Proč jsem se zranil?
Perky.. 12.11.2009 15:33:30
Opět trochu chmurné téma ;) Běhání je super, máme ho všichni rádi, ale nepřináší nám jenom radost,ale i utrpení. Třeba já když nemůžu pár dní běhat jsem nervózní a podrážděný. Zajímalo by mě, co Vás postihlo za zranění a v čem si myslíte, že byla chyba..možná se dozvíme něco nového a předejdeme chybám do budoucna:)
Postrizin
SlavoK 12.11.2009 17:09:11
Pro mě hodně aktuální téma. Těšil jsem se, že se mi rok vyhíbají zranění, gratuloval si jak dobře to mám rozvrhnuto a těšil se na podzimní závody a zimní objemovku. Na začátku října, po Běchovicích, jsem si dal 2 týdny pauzu. Odklusal celkem asi 8km, a trochu posilka, veslování, cyklotrenažér a dřepy s činkou. Pak jsem se pustil znovu do běhání, důraz měl jít na silové a odrazové cvičení a nabíhání kilometrů. Trvalo to 3 dny, než jsem se zranil, to bylo před 3 týdny a od té doby nevím na čem jsem. Prošel jsem si fázemi odmítání, zlosti i akceptace. Teď se snažím to doléčit a není do z psychologického hlediska vůbec lehké. Můj plán obsahoval pro minulý týden 60km, místo toho bylo 26km. Tento týden 70km, bude 50km. Nejdelší běhy mají jenom 17km. A při svém sparingovy, který dělá triatlon, si připadám jako bábovka, když on toho naběhá víc než já a ještě stíhá plavání a spining. Musím si neustále opakovat, že důležitější než objem v listopadu je vyléčit se co nejdříve. Radši teď pár udržovacích týdnů, než několik měsíců bez běhání později. A že je jedno jestli mě někdo překoná dnes v tréningu, důležitěší budou závody 2010. Abych získal tento přístup, musel jsem si nejdříve projít 3měsíční pauzou před rokem. Takže vím co to je. A taky zjistit, proč jsem se zranil, jednak aby se mi to nestalo opět, a taky proto abych nepřepadl sebelítosti a obviňování nespravedlivého osudu… Takže co se dělo: Nedělě: Dřepy s činkou způsobili přetížení a zkrácení svalů na vnitřní straně stehna, tyto svaly nejsou při běhu moc zatěžovány, ale když byli skracené, opakované stresy při běhu způsobili zápal a křeče. Úterý: poprvé v životě odrazy do kopce, výskoky snožmo na schod a skákání přes švihadlo. Plíce a srdce to zvládali bez problémů, ale svalům a hlaně ůponům kolem kolene a kotníka to dalo zabrat. Na druhý den byli hodně stuhlé Středa: ráno ještě za tmy běh na 20km. Prvních 5km z kopce po asfaltě. Měl jsem sice stuhlé kolená a kotníky, ale co to pro mě je lehkých 20km? No jak se ukázalo tak hodně. Po 5km mě rozbolelo levé koleno. Ty stuhlé svaly nedokazali pružně absorbovat nárazy a tak to klouby schytali naplno. Věděl jsem, že tohle je špatně, ale nebyla žádná rozumná možnost, jak ten běh zkrátit. Než jsem doběhl, bylo koleno totálně v prdeli. Ty vnitrí svaly na levé noze jsou pořád skrácené ale postupně můžu běžet stále dál bez bolesti a křečí. Okolí kotníků je doteď na pokraji zápalu a kdyby mě nelimitovalo stehno, tak ty kotníky stejně víc nevydrží. Ještě jednou jsem zkoušel odrazy do kopce, už tak brzo nebudu, než kotníky pořádně nezpevní, bude stačit švihadlo. Dřepy s činkou si jako běžec radši odpustím, změnil jsem názor na jejich přínos pro mě. Zdravím Dooma ;)
Perky.. 13.11.2009 09:39:16
Moji zranění ( které mě doteď hodně mrzí ) se váže k MČr na dlouhé trati v orienťáku r.2002. Tehdy jsem si myslel, že točit kilometry v těžkém a kopcovitém terénu a mimo cestu je pro úspěch to nejdůležitější. I stalo se a já makal co to dalo. Příprava mi vycházela, jenže 3 týdny před MČr jsem se snažit splnit plán za každou cenu a po sobotním 150min. DAV, jsem v neděli šel 40'ANP. Vůbec jsem nevnímal bolestivé reakce mého lýtka. Prostě vrchol jarní sezóny musím běžet ! Do MČr jsem splnil plán i když potréninková bolest mě hodně trápila. Před startem jsem věděl, že lýtko je zanícené, ale když jsem ho zahřál bolest trochu ustoupila. V závodě jsem na ni nemyslel a doběhl na 14.místě-trochu zklamaný. Toto zranění pak ovlivnilo zbytek jarní sezóny a já pak přehodnocoval své postoje k závodům a tréninku. Žádný závod nestojí za to, abychom do něj nastupovali zranění a nepřipravení. Tělo Vám to jednou vrátí..
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.