Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Ostatní » Běh a kouření cigaret,doutníků,dýmky...

Běh a kouření cigaret,doutníků,dýmky...

Nalezené položky: 65 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Celkem 8176 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:34 (2008)
půlmaraton: 1:27:42 (2007)
maraton: 3:23:51 (2007)

lastboyscout muž 13.08.2007 20:48:04

Přečetl si to vůbec někdo z vás celý? Těžko…

Pátek, 27. dubna 2007

V posledních dnech jsme svědky všudypřítomné kampaně odpůrců kouření. Nyní je jejich nejviditelnější aktivitou petice za zákaz kouření na veřejných prostranstvích a v soukromých restauracích. Petiční výbor, v čele se známou odpůrkyní kouření MUDr. Evou Králíkovou, připravil, cituji, „deset důvodů, proč by měl platit přísnější zákon na ochranu před pasivním kouřením“.

Nebudu komentovat prvních devět důvodů, neboť ty jsou buď již vyvrácené na jiných místech, nebo jsou v souvislosti se zákazem kouření zcela nedůležité. Zaujal mne však důvod desátý, který říká: „Pro stát je kuřáctví finančně nevýhodné: náklady na zdravotní péči o kuřáky jsou vyšší než příjmy z daní na tabákové výrobky.“ Se stejným argumentem přišel již před dvěma roky pan poslanec Josef Janeček při projednávání protikuřáckého zákona, jehož navrhovanou součástí byl, stejně jako dnes, zákaz kouření v restauracích. Pokud by to byla skutečně pravda, byl by to pádný argument proti kuřákům jako takovým. Nekouřící daňoví poplatníci by totiž nedobrovolně dotovali své kuřácké spoluobčany. Na základě zcela veřejně dostupných informací a dat lze však odhadnout jak náklady na léčbu kuřáků, tak i příjmy plynoucí z konzumace nikotinu. Náklady na léčbu kuřáků

Nejprve vyjádříme náklady na léčbu nemocí pocházejících z kouření. Udává se, že tyto náklady činí řádově 0,5 % až 1 % HDP. Abychom byli co možná nejvíce objektivní, předpokládejme, že v České republice platí horní hranice tohoto odhadu. V roce 2007 tedy budou náklady kouření činit 34 mld. korun. Musíme si však uvědomit, že jen část těchto výdajů je hrazena ze státní pokladny. Podívejme se proto na zdroje výdajů na zdravotní péči. Zdrojem 8,1 % veškerých výdajů na zdravotnictví je přímo stát. Z toho však jde necelá polovina do oblastí, které nemají se samotnou léčbou nic společného. Stát se tedy na výdajích souvisejících s léčbou přímo podílí 4,5 %. Necelých třináct procent výdajů pak pochází od samotných nemocných. Tato část je pro nás však nezajímavá, neboť se snažíme zjistit, nakolik kuřáci zatěžují státní kasu – tedy daněmi ztenčené peněženky nekuřáků.

Převážná část výdajů (asi 80 %) pak má svůj původ u zdravotních pojišťoven. Je však třeba zohlednit, že do rozpočtů zdravotních pojišťoven přispívají i kuřáci, kterých je v dospělé populaci přibližně čtvrtina. Z oněch 80 % tedy pochází ze státní kasy a kapes nekuřáků 90 % prostředků. Docházíme tedy k závěru, že stát má spolu s nekuřáky, platícími zdravotní pojištění, na výdajích na zdravotní péči podíl přibližně 76,5 %. Daňoví poplatníci tedy každý rok na kuřáky vydají přibližně 26 mld. korun. To samozřejmě není málo. Podívejme se však před vynesením ortelu i na druhou stranu věci – na příjmy z kouření. Příjmy z kouření

Začněme analýzu příjmů státu z kuřáků tím, co je naprosto zřejmé – spotřební daní z cigaret. Jen Philip Morris ČR ročně prodá přes 22 mld. kusů cigaret. Budeme-li předpokládat průměrnou cenu 50 Kč za krabičku, pak stát vybere na spotřebních daních z cigaret 36 mld. korun. Už jen tato částka více než pokryje výdaje na zdravotní péči o kuřáky. Připočítejme ale další minimálně miliardu korun, kterou tato firma odvádí na dani z příjmu. Kouření tedy pro stát znamená příjem 37 miliard korun ročně, čímž se po odečtení nákladů na léčení dostáváme do zisku 11 mld. Kč. To však zdaleka není vše. Musíme totiž vzít v potaz skutečnost, že kouření statisticky snižuje délku života, což je v případě průběžného penzijního a zdravotního systému klíčové. Každý kuřák, který zemře, by v případě nekouření žil v průměru o 15 let déle. Při průměrném věku dožití mužů 72 let to znamená úsporu 619 836 Kč na nevydaných důchodech na muže-kuřáka. Ženy se dožívají ještě vyššího věku – u nich pak tato úspora činí dokonce 1 375 416 korun.

Důchodový systém však není jediná oblast, do níž kuřáci během života odevzdávají více, než následně získají zpět. Náklady na nadměrnou léčbu kuřáků jsme již vyjádřili, tyto náklady však nezohledňují právě nižší věk, kterého se kuřáci v průměru dožívají. Každý kuřák spolu se svým zaměstnavatelem celý život odvádí část své mzdy do zdravotního systému a vzhledem k tomu, že se náklady na udržování zdraví každého člověka zvyšují s jeho věkem, nevybere si na zdravotní péči zdaleka vše. Předčasný odchod kuřáka z tohoto světa tak znamená, že ve zdravotním systému zanechá o přibližně 450 000 korun více než nekuřák.

