Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink se Z. Smutným: Rovinky

Trénink se Z. Smutným: Rovinky
foto: Zdeněk Smutný

Zdeněk Smutný | 25.05.2009 | přečteno: 9177×

Nyní tímto tématem určitě vyvolám řadu rozdílných reakcí jak z pohledu trenérů, tak i závodníků. Proto opět v nadpisu neuvádím žádný dodatek, který by mohl působit zavádějícím dojmem. Vím, že nesu svoji kůži na trh, ale já si za názorem, který v tomto textu prezentuji, stojím. A i když vím, že jsem tím rozhodně neobjevil Ameriku, jsem přesvědčen o účinnosti i účelnosti rovinek tak, že jsem je zařadil mezi své tréninkové prostředky.

Jsou neodmyslitelnou součástí celoročního cyklu a nechybí, až na výjimky, v žádném přípravném dni. Co si pod tímto pojmem představuji já, to vám teď trochu popíši.

Rovinky jsou úseky nejčastěji kolem 100metrové délky, běhané různou intenzitou a s rozlišným zaměřením. Pokud je provádíme před vlastní tréninkovou zátěží anebo před závodem, vždy mají rozcvičovací formu a směřují k cíli, který je daný pro ten konkrétní den.
Obvykle jich běžíme 6 – 10, a to následujícím způsobem. Tedy, spíš vám zde předložím, jak to děláme my v mojí tréninkové skupině.

První dvě jsou uvolněné na dokončení rozhýbání po rozklusání, rozcvičení a běžeckém cvičení. Další postupně zrychlujeme a čtvrtou již běžíme velmi svižně, ale koordinačně a technicky uvolněně. Pak vkládáme rozloženou, kdy asi 30 m rozběhneme rychle, 30 m držíme rychlost setrvačně a zbytek opět zrychlíme nebo ji jdeme stupňovanou až k 95 % osobního maxima. Šestou rovinku a případné další jdeme v tempu vlastního tréninku, který budeme provádět nebo v závodním úsilí.

Možná to dělá mnoho z vás jinak, ale já přestavuji svůj model odzkoušený řadou let. Tento model „sedí“ většině mých svěřenců. Zkoušeli jsme ledacos jiného a pokorně jsme se vrátili zpět k tomuto systému. Přestávky mezi jednotlivými rovinkami držíme spíš na pocit, než na přesně daný čas, aby se každý cítil opravdu dobře rozcvičený a připravený na následnou činnost. Další rovinky běháme po skončení vlastní tréninkové zátěže. Občas se snažím donutit ty odvážlivce, kteří se mnou trénují a jezdí po soutěžích, dát i nějaké po vlastním závodě. Tady ale až po pomalém vyklusání a krátkém protažení.

Proč to děláme?

Já si pro to vymyslel vlastní přesvědčovací výraz, kterému možná mnozí neporozumí, o to lépe se to pak zdůvodňuje. Tento výraz v podstatě možná nesprávnými slovy naplňuje to, co od těchto rovinek očekávám.

Všem totiž tvrdím, že takto rozbíjíme pohybový stereotyp vzniklý v předchozí zátěži, ať už tréninkové či závodní. Už slyším, jak se, po přečtení této věty, bouří řada trenérů a závodníků. Výrazně si ťukají na čelo a případně ještě kolem něj prstem obtočí kolečko.

Hned na začátku tohoto dnešního povídání jsem si říkal, že mnoha lidem šlápnu na kuří oko a diskuze bude tak ostrá, jako bych píchl do vosího hnízda. Věřím, že se nestanu cílem vosího útoku za to, že jsem prezentoval svůj názor.

Mimochodem, já to schytal už mnohokrát i na závodech od velmi zkušených borců, kteří se nevěřícně dívali, cože to tam s mojí partou provádíme za blbosti. Ovšem, když jsem se jich zeptal, zda si to někdy zkusili, tak většina odpověděla, že ne. A tady já vidím kámen úrazu.

Pokud chci něco kritizovat, tak si to musím na sobě otestovat, vytvořit si po vlastní zkušenosti názor a pak teprve s ním jít do debaty o správnosti nebo nesprávnosti takového počínání. Tohle jsem se za svůj život naučil a snažím se tím řídit.

Je mi naprosto jasné, co tyto pochyby vyvolalo. Pro zajímavost si to sami zkuste a budete překvapeni, že to bude, alespoň u většiny z vás, pravda.

Po tréninku, nemluvě o závodě, máte totiž vesměs ztuhlé téměř celé tělo a jste rádi, že vyklušete. Pokud se odvážíte jít do rovinek, už ty první dvě vám budou připadat strašné. Nic vás nebude poslouchat, budete se cítit jako postřelený kůň a o uvolněném pohybu si budete moci nechat jen zdát. Tady to myslím každý zabalí, pomyslí si něco o blbovi, kterému naletěl a končí. A to je právě ta chyba.

