Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Vendula Frintová - Z olympijského Pekingu do noční Prahy

ROZHOVOR: Vendula Frintová - Z olympijského Pekingu do noční Prahy

Petr Kostovič | 10.09.2008 | přečteno: 14551×

Vendula Frintová patří mezi absolutní triatlonovou špičku. Na Olympijských hrách v Pekingu dosáhla v českých barvách nejlepšího ženského výsledku v historii (23. místo). Kromě triatlonu ji můžeme vídat i na běžeckých závodech. Na nich dokáže úspěšně prohánět i specialistky vytrvalkyně a zkusí to i při sobotní Tesco Night Grand Prix.

Vendula (nar. 1983 v Náchodě) je studentkou katedry antropologie a genetiky na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Triatlonu se věnuje od roku 2001. Závodí za Ekol Elite Triathlon Team a jejím trenérem je Jiří Seidl. Před triatlonem se věnovala plavání. Výčet jejích závodních úspěchů je hodně dlouhý. Naleznete jej na její osobní webové stránce

Kromě triatlonu se objevuje i na běžeckých závodech. Naposledy vybojovala 6.9. v Třebíči pro Hvězdu SKP Pardubice dvě druhá místa v závodech na 1500 (4:36.09) a 3000 metrů (9:56.23) při finále Mistrovství ČR v atletice družstev. Před startem Tesco Night Grand Prix směřovaly naše otázky kromě triatlonu především k pražskému závodu na 5 km. 

Proč Tesco Night Grand Prix? Čím vás láká? 

Pro mě je to především dobrá příležitost ke kvalitnímu běžeckému tréninku. Na počátku své kariéry jsem v centru Prahy absolvovala dvakrát Mattoni Grand Prix. Atmosféra v centru Prahy byla vždy úžasná a těším se, že ji opět zažiji. 

Jaký je váš vztah k nočnímu běhu? Již jste někdy noční závod absolvovala? 

Jednou jsem absolvovala noční běh v Čelákovicích a pravda, byla jsem šerými obrysy trochu zaskočená. Je to ale příjemné zpestření a život je přece změna :-)

Na vytrvaleckých tratích u nás stále vládne Petra Kamínková. Dá se porazit? Co je třeba pro to, abyste doběhla v sobotu před ní? 

Petra je excelentní běžkyně a to dokazuje i doba, po kterou tu vládne. Vloni jsem ji sice porazila ve finále Extraligy na 3000 m, ale z celkového počtu závodu, které jsem s ní už běžela, je to opravdu jediná vlaštovka. Na kratší vzdálenosti se porazit určitě dá, pokud s ní někdo vydrží až do cílové rovinky a umí pořádný finiš, neboť Petra je přeci jen specialistkou spíše na delší tratě. Na delší distance, myslím, u nás ještě dlouho nebude mít zdatnou konkurentku. 

Řada běžců odmítá masové silniční běhy. Jaký je váš názor na ně? 

Není proč tyto běhy odmítat. Jsou dobrým prostředkem pro zpestření tréninkové dřiny. Masové běhy podporují zájem veřejnosti o běhání a nabízejí lidem možnost jít si zasportovat. V dnešní přetechnizované době je bohužel stále více lidí, kteří si raději sednou k počítači nebo televizi, než aby se protáhli na čerstvém vzduchu. 

Jak často zařazujete běžecký trénink v rámci triatlonu a jak je možné, že, přestože se nespecializujete na běh, dokážete běžkyně-specialistky porážet? 

Triatlon je velmi specifický sport, kdy musíte být v podstatě neustále připraven ve všech třech disciplínách. Většinou se tedy trénuje 6× týdně třífázově. Běh je tedy na pořadu téměř každý den. Samotný běžecký trénink se od atletického příliš neliší, neboť v současné době se čas na závěrečných 10 km neustále zrychluje. 

Považujete svou letošní triatlonovou sezónu za úspěšnou? V čem byla dobrá, v čem ne? 

Předem je nutno podotknout, že letošní sezóna ještě nekončí :-). Mám před sebou ještě minimálně jeden závod Světového poháru. Sezóna začala na výbornou třetím místem na SP v korejském Tongyeongu. Bohužel poté jsem před Mistrovstvím Evropy onemocněla a o šampionát tak přišla. Celá příprava byla směřována k Olympijským hrám. Dosáhla jsem zde sice nejlepšího českého ženského výsledku v historii, ale výkon z říše tajných snů to určitě nebyl. 

Jaká bude ta příští sezóna? Chystáte nějaké změny v přípravě? 

Uvidíme. Poslední dva roky byly opravdu náročné, takže bych během příštího roku chtěla hlavně načerpat nové síly pro následující olympijský cyklus. Pokud se podaří vše realizovat, ráda bych strávila zimu v Austrálii a pokusila se nahlédnout pod pokličku nejlepší triatlonové země světa. 

Jaký je váš nejsilnější zážitek z OH v Pekingu? 

Když pominu svůj vlastní triatlonový závod i zdrcující finiš mužského triatlonového závodu, který připravil o medaili největšího favorita soutěže, byla jím bezesporu návštěva Ptačího hnízda, kde jsem byla na vlastní oči dvakrát svědkem překonání světového rekordu. Doma u televizní obrazovky si člověk nikdy neužije skvělou atmosféru a burácející tribuny. 

foto: archiv Venduly Frintové


Poslední věta Venduly Frintové, byť z jiné sportovní akce, jakoby byla výzvou k účasti na sobotním závodě. Atmosféru sobotní Tesco Night Grand Prix můžeme nechat plynout za okny našich bytů nebo se stát její součástí. 

Webové stránky Venduly Frintové

Web Tesco Night Grand Prix