Váhová výzva 2014-2021
rejca 16.09.2016 09:35:59
>> alka, 16. 09. 2016 09:34:28
: – L
alka 16.09.2016 09:37:56
>> rejca, 16. 09. 2016 09:35:59 Taky jsem to smazala.
Nelahozeves
filipoinzagi 16.09.2016 09:48:59
Cukry jsou všude, zrovna včera jsem si říkal, co jsem snědl a uvědomil si, že skoro ve všem ten cukr je. Od jogurtu, přes muesli, ovocný nápoj, káva s cukrem atd. Člověk si myslí, že ten cukr vynechá a nakonec zjistí, že ho stejně používá. Ale zase bych to nedémonizoval, člověk ho může omezit na minimum a nedělat si z toho hlavu. Hlavní je, si to uvědomit a nebrat zbytečné cukry v podobě sladkostí. Co se týká délky života, můj názor je, že je to geneticky dané a potravou ho můžeš prodloužit/zkrátit o pár let. Druhá otázka je kvalita toho života co žije, nemocí atd. To bych řekl, že vliv má velký. Pamatuji si, jak jsem byl pořád nemocný, než jsem začal běhat a jak se to změnilo.
rejca 16.09.2016 09:55:42
>> Petr Kaňovský, 16. 09. 2016 09:28:12
Jasně můžeš, ale prostě mi to přijde divné. Mít většinu sacharidů v cukrech, navíc mít bílkovin cca 5× mín než sacharidů.
Nevím, prostě mi to přijde divné, že by tohle nějaký renovovaný výživový poradce někomu doporučil. Navíc mi přijde, že máš i při 20 km běhu každý den více kalorií než by muselo být. Možná i o cca 5000 kJ.
A taky tam nemáš žádné klasická jídla (i třeba maso atd.). Takže jestli chodíš na obědy, tak ten příjem musíš mít ještě větší.
>> alka, 16. 09. 2016 09:34:28
:-X
Brno
Petr Kaňovský 16.09.2016 09:57:41
>> filipoinzagi, 16. 09. 2016 09:48:59 že ten cukr vynechá
Mám prosbu, pod pojmem cukr si každý představuje kdeco – mohli bychom tu být při diskutování striktnější a psát: sacharidy, glukoza, fruktora, sacharoza apod., podle toho, co se aktuálně myslí? Díky.
Brno
Petr Kaňovský 16.09.2016 10:04:00
>> rejca, 16. 09. 2016 09:55:42
A kolik jako mám mít těch bílkovin? Jsou nějaké horní hranice, které se nedoporučuje překračovat, protože tělo prostě není schopné větší množství zpracovat. Dlouhodobé průměry mám: tuky 136g, bílkoviny 151g, sacharidy 591g, celkem 17 647 kJ, více bílkovin už opravdu nejde. Spíše to vypadá, že bych jich měl mít o něco méně.
A odkaz na energetický kalkulátor jsem už dával, podobně na nějaké práce věnující se sportovní výživě, však zkus pohledat.
Edit: energeticky tuky 28,6% bílkoviny 14,5% sacharidy 56,9%
Brno
Petr Kaňovský 16.09.2016 10:06:35
>> rejca, 16. 09. 2016 09:55:42 nemáš žádné klasická jídla (i třeba maso atd.).
Mám tam všechno, prostě maso nejím každý den, když mám tolik bílkovin i jinde. Včera jsem nakonec změnil plán a dal jsem k obědu zeleninovou směs v omáčce s rýží. Ale záznamům věř, je to vedeno dost pečlivě, dokonce jsem si občas nějaká jídla v restauraci zvážil, abych to tam zapisoval jako kvalifikovaný odhad.
rudo 16.09.2016 10:20:23
https://en.wikipedia.org/…ory_of_sugar
cukrova trstina – Nova Guinea 8000BC, teda pred Adamom
odtial potom do Indie asi 2000BC
cukrova trstina sa rozmohla medzi arabmi a zrejme sposobila muslimsku agresivnu povahu
prve znaky prenosu cukrovej trstiny do europy su v 13 storoci, potom 15–15 storocie zacina pestvoanie na uzemiach Spanielska portugalska Italie (Sicilia) a okamzite je trstina prvezena prvymi vypravami do amerik a zacianju Caribske trstinove plantaze otrokarsvo, Iri neskor afrcoaia su kradnuti a nuteni pracovat na plantazach
cize us od prvopociatku je cukrova trstina a cukor spojena s energia zla.
konzumacia cukru v europe narastla raketovo v 18 storoci.
a odvtedy aj europania su v cukrovej pasci
n 1747 the German chemist Andreas Marggraf identified sucrose in beet root.[35] This discovery remained a mere curiosity for some time, but eventually Marggraf's student Franz Achard built a sugar beet processing factory at Cunern in Silesia (in present-day Konary in Poland), under the patronage of King Frederick William III of Prussia
eginning in the late 18th century, the production of sugar became increasingly mechanized. The steam engine first powered a sugar mill in Jamaica in 1768, and soon after, steam replaced direct firing as the source of process heat.
