Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Beskydy budou v sobotu hostit českou skyrunningovou elitu

Beskydy budou v sobotu hostit českou skyrunningovou elitu

Michaela Kalátová | 15.04.2015 | přečteno: 4459×

V sobotu v 9:30 odstartuje druhý ročník Mistrovství republiky ve skymaratonu – Hyundai Perun SkyMarathon. Na trať závodu s extrémním převýšením se v Beskydech postaví kompletní česká skyrunningová špička, chybět by neměli ani obhájci titulu Jan Zemaník a Michaela Mertová. Navíc už tak velice náročnou trasu pořadatelé oproti loňsku ještě ztížili!

Závod se koná v horském prostředí Moravskoslezských Beskyd, konkrétně v okolí masívů Javorový, Ropice, Príslop, Kozinec a Ostrý. Na každý vrchol se vystoupá nejprudšími svahy a poté se sbíhá technickými úseky. Na závodníky čeká v osmi a půl hodinovém limitu pět vydatných stoupání a čtyři technické seběhy. A aby toho nebylo málo, rozhodl se pořadatel změnit závěr závodu v Grande Finále.

Pro závodníky je tak nachystaná trať, která snese z hlediska celkového převýšení plné srovnání s jinými SkyMarathony ve vysokých horách Evropy i světa. Trasa má opravdu úctyhodné parametry – 41 kilometrů s pozitivním převýšením 3195 metrů a negativním 2707 metrů.

„Odebrala se druhá část závěrečných serpentin, které jsou nahrazeny asi stometrovým traversem a následným pekelným stoupáním na staré černé sjezdovce. Od ní vede opět malý travers a poslední malá sjezdovka známá již z loňska. Tam to bude nejen o fyzičce, ale i o psychice závodníků. Navíc v případě dobrého počasí může být tento úsek velmi divácky zajímavý a může udělat závodníkům ohromnou kulisu,“ vysvětluje Samuel Straka, šéf české skyrunningové reprezentace.

Na startu se představí řada domácích reprezentantů. Pro mnoho z nich to bude také generálka před květnovým mistrovstvím Evropy ve skyrunningu na Zegama-Aizkorri Maratoia ve Španělsku.

Kromě loňských medailistů Jana Zemaníka a Michaely Mertové z Peruna to platí například pro Tomáše Bystřického, Petra Krále, Víta Otevřela, Annu Strakovou či Zuzanu Krchovou. Kromě nich se závodu Perun SkyMarathon zúčastní i další reprezentanti jako Pavel Brýdl, Aleš Palko, Pavel Paloncý, Radek Groh nebo Lucie Luštincová.

„Na závod se moc těším i když jsem samozřejmě trošku nervózní, protože je to můj první závod sezony. Hlavně ať nám svítí sluníčko a doběhnu s radostí a bez zranění. Ráda bych běžela rychleji než loni, protože mám o trochu víc natrénováno. Proti loňsku to bude o „malinko“ těžší, ale to je v pořádku,“ komentuje letošní závod Anna Straková, bronzová medailistka z loňska.

„Největší motivací pro závodníky je jistě titul mistra České republiky ve skymarathonu, ale také to, že nejlepší český závodník si vyběhne nominaci na velmi těžkém závodě ve španělských Pyrenejích – Buff Epic Trail,“ popisuje ředitel závodu Marcel Žuška. Vítězi bude hrazeno startovné v závodě, doprava i ubytování.

„Stejnou cenu získá i první slovenský muž v cíli za předpokladu, že doběhne v čase maximálně o dvacet minut horším než český mistr. Škoda jen, že Buff Epic Trail je ve stejném termínu jako European Skyrunning Championship v Ultra SkyMarathon ve Val d'Isere, takže pokud Perun vyhraje reprezentant nominovaný na evropský šampionát, bude mít Marcel Žuška trochu problém jak to řešit,“ dodává Straka.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

michaela88 žena 23.04.2015 11:13:07

V sobotu 2. května v 9:30 odstartuje druhý ročník Mistrovství republiky ve skymaratonu – Hyundai Perun SkyMarathon. Na trať závodu s extrémním převýšením se v Beskydech postaví kompletní česká skyrunningová špička, chybět by neměli ani obhájci titulu Jan Zemaník a Michaela Mertová. Navíc už tak velice náročnou trasu pořadatelé oproti loňsku ještě ztížili!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.