Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
rudo 10.01.2013 23:13:22
>> želvička, 10. 01. 2013 12:11:14
no kazdy si to vysvetli tak ako mu vyhovuje, v prirode ked si vsimnes aj zvierata co zeru zvierata zeru najprv tuk a vnutornosti, kozu atd tie svaly to az nakoniec to je to najmenej hodnotne, a clovek ak si to uprimne prizna tak mu viac chuti slanina aka nejaka sucha podosva co je nejaky super vyslachteny steak uplne beztukovy
pri tukoch s ja zameriavam najme na kokos – struhany a kokosovy olej, rybi tuk, avocado a kravske maslo, ghee, semiacka a poriesky
ale s orechmi opatrne jednak su vacsinou uz rancid a jednak pomerne zlozenie jednotlivych druhov tukov je nevodne maju prilis vela omega 9 a aomega 6 a prilis malo omega 3
najme tie univerzalne mandle nie su prilis dobre
zelenina je hlavnu zdroj mineralov ale nma aj roizne aromaticke latky a rozne olejovite latky aj bielkoviny
len niektore druhy zeleniny maju prilis vela sacharidov napriklad prislis vela fruktozy moze byt v paprike alebo zrelych paradajkach
(OK technicky paradajky a paprika su bezcukrove ovocie a nie zelenina)
mrkva moze byt tiez prilis cukronata a napriklad tekvic a pdobne prilis vela sacharidov, samzorjem ze v nizkosacharidvke sa vylucuje zemiaky automaticky
ked sa na to pozeram prisnejsie tak strukoviny maju prilis vela sacharidov a aj avokado ma prilis vela sacharidov
uplne optimalna strava je zalozena na vybratych tukoch a zelenych listoch, ale pozor toto je uz vyssie stadium kde tuky a zelenina su zdroj stravebnych latok – mineraly tuky a aminokyseliny ale nie zdroj energie, clovek uz nepotrebuje energiu zo stravy ale ju ziskava inak a tvori si ju v tele inak, preto aj cukro v strave uz je prekazajuci a ako clovek postupne schudne a spali telesny tuk prejde na iny energeticky rezim ale to je uz prilis mimo tejto temy, existuje napriklad v cestine forum :
Breatharian.eu , kde su aj rozne stravovacie smery pekne vysvetlene (paradaoxne kedze by malo ist o nejedenie) a zivotipisy znamich breatharianov, hoci prave ten cesky priklad tam je trosku nestastny vzor
Praha-Dalejské údolí
oblivion 11.01.2013 00:31:00
>> rudo, 10. 01. 2013 23:13:22
Zapomněl jsi mořské řasy (nori, wakame, spirulina), mají 40–60 % bílkovin, z tuků důležité ω-3, sacharidový obsah je převážně vláknina (tedy u nori, spirulina je na tom hůř).
Na obhajobu Tebou zavrhovaného lnu bych rád uvedl, že jak v semínkách, tak v kvalitním oleji je dostatek přirozených rostlinných antioxidantů, které společně se zamezením přístupu světla, případně chlazením, velmi dobře brání žluknutí.
Například drcená lněná semínka i při pokojové teplotě vydrží až 4 měsíce. Mimochodem, mají také dost bílkovin – 18 %. Tebou často zmiňovaný škodlivý přístup vzduchu se u oleje v lahvi týká poměrně tenké povrchové vrstvy.
rudo 11.01.2013 01:09:38
>> oblivion, 11. 01. 2013 00:31:00
ano morske riasi rozneho druhu rozne susene hriby a spirulina mam doma pouzivam rovako vselijake korienky a kory od ciananov vsetko vyborny zdroj mineralov
ja nemam nic proti lanu ale upozornit treba, tu napriklad kazdy lanovy olej co som kupil siel hned po ochutnani do kosa, kupujem pomletu zmes LSA ( lan slnecnica almonds) a ta sa mi zda OK.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 11.01.2013 01:15:28
>> želvička, 10. 01. 2013 12:11:14
Luštěniny mají opravdu hodně sacharidů – 1–3× tolik, co bílkovin. Z toho je většina tvořena škroby, značnou část naštěstí tvoří vláknina a jen malou část cukry. Přitom je důležitější poměr sacharidů k bílkovinám, a ne to, jestli mají bílkovin hodně, nebo málo.
