Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

MARATONSKÁ TURISTIKA: Po zlatých stopách Zátopka v Helsinkách

MARATONSKÁ TURISTIKA: Po zlatých stopách Zátopka v Helsinkách
foto: City of Helsinki Tourist

Mirek Hasal | 30.07.2009 | přečteno: 7884×

Evropská maratonská sezóna začíná na jaře a vrcholí na podzim, ale letní měsíce jsou na maratony skoupé. Celosvětově se v létě závody většinou přesouvají do jiných zeměpisných šířek, kde je k maratonu přívětivější počasí. Proto v letních měsících v Evropě moc kvalitních maratonů nenajdete. Výjimku tvoří 15. srpna maraton v Helsinkách.

Ten svou polohou nabízí i v létě příjemné teploty mezi 18 až 22°C a osvěžující mořský vánek. Navíc start je ve tři hodiny odpoledne, kdy už případné letní slunce tolik nepálí, a po dobu závodu teplota jen klesá. Trať maratonu tvoří jeden velký okruh po finském hlavním městě a organizátoři závodu ji považují za jednu z nejhezčích na světě. Skoro polovina trasy vede v běžecky příjemném prostředí po mořském pobřeží a městskými parky.

Podél trati můžete shlédnout mnoho pamětihodností města, které místní nazývají „bílé město Baltského moře“. Startuje se před olympijským stadionem a na trati minete budovy Finlandia Hall, Parlament, Nokia House, prohlédnete si Kaivopuisto Park a mnoho dalších zajímavostí. Poběžíte také přes množství mostů a můstků, které netvoří nijak velké převýšení a spíše nabízejí hezký výhled po okolí. Celé své úsilí pak zakončíte vběhnutím na historický olympijský stadion, který se v roce 1952 nesmazatelně zapsal i do české atletické historie zásluhou zlaté premiéry Emila Zátopka na olympijské maratonské trati.


TENTO ČLÁNEK S DALŠÍMI INFORMACEMI O ZÁVODĚ VYŠEL V ČERVNOVÉM BĚHEJ SPOLU S TIPY NA JINÉ ATRAKTIVNÍ ZAHRANIČNÍ BĚHY


Značený je každý kilometr nápisem na zemi a na každém pátém kilometru je označení větší. Na každém pátém kilometru je také časomíra, výjimkou je dvacátý kilometr, kde je časomíra posunuta až na značku půlmaratonu. V celkových výsledcích se pak dozvíte své mezičasy na desátém, jednadvacátém a třicátém kilometru. Měření času se provádí pomocí čipů upevněných na botě běžce a časový limit je šest hodin.

V roce 2008 závod dokončilo 5407 běžců ze 46 zemí včetně tří Čechů. Vítězný Keňan Jonstone Chebii dosáhl času 2:24:31 a ještě 88. muž v pořadí se dostal pod tři hodiny. V kategorii žen zvítězila Ruska Margarita Plaksinová časem 2:40:47 a pod tři hodiny se dostalo z celkového počtu 1342 pouze sedm žen. Za Českou republiku do cíle doběhli tři borci: David Pokorný v čase 3:50:10, Jiří Bizoň za 3:51:12 a Petr Všetula za 4:06:29. Pokud byste v závodě pomýšleli na přední umístění, za první tři místa v kategorii mužů i žen jsou vypsány shodné prémie v hodnotách 3500, 2000 a 1000 euro.

Pozor!!! Registrace na maraton je možná do 31. července, po tomto datu se již nelze přihlásit. Za přihlášky do 10. července se platilo startovné 75 euro, po tomto datu o 5 euro více. Startovné zahrnuje občerstvení, časomíru a medaili v cíli závodu. Všem doběhnuvším bude také později zaslán pamětní diplom.

Z Prahy do Helsinek je to vzdušnou čarou přibližně 1300 kilometrů, po silnici přes pobaltské republiky přes 1600 kilometrů a navíc je nutné použít trajekt. Nejvýhodnější se tedy jeví letadlo. Za necelé dvě hodiny se dostanete přímým letem z Prahy na letiště Vantaa v Helsinkách. V dnešní době se letecké společnosti předhánějí, kdo nabídne levnější letenku, a tak při včasné rezervaci tato cesta vyjde levněji než vlakem, či autem.

Ubytování v Helsinkách se dá pořídit také za ceny běžné, záleží na tom, jaký komfort si chcete dopřát. Jediné, co se vám oproti ostatnímu světu prodraží, je alkohol. Ten je ve Finsku stejně jako v ostatních skandinávských zemích velmi drahý. No ale nakonec nepřijeli jste sem popíjet, ale běžet maraton, že?

Letos závod startuje v sobotu 15. srpna. Takže vzhůru do Helsinek spojit poznávací výlet s dalším zápisem do maratonského deníčku!


