Vysoké tepy při pomalém běhu
Muli 26.12.2016 22:00:17
Ahoj, občas jdu běhat s kamarádem a má na stejném tempu asi o 20tepů více. Tempo pod 5min/km ani nedostane. Mě je 37, jemu 44 tusim. 20let hral aktivne fotbal a pred 4mi lety mel mozkovou prihodu. Na hriste se uz nevratil ale zacal s behanim. Na zatezovem testu na slapacim kole mu rekli ze srdce ma v poradku a neni duvod aby se behu nevenoval. Ale nedokaze byt rychlejsi. Pulmaraton ma 2:10h a min neda. Zkousel uz ruzny treninkovy plany z internetu, ale i primo od atletickeho trenera a vysledky se moc nedostavuji. Je pravda ze je schopny behat skoro kazdy den a psychika taky udela svy, kdyz trenuje a vysledky nicmoc. S radou, ze je pretrenovany a ma zvolnit zacal po asi dvoumesicni pauze behat volny regeneracni behy kolem 130–135tepu a tempo ma kolem 9min/km. Poradil jsem mu zaradit posilovnu at nabere silu a postupne pridava rychle ale kratke useky typu 30–20–10 apod. Rad bych mu poradil ale nevi(me) si rady. Jen zkousi co zabere aby byl o neco rychlejsi a zabehnul si pulmaraton pod 2hodiny. Mate nekdo zkusenost se sportem po mozkove prihode? Jestli nema mozek uz nejaky obranny system a chrani telo nebo je to spatnym treninkem? Diky
rudo 27.12.2016 04:41:28
>> Muli, 26. 12. 2016 22:00:17
treba si otestovat vysoke kadencie hoci aj ori behu na mieste, ide o to ako rychlo zvlada spojenie mozog svaly a trenovat kadenciu
a dalej treba otestovat a trenoivat dynamicku silu-odraz schopnost v co najkratsom svale aktivovat svaly, testovat a trenovat naprikald vyskokom = vertikalny alebo znozmym skokom do dialky z miesta alebo seriou = zabaky
a dalej potom viacskoky na jednej nohe a porovnat vysledky noh medzi sebou koli symetrii
Muli 03.01.2017 20:43:51
Tak jsem navstivil kamarada a mezi reci mi ukazoval bezecky boty. Vsiml jsem si znacne opotrebovanych pat a pri rozboru jeho bezeckeho stylu jsme prisli na to, ze beha vyhradne pres paty a i jeho postoj neni prilis prirozeny. Doporucil jsem mu nastudovat spravny bezecky styl, zmenit dopad na stred chodidla a venovat se abecede a ruznym pkyometrickym cvikum na dynamiku, jak popisujes. Nevim do jake miry bezecky styl ovlivnuje rychlost a tepy ale rekl bych to bude jeden zhlavnich duvodu.
Mladá Boleslav
jizby 05.01.2017 11:52:38
>> Muli, 03. 01. 2017 20:43:51
Nebudu popírat přínos správné techniky a došlapu, ale v tom kamarádův hlavní problém nebude. Z toho fotbalu bude mít nejspíš dobrou motoriku, nohy zvyklé na větší zátěž, rozsah pohybů atd. Negativnost došlapu na patu se dost přeceňuje, je to normální věc a u staršího a pomalejšího hobíka nemusí změna došlapu přinést zrychlení. Je to asi zdravější, pokud se to nepřežene, proto je snaha posunout došlap dopředu správná, ale ať od toho raději moc nečeká
Naopak fotbal velmi málo rozvíjí obecnou vytrvalost. Ta pauza a věk tomu taky nepřidaly – prostě je na tom z hlediska OV bídně. Svědčí o tom ty vysoké tepy naprosto jasně. Ať pochopí a smíří se s tím, že do zlepšení bude muset investovat hooodně času, který stráví pomalým nabíháním větších objemů při nízkých intenzitách/tepech.
Ad. mozková příhoda – zasažená motorika by byla vidět. Nejspíš není důvod k obavám. Jo ale bacha na tlak, aby tam zas něco neprasklo! Doporučuji vyhýbat se vyšším intenzitám, i krátkodobě. Naštěstí rozvoj OV přispívá k trvalému snížení TK i zlepšení stavu cév. I tohle hovoří pro pomalé nabíhání objemů.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.