Proč nehubnu?
Bílovice-Lutotín
katkaty 12.05.2011 13:26:37
>> GriseLouve, 12. 05. 2011 13:20:32
Tak ja taky nejim maso kazdy den to urcite ne, jen jsem prave nepostrehla zadne maso u tebe. Aha tak to nemas jednoduche najit co muzes a co nemuzes jist. A co vecer si dat treba jen nejaky krekr a k tomu kolecko tvaruzku, tunaka ve vlaastni stave… Nerikam, ze se mas nacpat na vecer, ale neco malickeho bys mela snist at telo nebrzdis.
Černé Voděrady
MartiNo 12.05.2011 13:46:38
>> Pip, 12. 05. 2011 12:19:18
Patřím k tomu 1% lidí co ví, v čem je kolik cukrů případně i tuků, jelikož před 12ti lety jsem se díky dcřině onemocnění musela v tom dost přesně zorientovat. Při pohledu na kus pečiva, jakoukoli přílohu, ovoce, uzeninu, kelímek jogurtu nebo sýr, luštěninu, zeleninu, palačinku, dortík… prostě téměř jakékoli jídlo odhadnu (nebo u nového výrobnku si přečtu na obalu), kolik je v tom cukrů, tuků a bílkovin. Tuším ještě vlákninu. ALE NEMÁM TUCHA O OBSAHU MINERÁLů. Ani nevím – uvádí se to taky na obalech? Nikdy jsem to tam nehledala. Patrně se dají najít tabulky obsahů některých minerálů v potravinách na webu, to tedy udělám.
Co by mě ale zajímalo: jak zjistit, kolik čeho by měl člověk do sebe vpravit? Myslím minerálů…?
Liberec
Rybka77 12.05.2011 13:51:08
>> MartiNo, 12. 05. 2011 13:46:38
můžu se zeptat na nemoc dcery??
jinak etikety taky čtu a mám přehled a člověk fakt kolikrát neví, co koupit a něco se jíst musí.:-?
PeterFabok 12.05.2011 14:17:45
>> MartiNo, 12. 05. 2011 13:46:38 http://www.vitaminy-mineraly.estranky.sk/
Černé Voděrady
MartiNo 12.05.2011 14:22:53
>> Rybka77, 12. 05. 2011 13:51:08
DM I. od pěti let. Tvůj syn možná také? …něco jsem zachytila v minulých příspěvcích.
Jo a dcerka si během dospívání situaci zkomplikovala ještě vegetariánstvím, takže to je fakt „co jíst?“.
Černé Voděrady
MartiNo 12.05.2011 14:24:11
>> PeterFabok, 12. 05. 2011 14:17:45
Super, díky
RoobertG 12.05.2011 14:24:27
>> MartiNo, 12. 05. 2011 13:46:38
na většině multivitaminů je uváděna DDD (dopoučená denní dávka) Bývají tovětšinou velmi malá množství, která se dají doplňovat zejména pestrým příjmem ovoce a zeleninou.
Liberec
Rybka77 12.05.2011 14:39:02
>> MartiNo, 12. 05. 2011 14:22:53
jj on má od 7mi let, takže už 4 roky.:-x
a teď jsem měla pomalu infakt volali ze školy, že ten mladší má díru v hlavě, narazil s ní.
tak manžel jel na chíru s ním, já mám doma ještě dalšího.
Černé Voděrady
MartiNo 12.05.2011 14:43:11
>> Rybka77, 12. 05. 2011 14:39:02
Tož ať vše dobře dopadne!