In 1813 the British chemist Edward Charles Howard invented a method of refining sugar that involved boiling the cane juice not in an open kettle, but in a closed vessel heated by steam and held under partial vacuum. At reduced pressure, water boils at a lower temperature, and this development both saved fuel and reduced the amount of sugar lost through caramelization. Further gains in fuel-efficiency came from the multiple-effect evaporator, designed by the United States engineer Norbert Rillieux (perhaps as early as the 1820s, although the first working model dates from 1845). This system consisted of a series of vacuum pans, each held at a lower pressure than the previous one. The vapors from each pan served to heat the next, with minimal heat wasted. Modern industries use multiple-effect evaporators for evaporating water.
The process of separating sugar from molasses also received mechanical attention: David Weston first applied the centrifuge to this task in Hawaii in 1852.
In the United States and Japan, high-fructose corn syrup has replaced sugar in some uses, particularly in soft drinks and processed foods.
The process by which high-fructose corn syrup is produced was first developed by Richard O. Marshall and Earl P. Kooi in 1957.[36] The industrial production process was refined by Dr. Y. Takasaki at Agency of Industrial Science and Technology of Ministry of International Trade and Industry of Japan in 1965–1970. High-fructose corn syrup was rapidly introduced to many processed foods and soft drinks in the United States from around 1975 to 1985.
takze cukor nie je a ani nebol priorodzenou potravou pre cloveka
ani pre toho kto bol vyklonovany z Adama a ani pre toho kto zliezol zo stromu spolu s darwinom
a clovek nemal nikdy prisposobene telo na konzumaciu a travenie cukru
este rped 1oo rokmi medicna vsetky srdcovocievne choroby mala zaradene pod dignozu diabetes, ako priami dosledok, teraz sa to zrejme tak nesmie klasifikovat, aby nahodou ludstvo nepochopilo.
rejca 16.09.2016 10:23:22
>> Petr Kaňovský, 16. 09. 2016 10:06:35
Jasně, díky. Já měl za to, že poměr sacharidy – bílkoviny cca 3:1 – 4:1. Tuků víc než bílkovin, ne méně. Takže spíš posílit tuky na úkor sacharidů. Ale když ti to tak vyhovuje.
Já spíš vidím problém v něčem jiném. Vařil bych více doma z čerstvých surovin (my si doma děláme v jogurtovači i jogurty). Zapojil i maso, zeleninu a další. A ustoupil bych od hotovek z obchodu všeho druhu.
Obsahují moc další pochutin o které člověk nestojí… A které v té tvé kalorické tabulce nejsou (různé emulgátory, barviva, stabilizátory a další srágory). A pak taky moc jednoduchých cukrů. Kolikrát to je i kvalitně nasoleno.
Myslím, že to prospěje každému. Dnešní hotovky v obchodem jsou kolikrát jedy.
Brno
Petr Kaňovský 16.09.2016 10:26:28
Namátkou ze strany 11 bakalářské práce (je to první práce, kterou jsem na toto téma v google teď našel, pokud vím, obdobné údaje byly i v jiných, které jsem na toto téma četl)
Optimální poměr výživných látek pro vytrvalostní trénink je: 55 – 60 % energie pocházející ze sacharidů, 12 – 15 % z bílkovin a 25 – 30 % z tuků (Konopka, 2004)
Nějak bych to uzavřel tak, že není třeba se bát, že bych neměl dostatek informací, či že bych jednal třeba v poměru živin v rozporu s tím, co sportovní výživový poradci doporučují. Samozřejmě, neřídím se všemi doporučeními stoprocentně, ale v globálu se to snažím držet tak, jak mi doporučují.
rejca 16.09.2016 10:28:17
>> Petr Kaňovský, 16. 09. 2016 10:26:28
Jasně, takže tam máš taky rozpor v těch tucích… + platí, co jsem psal výše. Není vše jen o gramech a kJ.
