Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Vliv snížení hmotnosti bot na dosažený čas

Vliv snížení hmotnosti bot na dosažený čas

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Kynšperk nad Ohří

Celkem 5267 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:40:09 (2010)
maraton: 3:41:43 (2011)

schonfeld muž 15.11.2009 21:14:35

Máte někdo konkrétní zkušenost jaký vliv má snížení hmotnosti bot na následně dosahované časy?

Proč se ptám: jednak jsem četl nějaké teoretické věci že to vliv má, což zní logicky, ale nikde nebyl žádný kontrétnější údaj. Důvod druhý: dítě dostalo za vysvědčení hyperaktivní border kolii. Tak z ní začínám dělat běžeckého psa. A hafan z toho má děsnou radost. Jenže na asfaltu ho nechci trápit a tak jsem začal běhat po okolních lukách a lesích. Koupil jsem si na to Salomony XT Wings GTX, které sice super sedí i v bahně a kdejakém dreku, ale váží šílených 415 gramů.

Takže se ze mně stal kůň s handicapem, a mé pocity z běhu jsou asi jako kdyby mi někdo na nohy navěsil závaží. Běžně běhám v silničních botách kdy tréninkový model na objemy má 318 gramů, a na rychlejší trénink pak 278 gramů, a v něm běhám i závody.

A tak mě napadlo: je běhání s tím závažím od Salomonu dobrá tréninková metoda v rámci zimní přípravy, obzvlášť když na jaře přejdu zpátky na lehkou obuv, nebo mi to ve výsledku nebude k ničemu, a jen se tejrám v těch těžkejch trailovejch křápech?

Motto: Nur tote Fische schwimmen mit dem Strom!

Praha

10 km: 0:41:25 (2010)

Bran muž 15.11.2009 22:33:43

Existují přeci závodní varianty bot, ty se liší právě hmotností. Je to sice na úkor odpružení a životnost podrážky. Jsou koncipované jen na rychlost. Četl jsem článek, kde autor tvrdil, tuším něco o rozdílu 20–30 sekund u výsledného času při 10 km závodu. Bohužel zdroj si nepamatuji, ale myslím, že to bylo v nějakém časopise Běhej.

Rozhodně si ale myslím, že těžké boty do trénu nejsou překážkou k rozvoji, v složitém terénu jde o stabilitu běhu a často i suchou nohu (mám nepromokavé těžké krosky jako ty). Běhám v tom i na sněhu a to především obecnou vytrvalost a běžnou kondici. Pochopitelně to nejsou boty vhodné na sprinty ;-)

Těžko na cvičišti, lehko na závodě :-)

Kynšperk nad Ohří

Celkem 5267 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:40:09 (2010)
maraton: 3:41:43 (2011)

schonfeld muž 29.11.2009 13:53:23

Z toho by ale vyplývalo, že nejen vyšší hmotnost bot, ale i tzv handycapový trénink (s navěšenými závažími na nohou) by mohl mít smysl? Já v tom vidím spíš riziko, ale třeba mě vyvede někdo z omylu…

Motto: Nur tote Fische schwimmen mit dem Strom!

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 29.11.2009 14:09:17

kdyby jsi dal „hledat“, tak bys zjistil, že se to tady už probíralo víckrát, třeba tady: http://forum.behej.com/…-ano-nebo-ne#… http://forum.behej.com/…i-pneumatiky#… atd.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt

Celkem 22190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:30 (2012)

Perky.. muž 08.12.2009 17:45:34

Já bych v botech o hmotnosti 415g.neviděl žádný problém(musí být samožřejmě na míru)-tedy pokud jde o trénink zejména v zimní přípravě.Sám preferuju spíše těžší modely bot a při trénincích na sebe nabaluji více vrstev funkčního oblečení.Při závodě pak uberu co nejvíce gramů jak na botech tak i oblečení a cítím se velmi dobře..ale každému vyhovuje něco jiného..

Motto: Dělej stopu v hlíně dokud je mokrá
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.