Cottage (tvarohový sýr) má málo sušiny (tedy i bílkovin), lepší jsou tvrdší tvarohy (např. olešnický trojhranný), ty mají bílkovin 2× tolik. Nemusí to zas být přímo ty na strouhání, bílkovin mají sice nejvíc, ale málokomu chutnají. Dobré jsou též tvrdé (starší, zralé) sýry, mají nízký obsah laktózy, některé kozí jsou úplně bez laktózy.
Osobně maso nejím a k něčemu jako paleo jsem dospěl v průběhu loňského roku postupně, aniž bych věděl, že něco jako paleo nebo nízkosacharidová dieta existuje. Zbavil jsem se tím jednoho velkého problému – poledního usínání v práci… :o)
Praha-Dalejské údolí
oblivion 11.01.2013 01:26:24
>> arthera, 04. 01. 2013 17:09:18
Sasov znám a fandím jim, i když nejsem jejich zákazník. A člověk nemusí utíkat rovnou do hor (i když je tam krásně), stačí mít za sousedy starousedlíky.
Že se někteří vegani nemůžou dojíst je jednak tím, že se jim díky charakteru potravy neaktivují metabolické signály o nasycení. A pak také ta strava mívá nižší energetickou hustotu. Slon se také krmí celý den… :o)
Rokycany
pes 11.01.2013 13:59:54
Rád bych se zapojil do diskuse, vlákno sem tak nějak pročetl…a mam pár dotazů. Pochopil sem správně, že nadměrná konzumace sacharidů a hlavně všeho s vysokým GI způsobuje nebo napomáhá opotřebení dejme tomu celého těla? V jakém horizontu? Roky, desetiletí „špatného“ stravování v kombinaci s vysokou zátěží? A pokud se zaměříme na krátkodobý horizont a vliv na samotnou výkonnost…nadmíra cukrů nějak ovlivňuje vytrvalost?? Třeba tím, že by větším a trvalým množstvím glukózy v krvi snižovala schopnost (popř. kapacitu) svalů a jater ukládat glykogen a uvolňovat ho při výkonu?
Bavím se nyní o větším výkonu, třeba rovnou vrcholovém. Z Rudy i Obliviona mam spíš pocit, že celou tuhle tématiku berou jen z pohledu udržování kondice (když je čas a chuť tak se jdou proběhnout). Pokud by při jejich stravě měli podávat podstatně vyšší každodenní výkon, dovolil bych si tvrdit, že by svůj životní styl dlouhodobě neudrželi.
Když tedy vezmu za příklad sebe. Den co den utratim čistým tréninkem mezi 2 až 3 hodinama ve dvou až čtyřech fázích. Snažim se dodržovat optimální poměr různých intenzit zátěže i střídání týdenních hodinových objemů. A jídelníček je asi poslední věc, kterou zanedbávám. I když jsem i to za poslední rok dost změnil. Přesto do sebe cpu spousty sacharidů, dost rychlých cukrů podle chuti. Takže můj průměrný den:
*Snídaně:obilná kaše s medem, banánem, kiwi, ananasem apod. + kafe + 1–2× buchta nebo koláč Oběd: půl na půl něco bezmasého (těstoviny nebo chleba se sýrem a zeleninou) nebo kuřecí, klasická porce s oblohou + většinou zákusek nebo tatranka Svačina: klidně i víc jak dva kusy buchty, koláče nebo nějakého jiného sladkého pečiva, případně tatranka, banán nebo jogurt s musli Večeře: chleba se sýrem nebo lučinou a větší množství zeleniny všeho druhu, někdy navíc něco sladkého, směs ořechů se sušeným ovocem nebo jogurt s musli.