Sečteme-li částky, které po úmrtí kuřáka zůstanou v penzijním a zdravotním systému České republiky, a vynásobíme-li je odhadovaným počtem úmrtí způsobených kouřením, dojdeme k celkové částce 21,7 mld. Kč. Ta s již vyčísleným ziskem 11 mld. dává dohromady roční zisk státu 32,7 miliard korun z kouření. Protože jsme však při výpočtu použili jen údaje jednoho výrobce cigaret v České republice, který má podle vlastní výroční zprávy na českém trhu podíl „pouhých“ 67,6 %, lze tento odhad považovat za výrazně podhodnocený. Ve skutečnosti bude do státní kasy v důsledku kouření plynout mnohem více prostředků, například ve formě daňových příjmů, jež pro stát produkují podnikatelé, kteří mají něco společného s tabákovým průmyslem – reklamní agentury, dopravci, prodavači, atd.

Ačkoliv jde pouze o odhad, svou výší jasně vyvrací domněnku, že stát na kouření finančně prodělává. Právě naopak. V roce 2003 činil stejným způsobem vypočítaný zisk státní kasy 25,5 mld. korun. Za těch pár let tedy navíc vzrostl o více než 7 miliard.

Pokud chtějí protikuřáčtí aktivisté diktovat lidem, co mají v soukromých prostorách typu restaurace dělat, měli by pro takovou činnost alespoň používat pravdivé argumenty. Jen si nejsem ani trochu jistý, jestli jim vůbec ještě nějaké zbývají.

Původní nekrácená verze článku, který vyšel 26.4.2007 v Hos­podářských novinách. Zdroje dat je možno nalézt v původní verzi článku, širší pohled autora na problém kouření zase v článku Cigaretová prohibice.

Motto: The sky is blue, water is wet, women have secrets. Who gives a fuck? السماء زرقاء, ماء مبلّلة, نساء ي
avatar

Celkem 723 km
Minulý měsíc 0 km

RADU muž 13.08.2007 21:11:27

Ale pánové nehádejme se a respektujme odlišný názor,diskuse se nám nějak nenápadně vzdaluje od tématu běh a kouření…

avatar

Celkem 8176 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:34 (2008)
půlmaraton: 1:27:42 (2007)
maraton: 3:23:51 (2007)

lastboyscout muž 13.08.2007 21:21:10

[quote=Tečko]Nedá mi to a asi je to i trochu OT. Kuřáci mi nevadí, pokud mě neohrožují svým dýmem, takže mi vlastně vadí :) . A další super věc je jejich ohleduplnost, kdy dokouří a každý si poctivě, s čistým svědomím vezme a schová ten svůj vajglík, aby ho nemusel jen tak bezmyšlenkovitě pohodit. To potom hned lépe vypadají ty autobusové zastávky či prostory pod balkóny. Ale jak říkám, ono to sem vlastně nepatří. Který blázen by běhal na zastávce nebo pod balkónem. :)[/quote] Jasně,a tím se nezastávám kuřáků,vajgly všude mi taky vadí.....hned potom lépe vypadají ty autobusové zastávky či prostory pod balkony-bez odhozených igelitových sáčků,bez zbytečného bordelu,pet lahví a kelímků.....jas­ně,nedopalky jsou zásadní problém-chtělo by to se někdy projít po městě. Není problém v kuřácích, ti toho bordelu způsobují minimum… Nejjednodušší je začít vychovávat kuřáky. Mladej co odhodí pet láhev od coly by ti totiž taky mohl dát přes držku.

Motto: The sky is blue, water is wet, women have secrets. Who gives a fuck? السماء زرقاء, ماء مبلّلة, نساء ي
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 13.08.2007 21:23:13

[quote=Mato]Jec­minkovi zajtra dam odkazy na sekundarne fajcenie a statistiky umrti s nim spojene- se..u ma ludia, co zakazdu cenu musia v diskusii spravit z niekoho blba a sami sa ani neunuvaju polozit zdravy argument. Jecminek- vygoogli si second-hand smoking, ci sekundarne fajcenie a jeho ucinky na nefajciarov plus rocnu umrtnost. Mas to dokonca rozdelene aj podla rasy, statov, vekovych skupin…[/quote] účinky pasívního kouření znám velice dobře (na to nepotřebuju googlit, byť to zvládám taky dobře:-) ovšem taky znám poměrně dobře pochybné startovací podmínky těchto výzkumů. Věc se má tak, že pasívní kouření se projevuje při dlouhodobém a pravidelném pobytu v zakouřeném prostředí a k tomu už dnes prakticky není nikdo nucen, nekouří-li se u něj doma a nenavštěvuje denně kuřácká zařízení. Rozhodně nejsi pasívním kuřákem kouří-li někdo 2m od Tebe na chodníku. Tím chci říct, že statistiky o škodlivosti pasívního kouření jsou správné, ale skutečnými pasívními kuřáky jsou dnes max. zaměstnanci v restauračním průmyslu. Dlouhodobý pobyt v zakouřeném prostředí obvykle není vinou kuřáků jako spíše problémem postiženého nekuřáka.

Nechci sahat k podobně laciným invektivám, protože rozporováním pochybných tvrzení se nesnažím dělat z nikoho blba, pouze na tuto pochybnost upozornit. Stejně tak jako se zdráhám označit třetinu aktivní dospělé populace za slabochy a karikatury sportovců.

