Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
arthera 13.01.2013 16:19:53
>> oblivion, 13. 01. 2013 16:07:38 „Přijde mi, že tu moc mícháme low-carb s paleo a trénink se závodem. Na každé je potřeba ptát se a odpovídat zvlášť…“ PRAVDA pro lidi co o tom slyší poprvé to je hustá kaše. A ještě k tomu navíc zdraví vs. výkon.
Navíc co je málo sachrů, pro mě do 50g, pro někoho 200g .-D
Praha-Dalejské údolí
oblivion 13.01.2013 17:39:27
>> arthera, 05. 01. 2013 11:34:56
Ad avokáda a chemie:
Kromě toho, že se dají sehnat bio avokáda, tak ta příchuť, co zmiňuješ, bude spíš důsledkem vnitřních rozkladných procesů. Najít zralé a nenatlučené avokádo je u nás malý zázrak. :o(
Rokycany
pes 13.01.2013 19:26:09
Trénink se závodem mícháme proto, že to spolu souvisí. Tréninkem se na závod připravuješ. A přijde mi zvláštní trénovat na jiné palivo, než které pak využiju v závodě. No…pravda při ironmanu už pojedu hlavně na tuk.met.- proto se k tý lowcarb dietě přiklánim. Ale v kratších závodech záleží převážně na glykogenu a samotné glukóze v krvi. Hezky jsi tady popsal jak to všechno funguje, ale to ví každý- nebo každý kdo se o to jen trochu zajímá. Zase ses nedostal dál, a to JAK se tedy na organismu projeví ta přemíra sacharidů!
Mam např. strach jestli si tělo neodvykne využívat glykogen a výkonnost při vyšších intenzitách jeho „nepoužíváním“ nepoklesne. Jestli se tím nezmenší ta kapacita svalů a jater.
>> oblivion, 13. 01. 2013 17:39:27
"Přijde mi, že tu moc mícháme low-carb s paleo a trénink se závodem. Na každé je potřeba ptát se a odpovídat zvlášť…
Jestli jsi se ptal na výkon při závodě ve vysoké intenzitě, tak tam mají hlavní slovo zásoby glykogenu. Příjmem sacharidů v průběhu výkonu lze uhradit 35 % jeho potřeby.
Tukový metabolismus je limitovaný schopností těla dodat dostatek kyslíku a je velmi úsporný. Metabolismus glykogenu si vystačí s málem kyslíku, ale většina energie přijde vniveč.
To „přehoupnutí na stranu cukru“ neznamená, že by tukový metabolismus ustal, ten se stoupající intenzitou výkonu stále stoupá. Jen se při nedostatku kyslíku přidává i „cukrový“ metabolismus, který však stoupá rychleji, a od určité intenzity tak přeroste ten tukový a na procenta pak převažuje."
Rokycany
pes 13.01.2013 20:36:39
A co med? CO řikáte na med? S tim mam taky velký potíže
Praha-Dalejské údolí
oblivion 13.01.2013 20:40:54
>> pes, 13. 01. 2013 19:26:09
Původní odpověd na přemíru sacharidů jsem totiž smazal, ale když jinak nedáš… Nerad píšu něco nepodloženého zkušeností. Jaká by měla být energetická strategie na ironmana, to teprv netuším…
Takže:
- glykogenová kapacita: sacharidy ji ohrožují rozvojem inzulinové rezistence
- rychlost vstřebávání cukru: čeho má tělo přebytek, tím si dovolí plýtvat, čeho nedostatek, s tím nakládá účelněji (jako s aminokyselinami u vegetariánů)
- víc odpadu-kyseliny: netuším
- výkonnost tukového metabolismu: se snižuje/nezlepšuje, protože když je glukóza k dispozici, tělo ji upřednostní před tukem
- AEP: nejspíš sníží, vliv je sekundární, přes horší tukový metabolismus
- ANP: teoreticky zvýší, protože s nízkým AEP se tělo k ANP dostane dříve a je tak trénováno odbourávání laktátu
Ale ber to prosím s rezervou…
Při cyklické ketogenické dietě se zásoby glykogenu pravidelně doplňují (případně přeplňují). Za průzkum stojí především vytrvalostní studie, ze kterých ten článek vychází.
