netrápit se ve stresu během závodu samotného.

Druhou funkci, kterou chci vřele doporučit, je Živý přenos / Live Track. Opět, není úplně viditelná, je třeba si ji najít a do mobilu zadat kontakt na osobu, která vás bude sledovat. Té přijde odkaz na webovku, kde je vidět vaše plánovaná trasa a jak se po ní pohybujete. Z mezičasů je patrno, zda jdete podle plánu nebo někde sedíte v pangejtu a dumáte nad něčím hodně filozofickým. Velmi užitečná je tato funkce, když jdete někam v tréninku na superdlouhý běh a předem nedokážete ani říct, kudy poběžíte. Někdo doma vás má na radaru, kdyby něco… Dokonce vám může poslat zprávičku přímo na hodinky, což vždy potěší. Nutno upozornit, že Živý přenos bude fungovat jen tehdy, když s sebou budete mít mobil. Což při závodech může být maličko problém.


HRUDNÍ PÁS PRO ŽENY GARMIN HRM-FIT

Nejčastější metodou měření srdečního tepu je optické měření ze zápěstí, které je dnes integrované ve většině chytrých běžeckých hodinek. Pokud patříte k výkonnostním nebo vrcholovým běžcům, je možné, že vám optické měření nebude svou přesností stačit. Vlastností optického měření tepu je, že je poměrně přesné u vytrvalostních aktivit, ale nezvládá rychlé změny tepu u dynamických aktivit a například intervalových tréninků. Pro přesné měření srdečního tepu u dynamických sportů a intervalových tréninků se proto používají tzv. „hrudní pásy“. Ty měří elektrické impulzy srdce pomocí pásu s elektrodami obepínající hrudník. U mužů je hrudní pás snášený poměrně dobře, horší je to u žen, u kterých se hrudní pás snímače pere na hrudníku s lemem sportovní podprsenky. Se zajímavým řešením tohoto problému přišel americký Garmin v podobě dámského snímače srdečního tepu HRM-FIT. Tento snímač s cenovkou 3890 Kč neobepíná hrudník, ale využívá právě lemu sportovní podprsenky. Pomocí tří klipů se na něj uchytí a pomocí přirozeného přítlaku drží spolehlivě na místě. Při zachování srovnatelné přesnosti s hrudními pásy je pro běžkyně vyžadující přesná data o srdečním tepu při běhu jednoznačně pohodlnější.


Skladba tréninku pro tento týden:

Pondělí: Regenerace 6:40/km, 21 min

Úterý: Základ 5:45/km, 30 min

Středa: Regenerace 6:40/km, 21 min

Čtvrtek: VO2max 8× 2:00 á 4:15/km, 10 min rozklus a 10 min výklus

Pátek: Základ 5:45/km, 30 min

Sobota: Dlouhý běh 1:14:00 á 5:45/km

Neděle: Základ 5:45/km, 28 min

Pondělí: Práh 23 min á 4:35/km, 10 min rozklus a 10 min výklus

18.7.-7.8.: Fáze rozvoje: Začleněním intenzivního anaerobního cvičení si zvýšíte rychlost a anaerobní kapacitu. Ve fázi rozvoje narůstá intenzita tréninků, aby se zvýšila vaše aerobní kapacita.

8.8.-28.8.: Vrcholová fáze: Zahrnuje tréninky zaměřené na rychlost a zvyšuje intenzitu tréninků.

29.8.-6.9.: Fáze zvolnění

Pro jistotu opakuji, že se jedná o Garmin adaptivní trénink směrem ke konkrétnímu závodu (Birell GP 10k) s ambicí zaběhnout jej pod 44 minut. Skladba tréninku se může změnit podle mého aktuálního fyzického stavu.

Anketa

Jaká ze zářijových rychlých silničních desítek vás láká nejvíc?

 
5 hl.
Celkem hlasovalo 57 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 21.08.2024 13:33:11

Tělo si zvyká, nohy chytají lehkost a dynamiku, nálada se lepší. Přestože mám za srpen nakročeno k 200 km+, což je nejvíc za poslední dekádu, únava se postupně vytrácí, a mysl tak chytá druhý dech. Příprava na Birell GP pod 44 minut pod vedením AI kouče v Garminech pokračuje.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.