Add spočítaní kuřáci: země, ve kterých zdravotní pojišťovny poskytují výhody nekuřákům samozřejmě kuřáky (resp. nekuřáky) zmapované mají, protože abys tento bonus mohl dostat, musíš jít 2× ročně na krev, kde Tě testnou, páč zplodiny z kouření zůstávájí v krvi velmi dlouho, jak potvrdí každý srdcař. U nás například ani kouřící pacienti po infarktu nejsou sankcionování, nad čímž mi zůstává rozum stát. S tátou ve špitále ležel chlapík, který se pár hodin po operaci následků infarktu belhal na záchod na cígo.

avatar

Celkem 8176 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:34 (2008)
půlmaraton: 1:27:42 (2007)
maraton: 3:23:51 (2007)

lastboyscout muž 13.08.2007 21:31:06

[quote=Jecminek­.Maselnik][qu­ote=Mato]Jecmin­kovi zajtra dam odkazy na sekundarne fajcenie a statistiky umrti s nim spojene- se..u ma ludia, co zakazdu cenu musia v diskusii spravit z niekoho blba a sami sa ani neunuvaju polozit zdravy argument. Jecminek- vygoogli si second-hand smoking, ci sekundarne fajcenie a jeho ucinky na nefajciarov plus rocnu umrtnost. Mas to dokonca rozdelene aj podla rasy, statov, vekovych skupin…[/quote] účinky pasívního kouření znám velice dobře (na to nepotřebuju googlit, byť to zvládám taky dobře:-) ovšem taky znám poměrně dobře pochybné startovací podmínky těchto výzkumů. Věc se má tak, že pasívní kouření se projevuje při dlouhodobém a pravidelném pobytu v zakouřeném prostředí a k tomu už dnes prakticky není nikdo nucen, nekouří-li se u něj doma a nenavštěvuje denně kuřácká zařízení. Rozhodně nejsi pasívním kuřákem kouří-li někdo 2m od Tebe na chodníku. Tím chci říct, že statistiky o škodlivosti pasívního kouření jsou správné, ale skutečnými pasívními kuřáky jsou dnes max. zaměstnanci v restauračním průmyslu. Dlouhodobý pobyt v zakouřeném prostředí obvykle není vinou kuřáků jako spíše problémem postiženého nekuřáka.

Nechci sahat k podobně laciným invektivám, protože rozporováním pochybných tvrzení se nesnažím dělat z nikoho blba, pouze na tuto pochybnost upozornit. Stejně tak jako se zdráhám označit třetinu aktivní dospělé populace za slabochy a karikatury sportovců.

Add spočítaní kuřáci: země, ve kterých zdravotní pojišťovny poskytují výhody nekuřákům samozřejmě kuřáky (resp. nekuřáky) zmapované mají, protože abys tento bonus mohl dostat, musíš jít 2× ročně na krev, kde Tě testnou, páč zplodiny z kouření zůstávájí v krvi velmi dlouho, jak potvrdí každý srdcař. U nás například ani kouřící pacienti po infarktu nejsou sankcionování, nad čímž mi zůstává rozum stát. S tátou ve špitále ležel chlapík, který se pár hodin po operaci následků infarktu belhal na záchod na cígo.[/quote] Absolutně souhlasím, ať už ohledně pasivního či „aktivního“ kouření BTW. Otec mi po padesáti letech usilovného kouření zemřel v 68 letech loni. Byl to nesmírně inteligentní chlap a stýská se mi po něm

Ovšem, byla to jeho vůle, stejně jako moje.

Motto: The sky is blue, water is wet, women have secrets. Who gives a fuck? السماء زرقاء, ماء مبلّلة, نساء ي
avatar

Valašské Meziříčí

10 km: 0:39:47 (2011)
půlmaraton: 1:30:56 (2009)
maraton: 3:21:59 (2008)

Tečko muž 14.08.2007 05:51:51

…Není problém v kuřácích, ti toho bordelu způsobují minimum…

Tak to se jim převelice omlouvám za předchozí napadení. No a ted jdu bojovat s mladejme co odhazují lahve od coly, třeba mi tu moji nevymáchanou držku jak se patří rozmlátí a bude klid.

Motto: ... kdo se vyhne klíči, vyhne se i míči ...
avatar

Valašské Meziříčí

10 km: 0:39:47 (2011)
půlmaraton: 1:30:56 (2009)
maraton: 3:21:59 (2008)

Tečko muž 14.08.2007 06:23:17

[quote=Jecminek­.Maselnik]ale skutečnými pasívními kuřáky jsou dnes max. zaměstnanci v restauračním průmyslu.[/quote] Nevšiml jsem si, že by děti maminek v kavárničkách či pizzeriích roznášeli pochutiny či nápoje. Ale tato debata skutečně nemá valného smyslu. Zarytí bojovníci proti kouření jimi zůstanou a kuřáky to taky nenapraví. A vrátím-li se k původní myšlence vlákna, tak je vidět, že běhají nekuřáci i kuřáci. A z jejich běžeckých profilů je patrné, že jim to jde.

Motto: ... kdo se vyhne klíči, vyhne se i míči ...
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 14.08.2007 07:41:24

2Tečko: děti jsou pasívními kuřáky pouze vinou rodičů. Zde i podle mého názoru kuřákova svoboda končí. Jako rodič si kuř, tvoje volba, ale nekuř doma dětem a netahej je do kuřáckých lokálů. Zejména dětský organismus je na následky pasívního kouření velmi citlivý. Ale v tom, myslím, panuje poměrně široká shoda i mezi kuřáky, nebo aspoň většinou těch, které znám.

avatar

Valašské Meziříčí

10 km: 0:39:47 (2011)
půlmaraton: 1:30:56 (2009)
maraton: 3:21:59 (2008)

Tečko muž 14.08.2007 08:08:55

[quote=Jecminek­.Maselnik]2Teč­ko: děti jsou pasívními kuřáky pouze vinou rodičů. Zde i podle mého názoru kuřákova svoboda končí. Jako rodič si kuř, tvoje volba, ale nekuř doma dětem a netahej je do kuřáckých lokálů. Zejména dětský organismus je na následky pasívního kouření velmi citlivý. Ale v tom, myslím, panuje poměrně široká shoda i mezi kuřáky, nebo aspoň většinou těch, které znám.[/quote] Kéž by !!!

