Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TRÉNINK S GARMINEM: Neplánovaný time-out. AI mění trénink po varování

TRÉNINK S GARMINEM: Neplánovaný time-out. AI mění trénink po varování
foto: Bing AI

Radek Narovec | 29.08.2024 | přečteno: 381×

Zatímco minulý týden jsem si prozpěvoval, jak se mi zase běhá s lepší myslí, aby to nakonec vzalo úplně jiný směr. Možná si pamatujete, že jsem poukázal na klesající křivku variability srdeční frekvence. Garmin tento signál vyhodnotil jako velmi varovný a razantně snížil tréninkovou zátěž. De facto jsem během týdne běhal jen regeneraci nebo základ! Co se stalo? A jaký to bude mít dopad na mou formu při závodě?

Je devět dní do dne D a já se pořád cítím tak nějak všelijak. Srpnových 200 km je hodně nad měsíčními objemy, které jsem v posledních letech běhával, takže mám vítr, zda nejsem zavařenej. Graf HRV už sice několik dní opět směřuje nahoru a Garmin zahlásil fázi zvolnění, i tak si ale vůbec netroufám odhadnout, jak se mi Birell Grand Prix poběží. Chci ji dát pod 44 minut (proti loňským 48 minutám z Mělníka), ale jak garminovský odhad (44:38), tak pocitově to na úspěch zatím moc nevypadá.

Ale nevzdávám to. Někdy prostě ráno vstanete a je vše jinak. Stejně tak mohou do přespříští soboty povolit vedra a hned ožijeme. Navíc mi nešlo jen a jen o jeden závod a výsledek v něm, spíš nabrat mentální sílu v tréninku pokračovat (byť asi jinak nastaveném) a vidět, že i přes 50 let na kontě mám na to se posouvat a být dostatečně silný pro zaběhnutí něčeho delšího. Se ctí. Taky jsem dostal milou pozvánku a hecnutí na Běchovice, takže si kromě Birellky dám asi i “starou dámu”, kde jsem – světe, div se – dosud nikdy neběžel.

Potěšilo mne, že jsem opět lehce shodil. Už to tedy není o markantních poklesech (mně ostatně nikdy váha moc nelítala), ale každé kilčo je hned znát nejen při běhu a v jeho technice, ale hlavně v bolestech v kříži, které mne dost trápily a leckdy braly chuť do běhu.

Kolega David EUrunner.eu již testuje nové Fénixy 8. Jsem fakt zvědav, jaké možnosti se otvírají v podobě ovládání hlasem. Asi to zprvu nebude velká hitparáda, ale když člověk sleduje vývojové skoky v AI a když zváží, jaké moře dat Garmin má, asi se máme na co těšit. Aspoň doufám, protože jestli mi něco na trénování jen s hodinkami fakt vadí, tak je to mizivá zpětná vazba. Sporttester mne ani neupozorní, že na základě dat pozměnil skladbu tréninku! Jsem analytický typ, rád se šťourám v algoritmech a moc rád bych slyšel polopatickou řečí, co se v těle děje a proč AI mění trénink.

Stejně jako hmotnost mi lehce poklesla klidová tepovka, konkrétně na 59 tepů za minutu. Opět signál, že tělo začíná na zátěž reagovat lépe. I přes pracovní frmol a leckdy nával starostí se cítím víc v klidu. To vše potěší! Co potěší méně, je spánek. Respektive jeho nástup. Poslední týdny usínám nad knížkou snad už po Večerníčku, krácení délky dní tomu také neprospívá. Prostě tělo reaguje na kombinaci veder a tréninků (28 běhů v 30 dnech!) vypnutím. Moc tímto děkuji svým nejbližším, že tolerují mou menší společenskou roli po setmění. (smích)

Když jsme nakousli přání, kudy by se měly sportovní hodinky dál ubírat, zmíním také jejich ovládání. AI už dnes nastupuje všude, proč by nemohla řídit, co hodinky uživateli servírují, když jej už nějaký ten pátek znají a vědí, jaké funkce nejvíc používá. Ani po dvou měsících si nemohu zvyknout na složitost spouštění dnešního tréninku a nebaví mne ani prohrabávat se daty, které nesleduju. Proč mi třeba mobilní apka pořád nabízí Golf či Potápění?!? S rostoucím množstvím metrik a funkcí bude stále důležitější chytře zredukovat jejich nabídku přímo na míru uživateli.