Rokycany
pes 13.01.2013 20:52:56
>> oblivion, 13. 01. 2013 20:40:54
No zní to logicky…dík za to. Hlavně to heslo „čeho je nedostatek s tím se tělo naučí lépe hospodařit“. Asi by měl člověk žít někde ve středu toho všeho a podle zaměření vytrvalost vs. rychlost se přiklánět na jednu ze stran…bohužel pro moje neřesti se budu muset uskromnit…srdce mi krvácí a místní pekárna pujde na buben. Alespoň včely nebudou muset tolik pracovat…všechno zlý je k něčemu dobrý.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 13.01.2013 21:14:25
>> pes, 13. 01. 2013 20:52:56
To to vidíš moc radikálně. Nízké cukry nemusí znamenat žádné. A u cyklické diety se při doplňující fázi poměr tuků a cukrů na den až dva vyloženě prohodí.
V každém případě je dobré zásady čas od času porušit, aby si člověk nevypěstoval psychickou poruchu příjmu potravy.
Desert 13.01.2013 23:04:56
>> arthera, 13. 01. 2013 10:39:06
typický příklad Keňské stravy s dostatkem hemoproteinů, k tepšímu využití chelátových vazeb pro transport kyslíku
Desert 13.01.2013 23:11:49
>> oblivion, 13. 01. 2013 20:40:54
ještě jeden háček to má, ten nedostatek si tělo přetváří i z přebytku, tj. limitní nedostatek, nebo přebytek
jelikož zde diskutujeme využití tuku, jeho spalováním nebo přetvářením musí vznikat i glukoza, která je nezbytná pro činnost hladkého svalstva tj. srdce atd.
kromě toho je glukoza výchozí pro vznik ribozy ( cukr transportní), který je základni látkou pro lepší vaznost kyslíku
>> oblivion, 13. 01. 2013 21:14:25
pokud si někdo bere ty tzv. cukry, tak je to spíš modulovaný glykogen,
s těmi jednoduchými cukry je velký problém kvuli inzulinu, jelikož běžným suplementem jsou aminokyseliny, a ty působí nejenom jako neuromediátory ale i jako náhrada inzulínu ( 1gr *taurinu cca 5–10 jednotek, jak u koho a v jaké zátěži se to dá uplatnit),
potom může být běžným jevem, že když si někdo dá gel s taurinem před vrchem, dostane se do hypoglykemie, a jelikož se začne cítit unavený, dá si ještě jeden,
efekt je asi takový jako kdyby šlapal šestitisícovku, no a prakticky má pocit, že se vaří,
*taurin- taurus ( býk), dále ve větším množství krůta a tuňák ( proto je tuńák tak ceněn)
Desert 14.01.2013 06:39:36
>> oblivion, 13. 01. 2013 16:07:38
s těmi tuky a energetickým ziskem " zdání klame", porovnáme li glycerol a glukozu je to trojnásobek, ale vezmeme -li do úvahy, že než se sádlo odbourá na glycerol, tak ten energetický zisk může být lepší u cukrů
Postrizin
SlavoK 14.01.2013 09:42:43
>> pes, 13. 01. 2013 20:52:56
Jestli te to zajima podrobne, tak zkus precist tohle
rudo 14.01.2013 10:09:41
18. storocie bolo storocim pary
vyhrevnost cukrov a tukov
joringel 14.01.2013 10:43:36
>> pes, 13. 01. 2013 20:52:56
Můžu přidat svoji zkušenost a teorii? Pokud si dobře pamatuju na jednu vysokoškolskou přednášku o definicích živého organismu (přesné citace zdroje nejsem bohužel schopna), tak tam krom dědičnosti, růstu, vývoje, dráždivosti a mnoha dalších byla i často opomíjená zastupitelnost, a to zastupitelnost myšlená ve smyslu jednotlivých komponentů a v tomto kontextu zejména i ve smyslu vnějších vlivů – třeba zdrojů. Já si nemůžu pomoct, ale ve mě termín zastupitelnost opravdu nevyvolává dojem znouzecnosti! Jakože naše tělo kvůli děsivým okolnostem tedy nějakou dobu vydrží přijímat ty téměř jedovaté sacharidy? To se mi nějak nezdá…
Jo a pak si vzpomínám ještě na jeden znak živého organismu – jedinečnost… Nechápu, jak se můžou na docela odborném diskuzním fóru výroky vydávat za poněkud všeplatné. To zavání dogmatičností a to podle mě není úplně dobrý. Bolí Vás něco, jste nespokojen se svými výkony? Jste často zraněný? Nevšimla jsem si, že byste o tom nějak intenzivně psal, takže taková tragédie to asi nebude. Bohužel naučit se naslouchat svému tělu asi bude stát nějaké experimentování.