Motto: ... kdo se vyhne klíči, vyhne se i míči ...
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 14.08.2007 08:53:06

Takze lacine invektiva? Ked poviem, ze ma niekto vytaca, tak tym nikoho neurazam, ani nehovorim o jeho charaktere (narozdiel od Teba). Lastboyscout: Staty, kde si poistovne beru vysledky z krvnych testov na zistenie splodin z fajcenia v krvi nie su nas pripad a asi ani dlho nebudu. Spotrebna dan z cigariet ide do statneho rozpoctu ako takeho a nie priamo na zdravotnictvo. Bohuzial u nas neexistuje povinne pridelovanie penazi do tych kapitol rozpoctu, ktorych sa tykaju- takze Tvoj argument je pochybny. Kedze diskusia o sprisneni podmienok pre fajciarov je dost horuca, vzdy budu existovat argumenty pre aj proti a budu podporene kdejakymi studiami (castokrat pochybnymi na oboch stranach). Som vsak velmi skepticky ku kazdej studii obhajujucej prava fajciarov (kvoli skusenostiam s tabakovymi koncernami a ich kupenymi studiami v 50-tich rokoch, kde tvrdili, ze aj mladistvi mozu bez ujmy fajcit a neskor z 80-tich rokov, ked boli na strane zalovanych vo velkych procesoch- tam si zhanali alibi a podplacali vyskumy len to tak prasilo).

Jecminku, tu mas nejaky „food for thought“, mozno zmenis nazor a nebudes nieco odsudzovat bez toho, aby si si o tom zistil relevantne fakty (2m? nebud smiesny, len chripkovy virus preleti pri kychnuti 3× taku vzdialenost- tu mas este ako predjedlo uryvok zo studie na to, ze ani 25ft- 8 metrov, nie je bezpecna vzdialenost na volnom vzduchu): The “25 foot rule,” which prohibits smoking within a “presumably safe distance” form any doorway or ventilation intake, in I-901 wiped out nearly all covered decks and outdoor areas restaurants had relied on to accommodate patrons who smoke. Similar expansions of the smoking ban that will predictably be advanced in Hawaii will do so as well. In other states the “presumably safe distance” for outdoor smoking has already been expanded to 75 feet by tobacco control. Hawaii bar owners should use a 75 foot tape measure to determine where outdoor smoking will predictably be “permitted” by tobacco control advocates on their business premises.

http://www.ielcap.org/famri020107.htm Link, kde mas napisane, ze neexistuje bezrizikove vystavenie sa dymu od cigariet (takze ziadne 2m bezpecnej vzdialenosti- ked citim dym, som ohrozovany a obmedzovany).

Ze sekundarne fajcenie sposobuje rakovinu pluc, to vieme, toto je link, kt. odkazuje na studiu, ze sposobuje aj srdecne choroby uz aj pri velmi nizkom vystaveni sa dymu a nie kazdy den:
http://www.cbsnews.com/…466841.shtml

Tu je link po Slovensky, ktory zhrna niektore studie. Je to pod zastitou WHO, preto mam mensie pochybnosti o ich predpojatosti. Je tam odkaz aj na ekonomicku stranku veci: http://www.uvzsr.sk/…_clanku.html?…

Ziadne opatrenia, ani tie najucinnejsie ventilatory neochrania nefajciarov pred dymom a cirkulaciou nebezpecnych castic: http://www.surgeongeneral.gov/…tsheet7.html

Trosku faktov pre tych, co maju aj vztah k zivotnemu prostrediu a co sa kazy rok robi, aby si mohli svoje zvaro kupit: http://www.oxygen.org.au/…ironment.pdf

avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 14.08.2007 13:04:22

Ano, laciné invektivy. Napíšeš-li o někom, že Tě s… a snaží se z Tebe za každou cenu udělat b…, je to invektiva. Obrat v souvislosti s Tebou, který jsem použil „s jemnocitem Tobě vlastním“ byl reakcí na označení třetiny populace slabochy a karikaturami sportovců. Nevím, kde v něm vidíš hodnocení charakteru (byť Tvůj příspěvek o něčem svědčí). Dál se na toto téma nebudu bavit, odporuje totiž pravidlům.

Tvoje odkazy číst nepotřebuji, zdrojů je k disposici dostatek, dokonce bych řekl, že až nadbytek a to na obou stranách. Nepotřebuji se ohánět google infos, stačí mi matematika na úrovni ZŠ. Vyjdu-li z mnou uváděné vzdálenosti cca 2m od kuřáka, dostanu se zhruba ke kouli o tomto poloměru. Tato koule má objem cca 33m3. Kouř z jedné cigarety brutto váží cca 1g čímž se dostávám ke koncentraci (při rovnoměrném rozdělení hustoty kouře) 30mg kouře na 1m3. S ohledem na přibližně kvadraticky klesající koncentraci se vzdáleností od zdroje (toto je dost laciné zjednodušení, protože funkce závisí na směru proudění vzduchu, teplotě kouře atd, což generuje už velmi složitou matematiku) se koncetrace na okraji koule bude blížit spíše 7–8-mi mg na 1m3. S ohledem na povolené koncentrace jiných látek v ovzduší (žijeme bohužel v nedokonalém znečištěném světě) i v porovnání s pohybem aut, jsou kuřáci stále ubozí břídilové, ať si kuřácké výzkumy kouření píší co chtějí.

