Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak jsem potkal muflony

Jak jsem potkal muflony

Olga Bednářová | 28.05.2008 | přečteno: 9110×

Jaro v sobě skrývá pro běžce spoustu neznámých. Oteplí se? Ochladí se? Bude zase pršet? Jak se vypořádat s jarní únavou? Co moje alergie? Jak poznám habr nebo jasan? Nejistotu, váhání a jarní splín překoná jarní les. Je šíleně zelený a tráva je tak šťavnatá, že se nám život ovečky nezdá až tak špatný. Ptáci zpívají jako o život a sem tam se objeví stydlivý zajíček či muflon…

Muflon? Nevěříte? Když já jsem ale opravdu potkala jednoho podivína, který tvrdí, že potkává v lese muflony! Nejen to: prý to je v lese pražském! Poslyšte tedy jeho příběh, který bude o běhání, muflonech a tlačení na pilu. Leč popořádku. 

Příběh běžeckého podivína

„Patřím k takové podivné sortě lidí, kteří celý život běhají. No celý – vlastně jenom asi 40 let. Že taky pořád běháte? Nevím jak vy, ale já si na to vezmu termoprádlo (dříve tepláky), jakož i další potřebné maličkosti a vyrážím do lesa. Do Krčského v Praze – to je ten les, který na mapě nenajdete, protože se správně jmenuje Kunratický a Michelský. Znalci jej však označují pouze jako Krčák… Když jsem byl mladší, zdravější a ctižádostivější, tak jsem v tom lese naběhal třeba 30 km na jeden zátah. Dnes mi stačí tak třetina. A jsem – jak jinak – pomalejší. S klesající výkonností, ať už je to ve sportu, sexu či zaměstnání, jsme zejména my muži hrubě nespokojeni. 

A děláme všechno možné, jak tyto brzdící procesy zbrzdit. Uhýbáme, kamuflujeme, předstíráme – a občas s tím i bojujeme. Leč – a opět: jak jinak – prohráváme. Jde o to, jestli si to ovšem dovedeme přiznat. Zastíracím manévrům se daří asi nejlépe na pracovišti. Trochu horší je to se sexem, ale úplně špatně dopadá kamufláž u běhání. Stopky jsou neúprosné. Kdo se chceš podívat pravdě do očí, běhej alespoň jednou za rok nějaký tradiční závod, třeba Běchovice – Praha (10 km). Trať je totiž na rozdíl od nás už 112 let stejná. A přece… 

A přece může otevřít zpomalování nové obzory! Může odkrýt jakési životní moudro – a ukázat nám třeba muflony. Mufloni? A v Praze? Dozvěděl jsem se to asi před 10 lety: v onom zmiňovaném Krčáku je prý stádečko muflonů. ,To jsem blázen, léta tu běhám, a nikdy jsem je neviděl,´ dím na to. A tak jsem začal pokukovat po muflonech. Třeba se mi podaří přiblížit se k nim ,nenormálně´ – díky rychlému běhu. Kdepak – nic. Moc jsem do toho běhu asi ,bušil´ a museli mě slyšet na míle daleko. Měl jsem docela vztek a usoudil jsem, že žádní mufloni nejsou a je to s nimi jako s UFO. 

Až se před pár lety polámal mraveneček ve mně a stál jsem před volbou: přestat běhat úplně, nebo když už běh, tak ,baletní´, tj. lehoulinké nadnášení a žádné skoky či silné odrazy. Dnes už zase celkem v pohodě běhám, jenom přes kaluže neskáču, ale běhám skrz… A hlavně – začal jsem se potkávat s muflony! Musí to být brzy ráno, kdy v lese ještě nejsou lidé (tedy ti normální), musíte běžet tiše a ,hezky´ a musíte mít taky kus štěstí na příznivý vítr. První spatření bylo jako zjevení. Jsem dosti racionální člověk, ale musím se přiznat, že to se mnou docela ,zacloumalo´. A poznání na mne z mufloních tváří, byť němých, přímo křičelo: 

- Když moc a usilovně chceš, ničeho nedosáhneš. 

- Netlač příliš na pilu, polámeš ji i sebe.

- Když chceš něco nebo někoho dostihnout, zpomal.“ 

Tolik běžecký filosof. Co kdybychom začali „běhat pomaleji“ i v mezilidských vztazích? Snad by to zafungovalo i celospolečensky: možná přicházejí léta mufloní. Uvidíme. 

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 255 km
Minulý měsíc 0 km

Jana žena 28.05.2008 09:47:21

Ahoj ahoj,

ten clanek me opravdu potesil a nejen proto, ze v Krcaku beham taky a ze tam taky obcas, kdyz mam to stesti, potkavam muflony…:) Fakt tam jsou!

avatar

Jílové u Prahy

10 km: 0:39:17 (2009)
půlmaraton: 1:23:14 (2010)
maraton: 3:02:14 (2010)

Jaromir muž 28.05.2008 10:28:19

Mufloni jsou super – já je už párkrát potkal po ránu mezi Žampachem a Horním Studeným u Jílového, kde běhám – tj. 20 km na jih od Krče… nejdřív jsem si říkal, že jsou to nějaký divný kozy, ale pak mi to došlo ;-) Docela osobitý zvířata, mají takový zvědavý pohled a chovají se úplně jinak než srnky, který potkávám denně. V ranních hodinách je ve zdejších lesích snadnější potkat zvěř než člověka, natož pak běžce, ale třeba se taky jednou dočkám ;-))

avatar

Radek muž 28.05.2008 10:34:50

Hezký článek. Sám jsem toho ještě moc nenaběhal, ale líbí se mi, že je člověk v těsném kontaktu s přírodou. To je pro mě překvapivá stránka tohoto sportu. Taky nesmím běžet moc, protože jinak funím, lapám po dechu a nevnímám. V sobotu jsem chodil/ běhal v Praze ve Hvězdě a bylo to nádherné.

Jen pro laskavý úsměv: Jak jsem potkal muflony-Olga Bednářová

administrator 03.04.2010 13:32:29

Jaro v sobě skrývá pro běžce spoustu neznámých. Oteplí se? Ochladí se? Bude zase pršet? Jak se vypořádat s jarní únavou? Co moje alergie? Jak poznám habr nebo jasan? Nejistotu, váhání a jarní splín překoná jarní les. Je šíleně zelený a tráva je tak šťavnatá, že se nám život ovečky nezdá až tak špatný. Ptáci zpívají jako o život a sem tam se objeví stydlivý zajíček či muflon…


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.