Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

JAK SE BĚHÁ V... sousedním Sasku

JAK SE BĚHÁ V... sousedním Sasku
foto: Vladislav Podracký

Vladislav Podracký | 27.11.2008 | přečteno: 7200×

Přes všechny proklamace o stoupající popularitě běhu je nepopiratelným faktem, že v českých poměrech jde stále o relativně uzavřenou skupinu lidí. Tváře na závodech se tak víceméně opakují v různých variacích příběhu s názvem staří známí. Především to platí, pokud jde o vyšší kategorie. V těch dětských je přírůstků požehnaně. Bohužel je hodně i těch, kteří odloží postupem času boty do kouta.

Zmíněné variace mají ale své nesporné výhody. Jsou motivační. Loni mě porazil Franta, teď mu to nandám já. Na druhou stranu i trochu deprimující, protože většina zkušených běžců své soupeře zná a do jisté míry ví, co lze od koho čekat.

Možná i proto řada lidí vyhledává možnost vyzkoušet si své síly jinde, s jinými soupeři, v jiném prostředí. Počínaje závody v ostatních částech republiky a konče těmi zahraničními. Za zajímavými sportovními podniky ale není nutné jezdit tisíce kilometrů. Řada z nich se totiž odehrává v příhraničních regionech. Jedním z nich i saský Vogtland, nebo, chcete-li poněkud staročesky, Fojtsko.

Tamní běžecká komunita je poměrně početná a dělí se na dvě části. Lyžaře a atlety. Ti první obývají především region podél hranic, tedy Erzgebirge (Krušné hory). Druhé nejdete hlavně ve vnitrozemí v okolí Plauen (Plavno) nebo Zwickau (Cvikov). K největším lyžařským klubům patří jednoznačně Vogtländischer Skiclub Klingenthal, který má velmi silnou mládežnickou základnu a jeho odchovance zdobí nejedna medaile, včetně těch ze světových podniků.

V těchto dnech se klub soustřeďuje především na přípravu lyžařských podniků, mezi kterými nebudou chybět ani závody s nálepkou FIS. Nejbližším běžeckým podnikem, který klub připravuje, tak bude až Aschberglauf, pojmenovaný po stejnojmenném kopci mezi Klingenthalem a českou Bublavou. Jeho dvacátý ročník odstartuje 3. května a na závodníky čeká trať dlouhá necelých pět kilometrů, zato s úctyhodným převýšením 359 metrů.

Bližší informace o tomto závodu i dalších podnicích připravovaných VSC Klingenthal najdete na klubových stránkách www.klingenthal.de/…vsc-home.htm, které jsou, bohužel, jen německy. Ale jejich sledování stojí za to. Věřte totiž tomu, že mezi saskými horaly rozhodně nenajdete žádná ořezávátka.

Naopak k typickým atletickým podnikům Vogtlandu patří tradiční Werdauer Waldlauf, který letos proběhl už po třicáté. Pořádají ho běžci poblíž Zwickau a jde o hojně navštěvovaný podnik vhodný pro každého od hobíků až po skutečné závodníky. Zahrnuje tratě od čtyř kilometrů přes půlmaraton až k maratonu. Ten další sice proběhne až 19. dubna, ale komu se nechce čekat, může zkusit tamní silvestrovský běh na 12 kilometrů, který se koná poslední den letošního roku.

Bližší informace o závodech v okolí Werdy včetně popisu tras, statistik, přihlášek i fotografií z předchozích ročníků pak najdete na stránkách pořadatelského sdružení www.werdauer-waldlauf.de Samozřejmě i tentokrát německy.

Komu připadá i čekání do konce roku příliš dlouhé, může vyrazit do města Reichenbach nedaleko Plauen. Tamní atletický a triatlonový klub SG – Blau-Weiss Reichenbach totiž pořádá už 30. listopadu 19. Mikulášský běh. Na výběr je zde ze tří tras od 1,7 do 10 kilometrů. I když závod nebývá příliš silně ani početně obsazen, je to jedna z příležitostí, jak si v zimě protáhnout kosti. A rozhodně méně bolestivě, než na 24hodinovce, kterou klub pořádá pravidelně každý rok v červenci.

Další informace o závodech pořádaných atlety v Reichenbach najdete na stránkách www.24-stundenlauf.de, kde jsou už také informace o dalším plánovaném ročníku 24hodinovky. Komu ani to nestačí a má chuť si vyzkoušet německou běžeckou scénu blíže, více o termínech závodů najde na www.lauftipps.de nebo stránkách německých běžeckých magazínů Spiridon www.laufmagazin-spiridon.de nebo LaufZeit www.laufzeit.de Obecně platí, že zatímco úroveň lokálních závodů se mění případ od případu, větší německé podniky mají velmi dobrou organizaci. A i když ani tamní běžecká komunita nedosahuje masových měřítek, najdete v ní jistě řadu velmi dobrých soupeřů.