Vezmu-li Tvé zdroje jeden po druhém:

  • bezpečná vzdálenost je hezký pojem, v reálném světě v otevřeném prostoru dosti pochybná veličina vůbec. „Rozbor“ viz. výše
  • ve studii o nízkém vystavení se riziku se píše o postiženém vzorku, který má buď za partnera kuřáka, nebo se kouří na pracovišti, což je označováno za relativně nízké vystavení. Podle mne je to vystavení jako hrom a moc si nedokážu představit větší.
  • slovenský leták bez komentáře, takových koluje bezpočtu
  • stejný leták jako ten slovenský
  • a ten poslední leták, to je vůbec perla. Stejně můžeš argumentovat pro jakoukoli průmyslovou produkci, která generuje odpad a spotřebovává zdroje.

Pozn. nesnažím se z Tebe cokoli dělat, jenom mám rád jistou míru objektivity.

avatar

Praha

Celkem 52442,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:42 (2006)
půlmaraton: 1:36:28 (2006)
maraton: 3:39:37 (2006)

Štefan muž 14.08.2007 13:13:53

[quote=lastbo­yscout]Dlouho­dobý pobyt v zakouřeném prostředí obvykle není vinou kuřáků jako spíše problémem postiženého nekuřáka.[/quote] To je zajímavý názor, takže my nekuřáci se máme odstěhovat někam do rezervace aby sme neotravovali kuřáky, a bude klid. Zprísnění podmínek pro kouření se vykláda jako omezování osobní slobody. To nekuřáci omezuji kuřáky tým, že si nepřejí být otravovaní kouřem.

Četl jsem nedávno článek od jednoho lékaře, který se zabýva závislostí na nikotínu. Už bohužel nevím zdroj, takže to berte jenom jako nepřesnou interpretaci. Píše: Závislost na nikotínu je nemoc. … Většina kuřáku ví, že škodí sobě i svému okolí, mnozí to i přiznají. Ale kouření jim dává něco, za co jsou ochotni obětovat nejenom své zdraví, ale téměř cokoli…

Mám staršího kamaráda kuřáka. Teď má dost vážný zanět žil, sotva chodí. Ví, že mu kouření neprospíva, ale nedokáže to ani podstatně omezit. Moje zkušenost je taková, že kuřák když potřebuje kouřit tak se stáva absolutně bezohledným. Fakt, že kouření škodí i nekuřákum, kteří jsou v zakouřeném prostředí, nemůže vyvrátit žádná vědecká studie objednaná tabakovým průmyslem. Viděl jsem studie dokazující prospěšnost pití piva, vína, koňaku, whisky, na objednávku by se snad dala získat i studie o prospěšnosti pití kyseliny sírové. Ale spíše k tematu. Uznávam, že se najdou vyjimeční kuřáci, kteří běhají velmi dobře. Ale je to jenom výjimka. Kolik běžců z absolutní špičky je kuřáků? Vím, že je to těžké zjistit, nic méně nepochybují tom, že se najde málo kuřáků, kteří třeba zaběhli maratón pod 2:30.

Motto: Dnešní den s úsměvem. When troubles attack you, just smile them away.
avatar

Jílové (to u Děčína)

Celkem 1855 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:28 (2007)
maraton: 5:16:21 (2007)

toro muž 14.08.2007 13:43:19

[url]http://www­.kemel.cz/modu­les.php?name=New­s&file=article&sid=521[­/url]

Motto: Jestliže jde vše podle plánu, stala se někde chyba. [i][url=http://runningtoro.blogspot.com/]Blog - Bezici Toro[/url][/i]
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 14.08.2007 14:28:40

Stefan pisal: Moje zkušenost je taková, že kuřák když potřebuje kouřit tak se stáva absolutně bezohledným.

Ano, taka bola a je aj moja skusenost az na svetle vynimky, ktore boli tiez obcas vo svojej zavislosti neznesitelne. Ked vyrastate v okoli, kde vsetci Vasi najblizsi su silnymi fajciarmi, alebo byvalymi oducencami, necha to na Vas dost hlboky dojem. Uviedol som preto arbitrarne cislo 95% tych nedisciplinovanych fajciarov. Vychadzalo to z mojej skusenosti a z odhadu. Ak ma niekto inu skusenost- fajn- jasne som napisal, ze sa jedna o MOJ NAZOR. Tiez si mozem mysliet o akomkolvek pocte ludi, ze su slabosi, ci egoisti a mozem to na fore- vdaka jeho zameraniu na sport- aj prezentovat. Nepotrebujem to dokazovat a len velmi tazko mi to niekto rozumnymi dovodmi vyvrati. To, ze viac ako 30% dospelej populacie su karikaturami sportovcov je jasne uz pri pohlade na mieru obezity, nadvahy a poctu chorob nezlucitelnych s provozovanim pravidelneho sportu- a to, ze zapocitavam do tohto poctu fajciarov je skor optimisticke tvrdenie, ako urazka na cti. To, ze ma niekto fajn fyzicku kondiciu (malo pritomne medzi fajciarmi, a vobec v celej populacii), este neznamena, ze je sportovec. Sportovec je clovek telom aj dusou a fajcenie je PODLA MNA s takymto oznacenim nezlucitelne. Vidiet bezca so zapalenou cigaretou je pre mna zla komedia- preto ta karikatura.

Bez ohladu na to, ze som bol prinuteny sa pomaly ospravedlnovat za to, ze moj svetonazor na fyzicke spoluzitie je zalozeny na principe neminem laedere (nikomu neskodit) a ocakavam rovnaky postoj od kazdeho clena spolocnosti (teda aj tych fajciarov), musim povedat, ze tabor, ktory obhajuje „prava“ fajciarov zostane u mna nepochopeny. Som za slobodu vsetkeho druhu, ale len do momentu, pokial jej uzivanim nezacnem zasahovat do prav inych. Nutit niekoho dychat cigaretovy dym je PODLA MOJHO NAZORU znacnym zasahom do prav (slobod) inych.

