Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pohár behej.com: Obhájí Wallenfels na Konopišti?

Pohár behej.com: Obhájí Wallenfels na Konopišti?

behy.cz | 25.06.2008 | přečteno: 7460×

Poslední červnovou neděli pokračuje letošní seriál Pohár behej.com 12. závodem v parku u zámku Konopiště. Loňský 11. ročník Konopišťské desítky splnil náročné požadavky vyhlašovatelů Poháru a zúčastnilo se jej včetně dětských kategorií 135 běžců a běžkyň.

Situace v Poháru behej.com

Vypadá to, že v zámeckém parku na Konopišti bude pokračovat hon na Wallenfelse. Jirka jde závod od závodu za celkovým vítězstvím v Poháru. Na Konopišti navíc obhajuje své loňské první místo. Aby jej porazil, bude muset jeho vyzývatel běžet pravděpodobně těsně nad 33 minut, spíše ale ještě o něco rychleji. Najde se někdo takový? Josef Poduška, který v posledních závodech prokazuje výbornou formu?

Historie závodu

Konopišťskou desítku založil v rámci oslav patrona kuchařů a cukrářů sv. Vavřince benešovský běžecký nadšenec (a povoláním kuchař) Luděk Procházka. Když mu a jeho rodině, s níž obětavě běh táhl několik let, docházely síly, převzalo organizátorské žezlo občanské sdružení Konopišťská desítka. 

Trať a program

Závod je velmi přátelský vůči běžcům každého věku a výkonnosti. Zájemci o pohárové body se pochopitelně přihlásí k běhu na deset kilometrů. Čekají je tři rovinaté okruhy po zpevněných i asfaltových cestách lesoparku, v každém z okruhů probíhají areálem přírodního divadla Konopiště, kde jsou i šatny a občerstvení po závodě. 

Pokud by si někdo netroufal na desítku, může zkusit běh Buď fit na 3200 metrů na jednom parkovém okruhu. A neděle se může stát i rodinným běžeckým podnikem, protože pro děti od 3 do 14 let jsou připraveny tratě v okolí divadla dlouhé od 340 do 1430 m. 

Sportovní program otvírají nejmenší běžci v 10 hodin, v 10:45 hod. musíte být připraveni na startu běhu Buď fit a v 11:15 hod. bude společný start pro hlavní závod v kategoriích mužů do 39, 49, 59 a nad 60 let a žen do 34, 44 a nad 45 let. Startovné je lidové (děti 10 Kč, dospělí 40 Kč) a jeho kompenzace dostatečná: kromě věcných cen pro první tři závodníky v kategoriích můžete vyhrát pěknou cenu v tombole. 

Zajímavosti v místě závodu

Bylo by škoda z Konopiště pospíchat, vždyť jde o jeden z našich nejkrásnějších zámků s bohatými sbírkami z dob, kdy Konopiště patřilo následníku trůnu rakouského Františku Ferdinandovi d'Este (ano, to byl ten Habsburk, kterého nám zabili v Sarajevu, jak se praví ve Švejkovi). Koho lovecké trofeje a zbraně Františka Ferdinanda nezajímají, dá přednost procházkám po rozsáhlém parku s vzácnými dřevinami.

 Trenér a sponzoři

Kondiční běžci možná přivítají fakt, že závodu se zúčastní trenér behej.com, Miloš Škorpil. Pro Miloše je sice desítka krátkou tratí, ale na závod se těší a je připraven před či po závodě poskytnout zájemcům všemožné rady týkající se běhu či regenerace.

Na Konopišti se objeví také sponzoři Poháru, firmy adidas a <a target=„_self“>E­nervit. Enervit poskytuje iontové nápoje, adidas přijede se svou klasickou letošní nabídkou, běžeckou kolekcí, na niž je při závodě možné získat 30% slevu. Masáž poskytovaná na stánku adidasu zdarma uleví unaveným nohám.

