Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Puma Velocity Nitro 3: Univerzální kráska do každého botníku

TEST: Puma Velocity Nitro 3: Univerzální kráska do každého botníku
foto: Puma

Radek Narovec | 28.05.2024 | přečteno: 1216×

Kategorie tempové a objemové obuvi patří mezi nejoblíbenější skupiny bot, protože si v ní vyberou jak naprostí začátečníci, tak sváteční běžci, ale i hodně pokročilí. Jsou to univerzální boty převážně na silnici a rovný povrch, které najdou uplatnění i mimo běh samotný. Zvlášť, když si jejich designéři dají záležet. A v případě třetí verze Puma Velocity Nitro 3 se sešlo vše!

První, co vás zaujme, je krásný design boty se širokým uplatněním – od pomalého výklusu, přes objemový trénink, až po středně rychlý tempový trénink. Jako bonus je možnost si ji vzít i mimo běh, protože je fakt pohodlná, noha v ní vydrží celý den a v jakékoliv barevné kombinaci je… prostě krásná! A přitom za vcelku pohodovou cenu cca 3300 Kč. Jaké to osvěžení po záplavě všech těch úzce zaměřených a krutě předražených závodek s karbonem, které na vás vyskakují, kam se podíváte!

Velocity 3 je středně těžká bota s vyšší torzní tuhostí, nečekejte úplně měkkou lehkou bačkůrku. Spíše sedne robustnějším běžcům, kteří i při objemovém tréninku rádi zvýší tempo. Ne nadarmo má v názvu Velocity/Rychlost.

Snaha vymyslet nevymyslitelné (rychlá, pohodlná, a navíc i tlumivá bota) se tu potkala s poměrně velkým úspěchem. Odvalu pomáhá zakulacení špičky i paty (zezadu vypadá fakt hodně cool!), docela agresivní sklon 10 mm (resp. 8 mm v dámském provedení) od paty ke špičce ještě přileje olej do ohně. Svršek skýtá komfort, pevně podrží i úzké chodidlo, ale netlačí ani na to širší. Klasické tkaničky drží bez nutnosti druhého uzlu.

Výrobce uvádí střední míru tlumení a určení zejména pro neutrální došlap (pokud máte nohy do X a vystřeluje vám za běhu jedna či obě do stran, trojkové Velocity vám moc nepomohou).

Není to ryzí silnička, zvládne v pohodě i rovnou parkovou cestu, ale je jí na špinavější a rozmlácenější terény škoda. Tohle je bota pro milovníky rychlosti, ne však divočení. Zvládne různé typy došlapů, není to bota, jež by řídila váš krok. I tak si ale zaslouží, abyste se navzájem poladili – co do délky kroku a došlapu, protože pak vám odvede maximum, co dovede.

S 260 gramy u velikosti UK 8 patří někam do středu pásma objemových bot. Pocitově je ale spíš těžší, lehce tužší a i poněkud robustnější. Vyslovení střízlíci k ní asi budou hledat vztah déle. Střední a vyšší kategorie běžců s razantním krokem naopak nadchne na první dobrou. Svršek nabízí hodně polstrování, takže se nebojte otlaků ani při dlouhém běhu. Negativní stránkou téhož je ale fakt, že by mohl být prodyšnější. Velocity botou na parné léto asi nebude… Vůbec ve svršku je materiálu víc než dost, což úplně neoceníte v deštivém počasí, zvlášť když vymetete hlubokou louži. Bota vodu natáhne jako houba. Ale když už mluvíme o mokru, naopak absolutorium zaslouží podrážka, která botu drží i při razantním zatáčení na mokrém asfaltu.

Víc negativ jsme na ní opravdu nenašli, i proto dáváme krásnou známku! Je to bota, kterou chcete doma mít.

Komentář výrobce: Vynikající přilnavost podrážky i k mokrému povrchu je zejména díky propracované technologii s názvem PUMAGRIP. Co se týče svršku, inovativní, prodyšný svršek z lehké síťoviny je vybavený speciálním materiálem PWRTAPE, který podporuje nejvíce namáhané oblasti, zatímco pohodlná část objímající kotník je vyztužená pěnou zvyšující komfort.

Hodnocení: 94 %

(+) opravdu krásná bota ve více než deseti (!!!) barevných provedeních

(+) širší využití

(+) fajnový poměr cena vs. kvalita/užitek

(-) pocitově lehce tuhá a těžší

(-) méně prodyšný svršek

(-) méně vhodná do mokra

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 28.05.2024 19:07:11

Kategorie tempové a objemové obuvi patří mezi nejoblíbenější skupiny bot, protože si v ní vyberou jak naprostí začátečníci, tak sváteční běžci, ale i hodně pokročilí. Jsou to univerzální boty převážně na silnici a rovný povrch, které najdou uplatnění i mimo běh samotný. Zvlášť, když si jejich designéři dají záležet. A v případě třetí verze Puma Velocity Nitro 3 se sešlo vše!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.