Bolavé stehno
Breakpain 24.10.2008 14:36:41
Zdravím, mám takový dotaz ohledně stehna. Dělám kickbox a kamarád mi šlápl na stehno … kopnul mě tam patou, byl to pohyb, jako bych chtěl stoupnout na vysoký schod a ten schod byla moje noha … Prostě velice nešťastné … Trefil mě nad koleno, s tím nic nemám, ale jak mi trefil to stehno, nemohl jsem vůbec chdit, domů jsem po pauze odkulhal. Jsou to už dva týdny a zlepšení je minimální. Bolí mě to při chůzi trochu, musím kulhat, protože nohu nemůžu zcela napnout a ohnout – ten sval je takový zatuhlý a když to „rvu“ začne protestovat – bolí to a trošku vypoví službu. Chci se zeptat, podle mě je to prostě klasický koňar do stehna – tedy pohmožděný sval – je to nateklé a takové „ztuhlé“ prostě zatnutý sval v místě, kam mě kopnul. Natrhnout mi tím asi sval či vazy nemohl … stekal se s tím už někdo ? Mám teorii, že prostě to bude bolet dlouho, protože mě blbě trefil a asi ještě chvíli (zatím je to 14 dní) potrvá než přestanu kulhat. Takže prostě odpočívat a čekat. Už se mi to stalo, ale to nebylo patou, bylo to přes chránič a kopnuli mě holení – nekulhal jsem, ale bolelo to měsíc …
Tipy, rady … děkuji za pomoc . Případně jestli víte o něčem, co by urychlilo hojení ;) …
remo 25.10.2008 11:44:19
Jak popisuješ, jedná se o částečné přetržení stehenního čtyřhlavého svalu – adekvátní přirovnání „koňar“. Postižený sval musí být v klidu nejméně 5–7 týdnů, kdy se zhojí jizvou. Jestliže sval nedoléčíš klidovým režimem, je nebezpečí, že do drážděného poraněného svalu mohou vypadnout soli vápníku – kalcifikace svalu, nebo se i ve svalu může vytvořit kost – tzv. myositis ossificans. Jsou to nepříjemné komplikace, které mohou snižnovat pevnost svalu a omezovat hybnost kloubní. Při léčbě se používají celkově protizánětlivé prostředky i enzymoterapie (Phlogenzym), protizánětlivé mastí do poraněného svalu neproniknou. Je vhodné ultrazvukové vyšetření svalu ke stanovení rozsahu postižení. Na doléčení doporučuji cca od 3–4 týdne léčbu rázovou vlnou, která urychlí hojivé pochody ve svalu a zabrání možné tvorbě kalcifikací. www.revmacentrum.cz
Breakpain 25.10.2008 11:55:26
Ahá, výborně, děkuji za info … doufám, že klidový režim znamená – že nemám sportovat (to dodržuju) a ano viděl jsem to odhadem tak na 2 měsíce, ale chodit snad můžu (minimalizuji chůzi jen na nezbytně nutnou, ale do školy chodím … ). Takže jdu na zastávku, jedu metrem do školy … a pak jedů domů a nikde netrajdám … a s nohou necvičím a nezatěžuju ji … občas si v sedě zvednu činku (7 kg) a udělám pár seu lehů, s nohama na židli – takže ty jsou v klidu a sval nezatínám ani nijak jinak nezatěžuju, snad dělám správně . Protizánětlivé masti, jo otec (doktor) mi nějakou donesl :) takže budu mazat jak je psáno v návodu .
remo 26.10.2008 07:13:42
OK, pokud to stále bolí, je výhodné i končetinu šetřit chůzí s pomocí francouzských berlí. Pokud máš otce lékaře, ukaž mu tento web, ať ti dá i něco více než mast, jak jsem uvedl. www.revmacentrum,.cz
mrnik 18.11.2010 10:15:47
Dobry den, pred tyzdnom som chytil klasickeho „konara“ – kolenom na napnuty stehenny sval, bolest bola skutocne silna, sval trochu opuchol ale nemam ziadnu modrinu – co je divne lebo silnejsi uder som este nedostal. Po tyzdni mi klasicka bolest postupne presla a relativne dobre chodim – sem tam to zaboli. Ostala mi vsak taka cudna bolest vychadzajuca z vnutra stehna – objavuje sa nepravidelne a trva 5–10 sekund a je skutocne neprijemna. Chcem sa spytat, ci ide o klasicke hojenie a je skoro aby bolesti uplne presli a ci existuje realna moznost vyssie uvedenej kalcifikacie svalu. Nezatazujem sval – iba nevyhnutne klasickou chodzou. Na vysetreni som nebol, predpokladal som, ze to je v poriadku a nehrozi ziadna komplikacia. Pouzivam iba protizapalovu mast. Dakujem za odpoved
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.