amatérka ale nadšená!
ironman 22.09.2006 15:42:57
ne jde o to, abych viděl, kam to vytočíš:) a mohli jsme se bavit konkrétně, ten kopec by měl být spíše pozvolný, ne prudký.Tak si to užij:D
Pem 22.09.2006 15:47:54
[quote=ironman]ne jde o to, abych viděl, kam to vytočíš:) a mohli jsme se bavit konkrétně, ten kopec by měl být spíše pozvolný, ne prudký.Tak si to užij:D[/quote] díky moc za podporu, v pondělí ti dám vědět. ten kopec za vesnicí máme. V kunraťáku si pamatuju, že to je spíš horolezectví
Pem 27.09.2006 08:15:12
to ironman (i ostatní ?): Tak jsem zkusil změřit si tu TFmax. Tři sprinty do kopce po 300m byly nad mé síly. Musím přiznat, že jsem prostě netrénovaný. Dal jsem cca 250,200 a 180metrů. Tep 182. Potom jsem chtěl běžet normální 5 km kolečko, ale po 500m jsem to vzdal. S dechem ani tepem nebyl problém, ale bylo mi blbě, hlavně mě bolely spánky, čelisti a okolo. Mám teda dost problém, jak svůj trénink dál nastavit ??. Běhat na hubnutí (okolo 135 tepů/min, dle načtených rad) u mne znamená, že jsem v pátek běžel 12 km za 1:37, tj. 8min/1km… Měřím 180 a vážím 80kg. Takže to hubnutí není až tak moc nutné. Nemám problémy běžet delší dobu na vyšší tepy (a stejně ta rychlost bude dost slabá…pro Vás tragédy). Chtěl jsem nejprve trochu zhubnout a pak se zlepšovat. Ale to pomalé tempo mi prostě nesedí. Co by jsi mi poradil (poradili) ?? Pokud někdo poradí, nebo odkáže (nejlíp na nějaký konkrétní web/link), budu moc rád. Všem hezký den, pem
Pem 27.09.2006 08:19:03
to ironman (i ostatní ?): Tak jsem zkusil změřit si tu TFmax. Tři sprinty do kopce po 300m byly nad mé síly. Musím přiznat, že jsem prostě netrénovaný. Dal jsem cca 250,200 a 180metrů. Tep 182. Potom jsem chtěl běžet normální 5 km kolečko, ale po 500m jsem to vzdal. S dechem ani tepem nebyl problém, ale bylo mi blbě, hlavně mě bolely spánky, čelisti a okolo. Mám teda dost problém, jak svůj trénink dál nastavit ??. Běhat na hubnutí (okolo 135 tepů/min, dle načtených rad) u mne znamená, že jsem v pátek běžel 12 km za 1:37, tj. 8min/1km… Měřím 180 a vážím 80kg. Takže to hubnutí není až tak moc nutné. Nemám problémy běžet delší dobu na vyšší tepy (a stejně ta rychlost bude dost slabá…pro Vás tragédy). Chtěl jsem nejprve trochu zhubnout a pak se zlepšovat. Ale to pomalé tempo mi prostě nesedí. Co by jsi mi poradil (poradili) ?? Pokud někdo poradí, nebo odkáže (nejlíp na nějaký konkrétní web/link), budu moc rád. Všem hezký den, pem
m.thums 27.09.2006 08:38:23
Běhej na pohodu, jestli se cítíš dobře když běžíš rychleji, tak upaluj…samozřejmě, že záleží na tom, kam to chceš dotáhnout.
Brno
running-observer 27.09.2006 10:50:31
Takto zjištěné TF Max prozatím úplně stačí. Asi by ty blbé pocity byly menší, kdybys před tím testem byl lehce rozklusaný (max. 10 minut).
Jinak platí výše uvedená rada m.thumse. Každý druhý až třetí trénink můžeš zkusit běžet rychleji (ale ne nadoraz), ostatní zvolna, aby ses po tréninku cítil dobře. Chce to trpělivost, nechtít velké výsledky hned a najednou.
