běh se zátěžovu vestou
milba11 07.02.2012 17:57:25
chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s během se zátěžovou vestou – po silnici či v terénu? Uvažuju o Kettler – nemáte někdo zkušenosti, jak to sedí na těle (hubenějším?) Na svou váhu 55kg uvažuju max. 5kg zátěž a cíl je samozřejmě zpevnit svalstvo horní části těla. dík za názory
Kostěj 07.02.2012 18:08:28
Hele, jak by se tvejm nohoum a kolenům líbilo, kdybys ze dne na den přibrala pět kilo? Kvůli zpevnění svalů horní části těla si raděj jednou, dvakrát tejdně zajdi zalízt na umělou stěnu, nebo choď počítat dlažičky do bazénu.
milba11 07.02.2012 18:43:50
na tom něco je, uznávám. Je to jen taková alternativa, když se mi nechce za sportem zrovna nikam dojíždět. Takže špatná volba? Ani v terénu, abych teda trochu šetřila kolena?
Kostěj 07.02.2012 21:08:36
>> milba11, 07. 02. 2012 18:43:50
Nevím jaký máš podmínky, ale fajn jsou běžky, běh na sněžnicích s hůlkama, nakonec doma se daj dělat kliky, shyby, posilovat když ničim jiným tak flaškama s vodou, lehsedy, balanční cvičení. Běh v terénu je príma protože zapojuješ i jiný svaly než na silnici a běhání v kopcích a v lese je prostě VÍC než asfalt.
Mladá Boleslav
werther 07.02.2012 21:24:55
Souhlasim s Kostejem. Podle me by behani s takovou vestou akorat melo nepriznivy vliv na techniku behu. Pro posileni vrsku staci obcas par cviku doma na karimatce – treba jak radi Craig Mottram: http://www.youtube.com/watch?…
rudo 07.02.2012 23:28:21
>> milba11, 07. 02. 2012 17:57:25
nedaj sa tak lahko odradit od myslienky. ale treba mat jasno ze co je ciel, na posilenie hornej casti tela beh s vestou nesluzi, na to treba sa zamerat specificky napriklad powerjoga cvicenie na zemi vsetko mozes doma bez cestovania niekam
beh so zatazovou vestou je na posilnenie noh, beh do kopaca sprinty odrazy atd sice tiez posiluju nohy, ale inak
specificky bezecke vytrvalostne svaly sa daju dobre posilit behom s vestou, treba sa drzat niekolych logickych zasad, najprv si nalozis len 500 gramov a nebudes to ani moc citit a nechas nohy si zvykat a dodrzovata bezecky styl, kym sa dopracujes do 5 kg prejdu dlhe mesiace nikam sa neponahlat.
ak nie si eltiny bezec co musi na jar zabehnut daky limit na drahe, tak sa nikam neponahlas a nevadi ti ciastocna zmena techniky, behas pre seba a vysledky pridu o par rokov, so silnejsimi nohami
pouzijem argument uplne opacne, predstav si akoby sa ti bezalo keby si bola o 5 kg lahsia ? presne to je efekt ak budes behat stale s vestou dlhe mesiace a potom pred zavodnbou sezonou vestu odlozis a natrenujes spravnu techniku nalahko.
V tejto temy si treba vyhladat 2 mena a najst vestko o ich treninku :
Aki Bua, Uganda, zlata medaila OH a asi drzal aj svetovy rekord, 400m prekazky, behaval mimo sezony zasadne s vestou dlhe krosy po lesoch, potom pred sezonou prisiel na drahu a behal aj prekazky ale stale s vestou a az v ladiacom obdobi vestu odlozil a natrenoval techniku nalahko, podla fotiek tiez nemal asi viac ako 55kg tenucke nozicky ale tu silu co mali v odrazoch na prekazky a pri dopade za prekazkami.
druhe meno je Jarmila Kratochvilova, sice nebehala s vestou ale behala naprijklad s tahanim pneumatiky dolezite je ale to ze v telocvicni poskakovala s asi 30kg cinkou na pleciach poskoky lytkove z clenkov kde sa stehna moc nezapajali, ciste vytrvalostnba sila chodidiel achilovky clenky lytka a toto poskakovanie trvalo dost dlho a bolo to bezny trenink, ak ma niekto na Jarmilu kontakt mohol by ju poprosit nech da detaily.
