Syndrom přetrénování - když se běh stane utrpením [článek]
Brno
Pavlis 22.08.2008 08:10:17
Děkuji, za velmi hodnotný článek. Neboj, k běhání se zase určitě dostaneš.
bezucho 22.08.2008 08:35:18
Petre, ja zazil neco podobnyho – po dlouhe dobe sem zacal behat a hytlo me
to tak, ze se z toho pro me stala droga. Vykonost sla strasne rychle nahoru,
ale po 4 mesicich najednou stop a ja se nemohl rozbehnout. Me stacil mesic, kdy
sem si jen obcas lehce zavesloval na trenazeru nebo dal par kilaku na kole a
cpal do sebe prevazne sacharidy. Pak mi trvalo asi mesic se rozklusat a dostal
sem se na stejny casy – pomalu sem zvysoval davky a zatez a tim se zlepsovala
i fyzicka. Jediny rychly skok sem udelal potom, co sem zacal chodit do
posilovny, kde mam trenera, ktery me pripravuje na vytrvalostni behy. Po mesici
pravidelneho cviceni a presne naordinovane stravy jsme stahli 30 sekund na
kilak :)
Tak vydrz, cvic, vyklusavej a neupirej se na ten beh tolik. Take it easy a ono
to urcite prijde
Veselí nad Lužnicí
Dahid 22.08.2008 09:42:00
Drž se chlape! Jsem ve stejnem veku jako ty a v soucastnosti si zivot bez behu predstavit nedokazu..Bud trpelivy a zas budes behat..tentokrate uz rozumem..Diky moc za tento clanek..moc pekne jsi to napsal!
Nové Město nad Metují
evakollertova 22.08.2008 09:43:26
Ahojda, měj rád nejen vytrvalostní běh, ale i vytrvalostní regeneraci:-). Aj já mám lehkou zkušenost s přetrénováním, ale naštěstí jsem to hodně rychle poznala (zkušenost s koňma – taky jsme skákaly dokud to nebude nejlepší, ale bylo to moc a musely jsme pak začít téměř znova od nejmenších překážek), začla jsem se cítit jak ten kůň:-), dala se do klidu a to stačilo. Jenže to bylo podchyceno v začátku. Ale bojím se toho a proto nikdy nechodím běhat víc jak tři dny po sobě a aj to už zavání problémem, i když v tu chvíli jsem třeba nabuzená a jde to. REGENERACE JE TAKY TRÉNINK!!! Hodně trpělivosti, vydrž a ono to zas někdy půjde!!! Evina
mablo 22.08.2008 18:39:31
Zdraví, já nevím, co na to říct. Já běhám 7× týdně zhruba po 45 min. 2× týdně si dám ale spoň pulmaraton. S během jsem začal před 2 měsíci, chytlo mě to jak holka. Dnes jsem si zaběhl osobák 35 Km. Uběhl jsem to, s konečnou dehydratací, po cestě jsem kradl jablka ze stromů, abych doplnil nijake živiny, za ty 2 měsíce jsem srazil 16 Kg, z toho 12 první měsíc, a jem mi skvělě, nic mě nebolí, nemám pocity únavy. Ale po tom , co jsem zde přečet jsem dostal obavy, že si můžu ublížit. A budu si muset srovnat věci v hlavě, a nijak si nedávat velké dávky, ať se taky nepřetrénuju. Díky za radu, snad se k běhu brzy vrátíš. Hodně štěstí
bezucho 22.08.2008 20:16:28
>> mablo, 22. 8. 2008 18:39:31
u nás bysme řekli: „eném blbni“
radši zpomal,vic nez kilo za tri dny, to je sileny deficit energie,hlavne na
zacatku. zni to sice lakave, ale tělo dostává hodně zabrat a těžko se
z toho později vzpamatovává. spoustu lidi takhle zacinalo a brzo skoncilo-
přepálili začátek a pak se divili. není důležité běhat maraton hned po
dvou měsících, ale být schopen ho běhat co nejdýl. věř mi, já na tom
byl podobně jako ty :)
Nové Město nad Metují
evakollertova 22.08.2008 21:42:31
>> mablo, 22. 8. 2008 18:39:31
Tak to opravdu rychle přehodnoť, chvíli je to fajn, ale pak by to mohlo přijít. Holt nejsme stroje:-)))
Nové Město nad Metují
evakollertova 22.08.2008 21:45:49
>> bezucho, 22. 8. 2008 20:16:28
Tak já se asi držím tvého hesla – běhat maraton co nejdýl:-)) Hlavně v klídku, čím dýl člověk vydrží na trati, tím je přeci lepší – zvládá dýl běžet:-))) Ale tak jsi to nemyslel:-)) E.
apowell 22.08.2008 21:50:37
Ahoj, před dvěma měsíci jsi začal běhat a hned od začátku si dáváš 2× týdně něco přes 21 km… a za ty 2 měsíce jsi zhubnul o 16 kg. Nezlob se, ale tady něco nehraje…
Praha - Radlice
Jitka 23.08.2008 06:35:52
Ahoj Petře, mě zarazila jedna věc. Všechny ty projevy, kterými trpíš, jak je jmenuješ ke konci článku, jsou i projevy depresivního syndromu. Zvlášť ten poslední. Nadšení pro běh do něj naopak nepatří, s depresí se člověk moc nenadchne… Ale přece jen – s přetrénováním se to může prolínat – jedno může podmiňovat druhé… Netvrdím to vůbec jistě, neznám Tě atd. Ale pokud jsou Tvé potíže nejhorší ráno, což je pro deprese typické, neváhej a utíkej vyhledat odbornou pomoc, existuje…
markoc 26.08.2008 12:07:24
Ahoj, dělali ti vyšetření na poslední stádium lymské boreliózy ? Měl jsem úplně stejné problémy (včetně myšlenek na smrt) a pak se zjistilo, že jsem „přechodil“ celou boreliózu – asi 4 roky neléčenou.
jtvesely 24.11.2008 11:26:37
Dle mého odhadu, typický příklad přetažení z období absolutního klidu do obrovské zátěže s nulovou regenerací těla, aby se s takovými dávkami v 19 letech (tělo nemá zdaleka dokončen vývoj)dokázalo vyrovnat. Ale nejste v tom sám, jak zde různě čtu, z 250 čtenářů v anketě o rozcvičení před během, zhruba 160 jich klidně přizná že se před během vůbec nerozcvičuje.Jinak ale strečink na nesrovnaných kloubech je stejně k ničemu. Doporučuji započít s denní chůzí minimálně hodinu denně zejména v kopcovitém terénu, aby došlo k úpravě respirace se svalovou potřebou, poté započít s frekvencí..chůze, běh chůze… jtvesely.txt.cz
administrator 03.04.2010 13:32:33
Jsem přetrénován. Už dva roky. Vlastním „běžecké klíště“, které nepustí. Málokdo o něm ví, i proto píši tento příspěvek. Ptáte se, o čem ten blázen mluví? Sám jsem tomu také nevěřil. K pochopení příběhu vás musím pozvat dvě léta zpátky. Tam to všechno začalo.
Odkaz na článek
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.