Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » kolena, bolest svalů - nadšená začátečnice prosí o rady..

kolena, bolest svalů - nadšená začátečnice prosí o rady..

Nalezené položky: 20 První Předchozí | 1 | Další Poslední

weera žena 16.09.2010 13:24:40

Ahoj, je mi 23 let a běhat jsem začala před nedávnem (před 14-ti dny a běhám ob-den) Běhám na tvrdém povrchu, zatím jen výklusem, 30–40 min. Nic nepřepaluju a běhám tak, jak by začátečníci měli. (znám základní pravidla a řídím se podle nich) Několik minut po výběhu(asi po 15.minutách) mě začnou bolet svaly a postupně těžknou (jak lýtkové, tak stehenní. Lýtkové ale víc). Ke konci už mi přijde že běhám jak robocop :D Na sport jsem ale zvyklá a nikdy jsem neměla problém. Je pravda, že běhat jsem začala až teď a zatím nemám zrovna ty nejkvalitnější boty (moje „ojeté“ adidas, které ani nejsou určeny na běh), ale jsem zvyklá denně ujít i 30km a nikdy mě svaly nebolely. Je možné, že je to nevhodnou obuví? Nebo prostě tím, že jsem dřívě neběhala? Dalším problémem je bolest kolena (levého, z vnitřní strany)…asi po stejné době mne začne bolet koleno (se kterým také nebyl nikdy problém). Po běhu to přejde, ale začne znovu vždy, když vyběhnu. Doufám, že všechny problémy ustanou a že je to vše jen tím, že jsem začala. Běhání mě opravdu „chytlo“ a nechci se nechat odradit bolestí.

Moc všem děkuji za rady a nápady.

Kamhajek

Celkem 10023 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:29 (2003)
půlmaraton: 1:39:09 (2013)

Kajmann muž 16.09.2010 14:16:18

Ahoj, jestli mohu názor, tak kvalitní běžecké boty kup co nejdřív. Obecně platí: Čím trénovanější noha, tím lépe si poradí s nekvalitou a obráceně, ať už se mluví o výbavě, či o povrchu. Jestli Tě to opravdu chytlo, tak tím nic nezkazíš. A pro úplného začátečníka se mi zdá 7 jednotek (navíc na tvrdém) ve 2 týdnech až moc. Běh je jednostranná záležitost, bohužel nemáš možnost prvkového tréninku jako třeba plavci. Jsou dvě možnosti, buď těch prvních pár týdnů, či měsíců protrpíš, nebo uber na běhu a kombinuj. Z vlastní zkušenosti doporučuji třeba to prvkové plavání (jenom nohama), 5×běh, 2×plavání. Pokaždé když s během znovu začínám, řeším stejný problém. ;-) Letos jsem se ale rozhodl trpět. :-D

Motto: Proč vlastně běhám, když mě nikdo nehoní?!

Třinec

Celkem 2948 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:52:23 (2010)

renos muž 16.09.2010 14:26:05

No mě taky po delší přestávce bolívají kolena a kotníky, ale tak po 10 dnech si to vždy zvykne. Já sice nemám co radit, jsem běžecký začátečník, ale být tebou tak zpočátku dám mezi běhy dva dny pauzu, obden je myslím moc. Taky pokud máš možnost běhej po měkčím povrchu a boty si určitě kup. Nenech se odradit, jsi mladá, tělo si zvykne, ale chce to čas a ten máš ne? ;-)

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 16.09.2010 15:35:09

myslim, ze dovodom pre bolest,ako ju popisujes, je nespravna technika behu. po 15 minutach ta nema preco boliet stehenny sval… mrkni sem: http://www.youtube.com/watch?… http://www.youtube.com/watch?…

…a mas skvelu sancu vyuzit tvrdy povrch a zacat hned od zaciatku s tym, ze vyzujes svoje „ojete“ adidy a pojdes naboso. beh naboso ta automaticky nauci spravne naslapovat. tak isto ti zosilneju tie „spravne“ svaly a upony…

Motto: the best runner leaves no trace

Celkem 4339 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 2:05:18 (2011)

Nina H. žena 16.09.2010 20:34:42

Hmm, mňa ešte napadá, nebeháš náhodou v teréne-kopce?z toho môžu tiež pekne bolieť stehná a lýtka :)

Kroměříž

Jita žena 16.09.2010 20:52:09

Weero, přikláním se k radě investovat do kvalitní obuvi, pokud Tě běhání chytilo, nemáš na co čekat. Změň tvrdý povrch za měkkčí. Před tréninkem moc neprotahuj, spíš rozehřej, zařaď běžeckou ABC, uprav techniku – jdi s někým zkušeným na běh, sama se nevidíš. Bolesti vnitřní části kolene jsou způsobeny buď nesprávným došlapem, pronací, nebo přetížením vnitřní části kvadricepsu. Po běhu je potřeba protáhnout – cca hodinu po skončení přední stranu stehna, nechoď v žádném případě do velkého napětí, míň je víc, reflexní změny, které se v kvadricepsu nejspíš nacházejí a mohou být příčinou bolestí kolena nereagují na velké napětí, jen na malé, vydrž v protažení klidně minutu i víc, velké svalové skupiny vyžadují čas a trpělivost. Jak jsou na tom klenby? Kolik vážíš? Možná by bylo vhodné doplnit trénink kolem, stejně tak balanční trénink neuškodí – nestabilní plochy… Jitka Stehlíková

Motto: Dopředu vlastními silami. Každý krok se počítá.

