Trénink se Z. Smutným: Rovinky [článek]
kovářská
LULU 25.05.2009 18:41:48
Ty rovinky fungují, není potřeba se obhajovat, ani zohledňovat dinosaury.
Dasha 26.05.2009 12:45:04
To myslíte vážně s těmi rovinkami i po delších závodech, od půlmaratonu výš? To si skutečně nedokážu představit, to jsem ráda, že můžu chodit, natož běhat. Ale osvědčila se mi i po dlouhém závodě následovná jízda na kole či plavání. Je to taky pohyb a zároveň si tělo unavené od během aktivně odpočine. Dáša K.
PoorAxl 26.05.2009 14:01:28
Rovinky na začátku tréninku si představit dokážu. Po závodě už spíš ne. Jestli mají sloužit po závodě „k rozbití stereotypu“ a k regeneraci, tak podobně poslouží jakákoliv jiná činnost, např. to kolo nebo plavání, jak píše Dasha.
Z.Smutný 26.05.2009 16:15:17
>> PoorAxl, 26. 5. 2009 14:01:28
Je celkem jasné, že rovinky po dlouhém závodě asi nebude možné
realizovat a také by to už nebylo u většiny běžců vhodné, spíš tam
půjde jen o pomalé a volné vyklusání a případně protažení. Navíc
rovinky po závodě, to je spíš součást vyklusání, jen takové jemné
zrychlení a ne žádné fofry, jak to asi většinou znáte. Ale než něco
udělat špatně a ublížit si, to raději dodržte své zaběhané způsoby po
skončeném závodě.
Já se v některém z dalších článků určitě vrátím k tématu „Co
po závodě“.
Dooma 27.05.2009 11:38:15
>> PoorAxl, 26. 5. 2009 14:01:28
Já naprosto souhlasím se Zdeňkem Smutným. Rovinky po závodě dle mého mají svůj význam – dle mého však pouze po kratších závodech (cca 800 – 5000m?), kde běžec pociťuje únavu spíše laktátového charakteru než, že by měl energetické zdroje vyčerpány a přitom v krvi téměř žádný laktát (do 4mmol). Já praktikuji rovinky samozřejmě před každým (téměř) tréninkem, to je samozřejmost. Navíc chodím 3–5 rovinek v tempu cca 18–20s/100m po trénincích na dráze – rychlostní vytrvalost, speciální vytrvalost, tempová vytrvalost, nebo po tréninku v kopcích. Rovinky opravdu velice pomohou uvolnit svaly, urovnat techniku a plynule přejít do fáze zklidnění čili výklusu. Na druhou stranu nevidím moc význam rovinek po maratonu – to bych se šel nejspíš někam rychle najíst a napít a spát:-D (nikdy sem ho neběžel, tudíž nevím:-)
administrator 03.04.2010 13:32:56
Nyní tímto tématem určitě vyvolám řadu rozdílných reakcí jak z pohledu trenérů, tak i závodníků. Proto opět v nadpisu neuvádím žádný dodatek, který by mohl působit zavádějícím dojmem. Vím, že nesu svoji kůži na trh, ale já si za názorem, který v tomto textu prezentuji, stojím. A i když vím, že jsem tím rozhodně neobjevil Ameriku, jsem přesvědčen o účinnosti i účelnosti rovinek tak, že jsem je zařadil mezi své tréninkové prostředky.
Odkaz na článek
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.