prosim poradte
zacatecnik 02.09.2008 20:59:09
zdravim potreboval bych poradit od nejakych zkusenych bezcu. Chtel bych zacit behat ale mam nemsi nadvahu a jsem naprosto netrenovany (je mi 20 let). Nevim jak bych mel zacit s treninkem nekde jsem cetl ze je idelani zacit napr. : takto 3min behu 2 min chuze 3min behu 2 min chuze 3min behu 2 min chuze 3× tydne postupne navysovat treninkove davky. Ale jak pak pokracovat? je tu nekdo ochotny mi poradit nebo me odkazat na nejaky clanek venujici se uplnym outsiderum? a jeste jedna vec myslize ze je realne se dostat takto ze dne na vykon 10 km za 50 minut za 6mesicu???
predem diky za odpoved
Duri 02.09.2008 23:49:39
Zdravim, na uvod gratulujem k rozhodnutiu zacat sportovat! Treningovy plan bohuzial pre teba nemam, ja som nezacinal od nuly. Skus si kupit julove cislo casopisu RUN, tam bol treningovy plan na 5km beh, to mi pride ako nieco pre zaciatocnikov. Pripadne, ak mas moznost, zalistuj v cisle 2007/01, tam mas plan na maraton pre zaciatocnikov. Este par poznamok k tvojmu planu, ale ber to ciste ako moj nazor, na odborne rady nemam papier – pride mi prilis malo zacat behat systemom 3× 3–2 minuty, to mas 9min behu. To snad ani nie je trening, to je tak cesta rano do prace (beh na tramvaj, potom metro). Trocha to natiahni, 3× 10–3min. To mas 30min behu, 3× tyzdenne to uz moze priniest aj nejaky vysledok. Postupne vynechaj prestavky, pripadne zvysuj tempo. Ale s citom, ak to prezenies, budes mat tyzden svalovku a prestane ta to bavit. Moja zena zacala nedavno s behanim, ma za ciel zabehnut 5km beh o tyzden v Prahe. Tiez absolutne netrenovana, nadvaha, 28 rokov – behava 3–5km, kolko sa jej da, potom chvilu kraca a zase ide. Az pred par dnami si vsak uvedomila, ze tie zastavky nepotrebuje, nohy vladzu, pluca tiez. Zastavala, lebo sa jej to zdalo byt namahave a chodza pohodlnejsia – ciste psychika. Predtym to zabehla na 5–6 prestavok, teraz to da v kuse, max. 1 kratke kracanie. Behat bola tak max 10×. Co sa tyka toho 10km behu, teraz je este prilis skoro si davat nejaky cas. Nikdy si dlhodobo nesportoval (ako pises), takze nevies, ci si rodeny atlet alebo uplne drevo. Behaj 2–3 mesiace a zistis, ze ako ti to pojde, aj ake tempo dokazes behat. Moze byt realne, ze to das za 40min, ale rovnako mam znamych, co behavaju uz dlhsie (ale iba nenutene, ako maju cas a chut) a 10km beh v Prahe dali za 60–70min. A to uz mali zabehnuty na jar aj polmaraton. Proste, asi su pomalsie typy. V kazdom pripade, prajem vela energie a hlavne psychicku vydrz. Vysledky pridu, neboj
Strakosh 03.09.2008 08:22:26
Jako uplny outsider muzu rict, jak jsem zacinal ja – drzel jsem se clanku M. Skorpila nekde tady na strankach, tedy na zacatku 30 min stylem 1 minuta beh, 4 minuty chuze, postupne navysovat az na hodinu (co tyden pridat 5 minut) a potom se zase vratit ke 30 minutam, ale uz stylem 2 minuty beh a 3 minuty chuze atd., az zabehnes tu hodinu v kuse. Behal jsem 3× tydne. Diky tomuhle ubehnu tech 10 km, ale velmi pomalu. Jak pokracovat dal, tedy jak zrychlit, ti musi poradit nekdo zkusenejsi :)
r4d3k 03.09.2008 08:55:22
Jestli můžu.....já začal, tedy ne úplně z nuly, před tím nějaké kolo, ale běh ne. Přítelkyně začla úplně z nuly. Jedeme trénink Pavla Baběráda pro začátečníky s cílem uběhnout 30 minut bez přestávky. Akorát tu chůzi první 2 týdny jsme vynechali (se psem toho máme denně nachozeno dost). Jsem docela rád že jsem začal takto pomalu, kolena a kotníky si krásně zvykaj a svalovka nevím skoro co je. Přítelkyni s mírnou nadváhou (± 6 kg) vyhovuje trénink moc. Trénink je vlastně to samé co zde uvdí lidi předemnou,ale já to potřebuju mít pěkně rozepsaný :)
Brno (Újezd u Brna)
Stanislav Junga 03.09.2008 09:26:25
Taky jsem začínal od nuly (ve 33 letech). Začal jsem 2 x týdně 4km velmi pomalu (kolem 40 minut) a asi za měsíc to bylo 30–35 minut a běhal jsem to pak už 3× týdně. Za další měsíc už to bylo pod 30 minut a prodloužil jsem : týdně 1× 7km + 2× 4km a v průběhu dalších pár týdnů postupného prodlužování to bylo 3× 7km týdně – pořád velmi pomalu cca 6–7 minut/km (mě to ale tenkrát připadalo hodně rychle). S tímto tréningem už jsem byl schopen zaběhnout nadoraz 10 km za 59 minut. S odstupem času si myslím, že by možná bylo lepší začínat s častějším tréningem kratší trasu, takže týdně 3× 3km, nebo 4× 2km. Ale i mým způsobem jsem se asi za rok dopracoval na týdenní běhy 2×7 km + 1× 15 km. To už jsem si pak troufnul na závod 25 km – a šlo to zaběhnout celkem bez problémů v tempu lehce pod 6 min/km. Jak se dostaneš na těch cca 3× 7km, začne být silně aktuální nějaké kompenzační cvičení – aspoň mě v téhle fázi pobolívání zad dotlačilo ke strečingu a posilování břicha a zad, a postupem času jsem to nahradil jógou. Asi to nebyl úplně ideální start, ale i tak se dá začít.