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 16.09.2010 22:30:38

>> Jita, 16. 09. 2010 20:52:09

v podstate sa priklanam k tvojej analyze ohladom moznych chyb v technike, je tu ale jedna otazka?

myslis, ze maksi povrch a kvalitna obuv pomozu klenbam a technike behu? odpoved znie: NIE… podla mna, he

maksi povrch ti viac odpusti ako tvrdy, to znamena, ze len viac stoleruje chybny naslap a podobne. na tvrdom mas intenzivnejsi signal pre mozog ohladom vibracii a inych problemov. kvalitna obuv s vypolstrovanou patou len podpori naslap na patu a v konecnom dosledku znamena tvrdsi impakt – a klenbe nepomoze uz vobec.

preto som odporucal na zaciatku zacat s cvicenim naboso… k topankam sa mozes vratit kedykolvek… rychlejsi progres ale podla mna spravis naboso a na tvrdom (a to nemam v umysle propagovat bosobeh ;))

samozrejme, vsetko treba pomaly, ale opat: pocuvat svoje telo je zaklad

Sloviensko

rudo muž 17.09.2010 01:00:16

>> PeterFabok, 16. 09. 2010 22:30:38 absolutny suhlas. zaciatocnik je v idealnej situacii nenaucit sa behat nespravne a nezvykat si na nejake tazke hrube gumove kopyta. beh na boso na betone je najvhodnejia ucebna metoda spravnej techniky behu. mam pocit z popisu bolesti ze bezecka technika moze byt celko dobra, kedze bolia lytka a stehna (nezvyknute na namahu) mohlo by to znamenat ze pri doslape sa doslapuje na prednu cast nohy a lytka su nutene to utlmit a nedopadnut na patu a vratit akumulovanu energiu pri odraze – je to pre lytka narozna makacka a pre nebezca je to nieco uplne ineho. 30km chodze na to nepripravy kedze pri chodzi sa doslapava na patu a lytko je pri doslape uplne pasivne, nefunkcne. Rovnako stehna ked tlmia dopad cez pokrcene koleno dostavaju zabrat a kedze je to novy sport tak bolia.

ja by som odporucal bezat vzdy len toklko minut aby sa nebezalo v bolesti – ked zacnu bolesti svalov tak prestat, pripadne si oddychnut a skusit znovu.

stare neperujuce boty su ovela lepsie ako perovacie tzv „bezecke“ specialne nove boty, naboso je ale super najspravnejsie. odporucam doma chodit naboso po spickach – teda na prednej casti noh bez dotyku patami, lytka sa vypracuju.

velmi dobra priprava je chodza dozadu – kedze sa nuti doslap na prednu cast nohy a lytko musi robit brzdivu pracu, neskor tiez robit poklus dozadu kde sa nuti velmi aktivna praca stehien a zadku a nedovoli sa nespravna technika technika buchania patou do zeme

Motto: you can't stop, what is coming !

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 17.09.2010 17:47:28

>> Kajmann, 16. 09. 2010 14:16:18 Moznost prvkoveho treningu mas aj pri behu

weera žena 17.09.2010 19:44:57

Moc všem děkuju za odpovědi, ani jsem to nečekala :) dám na Vaše rady (ne všechny) :) a dám vědět jak to se mnou vypadá… jsem ráda, že se rozvinula taková debata.. mějte se a ať to běhá… ;)

Kamhajek

Celkem 10023 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:29 (2003)
půlmaraton: 1:39:09 (2013)

Kajmann muž 17.09.2010 23:26:04

>> PeterFabok, 17. 09. 2010 17:47:28 Samozřejmě, ale uznej, že máš omezené možnosti…nebo snad umíš úplně vynechat nohy při běžeckém tréninku?

Motto: Proč vlastně běhám, když mě nikdo nehoní?!

weera žena 18.09.2010 16:54:29

uznávám, bez noh se běží stěží… :D

ondine žena 19.09.2010 17:12:26

Ahoj,

mám 23 rokov a mala som na začiatku behania (cca 18–19) ten istý problém čo Ty, sedávala som po nociach a ráno pred odchodom do školy v horúcej vani so slzami v očiach, také bolesti som mávala, niekedy som myslela, že ani nevyrazím z domu. V noci som sa budila na kŕče v lýtkach a vnútorná strana jedného kolena ma bolievala tiež (ale ja som na ňom ako malá mala natiahnuté väzivo a občas sa bolesť vracia). Tiež som bola veľká frajerka a behala zo začiatku v halovkách a starých converskách (!), zdalo sa mi vtedy zbytočné „vyhadzovať“ peniaze za špeciálne boty, no teraz asi môžem byť vďačná, že som si v takej obuvi úplne nezničila kĺby. Až nepekný pád v daždi ma presvedčil o tom, že bežecké boty asi nie sú také zbytočné, aj keď je človek len začiatočník a rekreačný bežec. Nekúpila som si žiadne extra drahé, Adidas za cca 1500kč, hlavne som chcela, aby boli aj do dažďa. Neviem na akej ceste beháš, ale myslím, že naše „kvalitné a rovné“ chodníky a cesty sú námahou aj pri chôdzi, nie ešte pri behaní.

