Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

NEDĚLNÍ SLOUPEK: Příběhy nočního běžce

NEDĚLNÍ SLOUPEK: Příběhy nočního běžce
foto: archiv behej.com

Sváťa Sedláček | 30.11.2008 | přečteno: 9719×

Ne každému se poštěstí běhat za bílého dne. Ani za časného rána. A někdy nezbývá, než aby se „nedělní“ dlouhý běh uskutečnil třeba v pondělí večer, a to z Rajhradu do brněnských Bohunic. Podzimní a zimní Rajhrad není běžcům nakloněn: všude se povaluje kouř z komínů domácností vytápěných pevnými palivy. „Zlaté Brno, zlatá Ostrava,“ říkám si.

Dýchám jen mělce, abych si znečistil jen část plic, a jsem rád, když před tím kouřem uniknu ven z obce směrem na Syrovice. Silnička vedoucí do Syrovic je temná, pomáhám si proto kuželem světla z malé čelovky, kterou ale držím v ruce, abych ji měl blíže k zemi a abych krouživými pohyby osvětloval postupně větší prostor před sebou. Batoh na zádech mě drží při zemi a učí mě při běhu příliš nehopsat. Světlem čelovky jsem vyrušil postupně několik ptáků, kteří s hlučným zvukem křídel vzlétli z koruny stromů. Byli to dravci? Nebo něco jiného? Podle zvuku to museli být dost velcí ptáci.

Syrovice mě vítají mnohem lepším vzduchem a také vzpomínkou na oblíbený závod Brněnského běžeckého poháru. Ano, již míjím sokolovnu, jež pravidelně poskytuje běžcům azyl i v nejhorší zimě. Odbočuji na silnici k Ořechovu, opouštím Syrovice a postupně nechávám za sebou všechna jejich světla. Před sebou vidím, jak spolu se mnou se přede mnou po silnici pohybuje jakási temná tyč. Co to může být? Je to můj stín vržený od posledních světel obce, která ke mně přicházejí skoro ve směru vodorovném.

A i ta světla posléze mizí a já se nořím do úplné tmy. Ani měsíc tentokrát na obloze není. Kde může být? Ještě před několika dny touto dobou tu byl. Nechávám měsíc měsícem, konečně i bez něho je tu dobře, ba dokonce mi to dává možnost vychutnat krásu jasné noční oblohy v oblasti, kde obloha není přezářena pozemskými světly.

Je tak hustá tma, že není poznat, jestli běžím po rovince, nebo do kopce. A při mém loudavém tempu to nepoznám ani podle frekvence dechu. Přestávám sledovat silnici před sebou a pozvedám oči k obloze a hvězdám, které září velmi zřetelně. Ne, nedumám nad nekonečnem vesmíru. Vždyť nekonečno je nedosažitelné a já mám rád to, co dosažitelné je. To, co mohu realizovat.

Přesto, nebo právě proto, se na chvíli nechávám unést představami. Směřuji stále na sever. Již neběžím, ale letím. Okolo Velkého vozu. K Polárce. Studený vítr ošlehávající mé tváře navozuje pocit mrazivého chladu mezihvězdného prostoru. Nabírám na rychlosti, takže hvězdy kolem mě se jen míhají a já se přibližuji k Polárce. Z vesmírného vandru mě vyruší okolojedoucí auto. Předjíždí mě a dopředu mi vyznačuje trasu, po které zakrátko poběžím i já.

Když se dostávám do místa, kde mi auto zmizelo z dohledu, rozsvěcují se přede mnou na obzoru první světla náležející Ořechovu. Netrvá dlouho a míjím hřbitov a přibližuji se ke kostelu, který je již z dálky vidět díky silnému osvětlení. Honosné osvětlení nedávno opraveného kostela budí zdání, že lidé zde se chtějí Bohu zalíbit. Ale není to spíše naopak? Že Bůh chtěl, aby se krásné věci líbily nám? Třeba ty všechny hvězdy? Kostel a jeho osvětlení mizí za mými zády, ale nebeská světla mě doprovázejí dál.

Jen tam po pravé straně na východním obzoru upoutá mou pozornost oranžové svítící těleso ve tvaru dílečku pomeranče. To tady v Ořechově mají takové zvláštní osvětlení? Opouštím Ořechov, stále zhruba v severním směru, a oranžové světlo po pravé ruce stále svítí. Jen je o kousíček výš. „Ha! Prozradil ses!“ A k měsíci ve tvaru ležícího C promlouvám dál: „Lenochu líná! Jak to, že dnes vstáváš o hodinu později než včera? A co je to za vstávání, když pořád ležíš na zádech? Varuji tě. Nedopadne to s tebou dobře. Už teď je z tebe skoro půlka. Říkám ti: ne do roka a do dne, ale do týdne a do dne! Pokud budeš každý den vstávat o hodinu později, nezůstane z tebe vůbec nic!“ Ale měsíci je to očividně jedno.

A já již směřuji z nejvyššího bodu u Ořechova silnicí v údolíčku dolů k Bobravě. Za chvíli se po obou stranách silnice nade mnou pnou strmé svahy porostlé převážně jehličnatým nebo smíšeným lesem. A opět se nořím do černé tmy, jen obloha již není prosta světelného smogu od Brna. Nemohu tvrdit, že nepoznám, zda běžím do kopce či z kopce. Lehký odraz a těžší dopad mluví za vše.