Pip 12.05.2011 14:47:26
Bál jsem se výzvy, „co tedy jíš?! Ale už jsem to nakousl, tak to (obecně) dokoušu (práve dojídám dušené hovězí na celeru s těstovinou)… Prvně, nejsem odborník na výživu, jsem vystudovaný technik a tudíž co si ošahám, tak tomu nevěřím. To co ve velké rychlosti popíšu není dieta, je to prostě životní styl… Tedy přijal jsem jistá pravidla a na vlastním těle si vyzkoušel že to funguje, ikdyž nepopírám, že by experti u mě našli plno nesrovnalostí v jídelníčku… Tak prvně kladu důraz, aby přibližně třetinu jídla tvořila bílkovinová strava (tj. to co má alespoň 20% bílkovin), dále sacharidy v přírodní podobě (těstoviny, rýže, brambory (ne smažené hranolky=téměř čistý cukr) a tuky v podobě za studena lisovaných rostlinných olejů (každé jídlo si tím olejem poleju (kdo chce zjistí, že těch olejů je velká spousta na výběr jen musí v obchoďácích hledat) Nekupuju pečivo a od ledna jím pouze chléb z vlastní pekárny z celozrných mouk (pšeničná, žitná) otrub a hromady semen (dýně, slunečnice, len, sezam, kmín) Jsem člověk, který má sedavé zaměstnání a práci má v kanclu, kde je daleko do restaurace na meníčko. Tak si nechávám vozit klasická jídla, jen si vybírám jídlo a měním přílohy s co nejmenším GI (glykemickým indexem) a co nejvíce bílkovin. Není výjimkou, že si objednám dvojité maso (rybu, kuřecí, hovězí). Nevezmu do pusy nic bez bílkoviny a rostlinnými tuky, proto pitomou svačinu jablko jím s oříškama a semenama… Takže co jsem četl výše ty brokoliocové karbanátky s mrkví… Kde je bílkovina a Omega? Jsou to jen nesmyslně vbouchané idee (nevím jak se to skloňuje – ostuda) o zdravé výživě. Minerály? Ovoce, zelenina, oříšky, semena… Snídám mezi 7–9 svačina 11 oběd 14 véča po aktivite nejpozději do 19… Když jsem tyto věci slyšel na konci prosince poprvé, nechápal jsem jak to dám dohromady… Během 14 dní se mi vše tak zautomatizovalo, že když se podívám na jídlo, tak už vím, jestli si dám nebo ne… Sladké hřích jak to tady někdo nazval nejím – absolutní zbytečnost a zátěž pro organismus, který hasí to co do své pusy dáte… Hloupost je dát si Activii (nebo cokoliv sladké a že Activia je cukrovinka a ne jogurt) a za hodinu jít běhat… V tělo ten cukr nedokáže odbourat a tak místo toho aby jste spalovali tuky (ty naše zásoby v rámci Beta oxidace s pomocí trojných vazem Omega kysleiny) spalujete cukry… Je toho strašně moc… Já strávil s tím člověkem 2×2 hodiny a během 14-dníjsem měl už vše zabudováno v jízdním řádu… S rodinou jsme na to najeli a není problém… Vše se dá stíhat, respektive si ani neuvědomuju že bych měl nějaké časové problémy, jenom v prvních týdnech jsem trávil v obchodech přibližně 10× více času, než jsem si pročetl co ty výrobky obsahují a jestli mi vůbec něco dají!!! Teď už přesně vím pro co jdu a nenechám se oblbnout věcmi typu "Akce“. V mém okolí se našli dva jedinci, kteří takto zkusili žít a po pár týdnech je vidět změna jak na objemu, tak na náladě… Vše je jen o hlavě a hlavně je třeba si uvědomit, že tu nejsme od toho abychom jedli, ale jíme proto, abychom byli!!! Mějte se!
beauty 12.05.2011 14:48:42
>> Rybka77, 12. 05. 2011 14:39:02
jo děti jsou radost i starost. Ať to není nic vážného.
Taky musím s klukem pořád něco řešit.
Liberec
Rybka77 12.05.2011 14:49:04
>> MartiNo, 12. 05. 2011 14:43:11
my teď máme nějaký divný období…samý nemoce, úrazy:-x
a díky, bude určitě ok, jen nějaký steh to chce.
jen nevím, zda vyperu to triko…celý od krve.
Liberec
Rybka77 12.05.2011 14:49:31
>> beauty, 12. 05. 2011 14:48:42
díky.:-)
Komsomolec 12.05.2011 14:51:49
>> MartiNo, 12. 05. 2011 13:46:38
Zde je také velmi pěkné rozčlenění. A jelikož se v předcházejícím odkazu vyskytují frapantní a omezené údaje např. o vitamínech řady B (zvláště B12), není od věci se podívat na vegetariánský pohled. K tvému dřívějšímu příspěvku: zdá se mi, že mladý člověk, ale nejen ten, si vegetariánstvím, resp. veganstvím život nekomplikuje, naopak – zkvalitňuje ho a dovršuje. A k tomu ke všemu je kvůli němu zabíjeno a umírá daleko méně živých tvorů, kteří jsou např. v jiných částech světa považováni za domácí mazlíčky a vice versa. Jinak doporučuji při znalosti angličtiny hledat potřebné informace venku, např. na webu Britské vegetariánské společnosti, která se výživě věnuje sofistikovaně už téměř 150 let. Dobrou chuť třeba k pampeliškovo-ředkvičkovému salátu
http://www.vegetarian.cz/…itaminy.html http://www.vegetarian.cz/uvodmin.html http://www.vegetarian.cz/…ulkaddd.html
LemonaidLucy 12.05.2011 14:56:34
>> Rybka77, 12. 05. 2011 14:39:02
Jejda, drzim palce, at to neni nic vaznejsiho!