Krom kuřete a ryb moc jiné maso nejím, uzeniny vůbec. Vypiju tak litr mléka na dva nebo tři dny, jinak piju vodu, trochu minerálky a džusu.*
Podtrženo a sečteno se živím převážně sacharidama a až do teď sem příjem rychlých cukrů moc neřešil. Jakmile byl pocit vyčerpání nebo hladu, zaplácl sem to buchtou nebo něčim podobným. Jsem schopný sníst půl kila čokolády za dva dny když je to doma. Jen tak z pocitu nízké energie. Podle hesla co si tělo žádá. Ale váha je stabilní, spíš dlouhodobě pozvolna klesá kvůli úbytku tuku (teď mam zhruba 8%).
Je to se mnou až tak zlé? Výkonnost rovnoměrně roste, zranění i nemoci se mi celkem vyhýbají (a snad to tak zůstane!), ale není možné, že mě tohle „nezodpovědné“ stravování brzdí?
Omlouvám se za obsáhlý příspěvek, a díky za každý případný komentář, radu…třeba jen k dílčím otázkám :)
Rokycany
pes 11.01.2013 14:05:23
Jen doplním, že dělám triatlon. Jednotlivé denní fáze dělim na plavání, kolo, běh, když to jde běžky, posilovna. A přípravu směřuju na střední a dlouhý triatlon.
mskolak 11.01.2013 14:23:54
>> pes, 11. 01. 2013 13:59:54
Pokud jde o nízkosacharidovou stravu a výkonnost, viz např. Timothy Olson, který letos překonal traťový rekord na WS100 časem 14:46, dle jeho slov právě na nízkosacharidové dietě:
http://livinlavidalowcarb.com/…b-diet/17363
Nestudoval jsem nijak detailně, takže nevím do jaké míry obsahuje pouze všeobecnou informaci či detailní jídelníček.
belpe 11.01.2013 18:29:51
Olson zrejme nebude na extrémne low-carb strave, z jeho blogu som pochopil že sa akurát vyhýba lepku. A počas pretekov konzumuje sacharidov dosť, viď http://anthonycolpo.com/…t-never-was/
rudo 11.01.2013 20:06:49
>> belpe, 11. 01. 2013 18:29:51
je to dobry priklad do diskusie, cital som jeho blogy a videl video rozhovopry s nim a tiez prednasky od inych bezcov co to podrobne vysvetlovali
je velky rozdiel medzi tym co jedia pocas celeho roka a co jedia pocas zavodu, ovsem len doleziteho zavodu, dajme tomu 2–3 x do roka
celorozcna strava a pitie je takmer uplne bezsacharidova (neda sa to na 100% vylucit kedze sacharidy su v malom mnozstve takmer vo vsetkom, tvrdy treninkovy celorozny rezim bez cukrov vyladi organizmus na velmi efektivne palenie tukov a tiez na kompletne spracovanie akychkolvek cukrov ktore sa vyskytnu. v Den zavodu potom konzumuje aj cukry, ale kedze efektivita travenia spracovania a uvolnovania energie je daleko vyssia, mnozstvo celkovo skonzumovanych cukrov je znacne mesie ako maju ostatni bezci co su cukrovi cely rok
toto ma obrovsku vyhodu – nemusi tolko jedla so sebou vlacit, nie je zavisly od zasobenie obcerstvovacich stanic a vydrzi dlhsie vzdialenosti medzi obcerstvovackami metabolizmus na tuk negeneruje teplo takze sa prehrieva ovela menej ako cukrovi bezci a ma ovela mensiu spotrebu vody, kedze prijem cukrov vyzaduje velky porijem vody a cukrovy metabiolizmus tiez vyzaduje vela vody, tak on pije ovela menej ako jeho konkurencia, to vsetko je o zatazovani zaludku a co sa da vsetko do zaludku nastrakat a naliat poicas tazkeho zavodu a o chladeni tela dehydratacii atd
kto cital len jeho report z preteku tak bol z toho dobre popleteny kedze jedol pocas pretekov cukro ovsem ovela menej ako konkurencia
v podstate povedal to ze by to bez cukrov v pohode odbehol ale musel by ist pomalsie tempo a name v poslednych 20km by nemohol zryhlovat ked potreboval dobehnut tych vpredu, takze bez cukrov by snad siel o 1–2 hodinky pomalsie, stale vysoke umiestnenie, ale kedze sa citi ako ultra profesional povazoval za svoju povinnost to vyhrat a tak sa obetoval jedenim cukrov pocas preteku
