Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » priberanie z behania?

priberanie z behania?

Nalezené položky: 19 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

ondine žena 06.09.2010 21:30:32

Dobrý deň,

behám rekreačne každý deň cca 8km, spočiatku som behávala večer, teraz som si trasu rozdelila a behám cca 4km ráno a 4 večer, pretože ma po dlhom behaní strašne bolievala hlava a niekedy aj žalúdok. Je možné, že z behania priberám? Čítala som už o tom na internete, že to môže mať viacero príčin, obmedzila som aj jedlo, ale váha ukazuje stále viac. Okrem toho mávam po behaní strašne nafúknuté brucho. Behám teraz trvalo asi polroka, predtým som mala asi polročnú prestávku kvôli zdravotným problémom. Stravujem sa zdravo, som dlhé roky vegetariánka, podľa iných ľudí jem málo, väčšinou jem jogurty, ovocie a obilniny. Nejem chlieb ani cestoviny, zemiaky a ryžu len veľmi výnimočne. Hmotnosť sa mi v poslednej dobe stále zvyšuje a neviem, či to pri takomto rekreačnom behaní môže byť naberaním svalstva. Okrem behania každý deň cvičím dvakrát cviky na spevnenie brucha. Som už z toho zúfalá, rada by som niečo proti tomu urobila, ale neviem čo. Nadváhu inak nemám, mám normálnu hmotnosť, len ma znepokojuje to priberanie, chcela by som skôr schudnúť alebo si udržať aspon stálu hmotnosť. Liečim sa niekoľko rokov na hypotyreózu a pred niekoľkými mesiacmi mi diagnostikovali anémiu (hemoglobín 80). Budem vďačná za akékoľvek skúsenosti a rady. Mám 23rokov. Ďakujem vám!

Motto: ,,Pain is weakness leaving the body." Tom Sobal
avatar

Ústí nad Labem

Peggy žena 06.09.2010 22:09:25

To znám!!! Čím víc sportuji, tím víc jde váha nahoru. Nevím, zda je to tím, že při sportu mám sklon jíst jednoduché sacharidy a vůbec jíst víc. Nebo naopak jsem se setkala s názorem od instruktorky v posilovně, že jím na takové množství pohybu málo a tělo najíždí na úsporný metabolismus. Bůh ví. Taky mě to děsí, protože nevím, kdy se to zarazí.

avatar

Celkem 920,36 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:58:01 (2010)
půlmaraton: 2:19:55 (2010)

Mnemosyne žena 06.09.2010 22:26:56

Souhlasím s Peggynou instruktoukou, může to paradoxně být tím, že jíš málo. Tělo je bestie a když nedostane dost, bude ukládat i z minima. Chce to se netrápit hladem a jíst rozumně a hlavně – často.

Složení stravy bez masa neporadím, já za dva roky vegetariánství děsně přibrala, tak jsem se pokorně vrátila k masu.

Motto: ~ run free ~
avatar

Čuťas žena 06.09.2010 22:44:42

Problém může být i v hypotyreóze, kde obecně dochází ke zvyšování hmotnosti v důsledku zpomalení metabolismu. Tvoje dávka tyroxinu nemusí být dostatečná a začne se to projevovat zvyšováním hmotností. Upozorni endokrinologa, že jsi začala sportovat.

avatar

Sloviensko

rudo muž 07.09.2010 00:54:11

>> ondine, 06. 09. 2010 21:30:32 nuz ty si teda nadsena bezkyna, ked si zacala behat 4 roky pred svojim narodenim ;-)

odporucam precitat diskusiu v teme : hubnuti, napisal som tam detaily roznych mechanizmov ktore sa ta mozu tykat.

specificky z tvojho popisu by som sa sustredil na niekolko veci :

