Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecké závody » zkracování na závodu.

zkracování na závodu.

Nalezené položky: 40 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 02.08.2017 08:33:23

>> Brutto, 02. 08. 2017 07:17:30

Rozumiem tomu, co pises, ale neda mi a poukazem na niekolko prekazok:

  • tak ako sa dotycnemu moze stat, ze ma okno a nepamata si zbehnutie z trate, ak k nemu doslo, tak mozes mat aj ty okno, pripadne sa zmylit a toho, o ktorom si myslis, ze si ho uz raz predbiehal, mozno bol cely cas pred Tebou.
  • uverejnis jeho meno, ohovoris ho na internetovom fore, on o tom mozno ani nebude vediet a nebude sa mat ako branit; precita si to kopa ludi, co ho mozno pozna, poskodi to jeho povest a mozno len preto, ze Ty si sa zmylil, aj ked si presvedceny, ze urcite nie. Vies, ze existuju zaloby na ochranu osobnosti a tu by taka bola uplne na mieste – aj proti webu, kde je taka diskusia tolerovana.

Takze odporucam vsetko riesit osobne a na mieste. Ak si si svojou pravdou isty, tak by si mal mat aj gule konfrontovat zavodnika zoci voci, pripadne podat protest. Ak neuspejes s protestom, treba mlcat. Aksa pravidla vztahuju na domnelého skracovaca trate, tak sa rovnakou mierou vztahuju aj na Teba – mas moznost podania protestu a ak to nevyuzijes, nemas pravo iného oznacovat za podvodníka. Pravidla nie su bufetovy stol, kde si vyberies, co Ti chuti. Jedine, co uznavam, je priohliadnut na okolnosti a ak trebárs zavodnik vyslapne za ciaru (pri drahovych pretekoch) a skratenie bolo minimalne a neumyselne (bol posoteny, stratil rovnovahu, atd.), ci vôbec nemalo vplyv na poradie, nemal by byt diskvalifikovany. Ak by bol, tak je to chyba v uplatnovani spravodlivosti a pravidla by mali aj na toto mysliet (poukazujem na nepochopitelnu diskvalifikaciu kenského mnohonásobného sampiona Kemboia na posl. OH za drobne vyslapnutie po motanici za vodnou prekazkou, daleko od ciela, co vyuzil ten marocky Francuz Benabbad na podanie protestu a privlastnenie si medaile, ktoru by neziskal, ani keby sa rozkrajal). Toto zas povazujem za absurdne lipnutie na pravidlách s efektom dosiahnutia nespravodlivosti.

avatar

Bratislava

Brutto muž 02.08.2017 09:15:31

>> Mato, 02. 08. 2017 08:33:23

Jasne, to beriem, pisal som to skor z hladiska komornejsich podujati vo svete ultra, kde je to podvadzanie skor „na hlavu“ kedze tam nejde ani o ziadne prize money ani o prestiz ani nic podobne. Na tychto behoch je vzdy vpredu celkom dobry prehlad kto je predomnou a kto zamnou a pokial sa postasti, ze sa s tym clovekom stretnem v cielovom zazemi, jasne ze sa to s nim pokusim vydiskutovat osobne a nebudem vypisovat na nete. Zatial viem len o jednom pripade dvojice, ktora dostala „ban“ na prihlasovanie sa na dalsie preteky organizovane danym organizatorom, nakolko niekolkonasobne bola na nich podana staznost od viacerych pretekarov pre skracovanie trate. Podotykam vsetko bez dokazov. Nakolko je tato komunita taka mala a zalozena takmer vysostne na vzajomnej dovere, nikdy sa ziadne dokazy nevyzaduju. Ale to hovorim o slovenskej scene, samozrejme ze nie o velkych veciach vo svete, tam to funguje presne podla pravidiel a bez vynimky. Prehodnotil som svoj prispevok a suhlasim preto s Tebou, ze na takychto pretekoch, o ktorych je aj toto vlakno, by uz mal byt dokaz pritomny a vyriesit to (pokial je to mozne) na mieste a nie na internete.

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 02.08.2017 09:56:40

>> Mato, 02. 08. 2017 08:33:23 …nepamata si zbehnutie z trate…

>> Brutto, 02. 08. 2017 09:15:31 …vsetko bez dokazov…

V dobe GPS sporttesteru na kazde (no, tedy temer kazde ;-) ) ruce ?

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 02.08.2017 10:17:18

>> jm1, 02. 08. 2017 09:56:40

SU aj taki, co na preteku GPS nepouzivaju, dokonca ani na tréningu, alebo iba sporadicky. Vsetko, co odvadza pozornost od vykonu, vnimania signalov tela, tempa behu a schopnosti skutocne stlacit telo, ked treba, je k vykonu kontraproduktivne. Ked sledujes tepy, kadenciu, oscilaciu, %FTP a co ja viem co este, ako sa mozes sustredit na maximalny vykon? To sa neda.

