Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink podle Z. Smutného: Přípravné období 1 - cyklus 1

Trénink podle Z. Smutného: Přípravné období 1 - cyklus 1
foto: Tereza Rozehnalová

Zdeněk Smutný | 03.11.2008 | přečteno: 14192×

Dnem 3. 11. 2008 fakticky zahajujeme nový tréninkový rok 2008 – 2009, a to prvním přípravným obdobím, které bude mít čtyři čtyřtýdenní cykly. Než přistoupím k prvnímu tréninkovému cyklu, je nutné si uvědomit, že plán je stanoven tak, abychom mohli celoročně závodit. Text obsahuje tréninkový plán pro fiktivního běžce s osobním rekordem 40 min./10 km

Proto nedochází k velkému objemovému nárůstu kilometráže, to by vedlo ke značnému zhoršení výkonnosti, ale pracuji s tréninkovými prostředky trochu jinak. Základem je přibližně stejný objem kilometrů, což nebrání nikomu si v obecné vytrvalosti něco přidat, pokud se na to bude cítit a neovlivní to absolvování ostatních tréninků, rozvržených do jednotlivých dnů. Úkolem těchto čtyř týdnů je postupný rozvoj obecné a tempové vytrvalosti. U ostatních prostředků se budeme snažit o to, aby nedošlo k velkému poklesu stávající úrovně. 

Vlastní cyklus je naplánován tak, že objem stoupá do třetího týdne, při dodržení konstantní rychlosti všech hlavních tréninkových prostředků a čtvrtý týden má nižší kilometráž, ale již se některé úseky trochu zrychlí, kvůli postupné adaptaci na vyšší tempo v následujícím cyklu. 

Z toho je zřejmé, že pokud si třeba časem vytisknete jednotlivé po sobě následující plány, uvidíte, jak jsme se připravovali logicky s postupným zrychlováním v průběhu tréninkového období ve vlastních cyklech. Je tedy jasné, že celý systém je zaměřený na postupnou adaptaci organismu na zrychlování úseků při stejném objemu a tím i k následnému zlepšování výkonnosti. 

Pro zkvalitnění tréninku je možné ještě pracovat s časovými úseky přestávek či jejich provedením mezi intervaly. Kvůli tomu je třeba dobře sledovat své pocity a tělo a naslouchat, co mi říká, abych podle jeho jasných signálů věděl, že mám zvolnit, nebo si odpočinout, či zařadit jen regenerační klus, případně při hodně dobré náladě si něco přidat, nebo zkvalitnit trénink zkrácením odpočinkových přestávek. Rozhodně ne zrychlovat! 

To bude přicházet v každém následujícím cyklu a pro lepší pochopení to v plánu budu uvádět v časech, které by se v jednotlivých obdobích měly běhat. Tam budete sami vidět, jak by měl postupovat výkonnostní vzestup. 

Jak jsem již předeslal v přechodném období, plán je připravován pro fiktivního běžce s osobním rekordem 40 minut na deset kilometrů a výchozím výsledkem v letním závodním období by mělo být zlepšení osobáku. O kolik si netroufám přesně říct, protože v tom hraje roli velké množství faktorů, ale rozhodně by se měla forma stabilizovat na podstatně lepší výkonnosti, než byla v tomto roce. Při dobré konstelaci a v případě, že plán opravdu sedne, a také závod, protože, jak říkám, když dva dělají totéž, nikdy to není totéž, může se podařit i velký výkonnostní skok. 

Samotný tréninkový plán není dogma, je to jen návod, jak se dopracovat ke zlepšení výkonů, za předpokladu, že nepřeceníte své síly a budete opravdu trénovat dle následných postupů. 

Podstatné je také si uvědomit, že musíte mít za sebou jistě několikaletou alespoň základní objemovou běžeckou přípravu, abyste si nemysleli, že teď se podle tohoto plánu vrhnete do přípravy i bez těchto základů, možná to i zvládnete odběhat a budete čekat výsledky, ale toužebně očekávaný čas se nedostaví a vy pak budete nesmírně zklamáni a otráveni. 

Výkon ve vytrvalostních běžeckých disciplínách sestává z mnoha faktorů a jedním z nejdůležitějších (když pominu talent,  VO2MAX, tedy procento využití kyslíku, vůli a zdravotní předpoklady), je dlouhodobá příprava, protože organismus se prostě musí postupně adaptovat na zátěže, které absolvuje, aby pak mohl podávat lepší výkony, a to nejde hned. 