Jecminek, ked o niekom napises, ze ta se.., tak iba popisujes svoje vlastne vnutorne rozpolozenie, tutiz ho tym nehodnotis a neurazas. Maximalne tak davas najavo svoju lahku popuditelnost, co je vsak zaporne hodnotenie sameho seba. Invektiva je priame hodnotenie ineho cloveka, ci pomenovanie jeho kvalit/vad, ktore ma za ucel zasiahnut hodnoteneho citlivym sposobom. Vo vacsine diskusii, kde sme sa nezhodli, si k nej pristupil bez toho, aby sa Ta priamo tykala (ako v tomto pripade, kedze nie si fajciar) a „obhajoval“ si postoj protistrany, ci domneleho dotknuteho len z "principu, ci skor, aby si ukazal, ze nesuhlasis. Fajn, ukazal si mi, ze nie si moja krvna skupina- pochopil som to aj bez urazky. Posunme sa dalej.

avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 14.08.2007 14:47:13

ok, neshodneme se i takový může být výsledek diskuse. I náš nesoulad je způsoben tím, že prakticky všechny názory je možno poměrně snadno relativizovat. Při vysokém počtu obyvatel této planety vždycky budeš narážet na omezení a bariéry, kdy se není možno Tvého principu striktně držet, nebudou-li to kuřáci, budou to auta, fabriky a další a další aspekty plynoucí z vysoké hustoty osídlení. Těším se na další debatu ;-)

avatar

Celkem 8176 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:34 (2008)
půlmaraton: 1:27:42 (2007)
maraton: 3:23:51 (2007)

lastboyscout muž 14.08.2007 15:26:32

[quote=Štefan][qu­ote=lastboyscou­t]Dlouhodobý pobyt v zakouřeném prostředí obvykle není vinou kuřáků jako spíše problémem postiženého nekuřáka.[/quote] To je zajímavý názor, takže my nekuřáci se máme odstěhovat někam do rezervace aby sme neotravovali kuřáky, a bude klid. Zprísnění podmínek pro kouření se vykláda jako omezování osobní slobody. To nekuřáci omezuji kuřáky tým, že si nepřejí být otravovaní kouřem.

Četl jsem nedávno článek od jednoho lékaře, který se zabýva závislostí na nikotínu. Už bohužel nevím zdroj, takže to berte jenom jako nepřesnou interpretaci. Píše: Závislost na nikotínu je nemoc. … Většina kuřáku ví, že škodí sobě i svému okolí, mnozí to i přiznají. Ale kouření jim dává něco, za co jsou ochotni obětovat nejenom své zdraví, ale téměř cokoli…

Mám staršího kamaráda kuřáka. Teď má dost vážný zanět žil, sotva chodí. Ví, že mu kouření neprospíva, ale nedokáže to ani podstatně omezit. Moje zkušenost je taková, že kuřák když potřebuje kouřit tak se stáva absolutně bezohledným. Fakt, že kouření škodí i nekuřákum, kteří jsou v zakouřeném prostředí, nemůže vyvrátit žádná vědecká studie objednaná tabakovým průmyslem. Viděl jsem studie dokazující prospěšnost pití piva, vína, koňaku, whisky, na objednávku by se snad dala získat i studie o prospěšnosti pití kyseliny sírové. Ale spíše k tematu. Uznávam, že se najdou vyjimeční kuřáci, kteří běhají velmi dobře. Ale je to jenom výjimka. Kolik běžců z absolutní špičky je kuřáků? Vím, že je to těžké zjistit, nic méně nepochybují tom, že se najde málo kuřáků, kteří třeba zaběhli maratón pod 2:30.[/quote] Je prostředí kuřácké a je prostředí nekuřácké. Jako nekuřák nevlezu přeci do kuřácké hospody a nezavelím – tak, dámy a pánové, konec kouření, přišel nekuřák…tobě to nepřijde srandovní? Ať si každý vybre – nekuřák nekuřáckou, kuřák kuřáckou hospodu.

Poddotek – Mohl by mi někdo ze zde diskutujících vysvětlit ekonomický rozpor?

Je zde spousta lidí volajících po nekuřáckých restauracích, hospodách a podobně

Tudíž většina nekuřáků má problém chodit do kuřáckých hospod

Takže je zde masa lidí co nechodí do restaurací a hospod kvůli kouři

Tudíž je zde ekonomický prostor pro nekuřácké restaurace

Jako ekonomiky znalý člověk bych si ihned zřídil nekuřáckou restauraci.

Díra na trhu.

Nekuřáci nemají kam chodit, spousta zákazníků

A TEĎ OTÁZKA – PROČ TO TAK NEFUNGUJE A NENÍ?

Motto: The sky is blue, water is wet, women have secrets. Who gives a fuck? السماء زرقاء, ماء مبلّلة, نساء ي
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 14.08.2007 15:42:34

Keby som chcel byt nasilu vtipny, tak napisem: lebo v restauraciach a baroch sa vacsinou podavaju nezdrave pozivatiny a napoje a ich hlavnymi konzumentami su ludia, ktorym na zdravi nezalezi- teda fajciari. Nefajciari Tvoria nestalu klientelu a su teda nerentabilni, ked si raz za cas vyrazia. Toto je vsak samozrejme nadsazka a nemozno ju brat vazne. Urcita tendencia by sa tu vsak nasla :) Staci sa pozriet do restauracii a vacsiny barov trebars v USA- maju tam narvane aj pri zakaze fajcenia. Nedbal by som, keby to bolo tak aj u nas.

avatar

Praha

Celkem 52442,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:42 (2006)
půlmaraton: 1:36:28 (2006)
maraton: 3:39:37 (2006)