arthera 12.01.2013 21:21:37
>> pes, 11. 01. 2013 13:59:54
Rudo by se k tomu vyjádřil bezpochyby lépe, když jsem procházela různé diskuse tady, tak má velký přehled a srozumitelnější vyjadřovací schopnosti než já
Nicméně ve zkratce, ten jídelníček by jsi pořešit měl, nemusel by mít třeba výrazně méně sacharidů, ovšem ty Tvoje cukříky pocházejí z tak šílených zdrojů (nevím co baštíš za čokolády), že zpracování toho co jíš, Ti ubírá ještě více energii. Na jídelníčku fakt zapracuj a uvidíš že bude líp (až si přetrpíš absťák z toho kvanta chemických sladkostí-protože ne nadarmo se tomu říká „carb-flu“/sacharidová chřipka)
ono už na tu snídani by to chtělo místo té buchty ke kaši např. vajíčka nebo nějaký protein, na oběd větší porci – máš ho málo, že jíš pak zákusek?, svačina zase rychlé cukry bez proteinu-hlavně bez vitamínů/minerálů, ta večeře je taky zabiják. No a protože to podvědomě cítíš, že jsi závislý na jednoduchém cukru tak si to omlouváš vyčerpaností. čímž jsi v začarovaném kruhu.
rudo 12.01.2013 21:55:11
>> arthera, 12. 01. 2013 21:21:37
pekne napisane
mna napadlo v tom co Pes napisal, psychologicky vyskum o dopingu vo vrcholovom sporte : davali (bolo to anonymne teda mena sa nemohli pouzit na ziadne ucely) otazky typu : zobral by si novy doping, keby sme ti zarucili ze s tym vyhras zlatu OH medailu ale do 2 rokov na nasledky dopinku zomres ? odpoved amo sa v roznych sportoch trochu lisila a le podla pamate tych co by to brali bolo okolo 80% ak nie viac
bola aj otazka, vzal by si doping na zlatu medailu na OH ak by si zomrel na druhy den po jej prevzati, a prekvapujuco stale vela ludi odpovedalo ano.
takze sa moc nedivim ak hobik na otazku : budes brat cukot cely den ak ti to pomoze nebyt posledny na nejakom putaku aj za cenu ze ti to skrati zivot o 10–20–50 rokov a straoba bude utrpenim ? vela hobikov odpoveda ano
pritom takto postavena otazka nie je spravna pretoze bezcukrovo sa da pekne zit a aj natrenovat vysoka stabilna vykonnost akurat treba viacej rozmyslat a zabudnut na bezne ideologie mediciny a sportovej propagandy a preladenie organizmu trva nejaky ten cas
ale kedze dnesna civilizacia jhe vychocvana systemom :
chcem vsetko a chcem to hned, tak je cukro taky popularny – je to hned a kedze je odskusane ze nasledky nepridu hned zajtra tak je vsetko v poriadku
cukrova propaganda funguje dalej vcera davala tunajsia TV dalsiu lekciu Dr Oz a strasne chcel zenam pomoct k zdraviu a chudnutiu a zautocil na nich hned tym typickym – vraj ranajky musia byt rozne cerials s pomarancovym dzusom, tak so to hned vypol
rudo 12.01.2013 23:16:16
http://www.truthaboutabs.com/…-faster.html
potraviny co vyrazne akceleruju starnutie a degeneraciu :
1,psenica v akejkolvek fore a vsetky psenicne vyrobky aj celozrnne mechanizmov je viac jeden z nich je ze psenica obsahuje jeden velmi specificky inde sa nevyskytijuci druh sacharidov ktory provokuje inzulin ovela viac ako akykolvek iny druh cukru
2,kukurica a vsetky vyrobky z nej ako kukricny sirup vsetky kukuricne cipsy atd
3. cukor a vsetky zdroje cukru a rozne skroboviny
4. oleje Soy, Canola a mnohe ine rastlinne
Praha-Dalejské údolí
oblivion 13.01.2013 00:04:26
>> pes, 11. 01. 2013 13:59:54
Máš pravdu s tím pouhým udržováním kondice, alespoň u mě. Hýbu se velice málo – běh, kolo i plavání každé jen 1× týdně, 30–40 minut. Nezlepšuju se a z triatlonů mi stačí 1× ročně amatérský sprint.
