zase ty černé nehty
Dvin 15.02.2010 10:37:53
vím, že je to evergeen, ale stále mi vše není jasné. I po přečtení všech stávajících příspěvků. Včera po 5km běhu mi ihned zmodral celý nehet na palci. co mě rozhodilo je, že palec kolem něj ihned napuchl, zčervenal a hlavně v něm cukalo jako při otravě nebo po omrzlině. Taky ve sprše (teplá voda) se bolest zvýšila. Takže uvítám rady 3 druhu:
- co se mi přesně stalo?
--- nemohu vyloučit špatné zašněrování a silnější byť sportovní podkolenky (to mi vyplynulo z příspěvků), ale — jaký vliv mohlo mít, že se běželo v –6C ? šlo o pouhých 5 km na silnici. Nemůže jít o neprokrvení, něco jako omrzlina? — je normální, že v palci je bodavá bolest a cukání? — jak to správně léčit?
- prevence aneb jak to neopakovat?
--- jaké mají tedy být správné běžecké ponožky? Jak silné, tenké? Určitě to bude něco za něco. Jak se tedy rozhodovat? Fakt je tak důlečitá přesná velikost? — platí nějaká pravidla pro běhání v mrazu? Jak řešit chlad – dvoje tenké ponožky?
- jak pokračovat v treninku?
běhat přes bolest nebo jak dlouho si dát pauzu? Mám palec nějak bandážovat?
díky
Zuzana23 15.02.2010 13:39:35
Ahoj, nejsem doktor ani radil, ale černý nehet mám už delší dobu. Nejdřív také měnil barvy a bolel a pálil. Běhala jsem dál s povolenější botou a černota se ustálila a bolest přestala. A nic víc. Teď je bez bolesti,ale černé to už mám aspoň tři týdny a ještě nic neodpadlo. V zimě mám lyžařské teplé ponožky a na špičce se mi chrují, tak mám prst asi z toho otlačený. Tohle je moje první běžecká zima,nemám to ještě vychytané. Jen jsem změnila ponožky a když prst hodně bolel i při chůzi, přelepovala jsem ho náplastí. Možná máš nízké boty ve špičce a tak tě to stále tlačí i když jen trochu a teď se to už projevilo. A ohledně ponožek je přesná velikost a označení pravá a levá to nejlepší. A né jen na běh:) Nikde se nehromadí přebytečná látka a nevytahají se na obou stranách díky palcům:)
Předboj
MirO 19.02.2010 13:53:28
Pokud chceš dobré běžecké ponožky doporučuji ponožky behejcom. Není to žádná reklama, sám mám doma aspoň 15 párů a jsou super a v podstatě nezničitelné. Jinak obecně platí: černý palec= malé boty (ať už délkově, nebo výškově)
Praha 4
Dav 20.02.2010 10:24:23
Na otok a zčervenání nehtového lůžka mi docela dobře zabírá ichtoxylová mast…
Praha
Štefan 20.02.2010 10:59:16
[quote=Zuzana23]Ahoj, nejsem doktor ani radil, ale černý nehet mám už delší dobu. Nejdřív také měnil barvy a bolel a pálil. Běhala jsem dál s povolenější botou a černota se ustálila a bolest přestala. A nic víc. Teď je bez bolesti,ale černé to už mám aspoň tři týdny a ještě nic neodpadlo. V zimě mám lyžařské teplé ponožky a na špičce se mi chrují, tak mám prst asi z toho otlačený. Tohle je moje první běžecká zima,nemám to ještě vychytané. Jen jsem změnila ponožky a když prst hodně bolel i při chůzi, přelepovala jsem ho náplastí. Možná máš nízké boty ve špičce a tak tě to stále tlačí i když jen trochu a teď se to už projevilo. A ohledně ponožek je přesná velikost a označení pravá a levá to nejlepší. A né jen na běh:) Nikde se nehromadí přebytečná látka a nevytahají se na obou stranách díky palcům:)[/quote] Mne se osvědčily ponožky o číslo menší. Napnou se, nezhrňuji a nevytvoří se puchýře.