Pem 27.09.2006 11:02:08
[quote=running-observer]Takto zjištěné TF Max prozatím úplně stačí. Asi by ty blbé pocity byly menší, kdybys před tím testem byl lehce rozklusaný (max. 10 minut).
Jinak platí výše uvedená rada m.thumse. Každý druhý až třetí trénink můžeš zkusit běžet rychleji (ale ne nadoraz), ostatní zvolna, aby ses po tréninku cítil dobře. Chce to trpělivost, nechtít velké výsledky hned a najednou.[/quote] Jo, to rozklusání chybělo, chtěl jsem ten test mít zasebou a pak odběhnout trénink.
K tomu tempu. Trpělivost mám, nikam nespěchám. Jde mi o to, na jakých tepech mám běhat „na pohodu“ ? Zvolna je u mne tep AVG 135 při 10 km tréninku. S dobrým pocitem (že trochu makám) ovšem běhám 5 km na tepech 145–150–154/min. (můj nejrychlejší čas byl 31:30, při AVG 154 t/min.). Jak bys teda běhal ty normální tréninky (5–10, max.12 km) ? Těch 135 tepů mám už u pomalého běhu
petrp 27.09.2006 12:29:51
Poté, co mi odešly už dva sporttestery (od Tchiba, skvělá koupě :-/), jsem se vrátil zpátky k základům. Nemyslím, že by mi používání sporttestru něco přineslo, kromě zbytečných starostí. Na mojí úrovni hobíka o smyslu sporttestru dost pochybuju.
m.thums 27.09.2006 14:15:04
Souhlas, nedělejme z toho vědu, jsme běžci pro radost…ono je toho tolik, že by se jeden z toho …chi, chi, chi…tělo si řekne samo – prostě můžu – paráda, tak mažu, nemůžu, tak nemažu a vyklusávám.....hlavně se hýbat a to na pohodu !!!![quote=petrp]Poté, co mi odešly už dva sporttestery (od Tchiba, skvělá koupě :-/), jsem se vrátil zpátky k základům. Nemyslím, že by mi používání sporttestru něco přineslo, kromě zbytečných starostí. Na mojí úrovni hobíka o smyslu sporttestru dost pochybuju.[/quote]
Praha-Bohnice
BuckTheBug 27.09.2006 14:53:15
[quote=petrp]Poté, co mi odešly už dva sporttestery (od Tchiba, skvělá koupě :-/), jsem se vrátil zpátky k základům. Nemyslím, že by mi používání sporttestru něco přineslo, kromě zbytečných starostí. Na mojí úrovni hobíka o smyslu sporttestru dost pochybuju.[/quote] me naopka behani zacalo bavit jenom diky hodinkam s tepovkou. hodinky jsem si puvodne koupil spis ze zvedavosti na brusle. ale protoze srpen mi na brusle nejak casove nevychazel, po dlouhym premlouvani jsem si sel nazkousku zabehat. k behu jsem si vytvoril jeste na skole ten spravny telocvikovy odpor, protoze mi pak bylo akorat tak blbe, vsude me pichalo a chytaly me krece … ted jsem zjistil, ze kdyz alespon trochu posloucham pipani hodinek a neuvarim se behem prvnich 5 minut, muze byt behani prijemnou relaxaci. :)
petrp 27.09.2006 15:12:22
Je vidět, že co člověk to názor. A tak to má být… zkus a uvidíš sám (sama) :).
