Co vaříte?
Praha - Vršovice
Chrosel 12.02.2015 17:16:44
Dnes vaří Keny:
Ráno jsem do něj naložil brambory, cibuli, kousek uzeného žebírka pro chuť, trošku jater pro experiment, suchý zelený hrách, jablíčko, okořenil podlil litrem vody a šel od toho.
Když jsem přišel domů, spustil jsem rýžovar a když dojel, dal jsem k rýži ohřát 450g mražené zeleniny. Aby se nevařila, jen rozmrazila a ohřála na teplotu k jídlu.
Do mísy jsem dal rýži se zeleninou, na to hodil odevšeho z Kenyho trochu, polil šťávičkou, no byla toho opravdu hromada odhaduji 1,5 až dvě kila.
Výborné, jen teda ta játra – to se dalo čekat – těm to pomalení nijak zvlášť neprospělo, ale se šťávou O.K., ale ta v tom už dělat nebudu.
Žebírko úplně zázračné, ale bylo ho malinko tak na pár soust,
a to jablíčko, to bylo nejlepší to chytlo trošku chuti od toho a trochu od tamtoho že já jich tam nedal víc, ale dávám ho tam jen coby desert tak aspoň se mi nepřejí.
Bylo to moje první jídlo od včerejšího večera, byl jsem běhat i cvičit žádný hlad nebyl, tak ještě dám repete až se mi trošku uvolní místo v žaludku a zase zítra touhle dobou…
jm1 12.02.2015 19:57:43
>> Chrosel, 12. 02. 2015 17:16:44
Po večeří, při dopíjení lahve (Muller T. 2009 z Moravina) u nás padl dotaz: proč vůbec dávat do pomaliku brambory?
Na večeři byl baby špenát a kukuřice a grilovana kuřecí srdíčka s chimichurri (nevím, co to je )…
max39 12.02.2015 20:13:30
Dnes kelovy privarok s dusenym hovadzim.Cele pokvapkane olivacom a zasypane mladou cibulkou.
>> Chrosel, 12. 02. 2015 17:16:44
>> jm1, 12. 02. 2015 19:57:43
Inak chlapi ked sme uz pri tych vnutornostiach(Mam ich moc rad a tesi ma,ze aj niekto iny.U nas doma s tym moc uspech neznem ) su zhladiska chudnutia a zdravej stravy vhodne???Zajtra by som si rad na veceru spravil moje oblubene dusene srdce na smotane(mozno zvolim nejaku prijatelnejsiu variantu)
MAX
Praha - Vršovice
Chrosel 12.02.2015 20:14:25
>> jm1, 12. 02. 2015 19:57:43
Na to mám odpověď – ty brambory skrz naskrz nasáknou šťávama co z toho ostatního vytečou a chutnají úplně jinak, než když je uvaříš zvlášť a tím zbytkem přeleješ.
Třeba se nám to přejí ale zatím z toho jsme nadšení.
rudo 12.02.2015 21:00:16
>> Chrosel, 12. 02. 2015 20:14:25
zemiaky ( ale vraj to plati aj pre brambory, grule, pandurky a svabky)
su ako nasavacia spongia, su doist orazdne mineralovo a vsiaknu do seba
ved aj babky vedeli ze ak nahodou nieco presolili tak tak suply par zemiakov a tu sol to vysalo
mne to ale straviovacio pripada ako zbytocne riedene teslesnych mineralov a tak zemiaky nejedavam uz roky
takze ked varis spolu, jasne ze to nasalo vsetky vone chute atd vtedy tie zemiaky predtsieraju ze do jedla aj naozaj patria
Praha - Vršovice
Chrosel 12.02.2015 21:41:16
>> rudo, 12. 02. 2015 21:00:16
Vůbec si neumím představit že bych brambory vynechal z jídelníčku. Zrovna včera jsem narazil na nějaké stránky kde v podstatě píšou že když si dáš bramboru tak se buď otrávíš hned nebo do 10 dnů, dostaneš dnu, revma, záněty, a když ne, ucpou se ti cévy škrobem.