martin76 20.02.2010 12:50:18
taky si kupuju trochu tesnejsi ponozky. pouzivam dvouvrstve od firmy vavrys, takze vrstvy klouzou o sebe a ne o kuzi. a dlouho vydrzi. horko v nich nepocituju. nicmene ty nehty bych rekl s jistotou, ze jsou zpusobene botama, palec by mel byt v bote volny, pokud pri kazdem kroku skobrtne nehet o botu, asi to nebude dobre. v asicsu na maratonskem expu mi dokonce nutili o cislo vetsi botu, aby byly prsty uplne volne, ale pak je zas bota sirsi…
alka 21.02.2010 12:30:29
Taky si myslím, že jde o malý prostor v botě , bráchovi pravidelně černaly nehty, když za „totáče“ nosil menší boty – běžecké potřebuje velikost 50 a to dřív nebylo k sehnání. Osobně mám na běh boty o 1,5 čísla větší… K těm ponožkám – brát si dvoje přes sebe podle mne může ponožku shrnovat nebo naopak zbytečně stahovat nohu, to bych nedělala – ale to je můj názor. Já nosím ponožky, co jsou „akorát“ – větší i menší se shrnují a to pak tlačí v botě. Pokud budeš mít botu dostatečně volnou, tak by tě ten palec neměl bolet ani teď, poté, co ti zčernal nehet, spíš si myslím, že to můžeš mít zanícené – pokud to máš kolem nehtu pořád zarudlé, atd. – takže možná zkusit koupat v hypermanganu, ale pokud se to během 1 dne nezklidní, tak raději k doktorovi …
gabrielka4 12.03.2010 16:47:02
i ja mam problem i treba po kratkem ostrem behu a mam boty o cislo a pul vetsi !!!!!!!!! ponozky mam tesne, bezecke, pravou a levou .. co s tim ? pripadne jak uz cerny nehet nejrychleji „vylecit“ ? doporucujete strhnuti ? dekuji !!
Praha
mapo 12.03.2010 17:51:04
to gabrielka4-o nehtech a trablech s nimi tu už bylo napsáno spousta v jiných diskuzích-dej „hledat“. Každopádně strhnout nedoporučuju, nehet odpadne za čas sám a pod ním už bude schovaný nový. Proč nehty černají i když jsou ponožky OK, boty větší atd. je mnohdy záhada, já jsem nejradši, když nemám žádné, myslím nehty :D
Ratlik 06.05.2010 14:31:00
černý nehet mi v pondělí odpadl a v neděli je maraton. Poradte prosím jak postupovat. Nějak zalepit či co? díky!
Praha
mapo 06.05.2010 15:05:23
A který-palec? A máš už takový ten slabý nový nehet nebo ne? Každopádně to přelep náplastí s polštářkem a radši 2 x. Zkus v botě, jestli to nějak nebolí, netlačí, kdyby jo, tak to ještě vypodlož nějakým kouskem fáče a přetáhni radši tejpovačkou, ať to drží (ale na zpocený, namazaný kůži to nedrží, takže vysušit než budeš lepit). Každopádně si vezmi pár náplastí s sebou do kapsičky nebo někam a kdyby byl v průběhu maratonu problém, můžeš přinejhorším sundat botu a zalepit.
ramzes 06.05.2010 21:56:37
Já jsem měl také problémy s ,,borůvkou" pod nehtem. Každým rokem se mě toto stalo při jednom závodě, kde je 4km seběh.Nehet pak odrústal do dalšího závodu celý rok. Po konzultacích i na tomto fóru jsem přešel na boty o 1,5 čísla větší (nemám s tím problém) a ,,borůvky" se již nedostavují.
Dir 27.01.2011 13:43:32
Ja som mal rovnaky problem s nechtami, ale nastastie mi ani jeden nechet nezliezol. boli to len „puchyre“. Stalo sa mi to po mojom prvom(zatial poslednom) pulmaratone v Praze. Na maraton smo sa pripravoval tak, ze 2–3× tyzdenne som bezal 10km a postupne som to zvysoval, pred pulmaratonom som zabehol 16km vsetko bolo OK. A potom sa to stalo. Zabehol som polmaraton. a ked som sa vyzul, tak som mal modre nechty sruhy a treti prst vedla palca. Palec bol ok. Modry nebol. Moja noha je tvarovana tak, ze prave tieto dva prsty „prostredny a ukazovak na nohe“ mam najdlhsie. Tento rok by som chcel zabehnut maraton, a bojim sa, ze sa mi modre prsty vratia a nebodaj ze sa to zhorsi. Je ale pravda, ze na pol maraton, som si dal hrube ponozky (skor trekove), v ktorych som nikdy nebezal, dovtedy som bezal v normalych ponozkach, v ktore som nosil. Takze teoreticky moze byt to, ze mam akurat tesne topanky (bezecke na tvrdy povrch Reebok) a moc hrube ponozky mi sposobili to, ze ma mohli velmi jemne tlacit. Myslite, ze ak si dam znovu „normalne“ = menej hrube ponozky, zaviazem si tenisky pevne, tak ze sa mi to nevrati ? Dakujem, prajem krasny den a nech sa vsetkym vyhybaju zranenia ;) PS: nezakladal som novu temu, pretoze je to podobny problem ako ma zakladatel tejto, tak nech je to pokope.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.