Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Bolest kyčle - došlap, boty?

Bolest kyčle - došlap, boty?

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

praha

Celkem 276 km
Minulý měsíc 0 km

c.1 muž 14.08.2012 20:12:48

Ahoj,

běhám na přeskáčku intenzivněji 4 roky (tzn první rok intenzivně, pak z různých důvodů méně a teď od podzima vůbec). Leč loni mě na konci sezony začala bolet levá kyčel vždy po doběhu, kdy obvykle končím s během tam kde končí lesní cesta a cca 500 metrů jdu zástavbou. Bolest byla poměrně řezavá, ale vždy odezněla.

Letos v květnu jsem začal opět trénovat intenzivněji, tzn obden nejdříve cca 9km lehčím tempem kolem řeky polní cesta. Z počátku jsem měl stejnou potíž, pak se to mírně zlepšilo, ale stejně žádná sláva.

Když už jsem tuto trať zvládl na pohodu, přesunul jsem se na ,,svoji'' trať s tím, že ji pozvolna dostanu zase do novou. Ze začátku je 1,5km stoupání do kopce, které zatím neběhám a zaměřuju se na střed. To je cca km mírnějšího stoupání asfalt, pak mírná rovina polní cesta, les, klesání a pak asfalt, následuje zástavba a lesní cesta, která je cca 500m velmi špatně průchozí, ale pak zbytek krástná cesta. Dohromady to dá cca 13km. Ze začátku to šlo dobře, výrazně jsem se během několika běhů zlepšil, tělo šlapalo plus mínus bez problémů, ovšem v té pasáži, kdy jsem musel zpomalit kvůli průchodnosti až téměř do chůze, mě zase začla brát ta noha. Teď to běhám s kondiční rezervou, ovšem je to tak, že po cca 2,5km běhu začne noha pnout, až to přejde do tlaku a následně občas to zabolí tak, že to vede k postupné kompenzaci, nejdřív se snažím zpomalit, ovšem ve finále po cca dalších 2km už to fakt začne tahat, až úplně pajdám. Nicméně po doběhnutí cítím, že to namožené je, ale dál to už neřeže. Druhý den je to mírně cítit, třetí den už v pořádku. Když vyběhnu, tak je to chvíli ok, a pak se to zas opakuje.

Vážím cca 95kg teď, neb formu jsem zatim nedoladil tak, abych běhal častěji a tím se sundal na svých ideálních 85–90kg.

Problém jsem hledal ve svém došlapu, ale když jsem se na to koncentroval, tak to bylo ještě horší.

Pak v tom, že se mi zdála levá noha delší, ovšem dnes jsem odpozoroval, že pravou pořádně nenatahuju a navíc jakoby tahám levou víc pod sebe.

Boty mám Adidas Response Trail s tlumícími vzduchovými polštáři na patě…a u té levé boty (tedy na té problémové straně) už evidentně nefungují a je v nich zespod díra (ani nebudu fotit, jak to Adidas vyresil, protoze se divim, ze tam ta dira nebyla takřka hned). Tím si řikám, že je levá noha při dopadu vlastně zkrácená a tedy mozek podvědomě krčí pravou, aby to vyrovnal, jenže se to prostě nesrovná a já pak dopadám vlastně na levou.

boty mají naběháno cca 650km, takže bych se ani nedivil, kdyby to bylo tim.....dřív mě tedy nic nebolelo.

případné další boty bych řešil v tématu jinde, bohužel nemám druhé boty, na kterých bych svoji hypotézu potvrdil nebo vyvrátil.

každopadně předem děkuji za jakoukoli připomínku nebo radu a omlouvám se za rozepisování :)

díky moc! m

avatar

jostibi muž 26.10.2012 08:09:59

>> c.1, 14. 08. 2012 20:12:48 skús vymeniť boty..strečin­g…vyžaruje bolesť z krížov do kýčle alebo je to len v kýčli?..kolena vás nebolia?..nejaké zranenie na pravej nohe z minulosti?

avatar

Brno

Celkem 6631 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:05 (2014)
půlmaraton: 1:14:13 (2014)
maraton: 2:47:27 (2014)

