Stavy po doběhu
Lubor 09.10.2005 10:52:17
Chci se zeptat jak prožíváte okamžiky po doběhu maratonu. Nemyslím tím euforii z vítězství, či doběhnutí, ale fyzický stav a pocity. Zatím jsem běžel pouze dva maratony, ale u obou byl scénář stejný. Asi ¼ hod po doběhu to ještě šlo, ale pak se mě udělalo zle – bolesti od žaludku, zimnice střídaná s návaly horka, křeče v rukou, prostě uzlíček neschopný jakéhokoliv pohybu. Toto trvá asi 1–2 hod a pak je všechno v pořádku. Nejvíc mě deprivuje, že ti co doběhnou např. o 1,5 hod přede mnou, jsou naprosto fit a vypadají, že by mohli běžet znovu.
administrator 27.10.2006 15:35:45
Koukám, že už jde o tvůj rok starý příspěvek. Má smysl to ještě řešit? Vždyť za tu dobu jsi odběhl několik dalších maratonů. Zlepšilo se to? Napiš sám, jaké máš zkušenosti. To víš, já ti moc v tomhle neporadím, sám jsem běžel první maratón před týdnem a po doběhu už to bylo jen lepší a lepší.
Praha 5 - Barrandov
Rosťa 27.10.2006 16:10:17
Stavy, které se podobají zimnici jsem po doběhu Maratónu také míval, někdy odložené až o dvě tři hodiny (až doma). Recept: 2000 mg vitamínu C
administrator 27.10.2006 17:25:59
Rozhodně nedoporučuju před. Možná, že na to jsem doplatil před týdnem, kdy jsem doléčoval virózy m.j. i Céčkem ve zvýšené míře v domnění, že víc nemáže škodit. Asi to způsobilo o to větší odvodnění a s tím snad i související křeče. Stalo se mi to poprvé. Ale možná, že je to individuální.
Praha 5 - Barrandov
Rosťa 27.10.2006 18:37:35
[quote=keramik]Rosťo,to Céčko bereš před nebo až po?[/quote] Po Maratónu, samozřejmě, po doplnění tekutin.
Láďa Tarant 27.10.2006 20:29:50
[quote=Rosťa][quote=keramik]Rosťo,to Céčko bereš před nebo až po?[/quote] Po Maratónu, samozřejmě, po doplnění tekutin.[/quote] Kdysi jsem někde vyčetl, že je dobré hodinku před maratónem pro zlepšení funkce svalů brát 1000mg C. Snažím se tím řídit. Osvědčila se mi nekyselá a snadno v ústech rozpustná Acerola. Nemyslím si, že by Céčko organismus odvodňoval.
administrator 28.10.2006 18:31:24
Zeptám se vás trošku z jiného konce. Jak dlouho po dlouhém závodě /maratónu/ cítíte únavu a v jakých dávkách po maratónu běháte? Po Stromovce jsem druhý den jel jen na kole 25km volně na rozhýbání, v pondělí běh asi 8 km volně, út-st-čt odpočinek, až v pátek 5 km volně a dnes závod (1/2M). Nevím, jestli jsem to dělal správně, ale s časem jsem vcelku spokojen.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 28.10.2006 20:02:08
[quote=Jarda]Zeptám se vás trošku z jiného konce. Jak dlouho po dlouhém závodě /maratónu/ cítíte únavu a v jakých dávkách po maratónu běháte? Po Stromovce jsem druhý den jel jen na kole 25km volně na rozhýbání, v pondělí běh asi 8 km volně, út-st-čt odpočinek, až v pátek 5 km volně a dnes závod (1/2M). Nevím, jestli jsem to dělal správně, ale s časem jsem vcelku spokojen.[/quote] Druhý den po marathonu běžím svoji obvyklou 18km regenerační trasu. Jinak prvních 14 dní běhám obden (vše regeneračně). Únavu cítím jedině psychickou, zvláště když se mi ten marathon jako obvykle nepovedl podle mých představ :).
Beroun
mirek hasal 28.10.2006 20:40:39
Občas se mi stane, že pár dní po maratonu nemůžu chodit ze schodů, takže o nějakém běhání nemůže být řeč. Už jich mám na kontě osm, nejdřív jsem se šel proklusnout třetí den, někdy jsem si dal pauzu i týden.
Plzeň
VILDA 29.10.2006 17:07:15
Poprvé jsem šel druhý den po maratonu / Stromovka / vyběhat, jak kamarádi doporučujete. Chtěl jsem dát tak 14K, ale po 8K jsem začal cítit stehna a zabalil to. Strečink taky nebyl ideální. No a potom až do středy mě bolely schody. Šel jsem s velkou chutí až dnes, plán 20K – realita 13K…a pět stehno / jinak se svaly nemám problém /. Může to být i tím, že trénuji na asfaltu jen asi 15% povrchu a nehodlám to měnit. Pro mě je maratón pořád devastující zaležitost a těžko se z toho sbírám. Je čas zvolnit a trochu zalenošit v bazénu… mám nárok, je přece po sezóně.
administrator 29.10.2006 18:58:35
Pro Vildu, Mirka a Mirka: První Mirek (K.) je doufám trochu vyjímka. Po maratonu běžet 18, teeeda joo. Mě ještě v pondělí pořádně nohy bolely a tak jsem svých 11 km cesty z práce dokonce částečně jen šel. Ale ke konci týdne už to bylo dobré. V sobotu jsem si zaběhl svůj osobák na 1/2M. To víte snadno se dělají osobáky na tratích, které absolvujete teprve podruhé Ale stejně se mi nepovedlo dostat se na plánovaný čas 1:30. Snad tedy příště.
administrator 29.10.2006 19:05:47
Vida: Nevím, jak u vás v kraji, ale tady na budějovicku se s podzimem roztrhne pytel se závody. Min. 1× za 14 dnů se něco běží a člověk nemusí jezdit nikam daleko. Takže pro mě běžecká sezona teprve vastně začíná. Taky uvažuju, jestli bych si neměl zkusit onen – v jiném místě doporučovaný – ranní běh a využít přitom posunu času dokud je tělo ještě zvyklé vstávat postaru.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.