  • ked ta bola hlava po behoch na 8km a musela si ich rozdelit na 4+4, je to mozno tym ze si behala prilis rychlo a pred behom zjedla nieco sladke, vybudila inzulin, zrazila cukor a rychlym behom vycerpala zvysok krvnej glukozy a mozog zacal protestovat ze nema glukozu – bolest hlavy a zaludok bolel lebo zacal davat signaly hladu. Niekedy hlava zaludok mozu tiez signalizovat rozvratenie vody-mineralov.
  • strava – poznam mliekovo-ovsakovo-ovocne vegetarianstvo, robil som to dlhe roky a znicil si zdravie

kombinacia obilnin s ovocim je absolutne nevhodna, je to nestravitelne a takisto mliecne vyrobky su same osobe nestravitelne a v kombinacii s ovocim a obilninami – no proste, vyrabas si z brucha akysi kvasny sud, povedal by som ze fabriku na alkohol, burciak, pivo a kvasene mliecne vyrobky – kysle mlieko, kyslu smotanu a jogurt. Problem je v tom ze vtej fabrike sa tie 3 vyrobne linky miesaju dokopy, a tak vysledok nie je ani kvalitne vino alebo kvalitne pivo ani kvalitny kefir, ale kvasiaca zmes, ktora tvori obrovsky tlak, este ze ti funguje pretlakovy ventil, inak by ta roztrhlo.

zdrave vegetarianstvo musi byt zalozene na zelenine, hriboch, morskych riasach a surovych tukoch.

potrebovala by si na nejaky cas uplne vynechat vsetko ovocie aj obiloviny aj mliecne veci a jest len zeleninu atd, po case potom zacat pridavat opatrne necukrove ovocie v malych davkach a nemiesat ho s nicim inym.

mozes mat cisto ovocny den ked nejes nic ine, potom iny den mat absolutne bez ovocia. Moj odhad je ze z takej stravy musis byt uplne demineralizovana, vyslachtene ovocie uz neobsahuje takmer nic okrem fruktozy a trochu vitaminov zacni si davat do vsetkeho morsku sol a prestan pouzivat kuchynsku sol.

napisem neskor nieco aj o hormonoch drzim palce

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 2855 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:37 (2011)
půlmaraton: 1:54:29 (2011)

rach muž 07.09.2010 07:40:24

To bolení hlavy není normální a signalizuje že něco není v pořádku. Já trpěl na migrény celkem dost a když jsem začal běhat tak ji mám maximálně tak jednou za měsíc.

Nemám nic proti vegetariánství ale pokud chceš běhat tak se musíš pořádně najíst. A to nevím jestli jogurtem dokážeš. Nenutím ti chleba se špekem ale tělo potřebuje nemít dojem že je energeticky drancováno, pak ukládá zásoby i z ničeho.

Nejsem asi vhodný příklad (pro nic na světě) ale zhubl jsem 13 kilo za půl roku „jednoduše“ tím že držím výdej nad příjmem, běhám pomalé dlouhé běhy na tukový metabolismus (2–3 hodiny po posledním jídle) a jím tak abych neměl nikdy hlad, takže pořádně. Snažím se o minimum jednoduchých cukrů ale když dostanu chuť na sladké tak spráskám klidně celou čokoládu protože věřím že tělo si říká…

avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 07.09.2010 15:09:33

Bolesti hlavy a žaludku mohou souviset s příliš vysokou zátěží a mírou laktátů, kterou díky tomu produkuješ. Trávila jsem jednu horsko-turistickou dovolenou s trenérem mládežnické atletické reprezentace a ten podobné příznaky z přetažení u běžců popisoval. Měříš si tep?

Ohledně stravy souhlasím s Rachem.

Motto: no stres
avatar

ondine žena 07.09.2010 15:57:57

Ďakujem vám všetkým za názory! O tej bolesti hlavy som čítala na nejakom americkom fóre a niekto tam písal, že mal tiež tento problém a doktor mu povedal, že je to tou anémiou a nízkym tlakom (ktorý ja mám, väčšinou cca 90 a k tomu vysoký pulz). Snažím sa teraz piť aj viac tekutín, lebo keď na to nedávam pozor, koľkokrát večer zistím, že som od rána nič nepila, málokedy cítim smäd.