Moja bilancia – viac ako 500 pretekov, pouzitie GPS hodiniek – 3× a aj to len kvôli tomu, ze sa mi poruchali obycajne stopky.

avatar

Mladá Boleslav

Celkem 12753 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:34 (2014)
půlmaraton: 1:36:13 (2015)
maraton: 3:40:29 (2015)

jizby muž 03.08.2017 13:19:53

>> Mato, 02. 08. 2017 08:33:23 napsal: Ak neuspejes s protestom, treba mlcat. Aksa pravidla vztahuju na domnelého skracovaca trate, tak sa rovnakou mierou vztahuju aj na Teba – mas moznost podania protestu a ak to nevyuzijes, nemas pravo iného oznacovat za podvodníka. Pravidla nie su bufetovy stol, kde si vyberies, co Ti chuti.


S tím nemohu souhlasit. Je pravda, že z obsahu diskusí nelze nárokovat protesty, ale z toho neplyne že je nutno být zticha a nakonec se pořadatel i může rozhodnout že ty věci z diskuse v úvahu vezme. Diskuse lidí na internetu i obecně se neřídí pravidly nějakého závodu a navíc zákaz diskutovat o věcech, které by mohly být protestem, v nich obvykle stejně není. Teprve kdyby to v nich tak bylo a Ty ses při jejich přijetí jako závodník zavázal, že to dodržíš, pak by to bylo nedodržení pravidel závodu a mohli by Tě třeba dodatečně penalizovat. Ale zase jen v rovině pravidel závodu. Stále by to nebylo v rozporu se zákony země.
Jsou situace, kdy si můžeš být vnitřně jistý, že něco nějak stalo a přesto to nedokážeš ani viníkovi ani nestranným. Lze uznat, že pak je někdy nerozumné to nanášet v diskusi. Ale pak je to proto že je to marné a zbytečné a ne proto, že by to bylo proti nějakým pravidlům. Pravdivé referování by v zásadě ani nemělo být neslušné, i když se to někdy těžko posuzuje.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 03.08.2017 13:44:48

>> jizby, 03. 08. 2017 13:19:53

Pozri moj prispevok vyssie o ochrane osobnosti. Ak sa domnely podvodnik nastve a diskuteri jasnymi dokazmi nepreukazu porusenie pravidiel z jeho strany, moze

  1. zalovat kazdeho, ktory ho svojimi tvrdeniami osocil z nedodrzania pravidiel, vratane prevazdkovatela webu; nemusi ani preukazat opak, staci ak diskuteri nebudu mat jasny dokaz o svojich tvrdeniach. Nestacia pochybnosti, musi ist o jasne dokazy. Moze si narokovat aj primerane zadostucinenie, ktoreho vysku „citlivo zvazi sud, dla okolnosti, dlzky trvania a intenzity zasahu do jeho integrity“ (velmi vagne, sumu vsak nastreli zalobca a sud ju zvycajne skrese dolu, ak uspeje).
  2. ak bude fakt nastvany, moze podat aj trestne oznamenie pre ohovaranie, ci uz proti neznamemu pachatelovim, alebo proti konkretnym osobam ucastnym diskusie a tvrdiacim nepreukazatelne skutocnosti, ktore poskodzuju jeho vaznost a cest. Trestne stihani mozu byt aj FO stojace za prevadzkovate­lom webu.

Takze opatrne.

avatar

Mladá Boleslav

Celkem 12753 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:34 (2014)
půlmaraton: 1:36:13 (2015)
maraton: 3:40:29 (2015)

jizby muž 03.08.2017 16:38:22

>> Mato, 03. 08. 2017 13:44:48 můj příspěvek měl dvě roviny.

  • jednak nesouhlas, že by určitá tvrzení v diskusi byla zapovězena pravidly závodu.

Chceš to uvést na pravou míru, nebo ne a trvat na nesmyslu?