Trochu z vlastní zkušenosti: Podle mě je většina v hlavě a kde není víra, nebude ani nic dalšího. (V mém případě mám na mysli víru ve zlepšení, výkon nebo prostě jen ve správnost věcí.) Mě se vyplatilo jednat podle svého vlastního nejlepšího vědomí a následného svědomí. Před občejným tréninkem moc poslední jídlo neřeším, teda nedávám si sladké, to už jsem vyzkoušela, že mi moc nevyhovuje. Pokud chci podat nějaký výkon, kladu v posledním jídle (cca 3–4 před) důraz na tuky, ale asi uberu na velikosti porce. Po výkonu zase trochu přidám na cukrech a bílkovinách a dávám si většinou sladké jídlo. Se sacharidy během všedních dnů to moc nepřeháním a večer cca hodinu před spaním si dávám už jen něco menšího a převážně z bílkovin. Jsem přesvědčená, že pokud jíte pestře, jak uvádíte, je velmi důležité si hlídat kvalitu surovin a myslím, že u kupovaných pekárenských výrobků a cukrovinek je to docela bída. S tím souvisí i dotaz na těsto listové versus kynuté. Z hlediska kvality surovin je podle mě leší obyčené kynuté – mouka, droždí, sůl, cukr, nějaký tuk, asi nějaké zlepšující přídatné látky a možná ještě něco… Listové těsto je výrazně tučnější, takže by mělo být „lepší“, ale většinou tuk, který se do něj dává je hodně mizerný – nejčastěji uměle ztužený rostlinný, v kombinaci s tepelně upraveným máslem. Jako závěr mi z toho vychází, že nejlepší je domácí alternativa listového, kdy se použije nějaký lepší tuk a místo bílé mouky pšeničné třeba kombinace celozrnné ječné a rýžové.
Rokycany
pes 14.01.2013 11:22:18
>> joringel, 14. 01. 2013 10:43:36
No právě proto tu trochu brojim proti tomu ultimátnímu odmítání sacharidů! Já se cítím dobře, zranění i nemoci naštěstí nejsou a výkonnost u mě roste v porovnání s konkurencí rychleji. To naslouchání vlastnímu tělu sem provozoval poslední dva roky. Jedl jsem a jím co mi chutná. Ale i přesto trochu cítím, že by to mohlo být lepší. Low carb se mi nelíbí, ale ta střídavá dieta mi přijde rozumná. Zatím věřim tomu, že mi to posílí výkonnostní růst.
A co ten med? :) Přes zimu spotřebuju do čajů, na chleba a do kaší nebo tvarohu zhruba jednu sklenici 1kg na dva týdny.
Brno
Petr Kaňovský 14.01.2013 11:37:07
>> pes, 14. 01. 2013 11:22:18
Teď jsem kouknul do svých přehledů, já sním 1kg sklenici medu v průměru za necelé 3 týdny (přes 50g denně). Pečiva jím ještě více, v průměru sním kolem čtvrt kila pečiva (chléb, kaiserky, rohlíky, večky) denně. Jím to hlavně proto, že mi to chutná, přičemž vliv na výkonnost či zdraví nedokážu posoudit. Musel bych mít vážné důvody, abych šel do změny, protože by to pro mě znamenalo velké nepohodlí, do čehož se mi zatím nechce.
joringel 14.01.2013 11:44:41
>> pes, 14. 01. 2013 11:22:18
To já nevím. Jednou mi jeden pán říkal, že si mám uvědomit, jak strašnou energii musí včely obětovat na relativně malé množství medu a já ho sežeru téměř naposezení! Ať si uvědomím, že to je nějaký divný, ne? Vnímám ho a užívám jako velmi čistý zdroj glukózy a fruktózy a jako lék. Na mě by bylo cca 50 – 60 g cukrů jenom v medu denně asi moc. Zkus postupně ubírat a uvidíš, ale nevím, jestli já osobně bych řešila med jako jeden z prvních.
