Vliv snížení hmotnosti bot na dosažený čas
Kynšperk nad Ohří
schonfeld 15.11.2009 21:14:35
Máte někdo konkrétní zkušenost jaký vliv má snížení hmotnosti bot na následně dosahované časy?
Proč se ptám: jednak jsem četl nějaké teoretické věci že to vliv má, což zní logicky, ale nikde nebyl žádný kontrétnější údaj. Důvod druhý: dítě dostalo za vysvědčení hyperaktivní border kolii. Tak z ní začínám dělat běžeckého psa. A hafan z toho má děsnou radost. Jenže na asfaltu ho nechci trápit a tak jsem začal běhat po okolních lukách a lesích. Koupil jsem si na to Salomony XT Wings GTX, které sice super sedí i v bahně a kdejakém dreku, ale váží šílených 415 gramů.
Takže se ze mně stal kůň s handicapem, a mé pocity z běhu jsou asi jako kdyby mi někdo na nohy navěsil závaží. Běžně běhám v silničních botách kdy tréninkový model na objemy má 318 gramů, a na rychlejší trénink pak 278 gramů, a v něm běhám i závody.
A tak mě napadlo: je běhání s tím závažím od Salomonu dobrá tréninková metoda v rámci zimní přípravy, obzvlášť když na jaře přejdu zpátky na lehkou obuv, nebo mi to ve výsledku nebude k ničemu, a jen se tejrám v těch těžkejch trailovejch křápech?
Bran 15.11.2009 22:33:43
Existují přeci závodní varianty bot, ty se liší právě hmotností. Je to sice na úkor odpružení a životnost podrážky. Jsou koncipované jen na rychlost. Četl jsem článek, kde autor tvrdil, tuším něco o rozdílu 20–30 sekund u výsledného času při 10 km závodu. Bohužel zdroj si nepamatuji, ale myslím, že to bylo v nějakém časopise Běhej.
Rozhodně si ale myslím, že těžké boty do trénu nejsou překážkou k rozvoji, v složitém terénu jde o stabilitu běhu a často i suchou nohu (mám nepromokavé těžké krosky jako ty). Běhám v tom i na sněhu a to především obecnou vytrvalost a běžnou kondici. Pochopitelně to nejsou boty vhodné na sprinty
Těžko na cvičišti, lehko na závodě
Kynšperk nad Ohří
schonfeld 29.11.2009 13:53:23
Z toho by ale vyplývalo, že nejen vyšší hmotnost bot, ale i tzv handycapový trénink (s navěšenými závažími na nohou) by mohl mít smysl? Já v tom vidím spíš riziko, ale třeba mě vyvede někdo z omylu…
Praha
mapo 29.11.2009 14:09:17
kdyby jsi dal „hledat“, tak bys zjistil, že se to tady už probíralo víckrát, třeba tady: http://forum.behej.com/…-ano-nebo-ne#… http://forum.behej.com/…i-pneumatiky#… atd.
Perky.. 08.12.2009 17:45:34
Já bych v botech o hmotnosti 415g.neviděl žádný problém(musí být samožřejmě na míru)-tedy pokud jde o trénink zejména v zimní přípravě.Sám preferuju spíše těžší modely bot a při trénincích na sebe nabaluji více vrstev funkčního oblečení.Při závodě pak uberu co nejvíce gramů jak na botech tak i oblečení a cítím se velmi dobře..ale každému vyhovuje něco jiného..
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.