Štefan muž 14.08.2007 15:53:42

[quote=lastbo­yscout]Je prostředí kuřácké a je prostředí nekuřácké. Jako nekuřák nevlezu přeci do kuřácké hospody a nezavelím – tak, dámy a pánové, konec kouření, přišel nekuřák…tobě to nepřijde srandovní?[/quote] Nepřijde. Ať si kuřáci kouří v hospodě, když se mi to nelíbí, nemusím tam chodit. Trochu mne to sice omezuje, ale zdraví je přednější. Ale kuřáci kouří kdekoli, když potřebuji kouřit, klidně i ve výtahu a na jiných místech, které se nedají dobře větrat. Na zastávkách MHD je zákaz kouřit, fungovalo to několik týdnů, teď je to zas jako před zákazem. Znám kuřáky, kteří doma nekouří, a první věc, kterou udělaji, když vyjdou z domu je, že si zapálí cigaretu. Pokud je to na jejich zahrádce, je to jejich věc, pokud je to na schodišti v činžáku, nebo ve výtahu, už to není jenom jejich věc. Moje hluboké přesvědčení je, že kuřáci jsou nemocní lidé, kteří se nedokážou ovládnout. To není charakterova vada, ale nemoc. To ale neznamená, že to musíme tolerovat. Když jsem hodně nastydlý (už mne to naštěstí dlouho nepotkalo) tak chodím co nejméně mezi lidi a když kašlu, tak si dám před ústa kapesník. Nemoc kuřáků nemůže byt omluvou jejich bezohlednosti ani důvodem, proč bychom se jimi měli nechat omezovat.

Motto: Dnešní den s úsměvem. When troubles attack you, just smile them away.
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 14.08.2007 16:00:10

Uplne suhlasim so Stefanom. Ked mam chripku (akoze som ju 15 rokov nemal), nejdem medzi ludi a nedomaham sa svojho prava vstupu do preplnenych miestnosti, ci do MHD, skol… aj ked by mi v tom nikto nemohol zabranit. Je to o slusnosti a ucte k druhym.

avatar

Celkem 8176 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:34 (2008)
půlmaraton: 1:27:42 (2007)
maraton: 3:23:51 (2007)

lastboyscout muž 14.08.2007 16:46:30

Ano, odpovědi na většinu otázek beru a nejenom to, já s nimi souhlasím.

ALE pořád mi nikdo z Vás neodpověděl na čistě ekonomickou otázku. Kouření smrdí a je zdraví škodlivé. Je zde většinová společnost nekuřáků. Nekuřáci chtějí nekuřácké hospody. Většina hospod je kuřáckých. Je tady ekonomicky díra na trhu – nekuřáci čekají na zřízení mnoha nekuřáckých hospod.

Fakt a otázka, když je zde taková díra na trhu, proč nekuřácké restaurace chcípají na úbytě?

Já jsem všemi svými tisíci prsty pro nekuřácké hospody…ale proč do nich,Vy, nekuřáci nechodíte? Raději chodíte do hospod, kde se kouří a prudíte.

Závěr – Kdyby doopravdy tolik nekuřáků vyžadovalo nekuřácké restaurace, tak tady budou vyrůstat jak houby po dešti.

Motto: The sky is blue, water is wet, women have secrets. Who gives a fuck? السماء زرقاء, ماء مبلّلة, نساء ي
avatar

Sokolov

Celkem 13617 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:52 (2004)
půlmaraton: 1:31:48 (2004)
maraton: 3:37:28 (2004)

koyama muž 14.08.2007 17:31:49

Myslím, že už ti odpověděl Mato. Ale uvedu příklad. My s manželkou zajdeme do restaurace tak 3× do roka. Ovšem nikde tady poblíž žádná nekuřácká není. Myslíš, že se kvůli nám vyplatí otevírat nekuřácký restaurant?

Motto: Kdo se odváží, zvítězí.
avatar

Celkem 8176 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:34 (2008)
půlmaraton: 1:27:42 (2007)
maraton: 3:23:51 (2007)

lastboyscout muž 14.08.2007 18:17:06

[quote=koyama]Mys­lím, že už ti odpověděl Mato. Ale uvedu příklad. My s manželkou zajdeme do restaurace tak 3× do roka. Ovšem nikde tady poblíž žádná nekuřácká není. Myslíš, že se kvůli nám vyplatí otevírat nekuřácký restaurant?[/quote] Nevyplatí…proto je lépe, kvůli Vašim třem návštěvám za rok rozhodnout, že hospoda bude nekuřáčká vždycky. Co kdyby jste se Vy dva najednou rozhodli ji navštívit. Třeba počtvrté za rok.

Cítíš tu absurditu?

Motto: The sky is blue, water is wet, women have secrets. Who gives a fuck? السماء زرقاء, ماء مبلّلة, نساء ي
avatar

Celkem 8176 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:34 (2008)
půlmaraton: 1:27:42 (2007)
maraton: 3:23:51 (2007)

lastboyscout muž 14.08.2007 18:24:53

A je ve Vašem okolí,mimocho­dem,taková poptávka po nekuřácké hospodě?

Není? Stěžujte si třeba na lampárně, obecním úřadě nebo si otevřete svojí. Že vám tam nikdo nechodí? Iniciujte zákon, že se smí chodit pouze do nekuřáckých prostor. Pořád vám tam nikdo nechodí? Zkrachujete nebo si nechte uzákonit, že do vedlejší „smradlavé“ hospody je vstup zakázán a hotovo..

Dovedeno adabsurdum.......

