Ochlazovani po treninku pro urychleni regenerace
Postrizin
SlavoK 23.08.2012 11:52:36
Tak teda nove vlakno, mozna tu admin prelozi relevantne prispevky z Lydiardovskeho vlakna. Ak nie stejne budem k tomu reagovat.
O schladeni svalov a uponov po treninku sme tu uz niekedy debatili. Skor v zmysle studenej sprchy. Tazko posudit jak to prospieva regeneracii, alespon pre mna, ale ked nie som po treningu premrznuty tak sa sprchujem studenou, malokedy vsak dlhsi cas chladim nohy.
Hlavny dovod je ze mi vadi plitvanie pitnou vodou, cize napustit si v sprche mensi sud by mi vadilo este viac. Teraz mam ale pri dome studnu, vodu z nej pouzivam na zalievanie a tak by nebol velky problem najprv sa do nej na chvilku postavit, nez ju rozlejem po travniku. Obavam sa ale ze sa mi to podari tak raz do tyzna a to ziaden vyrazny vpliv mat nebude. Predtym som tiez obcas pouzival hadicu po rannom behu som naboso polieval travnik a pritom si striekal vodu na nohy. Nic moc vysledok to jednorazovo neprinieslo.
Podobnu skusenost mam teraz aktualne s ladom na achylovku. Vlekle uz viac nez 2rocne problemy som predtym len udrzoval obcasnym ladom a masazou ked uz bolo zle. Akutny stav sa zlepsil a ja som s tym dalej fungoval a nestaral sa. Teraz 3tyzdne lad a masaz robim kazdy vecer a zlepsenie stavu je vyrazne. No mam velmi silny pocit ze raz denne vecer je malo. Ostatne v mudrych knihach, uz neviem ktorej, sa pisalo o chladeni aj 30minut kazdu hodinu…
Aby som odpovedal na otazku z ineho vlakna, ci si teraz budem po treningu stupad do suda ladovej vody – asi to skusim, ale bude dost narocne to logisticky dotiahnut aspon na 3krat do tyzdna, co by snad mohlo byt potrebne minimum. Len to spociatku nebude sud ale taky lavor, kde ked si klaknem tak budem asi 10cm nad kolenami vo vode.
Mato 23.08.2012 12:29:29
>> SlavoK, 23. 08. 2012 11:52:36 Slavo, ale Ty trosku miesas hrusky a jablka. Hned vysvetlim…
Mas vlekly problem s achilovkami, po treningu si ich ladujes a masirujes chodidla. Fajn, neviem vsak zhodnotit, co je pricinou vleklych problemov s achilovkou. Najcastejsie to byva nizka pruznost sliach v predkoleni, lytkovych svalov a ohybaca palca. Lad Ti tu iba tlmi zapal, ale neriesi problem. Ako prevencia je to fajn, ako riesenie problemu, nie. Navyse 30 minut ladovania v kuse by som naozaj neodporucal. Hovori sa o opakovanom 6–10 minutovom schladeni a naslednom ohriati. Zvysi to prietok krvi a snad aj urychli hojenie. Lad iba zastavuje/spomaluje zapalovy proces. Nie kazdy zapalovy proces je vsak neziaduci… ale to je uplne ina rozpravka. Mam vsak taky pocit, ze u Teba budes mat do cinenia so zjazvenym tkanivom, ktore znacia hojaci proces a nasledna namaha vytvara nove mikrotraumy. Takzev podstate po kazdom zatazeni si liecis minizranenie a nedovolis telu, aby ukoncilo hojaci proces a nasledne by si mal hladat pricinu problemu. osobne si nemyslim, ze na chronicke zranenia je uplne vhodna liecba ladom. To je moj nazor.
Druha tema je: Chladenie dolnych koncatin po treningu na urychlenie regeneracie a vyhybanie sa zraneniam – odporucil by som to iba po tazkych treningoch. Rozhodne vsak by som v nicom studenom neklacal. Vytvaras tam v chlade pnutia a tlaky, ktore nemozu byt dobre pre Tvoje krizne vazy, meniskus, ani IT slacha sa Ti nepodakuje. O clenkoch ani nehovorim. Staci sa postavit.
Postrizin
SlavoK 23.08.2012 15:26:09
>> Mato, 23. 08. 2012 12:29:29
Uznavam, chcel som toho povedat vela rychlo a trochu to zamiesal. Tu chronicku achylovku – no chcelo by to navstivit poriadne fyzio. Ale nejak sa k tomu stale nemam. Tak nejak s tvojou diagnozou suhlasim. Ja teraz striedam lad a premasirovanie – takze urcite zahriatie. 2–3opakovania tak po 5minutach. Funguje to lepsie ne ked som striedal teplu a studenu vodu – jak pise Barus.
Aj ked niekedy na ine veci mi prave taketo striedanie pomohlo. Minule som sa po obednajsom behu stretol s kolegom, ktory misto behu siel do sprchy na „kuru“ teplej a studenej. Tak sme sa zasmiali, pretoze ja to tiez niekedy robim. Na dva tyzdne vypustim beh a miesto toho chodim len do sprchy. :) Opet je tu asi dolezita konzistentnost. Ked chcem nieco liecit tak raz do tyzdna 15minut ja proste malo.
K tym 30minutovkam ladu. Som si spomenul. Bolo to prave o achylovkach v Noakesovi „Lore of running“ a podobne procedury popisuje aj Paula v „My story so far.“ Neskusal som, ale teraz mam chvilu cas a za sebou dost tazky trenink tak idem do sprchy na ladovu. ;)
rudo 23.08.2012 22:30:14
>> SlavoK, 23. 08. 2012 11:52:36
Slavo, suhlasim s hlavnymi bodmi co ti Mato odpisal, s duchom odpovede, nie so vsetkymi detailami
Teplo lieci, chlad maskuje.
Ja to vidim tak, ze ladovanie zraneni pochadza z kolektivnych sportov kde raneny hrac je pre druzstvo tak potrebny ze si nemoze dovolit ist na marodku alebo aj raneny je stale lepsi ako hocktory z nahradnikov co sedi na lavicke.
A tak sa laduje aby len dohral turnaj, ligovu sezonu atd a problem sa riesi az potom, ved ide o $$$ a tak vsetko idem bokom.
Pokial je priorita vyliecit chronicke zranenie, tak by som uplne zabudol na nejake chladenie koli urychlenej regeneracii svalov na druhy den.
Ja nedokzaem pochopit ked hobik si mysli ze nejaky zavod v blizkej buducnosti je ta najdolezitejsia vec na svete. Koniec sveta bol oficialne zruseny a bezecke zavody budu aj na buduci rok
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.