Ešte si myslím, že je strašne dôležitý strečing aj pred aj po behaní, možno sa to nezdá, ale naozaj to veľa môže zmeniť. Ja bývam v činžiaku na 4.poschodí bez výťahu, takže často využívam na pretiahnutie práve cestu po schodoch :)

U mňa bolesť postupne prešla, teraz mávam málokedy bolesti, hlavne ale keď som unavená. Toto nie sú žiadne rady odborníka a profesionálneho športovca, som tiež len rekreačný bežec, teraz behám väčšinou dvakrát denne spolu nejakých 7–8km, ale bolesti som si na začiatku užila dosť a to som behávala samozrejme menej. Myslím, že by bolo dobré začať s menšími vzdialenosťami a postupne pridávať. Dúfam, že sa to zlepší a nezoder sa :-) Veľa šťastia a nevzdávaj sa, bolesť prejde!

Motto: ,,Pain is weakness leaving the body." Tom Sobal

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 19.09.2010 22:54:21

>> Kajmann, 17. 09. 2010 23:26:04

;) nohy sa daju tazko odmontovat, ale povedzme ze sa da predefinovat ich uloha. napr. ked trenujes postoj alebo prenasanie vahy, nohy aktivne nezapajas.

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 19.09.2010 22:59:40

>> ondine, 19. 09. 2010 17:12:26

tie prvotne problemy byvaju dosledkom znameho TMTS (too much too soon) a vacsina ludi tym prechadza. uvedomelostou a primeranostou davok sa to da podla mna minimalizovat.

aky vyznam ma podla teba strecing pred behom? ja osobne to napriklad nerobim, strecujem len po behu. pred behom by som odporucil skor uvolnovacie cvicenia.

Sloviensko

rudo muž 19.09.2010 23:14:14

>> ondine, 19. 09. 2010 17:12:26

takže často využívam na pretiahnutie práve cestu po schodoch :-D

ondine žena 21.09.2010 20:29:57

>> rudo, 19. 09. 2010 23:14:14

ja neviem mne sa zvykne niekedy ťažko behať keď sa predtým nerozcvičím, v práci veľa stojím (predavačka…) a mávam často z toho opuchnuté nohy a potom ledva chodím, nie ešte aby som behala, možno je to len placebo efekt a to cvičenie predtým je naozaj zbytočné :-)

Sloviensko

rudo muž 21.09.2010 22:43:02

>> ondine, 21. 09. 2010 20:29:57

prepac, ja som sa len zasmial nad slovnym spojenim pretahovanie na schodisku – spomenul som si hned na jednu susedu z dtestva ;-)

mne sa tiez casto stava ze som stuhnuty pred trenigom a robim jogu alebo ine natahovacky.

opuchnute nohy signalizuju nutnost zamysliet sa nad stravou, pouzivat iba spravnu sol – len morsku, zmenit pitny rezim… fakt ze stojis cely den na nohach by nemal byt dovod na opuchanie noh. Skus z apultom v robote stat tak ze mas aspon trosku pokrcene kolena a men ten uhol pokrcenia, nestoj cely den so zablokovanymi kolenami. ake mas v robote boty – nie su nahodou makke, perovacie ?

ondine žena 22.09.2010 19:12:45

>> rudo, 21. 09. 2010 22:43:02

boty mám pravdupovediac otrasné, úplne nevhodné na celodenné státie, baleríny, musím si kúpiť niečo pohodlnejšie s vyvýšenou podrážkou, ale celkovo sa mi vždy lepšie stojí a chodí v podpätkoch ako v nízkych botách, vraj je to skrátenými svalmi(?), v nízkych ma už po chvíli strašne bolia nohy, druhú polovicu pracovnej doby už väčšinou stojím na špičkách :-D

Sloviensko

rudo muž 23.09.2010 08:38:39

>> ondine, 22. 09. 2010 19:12:45

najlepsie sa to riesi opacnym pristup – botami s tzv negativnou patou, uz som o tom pisal

napriklad som zobral bezecke nevhodne perovacie boty s hrubou podrazkopu a nozom som odrezal vsetok material spod paty, takze stojim – chodim vpolohe ked pata je nizsie – nutene natahovanie achilovky a lytka, tiez to posiluje zadne stehna zadok a chrbat.

netreba ustupit, a treba mat pomrcene kolena pri stati.

drzim palce

Nalezené položky: 20 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.