Postrizin
SlavoK 14.01.2013 11:48:49
Ja vramci ruseni sladkosti jsem zrusil i med. Taky jsem zpotreboval 1kg v radu tydnu, ted si dam tak 1 cajovou lzicku do pohankove kase 2krat za tyden.
A jak jsem zminil vyse, ke zmene, i kdyz zatim ne k low-carb, me privedly prave zdravotni problemy. Rozdil mezi muzu behat a nemuzu behat je snad pro me porad dost vyznamny a bude me to motivovat nadale.
Brno
Petr Kaňovský 14.01.2013 12:13:45
>> SlavoK, 14. 01. 2013 11:48:49
Slavo, zajímalo by mě, jaké důvody Tě vedou k závěru, že Tvé zdravotní problémy souvisejí s předchozím stravováním. Děkuji předem za upřesnění.
Postrizin
SlavoK 14.01.2013 12:23:20
*>> kanovsky, 14. 01. 2013 12:13:45
Jednak teoreticka stranka veci. Jednoduche cukry podporujou zapaly, zpusobujou inzulinove vlny. V sladkostech jsou taky nekvalitni ztuzene tuky, taky podporujou zapaly. Celkove mi to vychazi, ze takova strava prilis zatezuje organizmus.
Z prakticke stranky jsem odpozoroval a pritom puvodne jsem k tomu pristupoval neutralne az negativne, ze kdyz sladkosti vyloucim, rychle se lepsi problemy s ruznymi upony, ktere se mi porad vic a vic hromadili zejmena v okoli paty a kotniku.
Desert 14.01.2013 12:24:08
med mám taky jenom příležitostně, cukr minimálně, uhlohydráty a pečivo normálně, vegetarián dávno nejsem, nesedí mi to, maso nemusím mít denně, a bůček si klidně dám
když se mi na podzim stalo, že jsem místo oběda koupil koláče nebo koblihy, taky jsem se z toho nezbláznil, v tomto ročnim období je to běžná potřeba, kdy tělo může mít nedostatek cukrů,
tzn. na jaře a v létě v organismu probíhá " náhradní forma fotosyntézy", s nedostatkem světla se utlumuje, tedy tělo si cukry vyžaduje -viz Vánoce, později přepíná pro změnu na tukový metabolismus, nějakou roli v tom sehrává melatonin,
Desert 14.01.2013 12:35:16
>> SlavoK, 14. 01. 2013 12:23:20
zdůvodnění celkem beru, ale může to poukazovat na vyšší úroveň stresu,
podíl cukru je spalován anaerobně a překyseluje organismus, z toho jsou potom ty zápaly,
třtinový cukr obsahuje polykosanol, zvyšuje odolnost proti stesu,
polylaktáty -taky cukr, snižují překyselení organismu,
joringel 14.01.2013 15:15:31
>> Desert, 14. 01. 2013 12:35:16
A zase sme u hlavy! To na co poukazuješ (stres) je podle mě daleko primárnější příčina zdravotních problémů u velkého procenta lidí než to, že občas jedí buchty. Na první pohled se řešení zdá snažší než úprava jídelníčku, ale pokud si dovolím soudit podle sebe, tak zdání klame…
arthera 14.01.2013 15:26:52
to je prave o te individualite cloveka – jak uz tu bylo psano vyse, jak zacnou ruzne alergie, po sladkem palit zaha ( i po ryzi nebo kasi), zvysi se uanva, jsou caste hypoglykemie, zhorsi se plet a vyrazi „wheat belly“, zacnou vic bolet kolouby atp., k tomu strevni problemy (to vse jsem mela ja)…tak je proste nejlepsi jako prvni pomoc vynechat lepek, sladkosti, mlecne vyrobky a nekdy i ovoce. Mnoho lidi se toho boji, rikaji si a co budu jist, vsem se nam tvrdi jak je tuk skodlivy. Proto tu to forum je…aby se lidi nebali to zkusit…
je pravda, ze byt x dnu na 0 sachru a pak bezet delsi trasu se neda (tesovano na sobě )…ale drzet sacharidy na nizsi urovni, z kvalitnich zdroju, to je jina
arthera 14.01.2013 15:28:07
>> joringel, 14. 01. 2013 15:15:31
to by se ale dalo nazvat „placebo“ efektem, a tam, je dokazano, ze urcite symptomy placebo „nevyleci“
joringel 14.01.2013 15:34:49
A mohla bych mít ještě dotaz? Nenašla jsem žádný seriózní a pro mě přelouskatelný zdroj o metabolizování látek charakteru fosfolipidů – resp. rostlinného a živočišného lecitinu. Připadá mi, že mám tendenci je vyhledávat a často na mozeček, vejce nebo játra mívám chuť bez ohledu na míru konzumace běžných bílkovin a tuků. Je to s nimi v těle stejné jako s tuky z potravy?