Pip 12.05.2011 15:00:01
>> Komsomolec, 12. 05. 2011 14:51:49
Nemyslím si že ortodoxní masožravost nebo vegetariánství jak píšeš „zkvalitňuje život“. Žádný extrém není správný… A hlavně nic není tak jednoduché, jak se píše na webech… nevím co se píše na webu Blesku, ale tuším, že 100% toho je lží a polopravd… Takže je důležité udělat si svůj názor a a ne přejmout stopro ze zdroje… A to je tak se vším…
Liberec
Rybka77 12.05.2011 15:00:29
>> Komsomolec, 12. 05. 2011 14:51:49
což o to, vegetariánství je fajn, ale těm diabetikům fakt člověk neví, co dát jíst, když mají hlad a nemůžou si dát víc sacharidů.:-(
to se ta flákota náramně hodí.
zelenina se taky přejí.
Shon@11 12.05.2011 15:03:08
>> Pip, 12. 05. 2011 14:47:26
Tak vidím, že jím podobně jako ty, což mě potěšilo. Bál jsem se, že budeš podobně ortodoxní jako Rudo a budeš považovat za špatné i těstoviny, rýži, ovesné vločky a dokonce i ovoce. Jinak samozřejmě by měl člověk znát alespoň základní rozdělení potravin- vědět co obsahuje bílkoviny, co sacharidy a tuky a podle toho potom skládat jídelníček.
GriseLouve 12.05.2011 15:05:08
>> Rybka77, 12. 05. 2011 14:39:02
Též držím palce!
>> Pip, 12. 05. 2011 14:47:26
Rozhodně zajímavé informace, které by pro mě byly možná ještě zajímavější, kdyby působily méně útočně. Nepředpokládám, že jsi se tak narodil, ale nějak tomuto stylu života došel. Razím heslo – žít a nechat žít, tedy ráda sdělím svá stanoviska, ale nejsou-li akceptována, i když já jsem přesvědčena o pravdě, respektuji druhého.
Ad karbanátky – nevím kde jsi je viděl, ale vzhledem k tomu, že o brokolici a mrkvi jsem psala já, asi jsi si špatně přečetl. Karbanátky nedělám a nejím. Bílkoviny – fazole. Mám je tu od rána namočené.
Ad Aktivia – plán na den byl jiný, na poslední chvíli se změnil a já byla nucena se přizpůsobit a něco sníst. Volba padla na NESLADKOU aktivii kterou jsem si dosladila stévií. Mohla jsem nesníst nic a počkat až doběhnu, ale to by se mi běželo zpropadeně špatně. Takhle mám za sebou krásný, rychlý běh, který jsem si skutečně užila … a to je hlavní.
Běhu a TOLERANCI zdar!
Komsomolec 12.05.2011 15:05:14
>> Pip, 12. 05. 2011 15:00:01
Souhlasím s tebou, hledá se rovnováha. Já při tom nalézání např. dávám svobodu uvázané krávě nebo slepici či kusu hověziny na botách renomovaných značek, zatímco si beru něco té zeleniny a ovoce, která – což je nepochybné – určitým druhem vnitřního života také žije.
Černé Voděrady
MartiNo 12.05.2011 15:08:07
>> Komsomolec, 12. 05. 2011 14:51:49
Nemyslím, že by vegetariánství byla komplikace v záporném smyslu, ale prostě komplikace ohledně výběru jídla. Postoj dcery k (ne)zabíjení mazlíčků (což je její důvod k v., nikoli prospěch vlastního těla…) zcela chápu, a to přesto, že miluju tatarák.
Tolik k vegetariánství. Nemyslím, že by tu byl optimální prostor k debatám o něm…
Co je ovšem zajímavá otázka, zda člověk tím, že se snaží žít kvalitněji („dovršeně“?) žije též jednodušeji, nebo naopak komplikovaněji.
