Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Články na Běhej.com » MARATONSKÁ TURISTIKA: Po zlatých stopách Zátopka v Helsinkách [článek]

MARATONSKÁ TURISTIKA: Po zlatých stopách Zátopka v Helsinkách [článek]

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

rRadek muž 30.07.2009 02:49:43

Maraton jsem ještě nikdy neběžel a zatím ani nemám přesně naplánováno, kdy si ho zaběhnu, jen bych to určitě chtěl zkusit.
A tenhle článek mě dostal k myšlence zaběhnout si maraton v Helsinkách přští rok.
Mám rád severský země a Finsko nejradši. A příští rok se jede exjurze od školy právě do Finska. Dost možný je i letní termín zájezdu. To by bylo pěkné zpestření, si jen tak jedno odpoledne odskočit na maraton… :-)

avatar

Pepa z CB muž 30.07.2009 21:43:08

To je přesně v duchu toho, jak jsem se rozhodl běhat maratony. Nejen zajet na místo, odběhnout si vyměřené kilometry a hurá domů. Chci to vždy spojit alespoń s prodlouženým víkendem a trochu se v místě běhu porozhlédnout a užít si to i jinak. V Aténách jsem viděl Japončíky jak si užívali i vlastní maraton. Běželi si v klidu ve své skupince zpomalovali si, fotili se ze všech možných stran. Pak jsem je zahlédl i na procházce po Aténách.
Takhle jsem měl letos naplánované Helsinky. Bohužel druhá půlka mé osobní výpravy vypadla ze hry a já zůstal na Helsinky sám. Přes veškerou snahu (asi jsem hledal málo a jen ve svém nejbližším okolí) se mi do dnešního dne nepodařilo sehnat náhradu. Samotnému se mi tam opravdu nechce. Až tak velký introvert nejsem. A hlavně prohlížet si potom to co je na místě zajímavého by mě samotného také nebavilo. A jet tam jen na odběhnutí maratonu a hurá nejbližším spojem domů? Ne to by bylo proti mému rozhodnutí o běhání maratonů. To bych se snad ale ani nemohl chlubit že jsem byl v Helsinkách.
Při čtení tohoto článku mě napadla ještě poslední záchranná myšlenka před zítřejším posledním možným termínem registrace. Nejede tam někdo z vás, ke komu bych se mohl připojit? Nebo nechce jet někdo se mnou? Máme na rozhodnutí už jen pár hodin.
Pro rychlejší komunikaci se mi případně ozvěte na můj mail sochman@ege.cz. Pepa

avatar

Celkem 1582 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:40 (2009)
půlmaraton: 1:39:03 (2009)

Frantisek777 muž 31.07.2009 13:31:24

Kdyz uz jsme u te turistiky, 6.9. se bezi v Budapesti Nike Pulmaraton. Uz dlouho se chystam napsat clanek o tom, jak se beha v Madarsku, ale porad jsem se k tomu nedostal (pro same behani :-)). Zavod je to pekny, ucast byla loni okolo 4500 lidi, divacka kulisa o neco lepsi nez v Praze a trasa je vedena po sirsich ulicich, takze ani na startu neni takova tlacenice. Pokud ma nekdo zajem o dalsi info, tady jsou stranky http://www.budapestmarathon.com/…alf/wel.html

avatar

JarBiza muž 31.07.2009 20:38:07

Ano, je to tak, všem doporučuji, byl jsem předloni (55.výročí Zátopkova úspěchu a dárek k mým 55) jako jediný Čech. Všechno funguje standardně, v podstatě jak je napsané, Helsinky z dřívějška také miluji, takže jsem si je vědomě dokonale vychutnal. Ubytování v hostelu přímo na olympijském stadiónu, bez problémů. Jediné snad,co bych doporučil případným zájemcům – umět něco finsky. Patrně tam nejezdí tolik neskandidávců, takže veškeré propozice byly jen ve finštině. Nicméně jsem se neztratil, vše jsem našel, viděl, nakonec žádný problém. Trať velmi pěkná, s výjimkou několika úseků ve městě nevíš, zda běžíš v Helsinkách či někde jinde v parku či lese. Ale to je ve Finsku všude stejné, ale zase tak jednoduchá nebyla (nejlepší čas cca 2:25), vítr je spíš silný než příjemný. Však i proto je po trati celkem dvacet občerstvovacích stanic. Od druhé poloviny dávali (s velkým úspěchem místních) nakládané okurky. To jsem raději nezkusil. Cíl na olympijském stadionu s neopakovatelnou atmosférou (znovu jsem si předříkával stať O.Pavla o Zátopkovi a jeho pocitech z téhož závodu, i když trochu po jiné trati, kterou jsem tehdy uměl snad nazpaměť). Jo, a běží se v sobotu, jako všude ve Skandinávii. Jediné s čím se musí počítat, že takový výlet nevyjde levně (doprava letadlem), ale s tím už my maratónští turisti musíme počítat. Proto taky jezdíme či létáme, abychom běhali.
A tak hurá do toho!

avatar

JarBiza muž 31.07.2009 20:43:19

>> Pepa z CB, 30. 7. 2009 21:43:08

Nezoufej, Pepo, když to letos nevyjde, za rok se běží taky, navíc třicátý ročník.
Pohodové závody jsou i jinde, sám se chystám opět na konci září na Lago di Garda – balík všeho příjemného, navíc v neopakovatelném prostředí.

avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 31.07.2009 21:27:47

>> Pepa z CB, 30. 7. 2009 21:43:08

Pěkná pozvánka-díky :-)) Když budete mít někdo zájem o mou společnost na některý zahraniční maraton (nebo i ultramaraton) můžeme se domluvit (podzim je ideální čas). Ráda se přidám, protože přesně takhle se mně to líbí-zaběhat si a i něco poznat. Samozřejmě preferuju co nejmenší náklady, takže je lepší se domluvit včas.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt

administrator 03.04.2010 13:33:00

Evropská maratonská sezóna začíná na jaře a vrcholí na podzim, ale letní měsíce jsou na maratony skoupé. Celosvětově se v létě závody většinou přesouvají do jiných zeměpisných šířek, kde je k maratonu přívětivější počasí. Proto v letních měsících v Evropě moc kvalitních maratonů nenajdete. Výjimku tvoří 15. srpna maraton v Helsinkách.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.