Ale se stravou to nemá přímou souvislost. Léta jsem jedl minimum bílkovin, před rokem jsem však začal jíst denně tvaroh. S mým nízkým výdejem energie se však do mne už nic jiného nevešlo (z pocitu sytosti) a musel jsem tedy sacharidy oželet. Půl až deci oleje denně jsem jedl předtím i teď.
Původně jsem tak jako Ty předpokládal, že pokud se jednou dokopu k pravidelnému tréninku, budu mít opět místo i pro sacharidy. Ale teď vidím, že je k pohybu na mé úrovni nepotřebuju. A to máme podobné časy: Dnes jsem měl na Partyzánské stezce pod 39´, půlmaraton máme o necelou minutu, maraton bych měl mít normálně těsně nad tři. Plavat ale asi budeš výrazně lépe…
Jestli sacharidy ničí tělo, to nevím. Mě „ničily“ chronickou únavou. Nejdřív jsem to sváděl na nedostatek B vitaminů, ale po jejich doplnění se to moc nezlepšilo. Po omezení sacharidů se to spravilo, ale neodvážil bych se obecně tvrdit, že to tak zapůsobí u každého.
Postrizin
SlavoK 13.01.2013 08:24:05
Neni potreba strasit ze ma nekdo malo bilkovin a podobne. Dobre vime ze v Keni a Etiopii zijou bezci na kukurici a ryzi, bilkoviny predstavuji jenom 10% energetickeho prijmu a beha jim to docela dobre. A ostatne i velka vetsina bledych tvari v atletice ma zaklad energetickeho prijmu v sacharidech, zatimco na nizkosacharidovku musime hledat vyjimecne priklady. Nechci tim nikoho od nizkosacharidovky odrazovat, i me je simpaticka a vazne nad ni uvazuji, ale nekolik mych pokusu prejit ze stravy a'la „pes“najednou na nizkosacharidy nikdy nedopadlo dobre.
Presto v lete jsem si to zkusil a ted to zkousim znova a potvrzuje se mi ze vynechanim sladkosti a byleho sladkeho peciva se vyrazne zlespuje regenerace, co je citelne u vleklych zraneni. No a kdyz se lip vyporada telo s vleklimi problemy, tak mu asi taky zbyva vic sil na beznou regeneraci a adaptaci po treninku.
I ted se mi stalo ze po tezkem dnu kdyz mam nedostatek energie, mam chut si dat cokoladu, vim ze kdyz ji snim tak sa dostavi nastup energie v minutach. Presto neni tak tezke tomu odolat, nepripada mi to jako nejaka zavislot, proste jsem unavenej a vim z minulych zkusenosti jak se unavy zbavit – cokoladou. Ale vidim ze mi to nestoji za to mit pak ruzne vlekle bolesti. Spis musim lip vychytat celodennou stravu pres seriozne potraviny a tim snad zabranim stavum nedostatku energie.
Asi jsem se do toho trocha zamotal, co jsem chtel rict, je ze v prvni rade ze stravy vyloucit sladkosti, cokolady, susenky, buchty, preslazene musli alebo ryzove kase… To je prvni krok. Jestli pak pozdeji prechazet na nizkosacharidy, nebo fungovat na strave podle kenskeho vzoru, to uz je uplne jina otazka a asi zavisi od konkretniho cloveka co jemu vic vyhovuje.