Brno
Petr Kaňovský 16.09.2016 10:31:53
>> rejca, 16. 09. 2016 10:23:22
V jednoduchých cukrech problém není, naopak je pro mě dobré to mít takto, aby to tělo bylo schopno dobře zpracovat, v souvislosti s typem tréninku apod., jinak viz mnohokrát zmiňovaná frekvence stravy, tedy dám častěji jednoduché cukry, než méně často hodně složených.
V těch stabilizátorech a podobných srákorách samozřejmě problém je, souhlasím, pak jde i to, kolik času je ochoten člověk tomu věnovat, jaké má aktuální chutě apod., i proto se toto snažím dost střídat.
Brno
Petr Kaňovský 16.09.2016 10:34:02
>> rejca, 16. 09. 2016 10:28:17
Rozpor?
55 – 60 % energie pocházející ze sacharidů – mám 56,9%
12 – 15 % z bílkovin – mám 14,5%
25 – 30 % z tuků – mám 28,6%
rudo 16.09.2016 10:38:22
>> Petr Kaňovský, 16. 09. 2016 10:26:28
Petr ty si jediny clovek na svete co cita Bakalarske prace a tiez jediny co z nich cituje.
Bakalarske prace predsa nemaju ziadnu hodnotu, nic v nich nie je zaujimave, je to len ukazka ze student vie vyhladat a spisat info tak ako to chce jeho ucitel a ze tomu dal cas a ze naozaj chce dostudovat…
prestan stracat cas, ak chces studovat najdi si materialy na vyssej urovni
rejca 16.09.2016 10:38:52
>> Petr Kaňovský, 16. 09. 2016 10:31:53
Zapomínáš na jednu věc. Vzhledem k tomu, že máš velmi často nejspíše nadimenzovaný příjem na výdejem, tak se u tebe asi slinivka dost zapotí. A navíc těžko můžeš správně dávkovat jednoduché cukry. Přeji hezký den, dneska stačilo, práce volá.
rudo 16.09.2016 10:39:13
>> Petr Kaňovský, 16. 09. 2016 10:34:02
nemas rozpor s jednou bakalarkou, no a co ?
rejca 16.09.2016 10:39:53
>> Petr Kaňovský, 16. 09. 2016 10:34:02
OK, máš to zmáknuté… dokonale. Až na ty vstupní suroviny do systému (druh, kvalita, množství).
Brno
Petr Kaňovský 16.09.2016 10:42:41
>> rejca, 16. 09. 2016 10:38:52
Jaktože nedokážu dávkovat jednoduché cukry? A k čemu je třeba ten glukometr?
>> rudo, 16. 09. 2016 10:39:13
Většina prací na toto téma má podobné poměry, některé mají poměr sacharidů i vyšší – stejné názory mají i odborníci, s kterými toto řeším. A jaký poměr sacharidů mají asi Keňané, viz knihy Běhání s Keňany apod.?
rudo 16.09.2016 10:47:38
>> Petr Kaňovský, 16. 09. 2016 10:42:41
jo vsechny bakalarky jsou stejne proto i jsou obhajene a uznane.
jaky maji pomer kenani mezi prijatou energii a vydanou energii je dobra otazka
a zapadni veda nemuzi najit ty chybejici kalorie do rovnice, kdyz delali podrobna mereni, to jsme uz diskutovali i na tomhle foru vicekrat.
a ze ty pocitats i vlakninu mezi cukry u kenanu to uz je tvuj problem
a za dalsi co jedi kenani kdyz jsou na zavodech v europe je neco jineho, je treba sledovat co jedi celej rok kdyz jsou doma
Brno
Petr Kaňovský 16.09.2016 10:55:20
>> rudo, 16. 09. 2016 10:47:38
Já vlákninu počítám mezi sacharidy (nikoliv mezi cukry) i svou vlákninu, protože vláknina prostě sacharid je.
Bakalářku tu cituji, protože se mi to v google nejrychleji najde, ale jinak opakuji, že ty údaje jsou v souladu i s tím, co doporučují čeští sportovní výživoví poradci, s kterými jsem byl ve styku, a nejsou příliš v rozporu s tím, co jsem slyšel o výživě některých českých sportovců, které znám.