S tou hypotyreózou to mám tak, že už beriem tie isté lieky asi 5 rokov (tj od začiatku liečby), výsledky mám niekedy horšie ako keď som začala s liečbou a cítim sa rovnako a cítim, že mám metabolizmus veľmi pomalý a stále som unavená. Už som aj zmenila doktorku, dúfala som že to bude lepšie, ale tá mi nechala tie isté lieky, akurát mi ich na istý čas zvýšila a potom zase asi po 3 mesiacoch znížila, teraz najnovšie mám brať obdeň rôzne dávky. Každý k tomu zaujme taký postoj, že takto to už budem mať celý život a nič sa s tým v podstate nedá robiť, aj ten tlak že mám z toho taký nízky, len potom neviem načo mám do seba pchať tie hormóny. Bohužiaľ na Slovensku je ťažké nájsť lekára s iným prístupom a mám pocit, že to tú doktorku ani nezaujíma, do anamnézy mi vždy píše veci, ktoré jej ani nepoviem, sama od seba napíše, že sa cítim dobre a nič ma nebolí a pod. Už som zo zúfalstva rozmýšľala aj o tom, že vyskúšam nejakú alternatívnu liečbu. Viem, že každý máme telo nastavené inak, ale poráža ma, keď vidím niektoré vychudnuté kamarátky, ktoré športovali naposledy na telesnej výchove na základnej škole, napchávať sa nezdravým jedlom v akejkoľvek dennej dobe a k tomu pijú veľa alkoholu a nepriberú ani deko. Zatiaľ čo niektoré sa musíme drieť, aby sme si udržali aspon akú takú hmotnosť. Jediný môj úlet je, že si dám občas kúsok čokolády, aj to väčšinou tmavej s vysokým obsahom kakaa.

Rudo, ďakujem za radu, nevedela som, že si môžem spôsobovať takéto problémy tým, že jem ovocie, obilniny a mliečne výrobky, všade čítam o tom, aké je to zdravé a myslím, že na tom čo hovoríš niečo bude, lebo s pocitmi „na prasknutie“ bojujem skoro denne, len výnimočne mám deň keď ma nebolí brucho, väčšinou paradoxne keď jem viac, niekedy od bolesti ledva chodím. Keď to ale všetko vynechám, potom už naozaj neviem, čo budem jesť, ale pokúsim sa to aspon nejak obmedziť a toľko to nemiešať, aj s tou soľou.

Kulíšek, tep si nemeriam, musím si o tom niečo naštudovať, lebo o tom skoro nič neviem.

Motto: ,,Pain is weakness leaving the body." Tom Sobal
avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 07.09.2010 16:13:46

>> ondine, 07. 09. 2010 15:57:57

Ahoj,

stručný popis „fungování“ tepové frekvence při běhu je tady: http://behame.cz/…kvence-uvod/

Myslím, že se i na těchto www vedla k tomuhle tématu diskuse, ale nepodařilo se mi jí teď dohledat.

Každopádně Ti držím pěsti, aby se Ti podařilo narazit na lékaře (nebo kohokoliv jiného), kdo Ti dokáže poradit komplexně a efektivně!

Obdivuju energii, s kterou do toho jdeš, i když je to jistě hodně ubíjející a únavné…

Drž se!

Motto: no stres
avatar

ondine žena 07.09.2010 16:41:05

Kulíšek, ďakujem!! Hneď si to aj prečítam. Behanie mi napriek problémom s hmotnosťou a bolesťami dáva stále viac pozitívneho, takže sa nenechám odradiť, je to moja terapia :)

Motto: ,,Pain is weakness leaving the body." Tom Sobal
avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 07.09.2010 16:47:07

>> ondine, 07. 09. 2010 16:41:05

Tak to si jednička!;-)

Motto: no stres
avatar

Sloviensko

rudo muž 07.09.2010 23:03:54

>> ondine, 07. 09. 2010 16:41:05 co ti zostane jedavat ?

nuz to na co bol clovek naprogramovany pri konstrukcnom vyvoji: zelenina, zelenina, zelenina, k tomu strukoviny – hrach sosovica fazula, morske riasy, huby-hriby cerstve i susene, a surove tuky : avocado, kravske maslo, vajicka, cerstve orechy a semiacka, rybi tuk a olivovy olej, kokos, kokosovy olej. ak potrebujes viac energie a viac plniva tak celozrnna ryza.

mozes miesat ryzu so zeleninou, mozes miesat miesat ryzu s nastruhanym kokosom alebo LSA atd, nasypat kakao a skoricu, lyzica medu a mas perfekt jedlo. sustred sa na zeleninove polievky, omacky a gulase.