Doprava na místo startu

Jak se nejlépe dostat na start? Kdo dokáže alespoň na jeden den oželet auto, může jet vlakem. Od železniční stanice Benešov u Prahy (trať č. 221) se vydáte po červené turistické značce a po půlhodině rychlejší chůze jste u zámku, odkud je to na start už jen pár stovek metrů. Automobilisté se až ke startu stejně nedostanou – musí auta odstavit na parkovišti u hotelu Myslivna. A pokud bude pěkně, nezapomeňte si vzít s sebou na Konopiště plavky a ručník. Příjemné osvěžení nabízí Zámecký rybník, který je od cíle závodu co by Železný oštěpem dohodil.

Ivo Domanský, Petr Kostovič

Po absenci při Běhu krajem bitvy u Kolína se na závodě objeví alespoň jeden z účastníků Duelu behej.com. Maratonky z hřebíku snímá po běžecké krizi Standa Blaha: "Za čtyři roky svého běhání jsem to ještě nezažil a doufám, že už nikdy nezažiji. Co? Totální běžeckou krizi. Začalo to postupně. Běháním bez rozklusání, protažení a běžecké abecedy. Vynecháním fartleků a intervalů. Omezováním délky výběhů. Odkládáním tréninků na příhodnější počasí a denní dobu.

Vyvrcholilo to propadákem na Víru. A od toho závodu nastala naprostá nechuť k čemukoliv, co je nějak spojeno s běháním. Tři týdny bez běhání – dříve naprosto nepředstavitel­ná věc!

V sobotu jsem absolvoval první pokus o ukončení této trapné kapitoly. Bylo z toho 16 krásných kilometrů v lese v mírném tempu. Začínám se zase těšit, až obuji běžecké boty. Zítra zkusím Monaco, v neděli pohárové Konopiště. Zázraky nečekám, ale chuť do běhání a závodění se pomalu vrací. Poradíte mi, jak se vyhnout další krizi?"

Jeho soupeřka, Jarka Holasová, bude naopak chybět, do redakce poslala následující zprávu: „Na Konopiště nejedu, v sobotu ráno odjíždím do Rumunska, ale plánuju Monako 16. července. Závody teď nestíhám, ale běhám aspoň trochu, víc jezdím na kole a taky trochu na in-linech, takže nezahálím a pohár nebalím, na podzim se chystám stihnout téměř všechny závody, tak snad i umáznu nějaký nevyvedený ;-). Jinak na to Konopiště bych bývala chtěla – už jsem tam jednou závodila – Konopišťský triatlon – a bylo to bezva. V tom parku se běhá skvěle.“

Možná, že její poslední věta je nejlepší pozvánkou k závodu.


Propozice závodu v termínovce

Výškový profil trati

Pořadí v Poháru behej.com před závodem

Diskuse k závodu na fóru

Loňské výsledky

Fotogalerie z roku 2007

 

Navštivte speciální stránku o Poháru behej.com

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 25.06.2008 12:51:06

No, „Tak nám zabili Ferdinanda …“ nepraví Švejk, ale paní Müllerová. :)

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4670,52 km
Minulý měsíc 38,2 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 25.06.2008 13:55:46

>> sam, 25. 6. 2008 12:51:06

Ahoj, upravili jsme v textu. Věřím, že hodnota závodu neutrpí a paní Müllerová se na redakci také zlobit nebude:)

avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 25.06.2008 18:44:08

>> PetrK, 25. 6. 2008 13:55:46

Tam, kde snad nyní paní Müllerová je, jistě jako prostá žena nechodí na internet a na server behy.cz už vůbec, takže se zlobit určitě nemůže :)
Mýlka rozhodně neměla vliv na potenciální kvalitu závodu a na kvalitu článku jen zcela marginální :)

Motto: http://skyrunning.cz

administrator 03.04.2010 13:32:31

Poslední červnovou neděli pokračuje letošní seriál Pohár behej.com 12. závodem v parku u zámku Konopiště. Loňský 11. ročník Konopišťské desítky splnil náročné požadavky vyhlašovatelů Poháru a zúčastnilo se jej včetně dětských kategorií 135 běžců a běžkyň.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.