Rokycany
pes 13.01.2013 08:46:43
>> arthera, 12. 01. 2013 21:21:37
Pečivo (většinou celozrnný) se sýrem nebo lučinou a zelenina je taky zabiják?? A nevím co přesně myslíš tou „chemií“. Sladké pečivo, tyčinky? Té čokolády moc nesním- ta mi nechybí, jen sem uvedl příklad pro tu neodolatelnou potřebu doplnit cukry. Když to je doma tak to sním :)…sám si to nekoupim, ale občas mi někdo něco zákeřně věnuje. Jinak kupuju převážně horalky a musli tyčinky. Největší moje úchylka je to sladké pečivo. Buchty, koláče :( …btw co je menší zlo, kynuté nebo listové těsto? Každopádně to začnu trochu korigovat. A bílkovin jim taky žalostně málo. Vajíčka skoro vůbec.
Rokycany
pes 13.01.2013 08:55:48
>> rudo, 12. 01. 2013 21:55:11
Co to je zase za poplašnou zprávu? Takže tvrdíš, že nadměrná konzumace sacharidů zkracuje život ano? Já teda vždycky koukam jako blázen co vytáhneš za průzkum, studii a čísla. Nevim koho se tedy kdo a kdy vyptával, ale já bych nechtěl obětovat ani rok života za to být lepší. Pěkná *** je, že by většině sportovců obětovala všechno. Osobně jsem přesvědčený, že tim co dělám si svůj život prodlužuju a na cukry v padesáti neumřu. Ale souhlasím s tím, že třeba moje strava neni ideální k výkonnostní přípravě.
Rokycany
pes 13.01.2013 09:07:52
>> oblivion, 13. 01. 2013 00:04:26
Ahoj, no předně ne že bych byl kdovíkdo, ale mezi námi dvěma je dost podstatný výkonnostní rozdíl. To jen tak pro vyjasnění. Na běh se už moc nezaměřuju…rekordní časy jsou z plnýho tréninku a v únavě. Reálně bych měl desítku běžet někde okolo 34:30, půlku 1:15–17 a maraton snad pod 2:50. To neni vytahování, jen tě chci vyvést z omylu, že by snad stačilo běhat jednou za čas, jíst „zdravě“ a vyrovná se to dřině na cukrech. Ostatně včera mezi námi bylo víc než 4 minuty.
Každopádně bych chtěl mít tvou odhodlanost…musim ten jídelníček upravit :)
arthera 13.01.2013 10:39:06
rudo to je fakt ujetý výzkum, ale znám pár holek, co jsou schopné tvrdit, že by tomu, aby byly pořád štíhlé, obětovaly pár let života.
pes víš jak, já jsem holka , ale pár příkladů z vyšší ligy sportovců jsme sem dali, tak s těmi se můžeš porovnat To, čemu říkáš pečivo je jen nafouklá bublina, která Tě unavuje, když už tak kvalitní domácí kváskový chleba – to dá člověku mnohem víc
SlavoK přesně, to je asi nejpříjemnější příklad jak na to přejít, pomalu vyloučit nejdříve sladkosti, pak lepek atp. já jsem si zažila hnusné absťáky, ale zvládla jsem to, hlavně díky vyššímu příjmu tuků (ne nepřibrala jsem Keňani jsou na rýži? já myslela že hlavně na krvi a mléku+tuku… Zrovna s tou regenerací je to u mně teda horší , ale zase už nemám kopřivku (po běhu byla), vyrážku, alergie na kovy, cibuli (působila na mně jak slzný plyn)a akné (holky chtějí vypadat pěkně). Hlavně jsem měla často hypoglykámie-což je pro vytrvalost dost blbé, a snížením sachrů to zmizelo, takže už nejsem nerudná když nejím (předtím sjem jedla co dvě hodiny)
oblivion přeji krásný den
všem tak tohle je poměrně nový směr (nejen) sportovní výživy, lidi stále ví prd, ať už se jedná o vesmír, dějiny a nebo lidské tělo (viz. HIIT tréninky vs. aerobní, jak se dlouho tvrdilo, že aby člověk hubl,. musí hodinu jet v určité tepovce, aže tuky se spalují po x a x minutách)
SORRY za elaborát
arthera 13.01.2013 10:50:41
a pobavilo mě, že to finacovalo Nestlé
Rokycany
pes 13.01.2013 11:55:33
