Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Články na Běhej.com » I při teplotách hluboko pod nulou se běhat dá, uklidňují odborníci. Jak na to? [článek]

I při teplotách hluboko pod nulou se běhat dá, uklidňují odborníci. Jak na to? [článek]

Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Písek

Celkem 8757 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:24 (2016)
půlmaraton: 1:27:24 (2016)
maraton: 3:07:42 (2017)

Ivo77 muž 08.02.2012 23:34:36

Já běhám přes celou zimu, takže jsem si na ty mrazy už asi zvykl, ale věřím, že když někdo vyběhne bez aklimatizace, tak může mít problémy s dýcháním. Běhám většinou odpoledne, takže není –20 jako ráno, ale za poslední týden mám 30km (3×10) průměrně při –10st. Z práce to mám pěšky 10min svižnou chůzí do kopce, takže se při tom rozcvičím i aklimatizuji. Na sobě mám při –10st 1×tenkou Moiru (na kolena neprofuk), nezateplenou bundu Craft (záda bez Windstopperu), nezateplené kalhoty Berghaus, tenké rukavice, normální ponožky, boty s goretexem (když je sníh) a čelenku. Je pravda, že jsem docela otužilý. Zima mi je jen na tváře a bradu. Nadechuji se jen nosem a vydechuji pusou. Žádné šály ani kukly nepoužívám. Tempo volím půlmaratonské. Délku kolem 1h. Když mi je na něco zima trochu přidám. Když fouká, běhám do lesa, když to nejde, přidám na horní část těla jednu spodní Moiru.

Když je namrzlo, nebo ušlapaný sníh, používám nesmeky DueNorth All Purpose www.czbmi.cz. Jsou perfektní. Na botě drží jako přibité a na ledu taky, přitom jsou tenoučké a po pár minutách už je na botách ani necítím. Pár kilometrů zvládnou i po asfaltu. Včetně loňské zimy už mají naběháno cca 150 km a stále vypadají jako nové.

Do 5cm čerstvého sněhu se běhá jako by tam nebyl, jen to chce pořádnou podrážku nebo nesmeky. Od 10cm už je to namáhavější, protože se musí více zvedat nohy a chce to návleky (používám stejné jako na běžky), ale když je to lehký prašan, tak se nohy ani zvedat nemusí a pěkně za vámi výří oblaka sněhu (když je protivítr).

Na delší trasy (přes 75min) nosím camelbag a to až do –4st normálně přes bundu. Jen musím každých 10min trochu ucucnout. Při větším mrazu bych ho asi dal pod bundu (mám miniaturní Karrimor Refuel 1+2L), ale ještě jsem to nezkoušel.

Věci na běhání si s sebou beru prakticky kamkoli s rodinou jedeme a většinou brzy ráno vyrazím do neznámého kraje (beru si GPS) a než se všichni slezou na snídani, jsem už zase zpátky.

Snad to někomu pomůže nebát se běhu v zimě, přemoci lenost a vyběhnout. Není nic lepšího, než když přes noc na sobotu připadne pár centimetrů sněhu (do 10cm) je jasno, –10st a já ráno vyrazím do kraje. Nikde ani živáčka a já zanechávám stopy jako na čistém listu papíru.

Motto: Zkouška nezačíná, když jsi připraven....... Zkouška nekončí, když jsi unaven.
Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.