Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Puma Deviate Nitro Elite 3. Rakety pro závoďáky

TEST: Puma Deviate Nitro Elite 3. Rakety pro závoďáky
foto: behej.com

Michaela Jiráková | 31.07.2024 | přečteno: 219×

Pohon do každého kroku, pokud jdete na závod vypustit duši! Po superlativy naplněné recenzi Puma Deviate Nitro 3 přichází pár slov o “sourozenecké” verzi pro ryzí závoďáky. Bez přehánění, tyhle boty promění váš trénink a závod v nevšední zážitek. Vyplatí se ale mít v botníku tento rychlostí nabitý poklad s ohledem na jeho cenu? Komu nejvíc?

Karbonové boty obecně nejsou žádné vycházkové papučky, díky čemuž nabízí spoustu výhod, úskalím pak bývá vyšší cena za absolvovaný kilometr a opravdu velmi specifické využití.

Jednou z hlavních výhod posledního modelu Pumy je jejich nízká hmotnost. Na první dobrou totiž jednoznačně ohromí svou lehkostí. To jsou ty nejlehčí boty, co jsem kdy měl v ruce, řeknete si po jejich potěžkání a obutí. Váha 194 gramů je na nohou sotva znát. Existují i lehčí karbonky, ale maximálně o pár gramů.

Důležité je celkové provedení bot, kterým nás také oslnily. Od předchozí dvojkové verze zhubly celých 17 gramů, a dostaly se tak pod 200 gramů, tedy hmotnost srovnatelných modelů od Nike nebo Asics. I přes tak nízkou váhu však nabízí dostatečnou stabilitu.

Jedním z dalších důvodů, proč karbon, je rychlost. Karbon sice potřebuje určitou dávku vaší síly a rychlosti, ale na oplátku umí pořádně nakopnout kupředu a vydanou energii znásobit. Deviate Nitro Elite 3 pomáhají přenášet energii při správném běžeckém kroku tak, aby vydaná energie byla co nejefektivnější. Karbonové pláty PWRPLATE jsou cítit při každém kroku! Její negativní stránku eliminuje mezipodešev s ultralehkou pěnou NITROFOAM™ ELITE. Se středně vysokým dropem 8 mm vás od země dělí v místě paty 40 mm a pod špičkou 32 mm.

Ohnivě vypadající svršek tvoří dobře prodyšná, přitom ale pevná síťovina s výrazným logem na vnitřní straně boty. Tenký a příjemný jazyk doplňují ploché tkaničky, které se bez problému zavazují a dobře drží. Na (tak akorát) vypolstrované patě sice chybí poutko na obouvání, ale vzhledem k příležitostnému využití bot to nepovažujeme za velký problém. A pokud nejste zrovna fandové oranžové, na www.puma.com pořídíte i jiné odstíny.

Obecným negativem všech karbonových bot je jejich vysoká pořizovací cena, zvláště v poměru k relativně nízké životnosti. Ta je uváděna maximálně v řádu nízkých stovek kilometrů. My jsme odběhali něco kolem 50 kilometrů a na botě nejsou žádné stopy opotřebení. Přesto se nevyplatí boty vytahovat na každý trénink, ale spíš si je hýčkat na startovní čáru.

Puma Deviate NITRO Elite 3 vytvoří ve správnou chvíli úsměv na tváři, pokud měsíce dřete a v den D chcete vytěžit maximum ze své formy. Jsou to boty na superrychlé silniční závody. Vzhledem k ceně a životnosti boty, která je podstatně nižší než u běžných běžeckých bot, jsou šité vyjma závodů maximálně na rychlé tréninky na dráze či asfaltu, kde fungují tak, jak mají. Bude to tedy skvost ve vašem botníku, který si budete hýčkat. Už třeba pro povedený design.

S oficiální cenovkou 5 990 Kč se vyhouply na vyšší nadprůměr v kategorii karbonových závodek, ale jedná se o novinku a už nyní se dají sehnat u českých distributorů např. Top4Running o pár stovek levněji. A je to dokonce nižší cena, než za kterou se nabízí například starší závodní model konkurence.

Takže k otázce v úvodu – vyplatí se mít tento rychlostí nabitý poklad v botníku? Jak pro koho. Pokud hledáte botu s širším uplatněním i na trénink, rozhodně sáhněte raději po její neelitní verzi Puma Deviate Nitro 3. Ale pokud už nějakou dobu běháte, jste duší i srdcem závoďák či závoďačka a chcete pocítit i něco jiného než jen pohodlí, Elite vám dá do závodů maximální možnou podporu a zefektivní vydanou energii. Určitě snese srovnání s podobnými modely konkurence a dost možná vydrží i déle než ony. Už dávno neplatí, že karbonky na silnici jsou na jeden závod a pak vyhodit!

Celkové hodnocení: 95 %

(+) rychlost a energie
(+) citelné nakopnutí
(+) nízká hmotnost
(+) překrásný design

(-) vyšší pořizovací cena v přepočtu na absolvovaný kilometr
(-) nízká životnost
(-) specifické využití jen na silniční závody

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mjirakova žena Včera 10:48:42

Pohon do každého kroku, pokud jdete na závod vypustit duši! Po superlativy naplněné recenzi Puma Deviate Nitro 3 přichází pár slov o “sourozenecké” verzi pro ryzí závoďáky. Bez přehánění, tyhle boty promění váš trénink a závod v nevšední zážitek. Vyplatí se ale mít v botníku tento rychlostí nabitý poklad s ohledem na jeho cenu? Komu nejvíc?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.