>> arthera, 13. 01. 2013 10:39:06
Ok, tak a co teda to listový těsto?? :) Je to to samý co kynutý? Že bych to bral jako takový mezistupeň v přechodu na lower-carb :) Ale jak sem už psal, je to celé hezké, ale v případě výkonnostního sportu nekonkurenceschopný styl života. Výjimky jen potvrzují pravidlo. Pár jedinců na desítky tisíc…? Pravda bude někde mezi. Energie se prostě nebere jen tak z ničeho…jídlo je palivo. Jako v autě.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 13.01.2013 12:19:46
>> SlavoK, 13. 01. 2013 08:24:05
>> pes, 11. 01. 2013 13:59:54
>> arthera, 13. 01. 2013 10:50:41
Na obranu „hořké“ (nemléčné) čokolády (ať už pražené, či nepražené): je to až 50 % kakaový tuk, kolem 30 % sacharidy, do 10 % bílkoviny. Kdo nechce přidané sacharidy, může chroupat přímo kakaové boby. Theobromin je sice lehce návykový, ale také povzbuzuje (podobně jako kofein), rozšiřuje cévy a podporuje metabolismus glykogenu.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 13.01.2013 12:21:06
>> arthera, 13. 01. 2013 10:39:06
Děkuji a též Ti přeji pěkný den!
Praha-Dalejské údolí
oblivion 13.01.2013 12:46:58
>> pes, 13. 01. 2013 11:55:33
Energie se opravdu nebere jen tak – z ničeho, ale sacharidy jsou jako její zdroj zbytečné – tuky jsou 2× tak vydatné. Sacharidy by měly sloužit jen k doplnění spotřebovaného glykogenu, tedy podle intenzity zátěže, a ne podle celkového energetického výdeje.
>> pes, 13. 01. 2013 09:07:52
No ano, srovnávat naši výkonnost bylo odvážné, ale já zase netrénoval nikdy, na to se mi těch pár minut rozdílu nezdá zas tak hrozných…
A že běháš v únavě – já to včera běžel poté, co jsem:
- v pátek ve 22 večer běžel z práce 10 km domů pro kolo
- o půlnoci se vrátil na kole 12 km zpátky do města
- celou noc nespal
- z Hořovic do Oseka (4 km) dojel na kole 15 min před startem
- od večera snědl jen trochu čokolády a kokosového oleje
- v závodě se šetřil – bál jsem se, že lehnu někde na trati
Partyzánskou stezku běhám především z tradice, o čas mi nejde. Nejtěžší na tom závodě pro mne je dostat se včas do Oseka na start. Navíc mé výkony v kopcích jsou ještě tragičtější, než na rovině…
arthera 13.01.2013 13:07:32
>> pes, 13. 01. 2013 11:55:33
hhe jak ukecává aby se nemusel zbavit mouky je to to stejné, promiň
však si dělej co chceš, já neříkám že nemáš jíst, ale je prostě rozdíl když do Veyronu naliješ přepálený olej nebo nějakou víceoktanovku
Postrizin
SlavoK 13.01.2013 14:51:58
>> pes, 13. 01. 2013 08:46:43
jestli si das horalku, mlecnou cokoladu nebo beznou musli tycinku je celkem jedno. Do vseho se cpe cukr a stuzeny tuk.
>> arthera, 13. 01. 2013 10:39:06
Atkinsonova dieta jako navod na hubnuti byla publikovana jiz 1958, to mi az takova novinka nepripada. Maly objem vysokointezivnich treninku byl pouzivan jiz zacatkem minuleho stoleti. Zadne novinky, to jen ze ruzni HIIT propagatori se snazi ze sveho programu udelat super novy objev.
Jaci kenani jsou na krvi mlece a tuku? Ja mluvil predevsim o tech, ze kterych pochazeji nejlepsi atleti sveta.
A mimochodem, ano tuky se spaluji az o x minutach cviceni pri nizke intenzite, samozrejme ze neni zadny vypinac, urcite spalovani tuku zacne hned, ale nez se rozbehne naplno tak to chvilku trva. Pokud mas nizkosacharidovou dietu tak samozrejme zacne spalovani tuku drive a ve vetsim pomeru k cukrum.