Motto: The sky is blue, water is wet, women have secrets. Who gives a fuck? السماء زرقاء, ماء مبلّلة, نساء ي
avatar

Sokolov

Celkem 13617 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:52 (2004)
půlmaraton: 1:31:48 (2004)
maraton: 3:37:28 (2004)

koyama muž 14.08.2007 18:26:07

[quote=lastbo­yscout]Já jsem všemi svými tisíci prsty pro nekuřácké hospody…ale proč do nich,Vy, nekuřáci nechodíte? Raději chodíte do hospod, kde se kouří a prudíte.[/quote] Absurdita za absurditu. Do nekuřáckých hospod nechodím, protože žádné nejsou. Do kuřáckých nechodím, protože se tam kouří, tudíž neprudím.

A vážně: Proč, ale kuřáci prudí na zastávkách autobusů na perónech vlakových nádraží, prostě ve veřejných prostorách.

Myslím, že tady se konce nedobereme. Navíc jsme hodně daleko od základní otázky tohohle vlákna.

Motto: Kdo se odváží, zvítězí.
avatar

Celkem 8176 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:34 (2008)
půlmaraton: 1:27:42 (2007)
maraton: 3:23:51 (2007)

lastboyscout muž 14.08.2007 18:39:50

[quote=koyama][qu­ote=lastboyscou­t]Já jsem všemi svými tisíci prsty pro nekuřácké hospody…ale proč do nich,Vy, nekuřáci nechodíte? Raději chodíte do hospod, kde se kouří a prudíte.[/quote] Do nekuřáckých hospod nechodím, protože žádné nejsou[/quote] Jak je to možné, to se vzpírá veškeré logice. Miliony nekuřáků by rády zavítaly do nekuřáckých restaurací, ale ony nejsou…Proč, se ptám? Jak je to možné? Vždyť je tak snadné vytvořit nekuřáckou restauraci a podle všech příspěvků zde tam bude hned plno, co plno, přeplněno nekuřáky co čekají na takovéto nekuřácké restaurace.

Nebo že by to bylo nakonec trošku jinak? :-)

Motto: The sky is blue, water is wet, women have secrets. Who gives a fuck? السماء زرقاء, ماء مبلّلة, نساء ي
avatar

Sokolov

Celkem 13617 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:52 (2004)
půlmaraton: 1:31:48 (2004)
maraton: 3:37:28 (2004)

koyama muž 14.08.2007 18:43:27

Jak jsem napsal, odpověděl ti už Mato. [quote=Mato]Ne­fajciari Tvoria nestaalu klientelu a su teda nerentabilni, ked si raz za cas vyrazia.[/quote]

Motto: Kdo se odváží, zvítězí.
avatar

Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady

Celkem 8264 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:09 (2009)
půlmaraton: 1:26:09 (2008)

Oslík muž 14.08.2007 21:34:05

2 lastboyscout: V Sedlčanech tedy nekuřáckých restaurací přibývá… Třeba pizzerie je nekuřácká, taky čajovna, v hotelu je polovina nekuřácká, stejně jako Na Vyšehradě, momentálně si vybavuju jen 3 objetky, kde se smí kouřit v Sedlčanech…

A abychom se vrátili k tomu sportu – někdy minulý týden jsem měl trénink na stadionu – přijel jsem a byl docela v šoku – zatímco děti končili na hřišti fotbalový trénink, maminky, které starostlivě přijely, snad všechny kouřily – to je příklad… Ale když jsem byl na dívčím rugby, o přístávce kouřily i hráčky nejlepšího klubu Sparta Praha… A když jsem jel na středoškolský atletický závody, ve vlaku jsem si všimnul holky, která měla velmi vysokou spotřebu cigaret… pak jsem jí tam zahlíd, jen už nevim, v jaký disciplíně… a taková hezká holka :(

Motto: Už nemůžeš? Tak musíš!
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 14.08.2007 22:19:17

co se týče kouření v restauracích, přimlouval bych se za jedinou věc: jasné označení již venku, aby se nestalo, že člověk vejde do restaurace bez popelníků na stole, zajásá, objedná jídlo a sotva ho přinesou, dorazí k vedlejšímu stolu partička, jež si nechá přinést 2 popelníky a čadí jako o život. V uzavřených prostorech jsem pro jasná pravidla.

avatar

Manětín

Celkem 4583 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:00 (1998)
půlmaraton: 1:53:36 (2007)
maraton: 4:24:25 (2007)

Kydy muž 15.08.2007 07:39:41

Tak jsem včera přivezl z Plzně obvyklou dávku jogurtů. Žena se na ně vrhla a provedle kontrolu na „vitamín“ E412… a už lítal do koše jeden za druhým. Tak jsem si vzpoměl na tuto diskusi. Budu se vyhýbat cigaretám, zakouřenému prostředí a budu si libovat, jak žiju zdavě. Pak přijdu domů a dám si jogurt s otrávenou látkou… Nepřipadá Vám to směšné? A podle mě je tohle jen špička ledovce. Jak jsem napsal již výše: Žijeme v nezdravém prostředí a každý si tu cestičku životem musí prošlapat po svém.

A abych nebyl tak úplně OT: Včera jsem běžel po vsi a mladík přede mnou vypustil dým přímo mě do nadejchnutí… málem jsem se poblil… Některým kuřákům opravdu chybí ohleduplnost.

Motto: Běhání je krásný... hlavně to pívo potom :-) Vidíš-li někoho běžet, nepřemýšlej o něm, ale o sobě...
avatar

Sokolov

Celkem 13617 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:52 (2004)
půlmaraton: 1:31:48 (2004)
maraton: 3:37:28 (2004)

koyama muž 15.08.2007 07:50:20

I když je to OT vzhledem k těm jogurtům a E412 je zajímavý článek tady: http://ekonomika.ihned.cz/…e412-nehrozi.

Asi si tam docela kydají (nic osobního Kydy ;) ) do kapsy, ne? :(

Motto: Kdo se odváží, zvítězí.
Nalezené položky: 65 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.