co sa tyka zdravia – je to hakliva tema, ale napisem to v com ja pracujem a comu verim :

kazda diagnoza sa da vyliecit totalne ale nie kazdy clovek moze byt vylieceny. zalezi to od programov podvedomia ktore do nas okolie dostalo. ak si uverila doktorom ze ta diagnoza sa neda liecit a musis mat lieky naveky, tak tvoje podvedomie bude tak regulovat telo aby to bola pravda. ked uz toho budes mat dost tak vymazes tie skodlive programy z podvedomia a nahras si tam ine – programy na totalne a trvale zdravie a vesmir ti pomoze najst riesenia. ak ta to zaujma a si pripravena zacat zdravie tak mi napis. ak sa ti zda cele divne tak to ignoruj a zabudni co som napisal.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

bettyka žena 08.09.2010 06:05:22

>> rudo, 07. 09. 2010 23:03:54

vidim, ze vies poradit aj v dalsej oblasti -zdravie. teda mam aj dalsiu otazku…ako je to s alergiou-astmou a behom? ja sa snazim behat bez liekov, ale niekedy citim, ze naozaj mam skrateny dych, ale snazim sa rozdychat aj bez sprayov. ked vsak mam prislusny liek na alergiu v sebe, citim, ze sa mi bezi lahsie..tak ako mam postupovat?

avatar

Sloviensko

rudo muž 08.09.2010 08:48:20

>> bettyka, 08. 09. 2010 06:05:22

najlepsie je sa zbavit alergii a asthmy a je to.. znovu je to otazka programovania podvedomia a dalej stravy

samotna astma sa da dobre regulovat dychacimi cviceniami mozes skusit nejake jogove spolky specializujuce sa na dychacie cviky, relaxacia je tiez dolezita zlozka, skusit by sa mohla aj Buteyko technika, neviem ci na slovensku sa vyucuje ?

Ak chces riesit konkretne veci tak mi radsej napis email

drzim palce

rudo

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

10 km: 0:50:20 (2010)

Zuzana23 žena 08.09.2010 09:53:18

>> ondine, 06. 09. 2010 21:30:32

Ahoj, neměla jsem čas na čtení všech komentářů, ale kdyžtak posílám odkaz na stránky, kde je docela zajímavé „vaření“ a určitě i doporučení vyvážené stravy. http://vitakucharka.blog.cz/ . Nejím maso už 13 let, ale tvé problémy jsem nikdy neměla, i krev dávám pravidelně. Jenže jím jinak a bohužel nevěřím, že dnešní jogurty jsou opravdu jogurty, ovoce a zelenina jsou jen na pohled. Pokud možno vybírám jen české výrobky, vlastní nebo z trhů od malých pěsitelů. Jde to do peněz,ale aspoň je to ovoce a zelenina. Tak ať se ti vše zlepší a jídlo ještě přehodnoť, tělo taky musí z něčeho žít:o).

avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 08.09.2010 10:06:35

>> bettyka, 08. 09. 2010 06:05:22

Pravidelné léky užívám jak mám, Symbicord,, ty nárazové, co mají pomoci v kritických situacích, jako třeba Berodual omezuji na minimum, ale pořád, hlavně při běhání, tahám při sobě. Ale nijak se astmatem při běhání omezovat nedám :-)

Motto: ...kam až?
avatar

ondine žena 08.09.2010 15:23:49

>> Zuzana23, 08. 09. 2010 09:53:18

Ja som presvedčená, že moje problémy nie sú spôsobené tým, že nejem mäso, ale vieš ako je to s vegetariánstvom na Slovensku a v Česku (teda hlavne asi na tom Slovensku), už to ani nehovorím u doktorov keď raz za čas k nejakému idem, lebo všetky problémy hneď pripisujú tomu, pritom ja sa cítim oveľa lepšie odkedy nejem mäso. Zaujímalo by ma, či sa tak zhrozene pozerajú, aj keď im niekto povie, že fajčí 40 cigariet denne. Verím, že nie všetci sú takí zastaralí, ale bohužiaľ, bývam v malom meste kde to tak je. Chudokrvná som bola aj predtým, akurát sa to nedávno zhoršilo, ale tiež si myslím, že z iných dôvodov ako z vegetariánstva, to by som už mala problémy dávno, už v 14 som prestala jesť všetko okrem kuracieho mäsa príležitostne a asi v 17 som prestala aj s tým, teraz budem mať o mesiac 24 rokov.