Z pohledu běžného spotřebitele je jednodušší vejít do sámošky a koupit na co má chuť (co ho naučili doma), než přemýšlet, číst etikety, vybírat, vyrábět pampeliškový salát apod…
Komsomolec 12.05.2011 15:19:03
>> MartiNo, 12. 05. 2011 15:08:07
Postoj tvé dcery je potěšující Sám preferuji jablko před koulí s jablečným aroma, rajče před kečupem, chléb z mouky a žitného kvásku místo cihličky umělohmotného těsta, které strávilo v peci 1/10 času skutečného pečiva. Koho rodiče v tom nejpodstatnějším věku naučili jídlo „pouze kupovat“, ten bude pravděpodobně celý život ve vleku potravinářských společností, které se předhánějí v „prospěšnosti“ svých výrobků. Je to jako se sportem: buď si ho neseme jako příjemnou rodinnou tradici, nebo se k němu dostaneme často jakoby náhodou. A to, proč nám učaroval a čím nás naplňuje, dokážeme jen velmi těžko popsat druhým lidem.
GriseLouve 12.05.2011 15:20:18
>> MartiNo, 12. 05. 2011 15:08:07
Souhlasím. V dnešní době určitě komplikovaněji, byť kvalitněji
Na druhou stranu už dneska existuje spousta obchůdků kde se dá pořídit ledacos. U nás v Příbrami třeba Slunovrat, v Praze to byl tuším Countrylife, jeden z prvních podobných obchodů vůbec.
Pip 12.05.2011 15:41:24
Nejsem útočný, to v žádném případě! Vyznívá-li to tak zmých příspěvků, tak to tímto tupím!!! Ty karbenátky jsem si fakt vytvořil v hlavě.. Omlouvám se… Apokud jsi jedla tu brokolici a mrkev syrovou, pak má omluva je dvojnásobná (doufám že jsi ji nevařila )… Nechávám si cca 1–2× týdně vozit jídlo i z vegetariánské restaurace, ale hodně zvažuju, jestli ano nebo ne… JInak je mi v podstatě jedno co kdo jí, pokud mu nemusím poté platit zdravotní péči stavu který si člověk zaviní sám… To bychom měl věnovat lidem, kteří ji skutečně potřebují… což se bohužel neděje. Jinak jsme zklouzli k úplně jinému tématu než je u fóra… A navíc jsme u ortodoxního vegetariánství zahaleným různými idejemi, na které mám u ZDRAVÝCH lidí svůj ostře vyhraněný názor (stejně jako na všechny ortodoxní cokoliv…)
GriseLouve 12.05.2011 16:08:48
>> Pip, 12. 05. 2011 15:41:24
Pak se omlouvám i já
Nene, zeleninu nevařím, rozbředlé bezbarvé kaše nemám ráda brokolici blanšíruju, mrkve jenom nechám přejít teplem tak, aby zůstala křupavá. Teplem se trochu změní podstata zeleniny a tělo jí pak lépe přijímá. Vařením se zničí cokoliv, co v ní je.
Muž mé maminky je člověk který je nejen výborný kuchař, ale hlavně kuchař, který se většinu života zabývá zdravou stravou. Od něj mám spoustu tipu, ačkoliv mi trvalo téměř 15 let než jsem je začala přijímat … jsem pomalá, leč když už něco přijmu, důsledná.
makoshark 12.05.2011 18:26:12
>> Pip, 12. 05. 2011 14:47:26
Možná by tebe jako člověka, co si tak potrpí na bílkovinách a tucích a co je (předpokládam podle toho, že píšeš na běžeckém serveru) běžec, zajímalo, že strava těch nejlepších běžců, tj. Keňanů a Etiopců, je ze 77 procent sacharidy, 13 procent bílkoviny a 10 procent tuky. A 90 procent stravy rostlinného původu. Základem stravy je kukuřičná kaše (ugali), dále pak hodně zeleniny, fazole, živočišného původu většinou jen mléko (odkud se taky berou ty tuky), maso jen zcela výjimečně (i když to je samozřejmě taky dáno tím, že ho v Africe není zrovna nadbytek jako tady).
Jedí 2× nebo 3× denně, kilometráž průměrně 800km měsíčně.
