Je možné nějak matematicky určit hodnotu AP a ANP, když znám TF MAX?
Praha 9
Lubos M 28.10.2005 22:02:26
Poraďte prosím. Nikde jsem to nenašel, všude jen odkazují na různé testy, které fakt nechci provádět. Zajímá mě alespoň přibližné určení prahů z TF max, kterou mám 198. Ještě znám klidovou TF, která je momentálně přibližně 43.
Brno
running-observer 29.10.2005 08:39:07
[quote=Lubos M]Poraďte prosím. Nikde jsem to nenašel, všude jen odkazují na různé testy, které fakt nechci provádět. Zajímá mě alespoň přibližné určení prahů z TF max, kterou mám 198. Ještě znám klidovou TF, která je momentálně přibližně 43.[/quote] Máš úžasné rozpětí mezi TFMIN a TFMAX, co je potenciál pro dobrou výkonnost. Obávám se ale, že pouhým odhadem z těchto údajů k žádné rozumné hodnotě TFANP nelze dojít. Ten práh se postupem trénovanosti posouvá směrem nahoru, a to asi dost podstatně. Existují ale testy bez píchání a běz měření laktátu: vytvořením křivky závislosti tepu a tlaku na postupně vzrůstající zátěži, ale i to vyžaduje návštěvu speciálního lékaře…
Brno
running-observer 29.10.2005 09:47:43
Ještě jsem našel zajímavé pojednání na http://www.spanker.cz/beh/coe_1.htm, které by s tím mohlo souviset, ale samozřejmě příliš přesné vzorce nepodává, protože neexistují: cituji "V závislosti na dědičných schopnostech a kondici se může rychlost běhu na úrovni ANP kolísat mezi 75 – 90% VO2 max. Hodnota TF se pohybuje mezi 80 – 90 % TFmax u mužů a u žen v blízkosti TFmax. " Co se týče AP, je tam zmínka v předchozím odstavci o rozmezí 70 – 80%, kde tedy spíše ta horní hranice by mohla přibližně korespondovat s AP.
Já tyto údaje zatím také nemám přesně určeny: TFmax odhaduji podle zatím při závodech dosažených TF na asi 188, nejnižší klidovou TF jsem zatím naměřil 42. AP mi určil lékař při testu (bez měření laktátu) na 146 a ANP odhaduji podle subjektivního vnímání reakcí těla na 160–164.
Brno
running-observer 29.10.2005 10:02:42
A ještě jedna citace ze spankera (http://www.spanker.cz/beh/rady.htm#tepy):
Druhy tepových frekvencí 1.Klidová TF – měří se ráno po probuzení. Nárůst TF o 10% může signalizovat přetrénování, nemoc.
2. Maximální TF – u většiny lidí = 220 – věk
3. Bezpečná TF – nejmenší zatížení srdce při kterém se ještě projevuje příznivý účinek cvičení = 60% maximální
4. Karvonenová tréninková TF = minimální tréninková = 0.60 * (maxTF – klidová TF) + klidová TF
= dolní hranice pro aerobní trénink
horní hranice pro aerobní trénink = 0.85 *(maxTF – klid TF) + klid TF
5. Aerobní práh = bod, kdy začíná tzv. kyslíkový dluh. Zjišťuje se Conconiho testem. Tréninkem se jeho hranice mění.
6. TF VO2 max – maximální spotřeba kyslíka. Lze ji zvýšit tréninkem při 95% maximální TF.
(ale obratně se zde vyhýbají pojmům AP a ANP ve spojení se vzorci
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.