Vyzkoušel jsem nanečisto posledně zmíněnou funkci Pace Pro, obrazovku, která se objeví, když hodinky poznají, že běžíte vámi zvolený závod. Nasypal jsem do nich svou oblíbenou trasu a dal se do běhu. Naprosto mne uchvátila funkce, které jsem zprvu vůbec nerozuměl. Tempo úseku. Garmin vezme profil trati, rozseká ji na několik logických úseků a pro každý vám doporučí jiné tempo. Samozřejmě s vizí, že výsledkem v cíli by měl být čas, na který aspirujete. Zpočátku to je hodně matoucí, protože si myslíte, že vodorovná čára ukazuje kilometrový úsek a kde se v něm nacházíte, ve skutečnosti ale různě dlouhé úseky značí, že vás třeba čeká 2,5 km roviny, pak 800 m do kopce (šetři síly, stoupající silnice stoupá i za roh, kam třeba nevidíš a mohl bys přepálit a vytrápit se pak někde před cílem) atp. Pravda, pro rovinatou desítku to asi úplně moc nevyužiju, ale pro horské ultratraily to je bomba věc!!!

Mimochodem, koukal jsem na trasu Birell Grand Prix. Zatímco otočka o 180° na čtvrtém kilometru bude asi ještě v euforii, ta před devátým kilometrem může hodně bolet, zejména to rozbíhání se po ní. Ale to je asi jediná záludnost jinak poměrně povedené trasy. Samozřejmě kostky a tramvajové koleje, to už v Praze tak nějak bereme jako kolorit, nad kterým se nepozastavuje­me, že?

Jsem rozhodnutý i o botách, ve kterých poběžím. Zvítězily sice starší, ale povedené On(y) s karbonem. Oproti soudobým karbonkám mi přijdou pocitově hbitější, odběhal jsem v nich všechny rychlé tréninky a líbí se mi jejich odpich a pohodlnost. Dost nyní přemýšlím nad pitným režimem a gely. Běží se to až večer, bude to trochu alchymie sladit vše s běžným jídlem a pitím přes den. Opět škoda, že v tomto hodinkový kouč nijak nepomůže, ten lidský by určitě sypal rady z rukávu. A psychicky podpořil, vždyť i ten největší kliďas je před závodem rozklepaný jako sulc…

Tak držte palce, další díl asi zvládnu až po závodě, plný dojmů. V rozlučkovém díle bych i chtěl shrnout všechna pro a proti hodinkových a lidských koučů, tak jsem si dělal poznámky v průběhu skoro dvou měsíců.


GARMIN FÉNIX 8

Dlouho očekávaná novinka je tu! Prémiové, chytré GPS hodinky s vysokou odolností a dlouhou výdrží. Elegantní vzhled, všestranné sportovně-outdoorové využití. Pokročilé tréninkové funkce, vestavěný mikrofon a reproduktor, integrovaná LED svítilna a nově i potápěčské funkce.


Skladba tréninku pro tento týden:

Středa: VO2max 7× 4:00 á 4:15/km, 10 min rozklus a 10 min výklus

Čtvrtek: Regenerace 6:40/km, 21 min

Pátek: Anaerobní 7× 1:00 á 3:50/km, pauzy 3 min, 15 min rozklus, 10 min výklus

Sobota: Základ 5:45/km, 28 min

Neděle: Základ 5:45/km, 30 min

Pondělí: Základ 5:45/km, 30 min

Úterý: Tempo 4× 5:00 á 4:50/km, pauzy 2 min, 10 min rozklus, 10 min výklus

Středa: Základ 5:45/km, 30 min

18.7.-7.8.: Fáze rozvoje: Začleněním intenzivního anaerobního cvičení si zvýšíte rychlost a anaerobní kapacitu. Ve fázi rozvoje narůstá intenzita tréninků, aby se zvýšila vaše aerobní kapacita.

8.8.-28.8.: Vrcholová fáze: Zahrnuje tréninky zaměřené na rychlost a zvyšuje intenzitu tréninků.

29.8.-6.9.: Fáze zvolnění: Snižuje objem tréninku, ale zachovává intenzitu. Pomáhá nabrat síly a zregenerovat.

Pro jistotu opakuji, že se jedná o Garmin adaptivní trénink směrem ke konkrétnímu závodu (Birell GP 10k) s ambicí zaběhnout jej pod 44 minut. Skladba tréninku se může změnit podle mého aktuálního fyzického stavu.

Anketa

Zaběhne Radek desítku na Birell GP pod 44 minut? Sporttester mu stále tipuje "jen" 44:38...

Celkem hlasovalo 6 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 29.08.2024 14:14:03

Zatímco minulý týden jsem si prozpěvoval, jak se mi zase běhá s lepší myslí, aby to nakonec vzalo úplně jiný směr. Možná si pamatujete, že jsem poukázal na klesající křivku variability srdeční frekvence. Garmin tento signál vyhodnotil jako velmi varovný a razantně snížil tréninkovou zátěž. De facto jsem během týdne běhal jen regeneraci nebo základ! Co se stalo? A jaký to bude mít dopad na mou formu při závodě?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.