wobenzym
radon 17.05.2010 17:22:39
má smysl užívat wobenzym pravidelně,a tedy celoročně?myslím např.3krát dvě dražé jako prevence proti zranění nebo viroze?Když jsem si urval na hokeji rameno,bral jsem 14dní 3krát 7draže a myslím,že to pomohlo k rychlejšímu zhojení zranění.Ale jestli má smysl ho užívat celoročně,jsem se nkde nedočetl
Manětín
Kydy 17.05.2010 19:53:06
Já jsem užíval po operaci menisku Phlogenzim, což je něco podobného a nemohu posoudit, jestli mi to nějak pomohlo. Spíš ne. Když k tomu vezmu v potaz tu děsnou cenu, tak to radši nakoupim místo toho nějakou dobrou zeleninku, případně pivo Ale u mě se jednalo o poúrazový stav a Ty se ptáš na prevenci. Podle mě je nejdůležitější prevence řádná regenerace a strečink především po výkonu. Jestli pomůže Wobenzim musí říct nějaký lékař či odborník na tuto problematiku, jestli se tu vyskytuje. Já si dám radši to pívo
Praha
mapo 17.05.2010 20:38:03
Jsem jednou zkoušela Phlogenzim jako Kydy, když jsem měla prvně zánět okostice, zkoušela jsem i trávicí enzymy, jak někde radil Miloš Š., ale taky si myslím, že to moc nepomohlo. Proti zranění přece nejde brát nějaké prášky?? Když už máš nějaký zánět a chceš být rychle OK, tak zkus ibuprofen, ten má taky protizánětlivé účinky (3 x denně třeba týden) a stojí o dost míň. Proti virózám je asi nejlepší otužování-běhání za každého počasí.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 17.05.2010 21:22:47
>> radon, 17. 05. 2010 17:22:39
Na zranění to podle mne pomáhá. Já měl předminulý čtvrtek děsný pád, když jsem zakopl, a plnou vahou dopadl na levé rameno, aniž jsem stačil dát před sebe ruce. Rameno opuchlo, běhat se dalo za dva dny jenom z obtížemi, když endorfiny přehlušily tu bolest. Nasadil jsem 3× 10ks tablet Wobenzymu a 3× 3ks tablety Phlogenzymu, mažu Ibalginem a do týdne opuchnutí mizí. Stále to sice bolí (hlavně v noci), ale dá se s tím běhat (minulý týden 200km). A už se aspoň mohu bez potíží obléknout.
A jako prevence? To nevím, beru to jenom před ultra závody (případně po nich), a protože jsem zatím bez zranění, tak to snad pomáhá. Ale to člověk opravdu musí zavřít obě oči, protože cena je vysoká.
rach 18.05.2010 08:51:55
Mám známé lékárníky a ti mi jako kloubní prevenci doporučili kolafit. Každé ráno nalačno aspoň půl hodiny před jídlem ale hlavně pravidelně. Ptal jsem se jich i na drahé preparáty a měli pro ně jen úsměv.
Ještě jednou, nemluvím o poúrazovém stavu ale o prevenci.
xPablos 18.05.2010 09:11:10
Colafit beru taky. Byl jsem docela skeptik, ale asi po mesici uzivani me prestalo vrzat koleno, ktere chrastilo jeste predtim, nez jsem zacal behat.
Navic cena je oproti ostatnim pripravkum vic nez prijatelna. Davka na 2 mesice se da poridit kolem 290 Kc (coz je pod 5 Kc na den) – http://www.krasa.cz/…kolagen.html
vosice 18.05.2010 09:57:31
Wobenzym..nebo ještě lépe Phlogenzym,který je speciálně určen k hojení poúrazových stavů se opravdu doporučuje a měl by urychlit hojení cca o polovinu doby. Jako prevence je zbytečný. Snad jen Wobenzym ,který je účinnější při nemocech dýchacích cest apod.je dobré brát dlouhodobě ,má li člověk sníženou imunitu a je li dlouhodobě nemocný. Já osobně..bych zvolila raději prevenci přirozenou cestou…otužování,zdravá strava,sport na čerstvém vzduchu! Wobenzym bych si nasadila, jen pokud bych prodělala nějakou vážnější infekci..nebo se nemohla zbavit věčných infektů horních cest dýchacích.
Michalka 18.05.2010 12:47:33
Mám zkušenosti s curenzymem, co jsme užívala po zranění kotníku (špatně jsem šlápla při závodech do vrchu ), rozhodně se mi to hojilo rychleji, než normálně, což ale není přes noc. O ostatních zmíněných přípravích nic nevím, myslím, že by je ločvěk mohl brýt jako výživu pro klouby, ale to tě před zraněním stejně neuchrání, spíš se budeš rychleji regenerovat.
vosice 18.05.2010 13:32:45
>> Michalka, 18. 05. 2010 12:47:33
Myslím že curenzym, Wobenzym,Phlogenzym patří do stejné skupiny s podobným účinkem..
Sokolov
koyama 18.05.2010 14:10:11
Pokud bych chtěl něco užívat preventivně, určitě bych nešel do Wobenzymu s jeho cenou. Když se podíváš na složení jsou to jen trávicí enzymy a rutin. Obojí se dá sehnat mnohem levněji a alespoň mně to udělalo při zraněních stejnou službu, tedy mírné urychlení hojení. Důležité je, abys ty enzymy bral dostatečně daleko od jídla (před i po), aby nebyly použity pouze k jeho trávení.