Jiné „zdroje“ je zas hrozně vychvalují. To si nevybereš, takže kromě toho že mám jídlo jako zdroj živin a minerálů a vitaminů jím abych si pochutnal, a když to s ničím nepřeháním tak si myslím, že zrovna brambory mě snad neohrozí.
rudo 12.02.2015 22:45:05
>> Chrosel, 12. 02. 2015 21:41:16
ja nepresviedcam ani nenahovaram
len posuvam moj nazor
ja som nemal ziadny problem si odvyknut
raz za rok si dam zemiakove placky ale tam ide o tu chut censkau a majoranky atd
pam65 13.02.2015 07:18:06
Brambory se kazí tím, že se oloupou, uvaří a voda s minerály se vyleje. Pokud se připravují tak, aby se z nich neodstraňovalo vše kromě škrobu, tak proč ne – s mírou.
Brutto 13.02.2015 08:19:14
Zemiaky nejem uz pekne dlho a nezda sa mi ze by mi nieco chybalo. Ale je pravda, ze prednedavnom som si prvykrat kupil bataty, takze sladke zemiaky. Zo zvedavosti som ich nakrajal, supol do truby a potom som si trochu nalozil ku kacici a kvasenej kapuste a musim povedat, ze boli fakt dobre.
Postrizin
SlavoK 13.02.2015 08:41:30
>> max39, 12. 02. 2015 20:13:30
Vacsina vnutornosti su zlozenim podobne svalovine. Srdce obzvlast, ved to JE sval. Takze obsahuje hlavne bielkoviny, trochu tuku a minimum sacharidov. TO je co sa tyka energetickej stranky.
Srdce na smotane by som prirovnal ku kurcati na smotane.
Inak po mineralovej a vitaminovej stranke to moze byt velmi rozne, moze byt vnutornosti aj velmi hodnotne, ale tiez v nich mozu byt usadeniny tazkych kovov, antibiotika a tak… To uz je ale mimo moje zorne pole a pokial viem, ty mas velmi ciste zdroje masa, takze by som to neriesil a vnutornosti dal na vyslnie.
Praha - Vršovice
Chrosel 13.02.2015 08:48:18
>> pam65, 13. 02. 2015 07:18:06
Zlatá slova ! Dodám, že jím jen pěkné brambory, tedy nenaklíčené, ne zelené a vždy se slupkou. Ale jako se vším, když je něco součást pestrého jídelníčku, těžko mi to uškodí.
Jednou do měsíce s dávám v hospodě velkou pizzu a úplně cítím jak mi tělo děkuje.
Občas mi poděkuje za půl bochníku chleba,
ale pořád je 9 z 10 jídel která si dám spousta zeleniny s rýží, pohanka, luštěniny, prostě mám teorii že když člověk jí zdravě ( pro tělo ), je dobré si sem tam pro potěchu duše zhřešit.
Většina lidí kolem mě to dělá úplně opačně, jí samé shity a pak si na netu přečtou článek o výživě a dají si mrkev a jablko a už stojí před zrcadlem jestli zhubli
Praha - Vršovice
Chrosel 13.02.2015 08:51:44
>> max39, 12. 02. 2015 20:13:30
K těm vnitřnostem – je to zpestření jídelníčku, třeba játra mají překvapivě hodně bílkovin a skoro žádný tuk a třeba v játrech z kuřete které žilo pár měsíců asi moc škodlivin nebude a i kdyby, málokdo postaví dietu výhradně na konzumaci jater.
Proč ne – jednou za čas to nemůže být nic proti ničemu.
Praha
zombice 13.02.2015 10:38:59
>> Chrosel, 12. 02. 2015 21:41:16
Kdysi jsem cetl, ze u nas jsou brambory docela vyznamnym zdrojem vitaminu C, i kdyz by to nikdo kvuli jeho nizkymu obsahu v nich necekal. Jenze tim jak jich sporadame docela dost, uz to zanedbatelny neni
max39 13.02.2015 20:12:04
>> SlavoK, 13. 02. 2015 08:41:30
>> Chrosel, 13. 02. 2015 08:51:44
Dakujem.Potesili ste ma.
