Cooperův test a VO2max
Vašek 24.03.2008 15:53:48
Nedávno se mi dostala do ruky knížka K.H. Coopera Aerobní cvičení, kde se píše, že 12ti minutovka velmi přesně ukazuje, jaké je naše „maximální využití kyslíku“, nebo jak to říci… (VO2 max).
Na stránce www.maraton.cz je nějaká vypočetní tabulka pro Cooperův test, a tak jsem tam dosadil výsledek, kdy jsem dal za 12min něco přes 3000m (něco přes je asi 3010:), teď bych dal počítám víc, akorát tartan je pod sněhem) a vyšlo mi 56 ml/kg/min. Jenže je tam ještě tabulka, která počítá totéž, akorát pro libovolný závod – do té jsem dosadil totéž a VO2max mi vyšlo asi 48. Asi je někde chybka, že? Jak si z Cooperova testu můžu zjistit VO2max spolehlivěji. Nemáte odkaz na nějakou tabulku? Je pravda někde uprostřed udávaných hodnot?
Ne, že bych potřeboval znát své VO2max, když mi to moc neřekne, ale zajímalo mě to a teď nevím. Bral bych samozřejmě to vyšší:)
Brno
tuta 24.03.2008 19:18:14
Pokud chces znat presnou hodnotu VO2Max, tak ti opravdu nezbude nez jit na laboratorni testy (a navic mit zkalibrovany pristroj, takze napriklad vynechat Velodrom v Brne, tam ti vyjdou nesmysly). Zbytek jsou jen odhady, Cooperovu knizku neznam, ale tech 48 je nejspis VDOT hodnota od Jacka Danielse. To je hodnota, ktera se ma hodne priblizovat k VO2Max, ale vychazi z vysledku aktualnich zavodu (takze je pro tebe relevantnejsi nez to, co je zmerene v labu, protoze bere v uvahu vlastne i ekonomiku behu). V mem pripade je tato hodnota nizsi nez me skutecne VO2Max (to mam zmereno pred tremi tydny na zhruba 70ml/kg/min, kdezto VDOT mi vyjde 65).
Vašek 25.03.2008 17:04:50
Dík, na to VDOT se mrknu, přesné hodnoty VO2max znát nepotřebuji, jen orientačně mě to zajímalo.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.