Osobne som skusal behat s vestou viackrat, pouzivam batoh povodne z camelbakcku kde som vyhodil voidny vak a do uteraku som dal kotuce z ciniek, nie je to to iste ako vesta ale na zaciatocnu predstavu to staci, pri lesnych behoch a ultra sa bezne beha s bnatohom, nosi sa minimalne voda atd takze mnohi bezci to praktizuju nevedome, v treningu na horske ultra sa trenuje v kompcoch beh s batohom az do 10–12kg.
nakoniec pamatnici vedia ze turisti z DP co chodili 50–100km s batohmi celkom dobre zvladali cestne maratony nalahko.
K behaniu so zatazou sa vratim coskoro, teraz ked si to mozem zdravotne dovolit, hned ako budem mat po dolzezitych chodeckych pretekov, zacnem asi 1.5., na tunajsiu zimu mi to bude vyhovovat
Kostěj 08.02.2012 09:57:18
Rudo, nejdřív se koukni komu radíš. milba běhá od 2010, tak že nějaký hovadiny s taháním pneumatiky, poskokama s třicetikilovým železem a tréninky nějakýho uganďana bych nechal v říši sci-fi. Dále, nevím kolik horských ultra jsi už uběhl, ale když se podíváš na elitu, tak pokud je to jen trochu možný – a v závodě není předepsaný nějaký pošahaný vybavení, pak všichni běhají jenom s flaškama v ruce, naprosto to totiž stačí i když jsou občerstovačky dvacet kilo od sebe. Docela bych měl chuť sednout do éra a můžeš mi předvíst přeběh Blue mountains s dvanáctikilovým batohem:-) Tvrdím, že přidaná zátěž mrví klouby, přetěžuje svaly a vazy a kazí techniku běhu což se opět podepisuje na kloubech a vazech. Když už píšeš o běhání se zátěží a tedy nabírání síly, měl bys taky napsat o dalším poměrně náročným a specifickým tréninku, kterej z tý síly udělá rychlost.
rudo 08.02.2012 12:13:46
>> Kostěj, 08. 02. 2012 09:57:18
ale klidek precitaj si co som jej poradil, zacat s vestou 500gramov a po tyzdnoch pomaly navysovat
to ostatne su len uvedene priklady na podporu systemu. Ano ultra sa na zavodoch beha co najviac nalahko ale trenuje sa casto s vyssou zatazou.
su aj ultra kde nie su ziadne obcerstvovacky, nie vsade je alpsky servis.
Hideosi 08.02.2012 12:56:28
Doporucil bych shyby na hrazde nejaké kliky cvičit kore a jinak do lesa mislím ,vesta je zbitecná.Predstav si ,ze dás na neposílené svali závaží jen si ublížíš.
Praha 4
Dav 08.02.2012 16:15:54
>> Hideosi, 08. 02. 2012 12:56:28
Souhlas s Kostějem, na vestu se vykašli, začni dřít core a jestli ti to nebude stačit, tak mrkni na stránky běžecké školy, Miloš Š. tam má posilovacích cviků pro běžce docela dost.
milba11 08.02.2012 22:45:13
tak vám, kluci, všem děkuju a zítra jedu na lyžovat na skejtech, tak si na vaše cenné rady vzpomenu. Je to pro mne, coby začátečníka, zatím spíš trápení s technikou a právě nedostatkem síly rukou, ale věřím, že to časem půjde.
Durchlon 22.02.2012 15:44:42
Já osobně si jdu radši vyběhnout pár prudkých kopců za sebou. Nedaleko baráku mám stráň a když ji vyběhnu tak 5–6× za sebou tak to má podobný účinek. Když jsem koukal na některé ultra, tak bych řekl, že s batohem běhají. Třeba na videích UTMB jsem neviděl nikoho bez batohu to samý můžu říct třeba o Písečným maratonu.