Rokycany
pes 13.01.2013 15:01:51
>> oblivion, 13. 01. 2013 12:46:58
Poslední poznámka k tomu- dostat se z 45 na 40minut/10km je o dost snazší než ze 40 na 35 jestli mi rozumíš …po každý ubraný minutě to jde hůř a hůř. Neni pár minut jako pár minut.
Jinak slušnej předzávodní program …a proč si nespal? 4km na kole je ideální rozcvičení, hezky nastartovat systém :)
To ten kokosovej olej jen tak piješ z nějaký flašky? K večeři?? A kousek hořký čokolády…já nevim,ale mě ten chleba s lučinou přijde zdravější To co já denně spořádám by ti asi vystačilo na týden …teda kdybys to vůbec jedl.
Rokycany
pes 13.01.2013 15:14:58
A neni to vysokooktanový palivo právě cukr? :)
Ví teda někdo z vás jak ovlivňuje přemíra sacharidů ve stravě finální výkon? Má to vliv na gykogenovou kapacitu? Rychlejší vstřebávání cukru nebo jak? Víc odpadu-kyseliny? Nebo se tim snižuje schopnost/výkonnost tukovýho metabolismu? Nebo to dokonce nějak mění prahy (anp, aep)? Pokud neběžíte popř nejedete jen pro radost z pohybu ale i závodíte, potřebě glykogenu se nevyhnete nikdo. Tukový met. se prostě přehoupne na stranu cukru. Bez něj výkon nepodáte. Možná v ultra jde běhat jen na tuk.
Ještě mi taky napadlo, že vyhýbat se cukru v běžný stravě může způsobit v závodě žaludeční potíže při vstřebávání gelů…
Praha-Dalejské údolí
oblivion 13.01.2013 15:52:50
>> pes, 13. 01. 2013 15:01:51
Teoreticky chápu, že posun výkonnostních hranic není lineární, že není minuta jako minuta, ale prakticky – tréninkem – jsem si posouvání ještě nevyzkoušel…
Nespal jsem kvůli prezidentským volbám. Noc jsem strávil sledováním záznamů kandidátských debat… Po návratu ze závodu jsem ihned vyrazil na kole do 10 km vzdálené volební místnosti, stihl jsem to jen tak tak, 5 minut před zavřením…
Kokosový olej je při pokojové teplotě tuhý, rozteče se až v ústech. Je to rychlá energie (MCT), takže těsně před závodem. Čokoláda byla místo kofeinu, abych při závodě neusnul. Nevečeřel jsem.
Lučina je lepší samotná. :o)
Praha-Dalejské údolí
oblivion 13.01.2013 16:07:38
>> pes, 13. 01. 2013 15:14:58
Vysokooktanový? Jak sacharidy (cukry, škroby, vláknina), tak tuky (dle délky řetězce), mají formy s různě rychlou využitelností. Každopádně tuky jsou v přepočtu na hmotnost energeticky vydatnější.
Přijde mi, že tu moc mícháme low-carb s paleo a trénink se závodem. Na každé je potřeba ptát se a odpovídat zvlášť…
Jestli jsi se ptal na výkon při závodě ve vysoké intenzitě, tak tam mají hlavní slovo zásoby glykogenu. Příjmem sacharidů v průběhu výkonu lze uhradit 35 % jeho potřeby.
Tukový metabolismus je limitovaný schopností těla dodat dostatek kyslíku a je velmi úsporný. Metabolismus glykogenu si vystačí s málem kyslíku, ale část energie přijde vniveč.
To „přehoupnutí na stranu cukru“ neznamená, že by tukový metabolismus ustal, ten se stoupající intenzitou výkonu stále stoupá. Jen se při nedostatku kyslíku přidává i „cukrový“ metabolismus, který však stoupá rychleji, a od určité intenzity tak přeroste ten tukový a na procenta pak převažuje.
A ohledně vstřebávání gelů – tam bych měl hlavně psychický potíže, mám ke gelům nepodložený odpor… :o)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.