Corredor muž 26.10.2012 09:51:23

>> c.1, 14. 08. 2012 20:12:48

V botách bych problém neviděl.V tvém případě (a platí to určitě pro většinu podobných případů) je nejspíše třeba problém hledat jinde, než v samotné kyčli. Většina podobných potíží vzniká kvůli svalové disbalanci, z toho pramenícímu nerovnoměrnému zatížení svalových partií do běhu zapojených. Nejčastěji je problémem oblast bederní páteře, svalů zad a břišních svalů. Věnuj se strečinku a posílení „korzetu“. Bude to sice chvilku trvat, ale výsledek se určitě dostaví. Zkus se do té doby vyvarovat delších seběhů, ty kyčle a záda zatěžují nejvíc. Tréning prolož občas saunou. Výborně se mi osvědčili i nahřívací pohankové polštářky (ačkoliv se jedná o zánět a na ten paltí led – paradox:))

Motto: run for fun
avatar

xnovak muž 26.10.2012 10:03:43

>> c.1, 14. 08. 2012 20:12:48

No na 100% musim souhlasit s Corredorem. pricina problemu je jinde. Urcite se rid, co napsal Corredor plus navstiv fyzioteraoeuta, event. sportovniho masera – i ten by ti mel pomoct. Sice ne jako fyzio, ale aspon te uvolni a napravi, coz je potrebny doplnek k spravnemu strecinku pred a po behu plus ABC jako soucast treningu.

Mam podobnou zkusenost se svymi bolestmi a vzdy to bylo o pretezovani svalu, jejich namozeni, neuvolneni a spatnem protahovani. Nicmene pricinu odstranis posilovanim partii, ktere zapricinuji to, ze zatezujes kazdou nohu jinak – jinymi slovy – unavu svalstva trupu kompenzujes praci jinych svalu, ktere tim pak trpi. Dobry fyzioterapeut ti dokaze poradit nejlepe.

avatar

Sloviensko

rudo muž 26.10.2012 12:07:44

zle boty nedovolia dobru techniku a najme tie odpruzene.

ja by som siel za niekym kto vie posudit stav chrbtice a poziciu panve a vie to napravit, mozes mat celu panvu naklonenu na jednu stranu z roznych dovodov aj svalovych a mozes mat jednu nohu povytiahnutu von z klbu v kycli, toto byva velmi caste cela manipulacia trva dost kratko vsetko sa da zrovnat do hodiny upkne bezbolestne

dalej by som zacal intenzivne cvicit jogu a pilats a prestal by som okamzite behat, jazdil by som na kole a chodil by som turisticky do kopcov a do schodov a pri ceste dolu by som striktne mal pokrcene kolena a siel by som v takom posede – akoby ti ukradli stolicku zpod zadku a doslap striktne na prednu cast chodidla predstav si ako chodi lesom nejaka prisera – pos spickach a v posede, to vsetko v pomalej chodzi ziadne behanie

zmen stravu a zhod 20kg

ked zacnes po tom vsetkom behat zacni behat na mieste naboso na koberci a rob pi tom jednotlive cviky z bezeckej ABC

pre istotu si daj klb pozret u dochtora aby tam nebolo nejake lozisko

moj kamarat chodec zacal mat velke problemy a az po case zistili na RTG ze mu narastla kost a nezmesti sa do klbu – potom ked som ho spovedal mu zaplo ze on nosi v robote poresne na tom mieste vo vacku mobil 12H a ma ho stale zapnuty – to EM ziarenie vyprovokovalo kost do rastu, pricom uz mal cez 60.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

jostibi muž 29.10.2012 08:08:25

>> xnovak, 26. 10. 2012 10:03:43

máš pravdu že príčinu treba hľadať aj na iných miestach…ale ako fyzioterapeut mám názor na tieto veci trošku širší..to znamená: bolesti chrbta,kýčle, kolien sú prepojené navzájom s plochými nohami, prípadne so zranenia mi ndruhej nohe.. pridá sa k tomu svalova dysbalancia a ide do všetko.

avatar

jostibi muž 29.10.2012 08:10:56

>> c.1, 14. 08. 2012 20:12:48 moj e-mail je jostibi@gmail.com.. pracujem ako fyzioterapeut a bývam v Prahe.. dajte vedieť ak by ste mali záujem o vyšetrenie alebo nejaké rady…o cenu vyšetrenia sa báť nemusíte..dohodneme sa Jozef

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.