Běží se mi dobře, vybavuji si myšlenky z nedávného článku Zdeňka Smutného, kde píše, že na nedělním běhu si dělá inventuru toho, co ho bolí a co ho nebolí. Říkám si se sebeuspokojením: „Já mám tu inventuru jednoduchou. Mě nic nebolí…“ Klesání k Bobravě je dlouhé a po chvíli jsem za tu myšlenku potrestán. V levém stehně zepředu a u vnější strany se při došlapování objevuje tupá bolest. Asi se trochu unavilo dobrzďováním při každém došlapu.

Již se blížím hájence, Anenskému mlýnu a mostu přes Bobravu. Zdá se, že s každými 10 metry klesání je cítit větší chlad. Proběhnu nejnižším bodem a konečně si od namáhavého klesání mohu odpočnout v mírném stoupání podél Troubského potoka a stehno okamžitě přestává bolet. Vzal bych to nejraději lesem, ale v té tmě se mi zdá bezpečnější silnice s rovným pevným povrchem.

Zavětřím a cítím srnčí. Ne na smetaně, ale v živé přírodní podobě. Až asi po minutě uslyším z levé strany zaštěkání. To nebylo od psa, ale od srnce. Poplašný signál. Těší mě, že mé smysly reagovaly rychleji než smysly divoké zvěře. Ale možná to bylo směrem větru.

Stoupání mě přivádí až na křižovatku, kde odbočuji na Nebovidy a z nich přes Moravany do Bohunic. Krásný dlouhý výlet, plný dojmů, zážitků, pohledů, ba i výhledů z Moravan na Brno na dlani, škádlení se s měsícem, obdivu tmy i světla. A nakonec i plný příjemné únavy.

Komentáře (Celkem 8)

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Aura: 2920

Exploser muž 30.11.2008 00:17:47

Opět pěkný prožitek i pěkný článek. Už jsem se bál, že jsi přestal psát. Poslední byl Čas růží?

Motto: In God is our trust.
avatar

Humvee muž 30.11.2008 16:09:24

Poznávám se. V zimě běhám s čelovkou, kterou zapínám jen v lese. Při probíhání obcemi je cítit, čím vším lidi zase topí. Lesy jsou plné zvědavé zvěře. Jen s čelovkou člověk potká na osm metrů tři ležící srnky, lišku či veverku. Jejich oči jsou jako odrazky. Přesto jsem rád, že úplnou tmu mám jen čtyři měsíce.

avatar

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 30.11.2008 17:32:54

>> Exploser, 30. 11. 2008 00:17:47

Honzo, ještě byl jeden článek 24.8.2008. Jinak, jak vidíš, zatím jsem Tě nevzal s sebu, protože se k běhu dostávám dost nahodile.

avatar

Ústí nad Labem

Peggy žena 30.11.2008 19:14:09

Popis zná úžasně, ale mě při tom běhá mráz po zádech. V noci, v lese a úplně sama? Ani náhodou! :-)

avatar

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 30.11.2008 20:55:33

>> Peggy, 30. 11. 2008 19:14:09

Ženám běhat v odloučených temných místech o samotě rozhodně nedoporučuji :-)

I když je možná v tom lese bezpečněji než v městských parcích.

avatar

Chrudim

kámen úrazu žena 01.12.2008 09:04:17

>> running-observer, 30. 11. 2008 20:55:33

Tak to nepochybně.
http://www.kamenurazu.blo … ni-beh.php

Motto: Když šlapu, tak žiju! :-)
avatar

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 01.12.2008 09:21:59

>> kámen úrazu, 1. 12. 2008 09:04:17

Šutříku, máš parádní zážitek, který se uskutečnil jen 1 den poté, co jsem měl zážitek já. To ještě úplně nemrzlo. Když jsi běžela den na to Ty, měsíc lenošil a vstával zas o tu hodinu později.
Z hlediska zvěře je asi bezpečnější běhat v noci za tmy než ve dne, protože zvířata dříve rozpoznají tvou přítomnost, ale protože nemohou odhanout tvou velikost, raději se i ta větší zvířátka klidí.

avatar

Aura: 2920

Exploser muž 01.12.2008 10:34:13

>> running-observer, 30. 11. 2008 17:32:54

Díky, Svaťo, na ten 21. srpen jsem zapomněl, ale asi jsem ho taky četl. Tak třeba Tě někdy zkusím vyzvat já (ať už můžeš v příští sezóně smazat moje zbývající rekordy)…

Motto: In God is our trust.

administrator 03.04.2010 13:32:40

Ne každému se poštěstí běhat za bílého dne. Ani za časného rána. A někdy nezbývá, než aby se „nedělní“ dlouhý běh uskutečnil třeba v pondělí večer, a to z Rajhradu do brněnských Bohunic. Podzimní a zimní Rajhrad není běžcům nakloněn: všude se povaluje kouř z komínů domácností vytápěných pevnými palivy. „Zlaté Brno, zlatá Ostrava,“ říkám si.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.