Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Problém s kolenem.

Problém s kolenem.

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Jirka 53 muž 04.10.2008 11:31:59

Zdravím všechny. Nejsem běžec, bohužel si to kvůli kolenům ve svých 55 letech nemůžu dovolit, jsem jen vysokohorský turista, dříve horolezec. Poslední dobou mám problém s pravým kolenem. Abych to zkrátil, pokud stoupám do kopce, vše je O.K. Po sestupu se mi ale objevuje v koleni voda a bolí to. Po nějaké době klidu se to spraví. A pak nanovo. Už mě to štve, i při té mizérii jsem si před měsícem lajznul Mont Blanc. Kvůli počasí jsme bohužel skončili jen na Vallotce, 4365m, ale koleno drželo. Sestup s „plnou polní“ taky v pohodě, ale druhý a třetí den jsem koleno málem neohnul. Postupně se to však lepšilo a tak já blbec jsem neodolal a po čtrnácti dnech už doma šel na Lysou horu, tak jako normálně. Koleno si raději omotal elasťákem. Jenže průser, za dva dni jsem kulhal, koleno jak papuč, bolest, tak jsem navštívil ortopéda. RTG nález v normě, trochu opotřebení, lehká artróza, vytáhl mi 25ml tekutiny a co dál se uvidí. Sestra mi koleno omotala elasťákem a prý ho mám nosit. Jenže večer i když jsem chodil velmi málo jsem po sundání obvazu koleno málem neohnul. Obvaz jsem tedy odložil a dnes už je to znatelně lepší. Koleno bolí v normě, chodím normálně, trochu vody tam však asi opět bude. Nemáte někdo podobnou zkušenost, když elasťák je spíš na škodu a kdy sestup dělá problém, ale ve výstupu nevadí ani Mt. Blanc? Jsem z toho vylekaný a život u televizoru s lahví piva si neumím představit. Děkuji.

avatar

10 km: 0:41:04 (2008)
půlmaraton: 1:26:46 (2008)
maraton: 3:07:35 (2008)

Jarda /xxx/ muž 06.10.2008 10:13:27

Mít tak špatná kolena, že můžeš „jen“ na Mont Blanc, to by ti leckdo mohl závidět. Je to asi stejná situace, jako když jdu k doktorovi, s něčím, kvůli čemu nemůžu pořádně běhat a on mi řekne, ať tedy neběhám.

S tvým problémem ti na dálku nikdo zodpovědně poradit nemůže. Zcela nezodpovědně ti tedy řeknu, co pomáhá mě. Běhat a udržovat klouby v jakž takž dobré kondici. Asi to funguje tak, že pravidelným během se vazy zpevní a některé problémy tím pominou. Jde pak jen o to, najít kompromis mezi tím, kolik běhání kolenům pomůže a mezi tím, kdy už si artróza řekne dost. Nevím, jestli jsi čekal radu, že máš začít běhat, ale co jiného se ti může dostat zde, na běžeckém fóru :-)

avatar

Jirka 53 muž 06.10.2008 10:53:31

Děkuji za odpověď. Běhal bych rád, člověk si tak nejlépe zvýší kondici, za mlada jsem běhal po kopcích dost. Jenže už mi to nedělá na kolena dobře. To koleno mě chytlo právě v březnu, když jsem začal makat na Alpy. Ale je to už teď lepší, co mi vytáhli vodu, ani to moc už nebolí, do jara to asi nechám v klidu, snad jen rotoped. Potom zkusím trénovat tak, abych nemusel moc sestupovat – kopce, na které vedou lanovky. Nahoru pěšky, dolu lanovkou. :-) Uvidíme, snad se to spraví.

avatar

remo muž 06.10.2008 12:22:06

„Voda“ v koleni, resp. nitrokloubní výpotek je způsobem nadprodukcí nitrokloubní tekutiny, která kloub vyživuje. Zmnožení této tekutiny je způsobeno celou řadou příčin – porucha tzv. měkkého kolena (menisky, chrupavky, vazy). Tato příčina se musí přesně stanovit. Stažení kolena bandáží, př. elastickým obinadlem, nic neřeší, kloubu nepomůže. Omezení hybnosti je způsobeno zpravidla nitrokloubním zánětem, může blokovat i prasklý meniskusm, volné tělísko atd. Příčin je tedy mnoho. Vzhledem tvému k věku bych navštívil zkušeného ortopéda, který stanoví příčinu potíží a navrhne léčbu. Jinak může dojít i k těžkému a hlavně nenávratnému postižení kloubu. www.revmacentrum.cz

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.