MAPA MARATONSKÉ TRATI

WEB ZÁVODU

TURISTICKÉ INFORMACE O HELSINKÁCH

AKTUÁLNÍ POČASÍ V HELSINKÁCH

DALŠÍ ZAHRANIČNÍ ZÁVODY V TERMÍNOVCE (MIMO SLOVENSKÝCH)

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

rRadek muž 30.07.2009 02:49:43

Maraton jsem ještě nikdy neběžel a zatím ani nemám přesně naplánováno, kdy si ho zaběhnu, jen bych to určitě chtěl zkusit.
A tenhle článek mě dostal k myšlence zaběhnout si maraton v Helsinkách přští rok.
Mám rád severský země a Finsko nejradši. A příští rok se jede exjurze od školy právě do Finska. Dost možný je i letní termín zájezdu. To by bylo pěkné zpestření, si jen tak jedno odpoledne odskočit na maraton… :-)

avatar

Pepa z CB muž 30.07.2009 21:43:08

To je přesně v duchu toho, jak jsem se rozhodl běhat maratony. Nejen zajet na místo, odběhnout si vyměřené kilometry a hurá domů. Chci to vždy spojit alespoń s prodlouženým víkendem a trochu se v místě běhu porozhlédnout a užít si to i jinak. V Aténách jsem viděl Japončíky jak si užívali i vlastní maraton. Běželi si v klidu ve své skupince zpomalovali si, fotili se ze všech možných stran. Pak jsem je zahlédl i na procházce po Aténách.
Takhle jsem měl letos naplánované Helsinky. Bohužel druhá půlka mé osobní výpravy vypadla ze hry a já zůstal na Helsinky sám. Přes veškerou snahu (asi jsem hledal málo a jen ve svém nejbližším okolí) se mi do dnešního dne nepodařilo sehnat náhradu. Samotnému se mi tam opravdu nechce. Až tak velký introvert nejsem. A hlavně prohlížet si potom to co je na místě zajímavého by mě samotného také nebavilo. A jet tam jen na odběhnutí maratonu a hurá nejbližším spojem domů? Ne to by bylo proti mému rozhodnutí o běhání maratonů. To bych se snad ale ani nemohl chlubit že jsem byl v Helsinkách.
Při čtení tohoto článku mě napadla ještě poslední záchranná myšlenka před zítřejším posledním možným termínem registrace. Nejede tam někdo z vás, ke komu bych se mohl připojit? Nebo nechce jet někdo se mnou? Máme na rozhodnutí už jen pár hodin.
Pro rychlejší komunikaci se mi případně ozvěte na můj mail sochman@ege.cz. Pepa

avatar

Celkem 1582 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:40 (2009)
půlmaraton: 1:39:03 (2009)

Frantisek777 muž 31.07.2009 13:31:24

Kdyz uz jsme u te turistiky, 6.9. se bezi v Budapesti Nike Pulmaraton. Uz dlouho se chystam napsat clanek o tom, jak se beha v Madarsku, ale porad jsem se k tomu nedostal (pro same behani :-)). Zavod je to pekny, ucast byla loni okolo 4500 lidi, divacka kulisa o neco lepsi nez v Praze a trasa je vedena po sirsich ulicich, takze ani na startu neni takova tlacenice. Pokud ma nekdo zajem o dalsi info, tady jsou stranky http://www.budapestmarathon.com/…alf/wel.html

avatar

JarBiza muž 31.07.2009 20:38:07

Ano, je to tak, všem doporučuji, byl jsem předloni (55.výročí Zátopkova úspěchu a dárek k mým 55) jako jediný Čech. Všechno funguje standardně, v podstatě jak je napsané, Helsinky z dřívějška také miluji, takže jsem si je vědomě dokonale vychutnal. Ubytování v hostelu přímo na olympijském stadiónu, bez problémů. Jediné snad,co bych doporučil případným zájemcům – umět něco finsky. Patrně tam nejezdí tolik neskandidávců, takže veškeré propozice byly jen ve finštině. Nicméně jsem se neztratil, vše jsem našel, viděl, nakonec žádný problém. Trať velmi pěkná, s výjimkou několika úseků ve městě nevíš, zda běžíš v Helsinkách či někde jinde v parku či lese. Ale to je ve Finsku všude stejné, ale zase tak jednoduchá nebyla (nejlepší čas cca 2:25), vítr je spíš silný než příjemný. Však i proto je po trati celkem dvacet občerstvovacích stanic. Od druhé poloviny dávali (s velkým úspěchem místních) nakládané okurky. To jsem raději nezkusil. Cíl na olympijském stadionu s neopakovatelnou atmosférou (znovu jsem si předříkával stať O.Pavla o Zátopkovi a jeho pocitech z téhož závodu, i když trochu po jiné trati, kterou jsem tehdy uměl snad nazpaměť). Jo, a běží se v sobotu, jako všude ve Skandinávii. Jediné s čím se musí počítat, že takový výlet nevyjde levně (doprava letadlem), ale s tím už my maratónští turisti musíme počítat. Proto taky jezdíme či létáme, abychom běhali.
A tak hurá do toho!

avatar

JarBiza muž 31.07.2009 20:43:19

>> Pepa z CB, 30. 7. 2009 21:43:08

Nezoufej, Pepo, když to letos nevyjde, za rok se běží taky, navíc třicátý ročník.
Pohodové závody jsou i jinde, sám se chystám opět na konci září na Lago di Garda – balík všeho příjemného, navíc v neopakovatelném prostředí.

avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 31.07.2009 21:27:47

>> Pepa z CB, 30. 7. 2009 21:43:08

Pěkná pozvánka-díky :-)) Když budete mít někdo zájem o mou společnost na některý zahraniční maraton (nebo i ultramaraton) můžeme se domluvit (podzim je ideální čas). Ráda se přidám, protože přesně takhle se mně to líbí-zaběhat si a i něco poznat. Samozřejmě preferuju co nejmenší náklady, takže je lepší se domluvit včas.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt

administrator 03.04.2010 13:33:00

Evropská maratonská sezóna začíná na jaře a vrcholí na podzim, ale letní měsíce jsou na maratony skoupé. Celosvětově se v létě závody většinou přesouvají do jiných zeměpisných šířek, kde je k maratonu přívětivější počasí. Proto v letních měsících v Evropě moc kvalitních maratonů nenajdete. Výjimku tvoří 15. srpna maraton v Helsinkách.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.