ironman 27.09.2006 17:36:17
Tak koukám, že ses vytrápil, to je dobře:)Běh na pohodu bych neřešil přes testr, ale spíš přes osobní pocity, je to prostě běh, při kterém se netrápíš, běžíš na pohodu a vydržíš ho dlouho. Každopádně bych ale zařadil 1× týdně něco svižnějšího. Zkus proto jít 10× 100m svižně, mezi dej 1minutu mezichůze. První se hodně brzdi, abys jí nepřekopl. Ideální je běžet to někde na rovině v lese. Přesná 100ka to být nemusí, stačí, když si odměříš u té první cca 30".Tento úsek pak zopakuj ještě 9×. Pokud by ses trápil, tak to nehroť a dej jich míň.Tepy si změř, ale běž to na pocit to znamená běžím rychle, ale ještě bych mohl trochu zrychlit(dá se říct na 90%). Před tréninkem dej alespoň 3km volný rozklus a po tréniku alespoň 2výklus, klidně i více.Měj se
m.thums 27.09.2006 20:39:19
OK. ;)[quote=ironman]Tak koukám, že ses vytrápil, to je dobře:)Běh na pohodu bych neřešil přes testr, ale spíš přes osobní pocity, je to prostě běh, při kterém se netrápíš, běžíš na pohodu a vydržíš ho dlouho. Každopádně bych ale zařadil 1× týdně něco svižnějšího. Zkus proto jít 10× 100m svižně, mezi dej 1minutu mezichůze. První se hodně brzdi, abys jí nepřekopl. Ideální je běžet to někde na rovině v lese. Přesná 100ka to být nemusí, stačí, když si odměříš u té první cca 30".Tento úsek pak zopakuj ještě 9×. Pokud by ses trápil, tak to nehroť a dej jich míň.Tepy si změř, ale běž to na pocit to znamená běžím rychle, ale ještě bych mohl trochu zrychlit(dá se říct na 90%). Před tréninkem dej alespoň 3km volný rozklus a po tréniku alespoň 2výklus, klidně i více.Měj se[/quote]
Brno
running-observer 27.09.2006 22:34:45
[quote=Pem][quote=running-observer]Takto zjištěné TF Max prozatím úplně stačí. Asi by ty blbé pocity byly menší, kdybys před tím testem byl lehce rozklusaný (max. 10 minut).
Jinak platí výše uvedená rada m.thumse. Každý druhý až třetí trénink můžeš zkusit běžet rychleji (ale ne nadoraz), ostatní zvolna, aby ses po tréninku cítil dobře. Chce to trpělivost, nechtít velké výsledky hned a najednou.[/quote] Jo, to rozklusání chybělo, chtěl jsem ten test mít zasebou a pak odběhnout trénink.
K tomu tempu. Trpělivost mám, nikam nespěchám. Jde mi o to, na jakých tepech mám běhat „na pohodu“ ? Zvolna je u mne tep AVG 135 při 10 km tréninku. S dobrým pocitem (že trochu makám) ovšem běhám 5 km na tepech 145–150–154/min. (můj nejrychlejší čas byl 31:30, při AVG 154 t/min.). Jak bys teda běhal ty normální tréninky (5–10, max.12 km) ? Těch 135 tepů mám už u pomalého běhu [/quote] Nejsem odborník na tréninkové plány, ale to asi není podstatné. Asi při frekvenci 3–4 tréninky týdně bych střídal tréninky takto: 1) 10 km při 135, 2) 8 km při 148, 3) 10 km při 130, 4) 5 km při 160–164, přičemž tréninky ad 2 a 4 je nutno začít a končit rovněž při nízké TF (130) – aspoň 5–10 minut. Ovšem toto vše lze docela zpestřit…
Pem 02.10.2006 14:17:31
Diky všem za podporu. Hlavně ironmanovi a observerovi. Docela mě to baví, zkoušet to jak mi to vlastně jde/nejde. Další moje tepové variace: 5km za 33:12 na tepech AVG 152. To je pro mne docela svižné …:-) Je to dost členitá trať lesem, ne moc kopečky, ale malinko obtížnější terén a samá zatáčka.
Podle vašich rad zkusím 3 tréninky týdně (2× mám basket): a) 10 km na 135t/min., b) 5km s těma vloženýma stovkama – to budou tepy 165 t/min. (2 km začátek volněji, 2 km konec taky volně), c) 10 km na 145 t/min. Držte mi pěsti. O úžasné zážitky začátečníka se podělím. Třeba to někomu pomůže.
P.S. za jeden měsíc jsem zhubl 1 kg. Respektive moje váha osciluje +/- 2kg o jedno kilo níž
ironman 02.10.2006 17:32:03
začatky jsou težky, ale stačí 2–3 mesice a pujde to nahoru uvidiš držím palce
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.