Proč při běhání bolí hlava??
samurraj
25.10.2011 15:50:02
Ahoj všem. Je mi 27 let a nyní jsem se rozhodl začít s kondičním běháním. Mám děsně málo pohybu a při větší aktivitě se dost potím a tudíž potřebuji trošku kondici. Již cca týden pravidelně běhám okruh asi tak 2.5 km. Jenže problém je v tom, že mě po běhu i při běhu děsně bolí hlava. Nevím co s tím mám dělat, protože je to vážně nepříjemné. Piju dostatečně, ale podle mého názoru to může být třeba problém se špatným dýcháním a tudíž poté špatným tlakem v hlavě. Celý život jsem byl zvyklý nadechovat i vydechovat ústy a prý je to špatně, jak jsem se někde dočetl. Správné dýchání při běhu má být:
pomalý nádech pusou a poté zase pomalý výdech ústy. Tak to takhle praktikuji, ale dělá mi to potíže, a tak přisuzuji tyto problémy právě špatnému dýchání…
Podotýkám, že běhám pouze pro zlepšení kondice, takže běžím lážo plážo ty 2km asi tak za 16 minut.
Prosím proto o nějakou radu, jak tedy správně při běhu dýchat a čím jiným byl ta bolest hlavy mohla být způsobena.
Díky za každou radu.
Vašek.
pam65
25.10.2011 16:12:03
Nech si omrknout hrudní a krční páteř při běhu. Při špatném postavení dostává krk zabrat.
Praha 4
Zdeněk68
25.10.2011 16:17:58
>> samurraj, 25. 10. 2011 15:50:02
Domnívám se, že máš celkově nadváhu a neutlumíš krok – jdeš strašně tvrdě a hlava ti skáče – asi to může být ochablé krční svalstvo – zvolni trochu tempo a možná se to srovná
samurraj
25.10.2011 16:22:32
Zdeněk68 – „máš tvrdý krok“…To je zajímavá myšlenka. Když běhám našlapuji spíše na paty, takže opravdu je možné to s tím tvrdým krokem. Jinak nadváhu nemám. Vážím 74 Kg. A jinak co to dýchání?
Lysá nad Labem
Mikis4318
25.10.2011 16:57:50
„Bolí hlava“ je široký pojem. Dutiny, neurologie, cévní soustava (tlak, hydratace), oči, krční páteř…
Dehydrataci jsi vyloučil (ono po 2,5 km se snad nedehydratuješ ani na
Badwateru
Bolí to pouze při běhu nebo i při jiné aktivitě (rotoped, chůze do dlouhých schodů)? Pokud pouze při běhu, pak jsme u nárazů. Pokud při každé intenzivní aktivitě v chladném vduchu, dutiny. Pokud při každé intenzivní aktivitě (např. rotoped v posilovně) – pozor, možný problém s tlakem.
Dýchání ústy/nosem není moc podstatné. Frekvenci dechu nemá smysl nějak vynuceně měnit. Jen myslet na hlubší nádech bránicí, ne do ramen. Ale nenapadá mě, jak by dech souvisel s „tlakem v hlavě“.
Olomouc
tomaz
25.10.2011 17:36:28
>> samurraj, 25. 10. 2011 16:22:32
nosní dutiny mám vesměs pořád nějak ucpané, takže dýchám prakticky jen pusou. Možná to není úplně správné, ale problém v tom nevidím. Taky bych se nesnažil o pomalé dýchání. Intenzita dechu odpovídá intenzitě zátěže, takže myslím, že není dobré se nutit do pomalého dýchání.
Zkus takový test: jednou se nesoustřeď na dech a nech tělo ať dýchá jak potřebuje a uvidíš, jestli ti to s bolestí hlavy pomůže.
Rokycany
pes
25.10.2011 17:51:44
Já bych to viděl na tu krční páteř-jako zdroj bolesti hlavy …pokus se při běhu
pokrčit nohy v kolenou a tlumit nárazy celým tělem…ne jen chodidly.
Vzhledem k tvé relativně muší váze bych třeba i přesunul dopad na
špičky nebo střed chodidla.
Lucemburk
MarkétaD
25.10.2011 17:55:23
Muzes mit take pri behu zvedla ramena a tim mas v napeti oblast krku. Z toho dost casto hlava boli. Nech se pri behu nekym nahrat na video a prohledni se, jak bezis.
Praha 4
Zdeněk68
25.10.2011 18:09:20
>> samurraj, 25. 10. 2011 16:22:32
Váhu máš dobrou(pokud tomu odpovídá i výška), podle mě to dýchání nemá žádný vliv (já trpím trochu alergii a tak mám pořád přicpaný nos – při pomalém běhu to udýchám nosem, když jedu rychlejší tempo, tak dýchám i pusou).
Zaměř se spíš na to tlumení a rozložení nárazu – jak ti píše MarkétaD asi nejjednodušší je nechat se nafilmovat a pak to zkouknout.
Když přejdeš při běhu do chůze bolí to dál, nebo to přestane?
Zkus napsat víc, běháš v lese nebo na betonu, asfalt?
samurraj
25.10.2011 18:55:48
Děkuji moc za hodnotné názory, vážím si toho. Zřejmě to bude asi těmi otřesy. S tím tlakem jsem to myslel tak, že pokud špatně dýchám, neprokrvuje se mozek a tím pádem bolí hlava. Jinak běhám asi 1.5 km po asfaltu a 0.5 km po lese. Zkusím tedy našlapovat více na špičky.
Rokycany
pes
25.10.2011 20:27:33
>> samurraj, 25. 10. 2011 18:55:48
Zkus, ale taky to chce správně držet polohu celého těla. Žádný předklon, pěkně vzpřímeně. Jestli to nepřestane tak bych vyhledal nějakýho sportovního fyzioterapeuta a ten na to určitě přijde.
Jita
26.10.2011 14:48:26
>> samurraj, 25. 10. 2011 15:50:02
„…mám děsně málo pohybu…“ rozumím tomu tak, že ve své profesi asi sedíš, což se na držení trupu podepíše asi nejvíce, nedostatečné napřímení spojené s napětím v bederní oblasti, „rozpojenou“ břišní stěnou, napětím šíje, předsunem ramen a hlavy se přenese do stoje, chůze, běhu…, je to jen moje domněnka, nevidím Tě. Ale vidím hromadu dalších běžců kolem sebe a tento problém je v podstatě běžný. U někoho se objeví bolesti hlavy, jiný si postěžuje na napětí za krkem, v hrudní části, či bedrech, končetinách… Potíží, které by měly příčinu přímo v páteři je malá hrstka, příčinu nehledejme ani ve svalech, samá voda, většina těchto poruch je funkčních – rozuměj porucha funkce svalu způsobená poruchou jeho řízení, tzn. v „mozku“. Mozek však není porušen, porušen je „software“, který k pohybu člk používá. Bolest je signál, je to informace, takže zastav, popřemýšlej, srovnej se a pomalu znovu začni. Změnit pohybové programy není snadné, pracujem na nich mnohdy léta, proto je potřeba trochu trpělivosti. JitkaSt. www.fyziosport.cz
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.