Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink se Z. Smutným: Leden je třeba přežít ve zdraví

Trénink se Z. Smutným: Leden je třeba přežít ve zdraví
foto: z archívu Z. Smutného

Zdeněk Smutný | 29.12.2008 | přečteno: 10122×

Úspěšně jsme absolvovali prvních osm týdnů objemové zátěže v prvním přípravném období. Jsme tedy v polovině této fáze a je nutné předtím, než se vrhnete na další čtyřtýdenní tréninkový cyklus, říci si pár důležitých slov.

Třetí cyklus je nejnáročnější. Celý se odehrává v měsíci lednu, podle mě v měsíci, kdy je nejhorší a nejnevyzpytatel­nější počasí. Pořád jsou ještě krátké dny, brzy tma a navíc vesměs pekelná zima, sníh nebo led na silnici, případně břečka a v této slotě musíme absolvovat už značně ostřejší trénink. Ten by měl být i v těchto podmínkách dobře zvládnutelný za předpokladu, že jste odtrénovali v pohodě první dva cykly a jste připraveni na pokračování tréninku ve stejném smyslu a principu, jako v předchozích týdnech, jen zase o poznání rychleji.

Nevím jak pro koho z vás, ale pro mě je tento měsíc nejdepresivnější z celého roku. Zimu mám, jak rychle stárnu, čím dál méně rád. Špatně se mi v ní běhá. Periferní prokrvování se rovná téměř nule. Svaly jsou pořád ztuhlé. Rychlejší pohyb vyvolá okamžitě nepříjemnou odezvu. A přitom je to rozhodující období pro výsledky v jarní i letní části sezóny.

Proto je nutné počítat se vším a na trénink se pořádně připravit. O oblečení jistě není třeba už hovořit, to jsme dávno probrali. Rozcvičení je důležité provádět raději v teplejším prostředí, třeba doma nebo na chodbě, v tribuně stadionu, prostě kdekoliv, kde se opravdu rozhýbete a při prvním rozběhnutí si něco neutrhnete.

Fascinují mě v tomto období borci na závodech, pro jistotu nebudu jmenovat, kteří i při mínus 15 stupních poklusávají celé rozcvičení v trenkách a tričku. Barva odhalených nohou, které víc a víc modrají, dává tušit, co se jim asi po startu přihodí. Podotýkám, že to určitě nejsou šlechtici, jimž v žilách koluje modrá krev, vyvolávající ono tělesné zabarvení. Ostatně co ti by tu v zimě na závodech dělali, oni si raději lebedí někde v rajských oázách této planety. Nejlépe co nejblíže hodně teplému moři na nějakém tichomořském ostrůvku nebo si dopřávají v Thajsku tamní proslulé masáže.

My, ostatní většina lidstva, musíme absolvovat přípravu v tuzemsku a v tom, co si na nás globální oteplování v lednu připraví. Přesto je nutné opravdu převážnou část tréninků zvládnout a jen když to nepůjde, tak nahradit kvalitní část plánu klusem a rovinkami.

Pokud máte možnost se dostat jednou týdně, nejlépe v době stře­dečních tréninků, ale případně i jindy, do haly na běžecký ovál, jsem všemi dvaceti pro. Bohužel hal je u nás pomálu, prostory navíc přeplněné a o drahotě ani nemluvím. Takže nám nezbude nic jiného, než využít naší neznámější české schopnosti a tou je určitě improvizace. Proto je nutné zvážit, zda se v podmínkách, které nám počasí připraví, dá zvládnout plánovaná zátěž či ne a podle toho se zařídit. A případně vymyslet nějakou náhradu, co nejvíce se přibližující plánu.

I v tomto období se pořádají běžecké závody. Já jsem pro to zúčastnit se jich a v klidu, v rámci tréninku. To znamená jít se proběhnout s partou stejných šílenců. Určitě dostanete opět chuť do přípravy, zvedne vám to náladu, případně i sebevědomí, když budete cítit, že na rozdíl od soupeřů opravdu běžíte a rozhodně tak kvalitně jako při závodě nikdy sami neodtrénujete.

Jen je důležité být na sebe opravdu opatrní a rozhodně v zimě závodit s rezervou.

Pro ty z vás, kdo plánujete start na letošním pražském maratonu, je nutné dodat, že by se měl postupně začít zvyšovat objem kilometráže a prodlužovat tempové běhy tak, abyste v dalším cyklu mohli zahájit maratonskou přípravu.

I když jsem to avizoval v úvodu právě dokončeného cyklu, vzhledem k tomu, že budete mít na stránkách webu komplexní přípravu na PIM, nebudu uvádět svůj vlastní plán se svou představou tréninku na maraton, abych vás zbytečně nemátl a vy byste nevěděli, co máte dělat. Musíte se sami rozhodnout, jak budete trénovat, a pokud budete potřebovat poradit a já to zvládnu, je možné se na mě obrátit na obvyklé adrese: smutzd@seznam.cz

Tak zatněte zuby a vrhněte se do přípravy. Dál už to bude jen a jen lepší.


Tréninkový plán:Přípravné období I: Cyklus 3 od 29.12. do 25.1.
Týd. Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle
1 Výklus 10km
10×100 rovinky
Posilování kruhově
celé tělo 30 minut
RRR,stupňovaný
běh 12km (5:05–4:15/km)
Pokud st.závody, tak 8km s R
RR,SBC,R
12×400 (př.50s) čas 1:30+ 1×300m kopec, R+V (nebo závody)
VOLNO Klus 8km V tom 3–4km prokládané rovinkami
3.1. závody
nebo RRR 4×2km (3min/8:20) R+V
OV – 18km
2 Výklus 12km
10×100 rovinky
Posilování kruhově
celé tělo 30 minut
RRR, Tempový běh 12km (4:25/km), RV RR,SBC,R
10×500 (př.1min) čas 1:54 + 1×300m kopec, R+V
VOLNO Klus 9km prokládaný rovinkami 10.1. závody nebo RRR, 5×2km (3min/8:20) R+V OV-20km
3 Výklus 14km
10×100 rovinky
Posilování kruhově
celé tělo 30 minut
RRR, Stupňovaný běh 14km (5:05 – 4:15/km), RV RR,SBC,R
12×500 (př.1min) čas 1:54 + 1×300m kopec, R+V
VOLNO Klus 10km prokládaný rovinkami 17.1. závody nebo RRR, 6×2km (3min/8:20) OV-22km
4 Výklus 10km
10×100 rovinky
Posilování kruhově
celé tělo 30 minut
RRR, Tempový běh 10km, 4:20/km, RV RR,SBC,R
10×400 (př.50s) čas 1:28  R+V
VOLNO Klus 8km prokládaný rovinkami 24.1. závody nebo RRR, 3×2km (3min/8:15) R+V OV-18km

Vysvětlivky zkratek:
Začátek tréninku: R, R, SBC, R – Rozcvičení, Rozklusání (2km), Speciální běžecká cvičení (5× 40 m liftink, zakopávání, skipink, předkopávání, poskoky z kotníků, Rovinky – 6× 100 m na rozběhání, postupně zrychlované
Konec tréninku: R+V – Rovinky – 4× 100 m na uvolnění, Vyklusání 2 km