Praha 4
Dav 18.05.2010 15:42:34
>> koyama, 18. 05. 2010 14:10:11
Moc prosím, pokud víš, šlo by to konkrétněji rozepsat, jaké enzymy, jaké dávkování…, pokud mi jde pouze o prevenci…,předem dík:-)
vosice 18.05.2010 16:42:32
>> koyama, 18. 05. 2010 14:10:11
V jaké formě a pod jakým názvem jsi je užíval?…neznám…
martin76 18.05.2010 18:01:44
pripojuju se, jestli mas tip na kvalitni enzymy za normalni cenu, byla by to parada. jsem teda trochu skepticky.
Praha
mapo 18.05.2010 18:25:41
Co se týče trávicích enzymů mají je ve Vitalandu. Je v tom ale právě ten fígl jak zmiňuje koyama, že se to musí užívat jinak než je doporučeno, tj. v dostatečném množství a odstupu po jídle, aby to nepůsobilo na trávení, ale právě na rychlejší hojení (tak nějak to doporučoval Miloš Š. v poradně). A to množství a ten odstup po jídle se právě dost špatně určuje. Já to myslím jedla cca 2 hodiny po jídle a teď už nevím, jestli 1 nebo 2 tobolky. Jelikož jsem běhala pořád (bez delší pauzy), tak to asi nemělo ten správný účinek, co to mělo mít, resp. nebyl asi výrazný.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 18.05.2010 21:17:12
Ideální je brát enzymi v noci a nebo hned po probuzení těsně před během. Společně beru i colafit, ten je asi opravdu na klouby dost dobrý. Brát se mají minimálně dvě hodiny po jídle a půl hodiny před ním. Ta noc a běh po ránu, když běhám většinou na lačno, je pro jejich vstřebání nejúčinější.
Sokolov
koyama 18.05.2010 22:10:15
Pokud jde o trávicí enzymy, je zapotřebí pídit se také po kvalitě. Např. u těch z Vitalandu (myslím, že jde o značku ProFitness) je jeden problém. Jsou sice celkem levné, ale oproti Wobenzymu v nich chybí trypsin a chymotrypsin. Což jsou enzymy, které štěpí bílkovinné peptické vazby, což je, pokud jsem to dobře z různých článků pochopil, pro kvalitnější regeneraci a hojení velmi důležité. Stejnou službu sice vykonává pepsin, který v běžných trávicích preparátech je, ale pouze v kyselém prostředí, tedy v žaludku. Naproti tomu trypsin a chymotrypsin dělají totéž v tenkém střevu (resp. dvanáctníku). Nejsem doktor, takže jestli plkám vyložené kraviny, klidně mě opravte. Píšu to, jak jsem to pochopil já. Je to jen taková okrajová záliba. Vystudoval jsem chemii, a tak mě tyhle pochody trochu zajímají a navíc jsem před lety prodělal zánět slinivky a tím jsem se do toho pokusil ponořit hlouběji. To je i důvod, proč vám nemůžu říct přesný preparát, který jsem užíval. Mně totiž zbyl po léčení následků toho zánětu a dnes už si nepamatuji, jak se jmenoval. Teď mám doma Wobenzym , který jsem loni dostal jako dárek k narozeninám, když jsem laboroval s achilovkou. Můžu jen napsat, co byste mohli hledat. Wobenzym totiž obsahuje:
- pankreatin (tedy proteásu, amylásu a lipásu)
- trypsin
- chymotrypsin
- bromelain
- rutin
Ovšem pokud jde o zánětlivé procesy, jak správně dodává mapo, je potřeba léčit také zánět. Ve Phlogenzymu by snad něco mělo být, ale ten jsem v ruce nikdy neměl, takže je to jen domněnka z doslechu. Wobenzym (ale samozřejmě i jeho alternativy) jako takový by měl pomoci např. urychlit hojení svalových mikrotraumat, zvyšovat imunitu apod. Nic samozřejmě není všespásné, ale já jsem přesvědčen, že kombinace trávicích enzymů a rutinu (nejčastěji na noc, nebo alespoň hodinu před jídlem a dvě hodiny po /problém je s masem, tam adekvátně později/) u mě způsobí rychlejší hojení hlavně těch drobných běžeckých zranění, jako jsou různá natažení, namožení apod. svalů či šlach zhruba o 20–30%.
Ježíš, to jsem se rozkecal…
Praha 4
radon 19.05.2010 12:38:43
Díky za kvalitní názory.Pokud budu chtít léčit různá mikrotraumata-zejména po náročnějších bězích,kolik si mám brát dražé na noc.
Praha
Borůvka 20.05.2010 11:02:43
Tak jsem se nechala inspiroval a včera koupila v lékárně Colafit pro manžela. Za pár hodin jsem se vracela zpátky, protože jsem si myslela, že mi prodali prázdnou krabičku. Magistra se smála, otevřela ji a ukázala ty kousky polystyrenu, vážící 0+0 gramů a nechrastící jako ostatní krabičky s vitamíny. Myslela jsem, že to bude největší perla dne. Ale předčila mě prodavačka v hračkářství. CHtěla jsem koupit synovi baterku. Měly tam krásné postavičky Legáčky. Jedna normální, druhá dynamo. Když jsem ho roztáčela, tak nesvítila. Tak jsem jí to řekla a odpovědí mi bylo: No, bodejť by to nesvítilo, když to nemáte zapojené do elektřiny.
Sokolov
koyama 20.05.2010 19:05:25
>> radon, 19. 05. 2010 12:38:43
Já beru 3× denně 5 kousků. Na noc je to nejlepší, ale jednou denně by to nestačilo.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.