Robievam tak raz do mesiaca zopar pre mna skvelych receptov a celkom nerad by som sa ich vzdal.
Napriklad uz spominane srdce na smotane,jazyk s chrenovou alebo polskou omackou,rizoto z kuracich zaludkov(teraz ryzu nejem,tak len na cibulke) alebo rôzne kombinacie s masom a zelenimou(napr: originalny recept zo zabijacky-pekna krkovicka pokrajana na hrubsie platky striedavo ukladana s jemnymi platkami prerastenej slaninky(alebo bôcku) a peceňou(jatra),cele poprekladane velkym mnozstvom cibule a cesnaku.K tomu pridame na polky nakrajane zemiaky so supkou(ja bez zemiakov) a upeceme v trube.Velmi lahodne.
Max
Milovice
Ykram 14.02.2015 14:26:34
>> Chrosel, 13. 02. 2015 08:51:44
Mám problémy s potravinovou alergií a dlouho jsem laborovala co vlastně snídat před závodem a delším během. Každý jsme holt jiný, po neuspěších s pohankovou a kukuřičnou kaší,kdy se mi v průběhu začal zvedat žaludek (a to mi to i chutnalo),jsem začala snídat míchaná vajíčka. Na játra na roštu bez brambor jsem uběhla jednu dálku a běželo se mi super.Kamarádka je výživová poradkyně a když jsem neustále mrmlala ohledně jídla, doporučila mi paleo stravu. Nedodržuji to na 100%, jen mi to poskytlo návod a tělu to vyhovuje.Jo zakázané mám zrovna i brambory, byl to boj, ale jde to i bez nich.
Pavla T. 17.02.2015 19:57:54
>> satch, 10. 02. 2015 14:47:10
Právě jsem řepu v alobalu šoupla do trouby, díky za tip. Ještě jsem se tě chtěla zeptat, jestli tu řepu solíš a kdy, po upečení, nebo před? Nebo nesolíš vůbec?
Brno
milan 17.02.2015 20:31:02
>> satch, 10. 02. 2015 14:47:10
Přidám alternativní recept: červenou řepu nakrájím na kostky, dám do varného skla vytřeného máslem (nebo celofán mírně podlitý olivovým olejem). Sůl, pepř, rozmarým. Zakryté peču na 180 st. C do křehka (40–50 minut). Na posledních 10–15 minut přidám smetanu nebo řecký jogurt, cherry rajčata, kozí sýr na plátky. Po vyjmutí posypu jemně posekanou rukolou.
Pokud potřebuji maso, dělám k tomu na pánvi na prudko menší kousky libové krkovičky. Sůl a hodně chilli. :)
Pavla T. 17.02.2015 21:04:57
>> milan, 17. 02. 2015 20:31:02
Tohle zní výborně, příště to zkusím.
rudo 17.02.2015 21:20:12
>> Ykram, 14. 02. 2015 14:26:34
vela ludi potrebuje ranajskovat proteiny a nejaky tuk a minimum alebo ziadne cukry
akurat to nevedia alebo si to neprupustia lebo teklamy su furt na morning or breakfast cereals
je zaujimave ze ak bezec co sice akoze nema problem s cukrami na rano je donuteny zmenit ranajky – kamarat bol v cudzine na maratone a nestihol si nic kupit a rano v hoteli boli len vajicka a parky tak si to dal, a zabehol si najlepsi cas za posledne roky…
Praha - Vršovice
Chrosel 17.02.2015 21:22:42
>> rudo, 17. 02. 2015 21:20:12
Taky nemusíš snídat vůbec.
Skritek Hugo 17.02.2015 21:28:03
>> milan, 17. 02. 2015 20:31:02
Dnes uz jsme po veceri, ale zitra vyrazim koupit repu. To vypada hodne dobre.
Skritek Hugo 17.02.2015 21:29:14
>> Chrosel, 17. 02. 2015 21:22:42
Ty mas tak krasne motto. On teda me pam, kdyz toto vytvoril, zcela odrovnal
Praha - Vršovice
Chrosel 17.02.2015 21:35:31
>> skritek Hugo, 17. 02. 2015 21:29:14
Však jsem si to přečetl a hned ho požádal o laskavé svolení…
Ten Milanův recept vypadá excelentně…zejména, když ho srovnám s mým předvčerejším receptem na řepu:
- řepu vložíte do pomalého hrnce tak jak je, odpoledne se na ní vrhnete a sníte jí.