S tým čo píšeš o potravinách úplne súhlasím, všade sa predávajú len imitácie ozajstného ovocia a jogurtov atď. Ja si kupujem grécke jogurty, pretože tie sa mi zdajú byť zdravšie a „ozajstnejšie“ ako všetky tie riedke farebné veci, niečo kupujem v bio obchodoch a ovocie tiež hlavne na trhu pokiaľ sa dá. Keď čítam rôzne blogy o jedle, ktoré píšu ľudia z USA a Kanady a vidím aký výber zdravého jedla tam majú a že to pre nich nie je ani finančne také nedostupné, poráža ma že u nás v tomto nemáme ani zďaleka také možnosti. Som ale rada, že niektoré hypermarkety už predávajú vlastné bio výrobky, ktoré nie sú také drahé a musím povedať, že čo sa týka bio potravín a zdravého jedla celkovo,v ČR sú možnosti podstatne väčšie ako na Slovensku.

Motto: ,,Pain is weakness leaving the body." Tom Sobal
avatar

bettyka žena 08.09.2010 18:07:03

>> Dav, 08. 09. 2010 10:06:35 ja mám každý deň užívať aerius a spray atrovent,ale teraz som neužívala asi mesiac ten aerius, ale aj dnes sa mi zle dýchalo, odbehla som len 9km. budem musieť teraz na jeseň zas zaradiť lieky…brrrr…so sprayom sa mi nechce behať, mám ho v aute. myslela som si, že behom sa dajú uplne odstrániť problémy s dýchaním…(zlep­šilo sa to, ale na jeseň sa mi pohorší)

avatar

Sloviensko

rudo muž 08.09.2010 21:56:51

>> ondine, 08. 09. 2010 15:23:49 absolutne suhlasim. vegetarianstvo – lepsie povedane veganstvo alebo takmer veganstvo, je najlepsia cesta k zdraviu, takemu naozajstnemu a teraz je rozhodujuce obdobie pre ludstvo na takyto system prejst. Vysvetlenie je prilis komplikovane pre tuto debatu. V blizkej buducnosti bude vegetarianstvo/ve­ganstvo bezny sposob stravy a snad jediny mozny sposob stravy. Je pravda ze v mnohych statoch a kulturach je takyto sposob dobre mozny, prakticky, pohodlny a lacny, dokonca ekonomickejsi pre jednotlivca a v konecnom, dosledku pre celu spolocnost. problem je v dezinforamciach a tiez v tom ze do takehoto trhu s potravinami sa namontovali firmy predavajuce vyslovene nezdrave a skodlive vyrobky a pritom ovladli trh s reklamou a uplne zblbli ludi snaziacich sa o zdravie alebo o sport. priklad su napriklad rozne ranajkove obilne vyrobky. Vegetarianstvo same osobe moze bytaj velmi nezdrave a lekari sa stretavaju prave s tymi vegetarianmi co to robia nezdravo. kedze nechapu principy zdravia a stravy, tak ich skratkovita reakcia je celkom logicka – stretavaju velmi nezdravych vegetarianov. Ked sa ale clovek naozaj zamysli nad tym co je k dispozicii, tak sa da zariadit superzdrava strava celkom lacno, lacnejsie ako strava beznej populacie, reba sa pozriet na zaklad, nie na specialne supervyrobky. Ked sa zacne celozrnnou ryzou a sosovicou, tak je to lacne, zelenina by sa mala dat pestovat na zahradke, hriby nabierat a nasusit zadarmo a naucit sa ktore divoke rastliny v prirode su jedle a choditna prechadzky do lesa a prist domov s plnou krosnou stravy. Napriklad listy zihlavy, pupavy, divu cesnak, a rozne lesne plody. kazdy dom by mal mat zopar roznych jabloni daju sa kupit aj odrody starych povodnych stromov a nejaky ten orechovy strom. Clovek by v podstate mal dokazat zit superzdravo a uplne zadarmo. Clovek panelakovy to ma samozrejme tazke… ale je velmi pravdepodobne podla toho ako zmeny na Zemi prebiehaju ze clovek panelakovy zanikne tak ci tak a vrati sa na dedinu.

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 19 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.