Stejně tak je na sacharidech postavena strava dalších známých běžeckých etnik nebo národů- severoamerických indiánů.
rudo 12.05.2011 22:31:30
vegetarianstvo alebo veganstvo moze byt super zdrave ale moze byt aj super chore, odskusal som si obe varianty dlhodobo. Pokial je clovek vegetarian/vegan eticky – moralny = ochrana zvierat a na vlastnom zdravi mu nealezi tak sa lahko stava zakuskovym – mukovym vegetarianom a v stupni veganskom sa nahradzaju aj tuky syntetickymi margarinmi (povod je rastlinny, co mnohych tiez pomyli) castokrat buchtovy vegetarian neje zeleninu, kedze v hlkave ma spojenie ze zelenina sa jedla len ako priloha ku masu.
Ryza – nic proti nej a jedavam ju. Biela ryza ale nie je ryza, vsetko bolo odbrusene a zostal len skrob.
Africania jedia aj maso, na sustredenoiach si varili kazdy den nieco co by sme nazvali gulas : do hrnca sli vsetky dostupne zeleniny a kusy masa. Ked african je rozne zrna, obilie, je to povodne, neslachtene obilie, s vysokym obsahom mineralov, tukov a proteinov. Samozrejem ked zapadny vedec pozoruje africanov a vidi 1 kg vreco obilnin, tak to zarata ako 1kg sacharidov, podla vlastnych skusenosti ze obilie nic ine neobsahuje. strava africanov teda ma ovela viac proetinov a tukov ako sa uvadza, navyse africania popijaju cely den caj, do ktoreho si nalievaju mlieko, takze maju sustavny maly prisun proteinov aj tukov. Africka kukurica nie je kukurica, maju stastie ze este maju povodne stare botanicke druhy, nepreslachtene na cukor a bez GE manipulacie. Africka kukurica sa vola maize, mysli sa tym specialny botanicky druh, nanestastie anglictina pouziva slovo maize na pomenovanie kukuricnej muky zo zdegenerovanej kukurice a tak sa straca prehlad co je co.
Otazka mineralov v potravinach je tiez komplikovana
Napriklad v hsitorii vieme ze americky indiani sa presuvali po kontinente, ked niekde buchla soipka a vyvrahla vela lavy, tak zakratko to indiani osidlili a zalozili si polia na lave a tiez zbierali dive rastliny a semena atd z lavovych poli a zabita zver sa zivila travami atd z lavovych poli == vysoka koncentracia rozmanitych mineralov. Dnes na vyplienej pode ked sa nieco pestuje, tak zelenina a ovocie takmer nic neobsahuju, kde nic nie je ani cert neberie a tak zelenina nemoze do seba z pody dostat nieco co v pode nie je. pri umel;om hnojenoi alebo hydroponickom pestovani sa vyskytuju len urcite vyselektovane minerali. Ked sa robia rozbory tak sa moze stat aj to ze na urodnych poliach po staruych sopkach sa vypustuju vzorky zeleniny a strcia sa do atomoveho spektroskopu a univerzita vuyda velku pracu ktora sa potom preberie do knih a vsetrkych zdravotnickych publikacii a tabuliek, takto sa zrodili aj tabulky zo sa treaz bezne pozuivaju
je velmi pekne si precitat kolko akych mineralov je v 1 mrkve, ale ked si v obchode kupim tu mrkvu, tak to nie je ta mrkva a nemusi vobec nic obsahovat
Slaný
EdCable 12.05.2011 22:36:00
>> makoshark, 12. 05. 2011 18:26:12
Doplnil bych, ze se nejedna o nejlepsi bezce, ale o nejlepsi vytrvalecke bezce..
beauty 12.05.2011 23:04:19
Kamarád co už je půl roku v Africe povídal,že tam jedí hlavně kozí maso. Kuře je tam neskutečně drahé.
rudo 12.05.2011 23:12:38
>> beauty, 12. 05. 2011 23:04:19
podla mojich osobnych skusenosti s kozami
kozy su velmi preberave nezozeru hocico jedia len zelene a nezozeru ani len list spadnuty na zem, kozy budu zrejme tak zdrave a plne mineralov, snad keby maratonci v Tatarach jedli kazdy den kamziky, tiez by sa u nas behalo 2:06
Ospravedlnujem sa vsetkym ocharanarom prirody zvierat a TANAP-u
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.