zacatecnik 03.09.2008 15:03:45
Ted nevim jestli by bylo lepsi si stanovit nejaky cil napr. 2km 3× tydne a postupne navysovat km a nebo mam behat ne na kilometry ale tak abych ubehl treba 20min v kuse?
P.S.: jsem kurak dam tak 15 denne je to velike omezeni?
tomash 03.09.2008 15:52:52
[quote=zacatecnik]jsem kurak dam tak 15 denne je to velike omezeni?[/quote] rekl bych, ze to poznas brzy sam…
r4d3k 03.09.2008 16:00:41
[quote=zacatecnik]P.S.: jsem kurak dam tak 15 denne je to velike omezeni?[/quote] Tak toho nech, se začátkem běhání to půjde snáz.
Nymburk
dan67 03.09.2008 16:58:27
[quote=zacatecnik]P.S.: jsem kurak dam tak 15 denne je to velike omezeni?[/quote] Omezení to je, bez cigaret se zlepšíš rychleji, ale uběhnout se to dá i s.
Jako bývalý kuřák, resp. nekouřící kuřák, tady nebudu mentorovat o škodlivosti apod. to asi víš.
PS : teď se do mě všichni kolem pustí…
zacatecnik 04.09.2008 13:07:54
OK koureni nechme a ted mi spis poradte stito: bylo lepsi si stanovit nejaky cil napr. 2km 3× tydne a postupne navysovat km a nebo mam behat ne na kilometry ale tak abych ubehl treba 20min v kuse?
Brno
hugo 04.09.2008 13:30:45
Já jsem na začátku jel podle druhé varianty, tzn. snažil jsem se vydržet běžet ce nejdelší dobu, i když to bylo ke konci hodně podobné chůzi .
zacatecnik 04.09.2008 14:33:13
Takze 3× tydne beh 20min stylem 4min beh 1min chuze, 4min beh 1min chuze, 4min beh 1min chuze, 4min beh 1min chuze? A postupne co 14 dni misto 1 minuty chuze dat beh ne? Tim bych se za 2 meisce dostal na 20 minut cisteho behu (pokud vse pujde podle planu). Nebo bych taky mohl zkusit ze zacatku 10minut cisteho behu 3× tydne a kazdy tyden pridavat dalsi minutu to by mozna bylo jeste lepsi ne?
zacatecnik 09.09.2008 20:47:27
Mam dalsi problem driv nez jsem zacal trenovat jem chytl pomerne tezkou chripku… jak dlouho myslite ze bych nemel behat po vyleceni? staci tyden?
Jarda /xxx/ 10.09.2008 09:21:12
začátečník: Ahoj. Já bych tě rád podpořil trochu z jiného konce. Člověče, vždyť ty, když jsi na začátku, tak tě čeká období, kdy zlepšování půjde nejrychleji! Uvidíš sám, že je to tak. Stačí, když budeš pravidelně běhat, není třeba hned trénovat (nechci zavádět debatu na nekonečné téma v rozdílu mezi pravidelným běháním a mezi tréninkem, leč asi cítíš, že mezi tím jakýsi rozdíl je) a pokroky zaznamenáš velice rychle. Přeji hodně zdaru.
(Snad jen bych ti nedoporučoval dávat si tak ultimativní cíle, jako píšeš o té desítce. Což si dát např. jen takový cíl, že v listopadu absolvuješ závod na desítku (delší závod bych ti nedoporučoval). Bez cíle dosažení nějakého konkrétního času, to je důležité. Až po čase odběhnáš závodů víc, můžeš porovnávat, třeba s odstupem celého roku v témže opakovaném závodě, jak se lepšíš. )
zacatecnik 10.09.2008 09:37:22
Panove diky moc za vsechny rady moc si toho vazim protoze ted uz to opravdu myslim vazne mam svou soukromou motivaci. Ja uz totiz z behem 2× zacinal ale dlouho jsem u toho nevydrzel(behezl jsem pokazde tak 5×) ale ted mam opravdu cil a jdu dotoho.
Jeste bych se rad poradil ohledne bot. Kdyz jsem driv zkousel behat tak me po cca 10 minutach zacala bolet vnitrni strana chodidla. Behal jsem v obycejnych teniskach za 400kc. Ted bych si rad poridil nejake bezecke boty. Mam v planu behat po polnich cestach takze vetsinou hlina a nejake kameny. Bohuzel jsi nemuzu dovolit investovat do toho moc velke penize protoze studuju :( mohl by mi nekdo prosim nejake boty doporucit?
zacatecnik 10.09.2008 11:08:38
http://www.sportshow.cz/…ance-GM344NR ← neco takoveho by do zacatku mohlo stacit ne?
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.