Nějak bych to uzavřel: přístupů je dost, já si nějaký vybral, nějakého se držím a není nutné to nějak dál řešit.
rudo 16.09.2016 11:31:48
>> Petr Kaňovský, 16. 09. 2016 10:55:20
kdyz pocitas vlakninu v strave kenanu mezi sacharidy, tak tim neargumentuj ze kolik maji sacharidu
Meescha 16.09.2016 18:56:47
Tady se to zase zvrhlo. Tolik starostí a fundovaných rad Petrovi, který už své tělo dostatečně zná, má zkonzultované s doktory, jak se má vyživovat, zapisuje si stravování jak nikdo jiný tady, drží poměr cukrů/tuků/bílkovin, k tomu přidá měsíční náběh, který tu zřejmě nikdo nepřekoná a přesto z něj budete dělat joudu, co si akorát huntuje zdraví.
Nikde jsem neviděl návod k následování, ostatně ta vysoká kilometráž je pro drtivou většinu hobíků nerealizovatelná. Může si dovolit víc sacharidů (včetně těch jednoduchých), než běžný člověk a vy mu tu vytknete jedno kakao ráno a nanuk během dne. Nebo vadí ten med? Vážně?
Nelahozeves
filipoinzagi 16.09.2016 19:34:01
Dnes jsem si dopřál více a to s výhledem na závody:
ráno: muesli s mlékem jogurt s třešňovou příchutí s chia mrkev odpoledne: těstoviny s kuřecím a sýrovou omáčkou 2× mrkev 1× paprika
večer: pečené plátky brambor s cibulkou, tvarohem a máslem
tekutiny:
3 litry vody 0,7 l coca cola light 2× káva (turek s cukrem)
aktivita: lehčí posilování, 6 km běh.
gilwen77 16.09.2016 19:41:23
>> Meescha, 16. 09. 2016 18:56:47
Dyť mu tu nikdo nic nevytýká. Jediný co tu vytýká jsou tvé moralistické úvahy
Skritek Hugo 16.09.2016 19:47:27
>> filipoinzagi, 16. 09. 2016 19:34:01
Filipe, proc jis ochuceny jogurt? Uz jsem si toho u tebe vsimla driv. Neni lepsi dat si bily a ochutit medem nebo domaci marmeladou, kde mas jen ovoce a de facto nepridavas cukr? Koneckoncu, kdyz si doma vyrabis vyse zmineny ovocny napoj, take tam neni treba pridavat ten cukr. Ovoce je sladke samo o sobe dost.
Tobe by to bez toho cukru nechutnalo, nebo je to psychologicke? Prosim te, timto nechci kritizovat tvuj jidelnicek, jen se ptam, kdyz resis to sve hubnuti
rejca 16.09.2016 19:50:04
>> Skritek Hugo, 16. 09. 2016 19:47:27
Domácí marmeláda bez cukru, to jde?
Skritek Hugo 16.09.2016 19:52:48
>> Petr Kaňovský, 15. 09. 2016 15:35:26
Prekvapive mnoho z nas ma pratele mezi nebezci. A ani jako bezci neresime, zda mame idelani pomer S/T/B, proste se snazime jen spokojene zit. Tebe uspokojuji tve grafy a znazorneni kazdeho detailu zivota, vetsina lidi tohle neresi a nechava zivot volneji plynout, nebo resi jen desetinu grafu, co ty. Ani jedno neni spatne ci lepe nez druhe. je to jen jiny zpusob, ale ver, ze vetsinu z nas neprekvapi, jak ziji nebezci. Mame je vsude kolem sebe.
gilwen77 16.09.2016 20:05:03
>> Petr Kaňovský, 16. 09. 2016 10:55:20
Že zrovna bakalářku
Prej mám taky jednu napsat a opravdu se děsím, že ty moje „moudra“ by někdo mohl brát vážně
Skritek Hugo 16.09.2016 20:09:45
>> rejca, 16. 09. 2016 19:50:04
Delam marmaladu s medem, kdy pomer ovoce med 3:1. Pridavam trosku pektinu (je ho treba vic nez v te s cukrem) a tak lzicku cukru. Vic ne. De facto minimum. Ano, med je sladky, ale nejak to beru jako zdrave cukry. Koneckoncu marmeladu jim jen rano, pridavam do jogurtu. Urcite lepsi nez ochuceny jogurt.
Praha - Újezd nad Lesy
radkakivi 16.09.2016 20:24:15
>> Meescha, 16. 09. 2016 18:56:47
díky za výstižné shrnutí. Plně s tebou souhlasím.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.