On teda Polreich říká že tajemství dobré kuchyně tkví v …„použijte nejlepší suroviny a dělejte s nimi co možná nejmíň“, tenhle můj minimalismus je asi extrém.
rudo 17.02.2015 21:41:48
>> Chrosel, 17. 02. 2015 21:22:42
nekdo nemusi nekdo musi
dopleneni proteinu rano pomaha mnoha lidem i ke sportu i ke zivotu
tezko nastavit opakovatelne konstantni podminky pro provedeni vedeckeho experimentu
Praha - Vršovice
Chrosel 17.02.2015 21:53:19
>> rudo, 17. 02. 2015 21:41:48
jj to máš pravdu,
já si po ránu nemůžu dát nic,
pak bych už jen celý den jedl a jedl. Prostě jak chytnu slinu tak už nezastavím.
Prievidza, Slovensko
ttomino1980 20.02.2015 16:05:21
>> tiborw, 11. 02. 2015 14:01:14
Nedalo my to a dnes som vyskusal zelerove halusky
SUPER napad …diky!!!
U mna takyto recept …cervena cibula a furmanska slanina na kocky orestovat na bravcovej masti …potom prihodit na kocky nakrajany velky zeler a jednu mrkvu restovat/dusit do makka a na koniec posolit. A do toho zamiesta… ja tucny tvaroh vymiesany s cesnakom a solou …manzelka vymiesany balkansky syr s cesnakom
Aj vzhladovo a celkom aj chutovo sa to na halusky podoba…chut vyborna. S bryndzou urcite tiez dobre.
Morsku sol som zamenil za Himalajsku …zevraj 84 mineralov …tak sa neham prekvapit:-)
pam65 27.02.2015 18:06:44
Domácí jogurt v kyblíku:
- litr plnotučného mléka
- smetana
- jakýsi bifi jogurt
- medový startér z Biopronu 9
V kyblíku přes noc na radiátoru – suprový jogurt. Dnes jsem načepoval farmářské mléko, do kyblíku přidal dvě lžíce stávající várky a uvidí se. Protože litr mléka z automatu stojí 15 Kč a do kyblíku se mi vleze mléko akorát za dvacku, v případě zdaru dokážeme produkovat kvalitní, zdravou, levnou a chutnou dobrotu. Nemůžu se dočkat rána.
tinaB 28.02.2015 14:51:47
Dnes nejdražší zelňačka v mém životě,cena klobás víc jak dvojnásobně převyšovala cenu, za kterou normálně kupuju maso pro rodinu, mám na mysli v obou případech cenu za kilo ( a to rozhodně nekupuju to nejlevnější maso v nejlevnějších obchodech ), no nic, aspoň snad byly kvalitní.Včera-pečení pstruzi na víně posypaní šalvějí a rozmarýnem.Předevčírem-těstoviny s pestem; posekala jsem balíček rukoly, k tomu směs semínek,rovněž nasekané, panenský olivový olej, parmezán ( Gran Moravia ). Moc dobré. Už se těším na medvědí česnek, postup stejný, jen místo semínek dám ořechy a přidám normální česnek.Jaro přijde
vsara 28.02.2015 18:56:50
>> tinaB, 28. 02. 2015 14:51:47
Krááá.
Hele dokázala bys udělat i žížaly na šalvěji, lopuchovku s klobásama (to je lepší než zelňačka!) a těstoviny s oříškama?? Pokud jo, tak ráno balím batůžek se svejma medajlema a šálama a letím k tobě na Moravu.
Krrrááááááá. Sára
tinaB 01.03.2015 13:16:00
>> vsara, 28. 02. 2015 18:56:50
Sári, klidně přileť, jenže víš, jak to u nás je, nejdřív se musí vyjádřit hlava rodiny-Jeho Excelence Kocour Myšák
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.