Bolesti v oblasti sedacího nervu – uskřípnutý zadek
Nelahozeves
filipoinzagi 22.08.2013 09:46:52
ahoj, snažím se na internetu dohledat možné přičiny bolesti hýžďového svalu. Přičina není jasná. Bolest se objevuje hlavně při vyšším zatížení a dlouhodobém běhu. Nechal jsem svalu i týden na obnovu ale bolest se znovu vrací. Začal jsem se 3× denně protahovat, zdá se mi, že to moc nepomáhá. Na jiné svaly ovšem protahování má velmi dobrý vliv, cítím se celkově lépe. Otázka zní, jestli je nějaká možnost řešit tuto bolest kromě toho, že přestanete běhat. Nějaké protizánějtlivé léky atd. Bolest se nedá nahmatat, je cítit pouze při běhu nebo nějakém nepřirozeném vytočení na noze. Jsem z toho docela zoufalej. Zajimavý, že se to projevilo až teď, kdy neběhám tolik. Když jsem běhal 15 km každý den, tak se to neprojevovalo. Jedná se o skříplý sval nebo netržené svalové vlákno ? Snažím se i mazat různými hřejivými mastmi atd. děkuji za rady.
Postrizin
SlavoK 22.08.2013 10:49:07
>> filipoinzagi, 22. 08. 2013 09:46:52
Klidne se muze jednat o „skripnuty“ nerv ve spodni casti patere.
Myslim si, ze kdyz na to nejak nezabira ani to nezhorsuje strecing, tak to nebude svaloveho puvodu.
Taky muzes zkusit napriklad voltaren leky – na uvolneni svalu, ty by taky meli pomoct jestli se jedna o nejak stazeny sval. Me ted napriklad docal pomaha na achilovku a stazene litko. Ale na tuhla bolest v sedacim svalu mi nezabrali ani podstatne silnejsi uvolnujici leky, tak jsem prisel na to, ze to je od patere a nervoveho puvodu.
Nelahozeves
filipoinzagi 22.08.2013 11:11:43
>> SlavoK, 22. 08. 2013 10:49:07 díky, zkusím zakoupit Voltaren, už budu zkoušet všechno. Zřejmě to uskřípnutý sval nebude, to by bolelo i mimo běh ale opravdu netuším, čím by to mohlo být. Myslíš tedy, že cvičit a cvičit ? Velmi intenzivně jsem se začal protahovat, tak snad se to zlepší. Kdybych věděl co to je, tak se s tím smířím a budu lečit ale nejhorší je, že nevím čím to bude. Dnes si zkusím dát jen 6 km v tempu kolem 4:25–4:30, uvidíme kdy se to ozve a jesti vůbec. Ono se v tom těžko radí, to chápu, určitě by bylo nejlepší jít k doktorovi ale znáš to
Postrizin
SlavoK 22.08.2013 11:26:26
>> filipoinzagi, 22. 08. 2013 11:11:43
Jo znam to moc dobre.
Jen nevim co myslis tim cvicit a cvict? Ze ses zacal intenzive protahovat.
Jestli ti na tohle protahovani nezabira tak to asi nebude ono.
Ano, nejhorsi je kdyz nevis co to je hlavne nevis jak to lecit. Tak si nejdriv zjisti co to je. Nebo alespon hledej zpusoby co na to zabiraji.
PS: Jestli si s tim troufas na 6km v zavodnim tempu pulmaratonu, tak to jsi zjevne porad v pohode.
Nelahozeves
filipoinzagi 22.08.2013 11:38:49
>> SlavoK, 22. 08. 2013 11:26:26 no testuju v jaký rychlostech se to projevuje a kdy to nastupuje Tedy zkouším rychlé běhy s pomalejšíma. Kdy ta bolest nastupuje a jeho intenzita se zvyšuje. Na těch 6 km to cítím jako tahání. Po 6 km to přechází v bolest. Zajímavá zkušenost po týdnu volna. Při prvním běhu 6 km střední tempo jsem to cítil jen jako lehké tahání ale novlivňovovalo to běh. Druhý den 6 km v rychlém tempu, prakticky jsem to necítil. 3 den běh 10 km v tepmu cca 4:45 se lehčí bolest vrátila cca na 7 km ale dalo se s tím běžet. Nechci ale aby se to vrátilo do stavu před volnem, kdy jsem běžel 20 km a od 10 km jsem kulhal, protože mě ta bolest vysřelovala do levé nohy. Máš pravdu, chce to zjistit co to je. Budu mazat, zkusím to probrat s fyzioterapeutem. Začal jsem protahovat hodně záda, protože jsem se nebyl schopnej ohnout, tak je možný, jak se snažím ty bedra prohnout, tak jsem tam něco skřípnul. Díky za rady, vyzkouším vše I babské rady
Praha 9 - Č.Most
Benhard 22.08.2013 12:10:19
>> filipoinzagi, 22. 08. 2013 11:38:49
Možná nějaký blok SI skloubení: http://cvicime.cz/…ho-skloubeni
Nelahozeves
filipoinzagi 22.08.2013 12:48:07
>> Benhard, 22. 08. 2013 12:10:19 ahoj, díky, zajimavé cviky i možná příčina bolesti, určitě vyzkouším. V lékárně jsem dostal Voltaren emulgel a tablety Guajacuran. Tak snad kombinace všeho pomůže Jdou to prostudovat.