ghibulo 23.02.2012 18:27:26
>> Kostěj, 08. 02. 2012 09:57:18
Jakožto běžecký mládě bych měl dotaz …
Běhám denně minimálně 2.5km ráno do práce a odpoledne přibližně to samé zpět. Na posledním kiláku domů se stavím v Lídlu a běžím poslední kilák (rovinka) se zátěží cca 5–6kg proviantu na snídani pro celou rodinku O:). Myslíš, že by tedy bylo lepší poslední kilák dojít a vynahradit si to ‚odlehčenej‘? Když se pozoruju při běhu s tou zátěží, zjišťuju, že tělo se chová přibližně jako bych běžel z kopce (trochu sníženej v kyčlích a trochu delší krok) – tak mě napadlo, že by to snad nemuselo škodit, protože esli je moje tělo zkonstruované na běh z kopce, tak by se s takovouto zátěží mělo taky vyrovnat, noni?
ps: běhám pravidelně asi rok, kolem 150km/měsíc, bos nebo VFF, 40let/183cm/74kg
Kostěj 23.02.2012 18:40:37
>> Durchlon, 22. 02. 2012 15:44:42 UTMB, Marathon des Sables = předepsaný zbytečný krámy co musíš mít s sebou, i když v MdS asi ne, ačkoli těch aut co s nima jedou, no mohli by to naložit…
>> ghibulo, 23. 02. 2012 18:27:26 Jestli se bavíme o kiláku, tak je to dost jedno, já taky běhám nakupovat a nevracím se jenom se šesti kilama, sežeru totiž děsně moc mrkve, jablek a zelí:-), ale pravidelný tréninky s báglem nee, nikdy ani za nic. To raděj dvakrát tolik převýšení než co normálně běhám. V létě tak maximálně flašku do ruky nebo za trenky. Ááále každej jsem jinej.
Praha
EvženGe 24.02.2012 07:45:31
to Kostej a Durchlon
k Sables jen poznámka. Závod je postaven na přežití v poušti, takže za celý týden dostaneš jen vodu. Vše ostatní musíš mít vlastní a odnést si to. Předepsaný věci jsou OPRAVDU na přežití, celkem dost často někdo zabloudí a najdou ho až za pár dní. Pokud by předepsané vybavení neměl, tak jen svážej kostry. Je to prostě jiný typ závodu. Asi jako když startuju na kole 1000 km od domova tak ho mám těžký 40 kg. A běžný cyklista by mohl říkat, proč to s sebou tahám, když on vyjede na svých denních 200 km jen s flaškou a větrovkou. Jako ilustraci: lékárnu vozím přes kilo těžkou a zatím jsem z ní použil V SOUČTU tak pět deka. Přesto příště to „zbytečný“ kilo určitě povezu.
rudo 24.02.2012 07:56:38
>> EvženGe, 24. 02. 2012 07:45:31
je to ale dost netypicky zavod, dostanes noclah v stane a vodu vyfasujes na cely den a musis si ju vliec
najhorsie je ze sa musi vliect jedla na cele trvanie zavodu a snaha a minimalnu vahu batohu a max pocet kalorii vedie niektorych k uplne sialenym stravovacim volbam, podla pravoidiel myslim kontroluju ze si nesies kalorie na cely zavod jeden somar si roztlkol niekolko kilov cukrikov a nasackoval prach a omrvinky z cukrikov na malych sackov ako porcie a zatavil ten plastik aby to nenasalo vlhkost… potom musel piodvadzat s vodou aby to prezil a dosiel do ciela.
Desert 24.02.2012 10:52:19
>> rudo, 24. 02. 2012 07:56:38
Že by prošel kontrolou jenom s cukrem? A pokud to bylo na závěr ani bych se nedivil, že třeba v některé etapě, v situaci klasického pouštního halucinogenního stavu, se zbavil zátěže, kromě toho, co měl v kapsách.
rudo 24.02.2012 21:31:11
>> Desert, 24. 02. 2012 10:52:19
co si pamatam, tak asi 75% predpisanej kalorickej energie mal z roztlcenych cukrikov a mal este nejake dehydratovane vecere co sa predavaju v horolezeckych obchodoch.
co sa tyka podvadzania s vodou, nemyslel som to tak ze ju zahodil, ale ze btal vodu navyse, viac ako bolo povolene, teda kradol ju kedze komplet dehydratovana strava potrebovala viac vody na pripravu a cukriky ako kazdy cukor pri traveni spotrebuju obrovske mnozstvo vody, takze na pitie mu v podstate nezostavalo.
ale ten chlapik je magor po kazdej stranke, nielen v tomto, len ilustracia ako netypicky ten zavod je.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.