Podám vám to velmi zjednodušeně a snad i srozumitelně, jak se říká u nás na vesnici: „To není hup na krávu a je tele.“ Všechno chce svůj čas. Doufám, že jsem se vyjádřil dostatečně pochopitelně. A teď možná k nejdůležitější věci. Asi se vám budou zdát předepsané tréninkové časy pomalé, ale je bezpodmínečně nutné nezačít běhat rychleji, protože vzhledem k našim klimatickým podmínkám (pochybuji, že si bude někdo z nás moci dovolit odletět na půl roku do Austrálie nebo JAR), kdy běháme v zimě na sněhu, náledí a v jiném marastu, musíme postupně v jednotlivých cyklech zrychlovat. Pokud bychom začali příliš kvalitně již v prvním cyklu, kdy bude ještě počasí příznivé, možná bychom to i přes zimu zvládli, ale za cenu obrovské únavy, která by nevedla k nárůstu výkonnosti, ale k útlumu a vlastně k pozdější totální destrukci sportovní formy, protože organizmus by si nevytvořil potřebné rezervy a náročnou přípravou byste se vlastně zlikvidovali. 

NESMÍ TEDY DOJÍT K PŘEDČASNÉMU PŘETÍŽENÍ V ZIMNÍM OBDOBÍ A PROTO TRÉNINKY V TOMTO ČASE NEMOHOU BĚŽCE VYČERPÁVAT!!! TO JE ZÁKON !!! 

Tak jsem vás, doufám, všechny dost postrašil a správně usměrnil. Nyní se můžete podívat na následující rozpis na příští čtyři týdny a pokud budete mít chuť, tak se s námi pustit do tréninku. Samozřejmě, že pokud máte jinou výchozí pozici, tedy osobní rekord, je nutné plán upravit dle vašeho osobáku. A nenechte se mnou za tyto řeči otrávit, já jsem vám musel jen nalít trochu čistého vína, abyste náhodou hned nezahodili rozum, vrhli se do práce, strhali se a přesto pak čekali ještě zázraky.

 

Podrobnější dotazy k tréninku můžete adresovat přímo Zdeňkovi Smutnému na e-mailovou adresu smutzd@seznam.cz 


TRÉNINKOVÝ PLÁN: TRÉNINKOVÝ ROK 2008–2009: PŘÍPRAVNÉ OBDOBÍ-I:  CYKLUS-1 OD: 3.11.2008 DO: 30.11.2008

Týd
Pondělí Úterý Středa
Čtvrtek Pátek
Sobota
Neděle
1

Výklus 10km

+ 10×100m rovinky

Posilování kruhově

celé tělo 30 minut

R, R, R

Stupňovaný běh 12km

od  5:15 do 4:25/km

R, V

 

R,R,SBC, R

12×400m (přest. 50s)

čas 1:36

+ 1×300m kopec

R + V

VOLNO

Klus 8km

V tom 3–4km

prokládané rovinkami

8.11. závody

Moravské Budějovice

nebo tempový běh 8km (4:35/km)

Obecná vytrvalost

18km volně

 

2

Výklus 12km

+ 10×100m rovinky

Posilování kruhově

celé tělo 30 minut

R, R, R

Tempový běh 12km 4:40/km

R, V

 

R,R,SBC,R

10×500/(př.1 min.) čas 2:00

+1×300m kopec

R, V

 

VOLNO Klus 9km prokládaný rovinkami

15.11. závody

Jedovnice

Hlušovice

nebo stupňovaný běh 10km od 5:15 do 4:25/km

OV – 20km
3

Výklus 14km

+ 10×100m rovinky

Posilování kruhově

celé tělo 30 minut

R, R, R

Stupňovaný běh 14km

od  5:15 do 4:25/km

R, V

R,R,SBC,R

12×500 (př.1 min)  čas 2:00

+ 1×300m kopec

R, V

 

VOLNO Klus 10km prokládaný rovinkami
22.11. závody Vyškov nebo tempový běh 10km 4:35/km
OV – 20km
4

Výklus 10km

+ 10×100m rovinky

Posilování kruhově

celé tělo 30 minut

R, R, R

Tempový běh 10km 4:35/km

R, V

R,R,SBC,R

10×400 (př.50s)  čas 1:34

R, V

 

VOLNO Klus 8km prokládaný rovinkami
29.11. závody? nebo stupňovaný běh 10km od 5:10 do 4:20/km
OV – 18km

 

Vysvětlivky zkratek : Začátek tréninku : R,R,SBC,R – to znamená: Rozcvičení, Rozklusání – 2 km, SBC – speciální běžecké cvičení jen 5×40m liftink, zakopávání, skipink, předkopávání, poskoky z kotníků.
Rovinky – 6×100m na rozběhání, postupně zrychlované
Konec tréninku:  R + V znamená: Rovinky – 4×100 na uvolnění, Vyklusání – 2 km