Skritek Hugo 22.08.2013 13:26:27
>> filipoinzagi, 22. 08. 2013 12:48:07
Ahoj, jeden clanek na toto tema byl sveho casu na bezecke skole:
http://www.bezeckaskola.cz/…y-zadek.html
Mi dost pomohlo posilovani a nasledne protahovani. Skvelym protahovacim cvikem pro mne je, kdyz lezim na zadech, 1 nohu pokrcim a pritahnu k brichu a drzim pomoci rukou stehno pritisknute k brichu a prsum. Po minute nohu narovnam tak, ze drzi s telem primy uhel, chytim za stehno a pritahnu smerem k telu -jak moc to jde zalezi na bolestivosti. To same na druhou nohu.
Nelahozeves
filipoinzagi 22.08.2013 14:02:47
>> skritek Hugo, 22. 08. 2013 13:26:27 děkuji, teď jsem si cvik vyzkoušel a musím říci, že ta závěrečná část je dost obtížná. Nataženou nohu do pravého úhlu s tělem nejsem schopen dát a už vůbec ne přitáhnout. Jsem tak zkrácenej, že tu nohu nenarovnám. Ale budu zkoušet se k tomu propracovat. Ty bedra jsou hrozně zatuhlý
Skritek Hugo 22.08.2013 15:14:04
>> filipoinzagi, 22. 08. 2013 14:02:47
Kdo hleda, najde, tudiz jsme nasla ukazku danych cviku. Skorpil to ma nafocene De facto jde o cvik 1 a 10, ale ja to delam tak, ze necvicici nohu mam natazenou. Asi je to jedno, nejsem expert… V tom clanku je docela vyber i na dalsi klasicke protahovaci cviky, treba bricho, na ktere vetsina lidi zapomina. Pokud je posilujes, tak bys mel delat. chybi mi tam vnitrni strana stehen, ale to je znama klasika.
http://www.bezeckaskola.cz/…k-cviky.html
Jinak v protazeni bys mel vzdy nejakou dobu vydrzet, ne raz dva tri a jdu dal. Ja mam nastavenu 1min na hodinkach a tak drzim v kazdem cviku. Alespon ho nemusim opakovat, neb si myslim, ze minuta je v kazdem cviku docela dost. Rika se, ze clovek by mel vydrzet cca 30sec a to opakovat, ja si to vyresila takto a mam to tim i rovnomerne na obe nohy/ruce.
somewhere 22.08.2013 16:11:43
>> filipoinzagi, 22. 08. 2013 09:46:52
Popsaná bolest zřejmě souvisí se zády. Postižený segment si netroufám odhadnout – nepopsal jsi kde až bolest na noze vystřeluje. Pokud bolest vystřeluje po vnitřní straně stehna nekdě ke kolenu nebo ještě níž, jedná se myslím o bederní páteř. V tomto případě špatné protahování může způsobit ještě větší problém. Na bederní páteř jsou dobré léky na uvolnění nadměrného svalového napětí + analgetika (třeba ten voltaren). Při bolesti tam totiž vznikají dlouhodobé svalové spazmy. Měl by jsi navštívit neurologa nebo rehabilitačního lékaře. Na bederní páteř různé chiropraktické metody a napravování nepůsobí dobře. Zkus ještě nahřívat – taky dobře uvolňuje. S běháním to teď nepřeháněj, vždy po něm nahřej bederní páteř. SI kloub to nebude – to bolí i be v klidu.
Nelahozeves
filipoinzagi 22.08.2013 18:57:12
>> somewhere, 22. 08. 2013 16:11:43 díky za info, to je zase jiný pohled na věc. Teď jsem začal mazat tím voltarenem a brát prášky na uvolnění svalů. Dnes jsem byl běžet, zkoušel jsem různé tempo, začal jsem půl kilometrem rozklusáním, pak 3,4 km v tempu 4:17 min/km, zbytek výklus. Tempo jsem neudržel, špatné dýchání, takže píchání v boku. Začátečnická chyba Nicméně bolest zmiňovaného svalu byla snesitelná a nižší než předchozí dny. Zítra zkusím 10 km v tepu pod 5:00 min/min, tam se to projevuje nejvíce, při delších rychlejších bězích. Tam se teprve ukáže. Ale díky všem za rady. Snad se mi běhání nezmění na starost o zdraví.
Zdendis 24.08.2013 23:02:03
Bojoval jsem s tímto zraněním snad tři roky. Navštívil jsem 3 fyzioterapeuty a každý měl trochu jiný názor. Jeden mi řekl, že ta noha co mě bolí je o 2 cm kratší a ať si pořídím podpatěnku. Druhý ať posiluji hluboké břišní svaly, protože mám špatné postavení pánve (příliš se probíhám v oblasti beder). Třetí mi řekl to na čem se schodli všichni, že jsem hrozně zkrácený a chce to hlavně protahovat. Nakonec mi ještě byla doporučena rázová vlna a ta mi pomohla nejvíce. Plus to protahování, chce to opravdu poctivě každý cvik s výdrží aspoň 30s, ale nějaké zlepšení se projeví nejdřív po měsíci cvičení. Bolest postupně ustupovala až po nějaké době zmizela úplně.
Nelahozeves
filipoinzagi 25.08.2013 08:57:52
>> Zdendis, 24. 08. 2013 23:02:03 to protahování určitě pomáhá, mám pocit, že se to lepší ale pravda, že neběhám nic delšího než 10 km, nechci to pokoušet. Taky beru ty prášky a masti, vypadá to, že to vše pomáhá. Hlavní test asi bude půlmaraton v ústí ale uvidíme. Problém je, že na to má každý jiný názor To jsi se s tím trápil docela dlouho. Já pořád doufám, že je to spíš jen namožené, než uskřípnuté. Tak ať ti to běhá.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.