Dokončete to jednou. Zjistíte, že třetí a čtvrtá rovinka je mnohem lepší a při těch následujících se tak uvolníte, že nebude téměř cítit předchozí absolvovaná zátěž. Je ovšem nutné je opravdu běžet lehce, technicky správně a naprosto jiným úsilím než předchozí část tréninku či tvrdé tempo závodu, který máte právě za sebou.

Též přestávky je dobré jít na pocit i když je možné vyplnit je lehounkým poklusem pro ještě lepší uvolnění svalů. Je jasné, že tohle nebudete provádět hned minutu po dokončení vlastní náplně, ale s dostatečným časovým odstupem, nutným k zotavení a poklesu tepové frekvence. Nesmí to být již žádná kvalitní zátěž, jen rychlá pomoc pro včasné započetí regenerace.

Navíc, zcela nezpochybnitelně, všemi druhy rovinek, když je dobře běháte, si neustále zdokonalujete techniku běhu. I kdyby jen pro to, tak i tím jsou nesmírně důležité.
Než začnete pochybovat o tom, zda mám pravdu či ne, vyzkoušejte si to. Přeju vám krásné běžecké zážitky do posledního květnového týdne.


 Zdeněk Smutný je jedním z trenérů nabízejících své služby na behy.cz


Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

kovářská

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:38:10 (2009)
maraton: 3:27:34 (2009)

LULU žena 25.05.2009 18:41:48

Ty rovinky fungují, není potřeba se obhajovat, ani zohledňovat dinosaury.

avatar

fandor muž 25.05.2009 21:46:26

Úplne súhlasím!

avatar

Dasha 26.05.2009 12:45:04

To myslíte vážně s těmi rovinkami i po delších závodech, od půlmaratonu výš? To si skutečně nedokážu představit, to jsem ráda, že můžu chodit, natož běhat. Ale osvědčila se mi i po dlouhém závodě následovná jízda na kole či plavání. Je to taky pohyb a zároveň si tělo unavené od během aktivně odpočine. Dáša K.

avatar

Celkem 821 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:38:10 (2010)
maraton: 3:38:48 (2010)

PoorAxl muž 26.05.2009 14:01:28

Rovinky na začátku tréninku si představit dokážu. Po závodě už spíš ne. Jestli mají sloužit po závodě „k rozbití stereotypu“ a k regeneraci, tak podobně poslouží jakákoliv jiná činnost, např. to kolo nebo plavání, jak píše Dasha.

avatar

Z.Smutný muž 26.05.2009 16:15:17

>> PoorAxl, 26. 5. 2009 14:01:28

Je celkem jasné, že rovinky po dlouhém závodě asi nebude možné realizovat a také by to už nebylo u většiny běžců vhodné, spíš tam půjde jen o pomalé a volné vyklusání a případně protažení. Navíc rovinky po závodě, to je spíš součást vyklusání, jen takové jemné zrychlení a ne žádné fofry, jak to asi většinou znáte. Ale než něco udělat špatně a ublížit si, to raději dodržte své zaběhané způsoby po skončeném závodě.
Já se v některém z dalších článků určitě vrátím k tématu „Co po závodě“.

avatar

Lomnice nad Popelkou

Celkem 14657 km
Minulý měsíc 0 km

Dooma muž 27.05.2009 11:38:15

>> PoorAxl, 26. 5. 2009 14:01:28

Já naprosto souhlasím se Zdeňkem Smutným. Rovinky po závodě dle mého mají svůj význam – dle mého však pouze po kratších závodech (cca 800 – 5000m?), kde běžec pociťuje únavu spíše laktátového charakteru než, že by měl energetické zdroje vyčerpány a přitom v krvi téměř žádný laktát (do 4mmol). Já praktikuji rovinky samozřejmě před každým (téměř) tréninkem, to je samozřejmost. Navíc chodím 3–5 rovinek v tempu cca 18–20s/100m po trénincích na dráze – rychlostní vytrvalost, speciální vytrvalost, tempová vytrvalost, nebo po tréninku v kopcích. Rovinky opravdu velice pomohou uvolnit svaly, urovnat techniku a plynule přejít do fáze zklidnění čili výklusu. Na druhou stranu nevidím moc význam rovinek po maratonu – to bych se šel nejspíš někam rychle najíst a napít a spát:-D (nikdy sem ho neběžel, tudíž nevím:-)

Motto: V každém závodě přijde chvíle, kdy se závodník setká se skutečným soupeřem a překvapeně zjistí, že je to on sám. http://www.atletika-behy.cz

administrator 03.04.2010 13:32:56

Nyní tímto tématem určitě vyvolám řadu rozdílných reakcí jak z pohledu trenérů, tak i závodníků. Proto opět v nadpisu neuvádím žádný dodatek, který by mohl působit zavádějícím dojmem. Vím, že nesu svoji kůži na trh, ale já si za názorem, který v tomto textu prezentuji, stojím. A i když vím, že jsem tím rozhodně neobjevil Ameriku, jsem přesvědčen o účinnosti i účelnosti rovinek tak, že jsem je zařadil mezi své tréninkové prostředky.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.