Zmereni VO2max pomoci Polaru
Jílové (to u Děčína)
toro 06.01.2007 09:20:40
Je to pojmenovane „Fitness test“ ale vsude pisou, ze je to v podstate zmereni VO2max. Ma nekdo zkusenost jak to doopravdy je? Me se stala zvlastni vec. Po celou dobu behani (4 msice) mi to tak kolisa kolem 42–45 a dneska mi to nahlasilo 57 (merim jednou za dva tydny). Je pravda, ze jsem zacal v prosinci s intervaly, ale takovy skok jsem necekal. Taky jsem nikdy nedostal hodnotu treba 44. Vypada to, ze ten vzorecek proste linearni neni a dochazi k tzv. ridnuti vysledkove krivky. Je mi ale divne, ze jsem nedostal hodnotu kolem 50. Zkousel nekdo pouzit tento test pote co mel laboratorni mereni? Jak moc verite teto hodnote? Na desitky? Diky za odpovedi.
Mato 06.01.2007 13:15:02
Polarove meranie VO2 max je nepresne, a to velmi. Pracuje na statistickom priemerovani a je skor vhodny pre velmi lahke zatazove sporty. Ak chces zistit svoju hodnotu presne, chod do laboratoria. Ak to robis koli sledovaniu trenovanosti- daj si test na zmeranej trati (alebo na tej istej, aj ked nevies vzdialenost) a porovnaj si vysledky bud kazde 3 tyzdne alebo kazdych 6 tyzdnov. Tam si budes na cistom.
Brno
tuta 06.01.2007 16:33:15
Tak nejaka zavislost mezi trenovanosti a vyskou cisla tam asi je, ale s VO2 max to zase tak moc spolecneho nema. Ja si to zmeril snad jen jednou, kdyz jsme soutezili, komu to hodi vyssi cislo, dostal jsem se na asi 74, coz by bylo super, kdyby bylo moje realne VO2 max, ale neni.
Jílové (to u Děčína)
toro 06.01.2007 20:39:47
Presne o to mi slo. Je to nejaky koeficient, zrejme ne uplne VO2max, ktery urcuje stav. Nejsem schopen behat stale tu samou trasu pro kontrolu, protoze vliv pocasi a momentalniho stavu je prilis velky a ovlivnuje vysledek. Myslim, ze Polar je dostatecne proverena znacka, aby mereni vysledku nebyla nahodna, ale opravdu linearni a na zaklade nejakych empirickych testu. Je to fuk, ze to neni zrovna laboratorni VO2max, je to proste cislo, ktere kdyz se zvetsi tak clovek ma lepsi kondicku. Diky za odpovedi. 2 mato: mas nejake zkusenosti pro to, ze je to pouze pro velmi lehke sporty a velmi nepresne. Myslis, ze je to dostatecne jake proste index vykonnosti? Precetl jsem snad vsechny tve prispevky, vnasis sem vitr profesionality, coz je super. Ale pro mne jako pro trageda, je to cislo, ktere mne potesilo a motivuje. Navic se da velmi jednoduse znovu zmerit. Diky.
Mato 07.01.2007 07:23:38
Toro, o to mi vobec neslo- teda nejak dehonestovat polar. Sam mam doma 2 jeho vyrobky, plus plno doplnkov a som s nim po rokoch spokojny, co sa tyka presnosti a spolahlivosti. Ide skor o to, ze samotne VO2max meranie (v laboratoriu) je aj tak iba arbitrarne meranie, kt. sice ma suvis s vykonnostou, ale je silne obmedzene genetickymi predispoziciami a (pozor) hmostnostou jedinca v momemte merania. Uz som viac krat pisal, ze vysledky sa daju velmi ovplyvnit aj tym, ze clovek dostatocne nezavodni a je (povedzme) o kilo lahsi- hned ma iny vysledok (lepsi- o dost a bez zmeny k lepsiemu v trenovanosti). Teraz si zoberme hodinky, kt. nefunguju na kolekcii vydychnutych plynov a ich objeme, ale na zaklade srdecnej frekvencie, pricom samotne meranie „VO2max“ na hodinkach je zalozene na rychlosti zotavenia (poklesu tepu). Hodnota, kt sa objavi je zavisla na parametroch, ktore zadas do hodiniek (vaha, vek). Cize je tam vela faktorov, kt. dane meranie ovplyvnia. BTW, vedel si o tom, ze ked zadrzis dych, budes mat nizsie tepy? :) Ale to iba srandujem. Podla mna namerane absolutne hodnoty su najlepsie- vyber si trat, v den ked sa citis oddychnuty (hoci aky v tyzdni) a zrovna nie je pekelne pocasie a bez ju trebars na 160 tepov (akekolvek cislo- povedzme nad 80% TFmax). Odmeraj si cas a vyskusaj to znova o 3–6 tyzdnov. Ak si dobre trenovany, zabehnes tu istu trat s tou istou TF za kratsi cas. Vela ludi sa obava, alebo skratka nechce behat nadoraz- toto je overeny sposob merania trenovanosti bez toho aby si siel na 100%. Ak Ti vychadzaju nejake divne cisla (vdaka pocasiu, unave…comukolvek), meranie mozes pre prenost za 2 dni zopakovat, lebo si nesiel ani zdaleka nadoraz). Este poznamka k tomu polaru a meraniu VO2max- hodnoty VO2 maX sa vyskytuju prave velmi blizko max TF a pokial to od teba to meranie nechce, tak pracuje iba s odhadom, ktory moze byt (a bude) velmi nepresne. Toto nie su profesionalne poznamky, lebo problematika je omnoho hlbsia, len som dal malu poznamku na margo presnosti, ked uz si sa na to pytal. Kazdeho motivuje zlepsenie, len uvadzam lahsie a presnejsie meranie, ktore nenaraba s odhadom, ale s realnymi vysledkami. Ak Ti vyjde prilis dobry vysledok- urcite nie je chybny, lebo cas je lahko overitelna velicina (pokial poctivo drzis stanovenu TF). Pri velmi zlom vysledku to vzdy mozes zvalit na unavu a pocasie :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.