  • druhá věc je ta etická stránka věci. Ano, člověk něco řekne, napíše, někoho nasere, ať už oprávněně, či ne, přijde odveta soudní, či nezákonná, ta se buďto zdaří, či ne, ale takto to chodí ve společnosti lidské už od pradávna. Uznávám, že je třeba být opatrný, to máš pravdu. Každý ať si sám zváží míru asertivity, se kterou půjde do rizika při sebeprosazení. Rozpětí možností je široké. Z Tvého příspěvku čtu, že doporučuješ spíš jen to držení pusy a to nepovažuju za jedinou správnou taktiku. Příklad: žena se stane obětí znásilnění, zná pachatele a ví, že to nedokáže, je proto povinna mlčet, aby ji dotyčný nežaloval? To je to samé. Přeci ji může žalovat ten násilník, může ji i nechat zlikvidovat, to se děje, dle šaríji i pravidelně, ale taky se může domoci zadostiučinění a pomoci dalším ohroženým. Takže někdy je pro ni mlčení lepší, někdy ne.
avatar

Sloviensko

rudo muž 03.08.2017 17:15:18

clovek je frustrovany zivotom okolo

spolocnost system, uz tisice rokov vsade klamstvo a nespravodlivost

niekto sa na to vybodne v niekom to vrie

ale maly clovek vacsinou nema odvohu zatat tam hore

a taky nespravodlivostou a podovodmi nadrzany clovek zrazu vybuchne pri nejakom bezeckom putaku

a boj za spravodlivu vysledkovu listinu dostane vsetku tu frustrovanu energiu celej spolocnosti

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 03.08.2017 21:04:09

>> jizby, 03. 08. 2017 16:38:22

Nie, nepochopil si ma, alebo si chcel iné pochopiť. Už v predoslych príspevkoch som uviedol, že ak si presvedčený o svojej pravde, máš konfrontovat toho, koho si videl podvádzať. Ak to nestačí a neuzná svoju chybu, podaj protest podľa pravidiel. Ak neuspejes a nenájde sa nikto ďalší, kto by tiež vedel dosvedcit, čo tvrdíš, možno je namieste práve tá opatrnosť. Práve tak sa môžeš aj mýliť. A prirovnávať to k znásilneniu? To už je hysterické a iba potvrdzuje to, čo Rudo napísal pod Tebou. Keby ľudia venovali toľko energie na potláčanie nespravodlivosti v každodennom živote, ako hobici na bežeckých fórach pri diskusiách o skracovacoch trati, žili by sme v lepšej spoločnosti. Nacim presmerovať energiu, tam kde bude fakt prospešná…

EDIT: az teraz som si vsimol, ze si ma vyzval na opravenie „nezmyslu“. No nezmysel sa moze zdat, co som napisal, ak tam vidis to, co Ty chces a nie, co bolo skutocne zamyslane. Pravidla zavodov sice nezakazuju diskusiu po zavode na nete, avsak k dosiahnutiu napravy porusenia pravidiel mas urcity institut (ci skor postup) – podanie protestu, ktory sa pravidlami závodu riadi, resp. nan mozu pravidla odkazovat (zavod sa riadi pravidlami atletického zvazu…blbablabla). AK tento postup nevyuzijes, alebo nechces vyuzit, pripadne neuspejes s protestom – nemal by si verejne niekoho oznacovat za podvodníka z dovodu „ze som nieco videl“. Je to a) nemoralne b) zbabele c) casto proti pravnym normam, ktore su nadradene pravidlam závodu. Sportovy zavod nie je separatny svet, je sucastou nasho zivota a tiez sa riadi normami, ako ostatne oblasti zivota. Ergo, diskusia sice nemusi byt priamo proti pravidlam závodu, ale moze byt proti obecnym normam, ergo na nu ucastnici nemaju pravo, ak svoje tvrdenia nevedia preukazat (za predpokladu, ze mozu dotycneho poskodit). V konecnom dosledku, sudy mozu dokonca anulovat rozhodnutie riaditela závodu o diskvalifikacii – viem, pritiahnute za vlasy a na hobickych zavodoch nepredstavitelne, ale pri vacsich podujatiach aj take bolo…

Mimochodom, organizatorovi zavodov nic nebrani uviest do pravidiel moznost NASLEDNEHO diskvalifikovania pretekara, aj po skonceni lehoty na podanie protestu a aj po vyhlaseni a zverejneni vysledkov, ak sa preukaze, ze dany pretekar nemohol trat absolvovat v danom case, resp. vzniknu odovodnene pochybnosti o celom absolvovani trate (chybajuce medzicasy pri chipovom merani, fotograficke zabery, svedkovia, atd.). Ale tuto moznost treba riesit uz v pravidlách a pred zavodom.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 03.08.2017 21:07:56

>> rudo, 03. 08. 2017 17:15:18

A ešte lepšie, keď sa potom dogmaticky drží svojich nepodložených tvrdení- veď je predsa bojovník za spravodlivosť, poloanonymny, za klávesnicou. To sa dobre bojuje. Ako som uviedol, mám s tým skúsenosť a viem preto pochopiť aj druhú stranu.

Nalezené položky: 40 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.