joringel 14.01.2013 15:41:48
>> arthera, 14. 01. 2013 15:28:07
Ano, placebo by mělo být uznáno jako seriózní léčebný prostředek. Které symptomy máš prosím na mysli? Ostatně nemyslím tím ryzí placebo… Velmi zjednodušeně řečeno, hodně lidí má dost zdravotních problémů, protože na to jak žije a jí prostě více či méně dlabe a nevěří, že to lze tak mocně ovlivnit. Ale to jsem svým příspěvkem ani říct nechtěla, spíš že je stav psychického diskomfortu (zde konkrétně stres) velmi podceňován.
Desert 14.01.2013 19:19:05
>> joringel, 14. 01. 2013 15:34:49
lecitin -cholinergní charakteristika ( reaktivita, dráždivost), zlepšuje adaptogenní účinky,
rudo 14.01.2013 20:09:50
>> joringel, 14. 01. 2013 15:41:48
placebo ideologia je nielen uznana ale umyselne vyuzivana efektivnymi liecebnymi technologiami (co samozrejme znamena nie v ramci Rotschildovskej mediciny) Kazdy clovek ma v sebe vnutri v podvedomi a na bunkovej urovni vsetky informacie o tom ako byt zdravy a ma vsetky potrebne schponosti aby sa sam vyliecil. Efektivne metody su zamerane na to aby vysvetlili podvedomiu ze privolavanie si chorob a incyh problemov (fyzickych aj emocionalnych) je nezmysel a pomozu podvedomiu tuto potrebu vymazat a potom pomozu nastartovat podvedomiu samoliecenie.
Je to teda nieco co sa da nazvat placebo ?
pokial sa stane ze pacientovi sa polepsi aj ked je prave obetou Rotschildovskej mediciny, tak je to len reto ze veri v nejaky liek alebo veri v nejakeho doktora, pripadne mu je dobre v nemocnici s nejakou sestrickou, alebo sa len na cas dostanbe prec zo stresu v beznom zivote, ale liecenie prebehne len zvnutra samovolne, zdravie neexistuje v pilulkach ani v radioaktivite
rudo 14.01.2013 20:13:49
>> pes, 14. 01. 2013 11:22:18
Takze nizkosacharidovka sa ti nepaci pripadne sa toho bojis, ale snazis sa o tom debatovat aby si sam uistil ze je to zle alebo aby si presvedcil vsetkych ze je to zle a nemal si pocit ze existuje nieco dobre co odmietas robit ?
Med – bezne ho uz vobec nepouzivam, ale ked robim dlhodobesjie ocisty – take pseudohladovky, tak si pridavam med po troske do cistiacich cajov, nie ako zdroj energie, ale zistil som ze to pomaha k precistovaniu criev, casto je to akoby medova Sanka a zrejme tie liecive zloky v mede robia dobre celemu traviacemu systemu
Rokycany
pes 14.01.2013 20:43:16
>> rudo, 14. 01. 2013 20:13:49
No je to tak. Ale chci přesvědčit jen sám sebe. Ostatní ať si dělají co chtěj :) Snažím se najít dostatečně pádné argumenty abych měl vůli zakázat si to co mi chutná. Pokud mě to posune dál a nebude to mít žádný negativní dopad…beru to. Rostoucí ambice a zápal do přípravy mě pozvolna připravuje o všechny výdobytky „normálního“ člověka :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.